Πώς να ελέγξετε εάν ένα iPhone είναι κλεμμένο

Πώς να ελέγξετε εάν ένα iPhone είναι κλεμμένο
ired.gr

Βρείτε αν το μεταχειρισμένο iPhone που θέλετε να αγοράσετε είναι κλεμμένο με αυτόν τον τρόπο.

Θέλετε να αγοράσετε ένα iPhone που σας φαίνεται ευκαιρία, αλλά αναρωτιέστε αν είναι όντως ευκαιρία; Μήπως είναι κλεμμένο και η «ευκαιρία» θα καταλήξει περιπέτεια; Δεν χρειάζεται πια να μαντεύετε αν το μεταχειρισμένο iPhone που θέλετε να αγοράσετε είναι νόμιμο. Η Apple παρέχει τώρα πια ένα εργαλείο που λέει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για ένα iPhone προτού το αγοράσετε.

Από την αρχή της κυκλοφορίας του, το iPhone ήταν ένα πολύ δημοφιλές κινητό και σίγουρα εξίσου δημοφιλής στόχος κλοπής. Μια συσκευή τσέπης που είναι ένας μικρός υπολογιστής με τεράστιες δυνατότητες και που πάρα πολύς κόσμος θα έδινε εκατοντάδες ευρώ για να το αποκτήσει, δεν μπορεί παρά να είναι ένας πολύ καλός στόχος για τους κλέφτες.

Η Apple προσπάθησε πρωταρχικά να αντιμετωπίσει το θέμα με την υπηρεσία Find My iPhone από το 2010, αλλά αν κάποιος διέγραφε τα περιεχόμενα του iPhone, τότε την καθιστούσε άχρηστη. Μετά, η Apple παρουσίασε το Activation Lock - με το iOS 7 - κάνοντας τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα για τους επίδοξους κλέφτες. Με αυτή την υπηρεσία, ένα iPhone είναι αδύνατον να αποκτήσει καινούριο Apple ID, αν δεν γνώριζε κάποιος το προηγούμενο Apple ID με το οποίο το iPhone είχε ενεργοποιηθεί. Κι επειδή είναι μάλλον απίθανο ένας κλέφτης να γνωρίζει το Apple ID του iPhone που έκλεψε, οι κλοπές υποχώρησαν σημαντικά χάρις σ’ αυτό.

Όμως, παρόλο που η λειτουργία αυτή εμπόδισε αρκετούς κλέφτες, δεν εμπόδισε τον πολύ κόσμο να αγοράζει μεταχειρισμένα iPhones. Και, όσο κι αν είναι δύσκολη η κλοπή, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε με ένα κλεμμένο προϊόν στα χέρια μας, ιδιαίτερα αν το αγοράσουμε μέσω Internet χωρίς να το δούμε από κοντά. Μετά από μια τέτοια αγορά, μπορεί να βρεθούμε με μια άχρηστη, κλειδωμένη συσκευή στα χέρια μας.

Έτσι, η Apple δημιούργησε άλλο ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε το Activation Lock ενός iPhone και να επιβεβαιώσουμε ότι δεν αγοράζουμε μια κλεμμένη και κλειδωμένη συσκευή - ειδικά όταν δεν έχουμε πρόσβαση σ’ αυτήν από πριν ώστε να την ελέγξουμε.

Δείτε ακόμη: Το Activation Lock έφερε μείωση των κλοπών iPhone

Έλεγχος του Activation Lock

Προκειμένου να ελέγξουμε λοιπόν το Activation Lock μιας μεταχειρισμένης συσκευής ακόμη κι αν δεν την έχουμε στα χέρια μας, θα χρειαστούμε το ΙΜΕΙ (International Mobile Station Equipment Identity) ή τον σειριακό αριθμό (Serial Number) της συσκευής.

