Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι ξεπερασμένοι οι σταθεροί υπολογιστές;

Είναι ξεπερασμένοι οι σταθεροί υπολογιστές;
ired.gr

Ζούμε άραγε τη «δύση» των σταθερών υπολογιστών;

Είναι αλήθεια ότι έχουμε περάσει πια στην εποχή του φορητού («και του φορετού») υπολογιστή για τα καλά. Με όλες αυτές τις συσκευές από λάπτοπ μέχρι ταμπλέτες και από κινητά smartphone μέχρι ρολόγια και ποιος ξέρει τι έπεται, δεν είναι να απορεί κανείς που τα επιτραπέζια (desktop) μηχανήματα εξακολουθούν να υπάρχουν; Και το ερώτημα που σίγουρα ανεβαίνει στη σκέψη πολλών από εμάς είναι: «Ήλθε άραγε η ώρα να εξαφανιστούν οι επιτραπέζιοι-σταθεροί υπολογιστές;»

Μήπως το desktop computer είναι ο «δεινόσαυρος» του είδους και ήλθε η ώρα της εξαφάνισης και αντικατάστασής του όπως έγινε και με τους πραγματικούς προκατόχους του; Είναι το «φορητό» γενικώς - ως πιο ευέλικτο, «ευκίνητο» και ευπροσάρμοστο - έτοιμο να αντικαταστήσει τον σταθερό πρόγονό του και να τον στείλει στο μουσείο της τεχνολογίας ή μήπως βιαζόμαστε μέσα σ’ όλη αυτή την «πρεμούρα» του φορητού, να βγάλουμε συμπεράσματα και τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι;

desktop 01

Είναι αλήθεια ότι τα λάπτοπ (τουλάχιστον) έχουν αποκτήσει σεβαστές δυνατότητες και δυνάμεις και μπορούν να αντικαταστήσουν έναν επιτραπέζιο υπολογιστή στις περισσότερες (αν όχι όλες) εργασίες. Ο μέσος χρήστης θα κάνει τη δουλειά του με ένα λάπτοπ εξίσου καλά όπως θα την έκανε με ένα desktop PC και θα έχει και το πλεονέκτημα της φορητότητας. «Όπου γη, πατρίς» που λέμε.

Για να μη μιλήσουμε για την έλευση των super-tablets (όπως το iPad Pro, το Microsoft Surface κλπ) που με τις τεράστιες διαστάσεις τους και την εξίσου μεγάλη ισχύ τους έχουν αρχίσει να απειλούν κι αυτά τα ίδια τα λάπτοπ. Το τοπίο μοιάζει λίγο θολό και μπερδεμένο είναι αλήθεια. Τι «παίζει» τελικά; Και τι να προτιμήσουμε;

Ας γυρίσουμε λίγο στο αρχικό ερώτημα γιατί πιστεύω ότι αν το ξεκαθαρίσουμε και απαντήσουμε, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει γενικότερα και για άλλες συσκευές ως προς τη χρησιμότητα και χρηστικότητά τους. Λοιπόν: ήλθε η ώρα να ξεχάσουμε το desktop PC;

Ας δούμε τις ικανότητές του μία-μία

Δείτε ακόμη: Φτιάξε το δικό σου PC - Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Οθόνη

desktop 02

Το πρώτο που σκέπτεται κάποιος όταν μιλάει για desktop PC είναι μια λέξη: μεγάλη (πολύ μεγάλη αν μπορούμε) οθόνη. Γιατί να έχω ένα desktop PC αν δεν μπορώ να έχω μεγάλη οθόνη; Και ίσως και πάνω από μία; Κακά τα ψέματα τη σήμερον ημέρα, οι οθόνες έχουν πολύ καλές τιμές και με ένα μέτριο ως καλό επιτραπέζιο μηχάνημα, πάει και μια μεγάλη οθόνη. Ή δύο ... ή τρεις ... ή τέσσερις ... ή ... Τέλος πάντων με πιάσατε.

Θα μου πεις και στο λάπτοπ μπορώ να προσθέσω μια μεγαλύτερη οθόνη. Ναι, σύμφωνοι, αλλά δεν είναι όπως με ένα desktop, όπου με μια καλή κάρτα γραφικών μπορώ να κάνω πολλά περισσότερα. Όπως και να ‘χει, αν μιλάμε για μεγάλη (ες) οθόνη (ες) σκεφτόμαστε σταθερό υπολογιστή.

Κάρτα γραφικών

desktop 03

Και μια και λέγαμε για καλή κάρτα γραφικών (και ίσως και πάνω από μία), ένα από τα σημαντικότερα ατού που έχει ο σταθερός υπολογιστής είναι η ξεχωριστή κάρτα γραφικών (που και πάλι μπορεί να είναι από μία μέχρι και τέσσερις, ανάλογα με το πόσο ... πωρωμένος είστε).

Μην κοροϊδευόμαστε, ο κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του, θα γέλαγε αν του λέγαμε να παίξει σε λάπτοπ, έστω και με επιπλέον εξωτερική οθόνη. Ακόμη και τα λεγόμενα gaming laptops δεν πλησιάζουν κατ’ ελάχιστον ένα καλό σταθερό υπολογιστή για παιχνίδια. Για να μην πούμε ότι πολλά από αυτά παύουν να είναι και τόσο φορητά μετά (λόγω βάρους).

Για να μη μιλήσουμε για τους κάθε φύσεως επαγγελματίες (γραφίστες, σχεδιαστές, 3D movie makers, κλπ) οι οποίοι θα γέλαγαν αν τους έλεγες να κάνουν τη δουλειά τους σε λάπτοπ.

Δείτε ακόμη: Κάρτες γραφικών - Οδηγός αγοράς

Αποθηκευτικός χώρος

desktop 04

Το θέμα του αποθηκευτικού χώρου μπορεί να λυθεί με εξωτερικούς σκληρούς δίσκους (και υπάρχουν μπόλικοι, για κάθε γούστο), αλλά ο σταθερός υπολογιστής έχει χώρο μέσα του. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού. Προσθέτεις σκληρούς δίσκους χωρίς επιπλέον εξωτερικά καλώδια και τροφοδοτικά να σέρνονται γύρω και να μπλέκονται στα πόδια σου. Για να μην πούμε ότι υπάρχουν και ειδικές κατασκευές «συρτάρια» που μπορείς να βάζεις σκληρούς δίσκους και να τους μπαινοβγάζεις και να τους αλλάζεις με ευκολία χωρίς καν να κλείνεις το μηχάνημα (hot-plug). Κάνε το αυτό σε λάπτοπ.

Επεξεργαστής

desktop 05

Ό,τι και να κάνουν τα φορητά, όσο και να εξελιχθούν, οι βασιλιάδες των επεξεργαστών βγαίνουν και - απ’ ό,τι φαίνεται - θα συνεχίσουν να βγαίνουν για επιτραπέζια μηχανήματα. Αν θέλετε «κτηνώδη» επεξεργαστική δύναμη, ο σταθερός υπολογιστής είναι μονόδρομος.

Δε μιλάμε για ... επεξεργασία κειμένου εδώ. Ούτε για να παίζουμε ... πασιέντζα. Μιλάμε για εφαρμογές που, σε πλήρη ισχύ, θα μπορούσαν να κάψουν ένα λάπτοπ. Μιλάμε για καταστάσεις όπου θες το μέγιστο από ένα μηχάνημα και πάλι δεν φτάνει. Και μη νομίζετε ότι κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Είναι πολύ πιο σύνηθες απ’ όσο μπορεί να νομίζετε.

Πέραν τούτου, υπάρχουν και μηχανήματα με διπλούς ή και τετραπλούς επεξεργαστές, για ακραίες καταστάσεις, είναι αλήθεια, αλλά υπάρχουν. Δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε laptop με ... δύο επεξεργαστές.

Δείτε ακόμη: Intel ή AMD; Ποιον επεξεργαστή να διαλέξετε;

Μνήμη

desktop 06

Κι αυτό πάει με τα υπόλοιπα. Το μέγιστο ποσό μνήμης ενός σταθερού υπολογιστή είναι πάντα διπλάσιο από αυτό του αντίστοιχου λάπτοπ. Τα κορυφαία motherboards για desktop PC, δέχονται πολλά GB’s μνήμης περισσότερα από αυτά ενός κορυφαίου λάπτοπ. Τα 32 GB είναι πια δεδομένα και οσονούπω εμφανίζονται (αν δεν έχουν ήδη εμφανιστεί) 64-άρια.

CD/DVD/Blu-ray

desktop 07

Σε ένα λάπτοπ βολεύεσαι συνήθως με όποια μονάδα ανάγνωσης-εγγραφής οπτικών δίσκων το αγόρασες. Έχει DVD; Καλώς, βολέψου με αυτό. Blu-ray δεν έχει σχεδόν κανένα. Και μάλιστα blu-ray-recorder ... Υπάρχει βέβαια και η λύση του εξωτερικού αν είναι τόσο ανάγκη, αλλά τα είπαμε αυτά, να τα ξαναλέμε;

Στο σταθερό υπολογιστή από την άλλη έχεις ένα πλήθος επιλογών. DVD player, DVD recorder, Combo Blu-ray player-DVD recorder, Full Blu-ray recorder. Αποφασίζεις πόσο βαθιά θέλεις να βάλεις το χέρι στην τσέπη και προχωράς.