Ως γνωστόν, αυτά βρίσκονται στο μενού Ρυθμίσεις > Γενικά > Πληροφορίες γι’ αυτό το iPhone. Κάποιος που πουλάει νόμιμα τη συσκευή λοιπόν, θα έχει πρόσβαση σε αυτά και θα μπορεί να σας τα παρέχει για να τα ελέγξετε (το ένα από τα δύο φθάνει). Αν λοιπόν μπορεί να σας τα δώσει, είστε ήδη σε καλό δρόμο.

  • Πηγαίνετε κατόπιν με τον ένα από τους δύο αριθμούς στη σελίδα του Activation Lock Status.
  • Πληκτρολογήστε το ΙΜΕΙ ή το σειριακό αριθμό του iPhone που σας ενδιαφέρει στο αντίστοιχο πεδίο.
  • Συμπληρώστε τον κωδικό ασφαλείας CAPTCHA που αποδεικνύει ότι είστε άνθρωπος από κάτω.
  • Πατήστε το Συνέχεια.

stole iphone 01

Η αμέσως επόμενη οθόνη του browser σας, θα σας πληροφορήσει αν το iPhone με το αντίστοιχο ΙΜΕΙ ή σειριακό που συμπληρώσατε είναι νομότυπο ή έχει δηλωθεί ως κλεμμένο. Πώς θα το δείτε; Απλά θα δείτε ότι το Activation Lock είναι απενεργοποιημένο (και άρα το iPhone είναι νόμιμο) ή ενεργοποιημένο, πράγμα[που σημαίνει:

Κλεμμένο iPhone: αν το Activation Lock είναι ακόμη ενεργοποιημένο, τότε το iPhone είναι μάλλον κλεμμένο και ο κλέφτης με κάποιο τρόπο είχε πρόσβαση στο ΙΜΕΙ του. Ζητήστε από τον πωλητή να απενεργοποιήσει το Activation Lock. Αν αρνηθεί, τότε μην αγοράσετε αυτή τη συσκευή.

Ο πωλητής ξέχασε να απενεργοποιήσει το Activation Lock: είναι πιθανόν, ο πωλητής να μην έχει κάνει ακόμη εργοστασιακή επαναφορά και να μην έχει διαγράψει το Activation Lock της συσκευής του. Εφόσον δεχτεί να το απενεργοποιήσει για να το ελέγξετε, μπορείτε να αγοράσετε άφοβα τη συσκευή.

Δείτε ακόμη: Έλεγχος κλειδώματος ενεργοποίησης πριν την αγορά μεταχειρισμένης iOS συσκευής

Περιορισμοί αυτής της μεθόδου

Η συγκεκριμένη σελίδα δεν είναι συνδεδεμένη με την αστυνομία, οπότε δεν μπορεί να ελέγξει τις πιθανές αναφορές για κλοπή που μπορεί να έχουν κατατεθεί σε αστυνομικά τμήματα.

Εφόσον το Activation Lock εμφανίστηκε με το iOS 7, οποιαδήποτε συσκευή με λειτουργικό κάτω από αυτό (iOS 6.ΧΧΧ για παράδειγμα) δεν μπορεί να ελεγχθεί μέσω αυτής της υπηρεσίας.

Υπάρχει μια ακραία περίπτωση όπου κάποιοι κλέφτες έχουν την τεχνογνωσία και τα υλικά και με κάποιο τρόπο μπορεί να απέκτησαν πρόσβαση στο Apple ID μιας συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να απενεργοποιήσουν το Activation Lock και τότε δεν μπορείτε να ελέγξετε αν η συσκευή είναι κλεμμένη, εκτός κι αν έχει ήδη δηλωθεί από τον πραγματικό κάτοχό της.

Η τελευταία περίπτωση όμως είναι πραγματικά απίθανη, οπότε σε γενικές γραμμές, η υπηρεσία αυτή της Apple προσθέτει ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιό της κατά της κλοπής των συσκευών της.

Δείτε ακόμη: Αγορά μεταχειρισμένου iPhone, τι να προσέξω;

από Elichord