Είναι μια αλήθεια ότι και στα λάπτοπ η αλλαγή ενός οπτικού drive είναι δυνατή και εφικτή. Οι τιμές όμως μπορεί να είναι απαγορευτικές. Ψάξτε για εσωτερικό Blu-ray recorder για λάπτοπ και θα με καταλάβετε (αν βρείτε).

Επεκτασιμότητα

desktop 08

Το ιερό δισκοπότηρο για το σταθερό υπολογιστή έχει όνομα: επεκτασιμότητα. Σε ένα PC μπορείς να αλλάξεις σχεδόν τα πάντα (κι αν το έχεις μελετήσει σωστά από την αρχή, τότε, τα πάντα). Μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάρτες, να αλλάξεις επεξεργαστές, να προσθαφαιρέσεις μνήμη, σκληρούς δίσκους, CD/DVD/Blu-ray, τροφοδοτικά και ό,τι άλλο σου κατέβει.

Χάλασε κάτι; Το αλλάζεις. Δεν πετάς τον υπολογιστή (το σύνηθες σε ένα λάπτοπ). Δεν σου κάνει κάτι; Το αλλάζεις. Θέλεις μια ειδική κάρτα επέκτασης; Την προσθέτεις. Σε λάπτοπ πρέπει να τη βρεις σε εξωτερική μορφή με τα επιπλέον καλώδια, τροφοδοτικά και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Καταλαβαίνετε πού το πάω.

Δείτε ακόμη: Πώς να φροντίσετε τους SSD δίσκους

Τιμή

desktop 09

Νομίζω δεν χρειάζεται να το πω. Η τιμή οποιουδήποτε σταθερού υπολογιστή είναι χαμηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου λάπτοπ. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των κορυφαίων και θηριωδών μηχανημάτων με διπλούς-τετραπλούς επεξεργαστές (π.χ. Mac Pro), αλλά εκεί δεν υπάρχει λάπτοπ για συναγωνισμό.

Από την άλλη, έχετε δει ποτέ μια εταιρία να εξοπλίζει τα γραφεία της με λάπτοπ; Όχι βέβαια. Το φθηνό desktop PC για βασικές εργασίες γραφείου είναι και θα παραμένει αναντικατάστατο (τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον και μέχρι να αλλάξουν οι τεχνολογίες).

Η χαρά του ... παιδιού

desktop 10

Ποιοι από μας δεν παίζαμε με τουβλάκια lego όταν ήμασταν παιδάκια; Ελάχιστοι έως κανείς. Η χαρά της συναρμολόγησης και η απόλαυση της δημιουργίας του δικού μου, εντελώς δικού μου και όπως τον θέλω εγώ, υπολογιστή, είναι κάτι που θα υπάρχει πάντα. Και αυτό στο δίνει μόνο ο σταθερός υπολογιστής. Δεν μπορείς να κατασκευάσεις ένα λάπτοπ από το μηδέν αγοράζοντας εσύ ό,τι κομμάτια θέλεις και να τα συναρμολογήσεις. Και αυτό είναι κάτι που δίνει πολύ μεγάλη προστιθέμενη a αξία στο σταθερό υπολογιστή. Μην υποτιμάτε ποτέ την αξία του ... παιχνιδιού. Κινεί ολόκληρες αγορές.

Δείτε ακόμη: Πόση RAM χρειάζεται για να παίζουμε παιχνίδια

Ο βασιλεύς ΔΕΝ είναι γυμνός

desktop 11

Νομίζω ότι μετά από όλα αυτά, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Ο σταθερός υπολογιστής, όχι μόνο δεν πεθαίνει, αλλά συνεχίζει αγέρωχα την πορεία του προς το μέλλον οδηγώντας την κούρσα της τεχνολογίας και δείχνοντας το δρόμο στους υπόλοιπους. Όλα τα καινούρια εξαρτήματα πρώτα θα βγαίνουν γι’ αυτόν και ύστερα θα εφαρμόζονται στους άλλους οι «κομμένες» εκδόσεις τους. Όπως έλεγε και το γνωστό τραγουδάκι ...

«μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι».

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status