Πληκτρολόγιο – Οδηγός Αγοράς

Πληκτρολόγιο – Οδηγός Αγοράς
ired.gr

Σας παρουσιάζουμε τα διαφορετικά είδη και ορισμένα tips τα οποία πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε πληκτρολόγιο.

Χρησιμοποιείτε ακόμη το πληκτρολόγιο που ήρθε μαζί με τον υπολογιστή σας και έχετε ξεκινήσει να σκέφτεστε μήπως χρειάζεστε κάτι παραπάνω; Φυσικά και μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε το ενσύρματο πληκτρολόγιο των 5 ευρώ και να κάνετε τη δουλειά για την οποία προορίζεται: να πληκτρολογείτε. Όμως, αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας συχνά, π.χ. λόγω δουλειάς, ή παίζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια, θα μπορούσατε να επενδύσετε σε ένα καλύτερο πληκτρολόγιο με το οποίο θα μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα.

Στον οδηγό αγοράς για πληκτρολόγιο που ετοιμάσαμε, θα διαβάσετε όλα όσα πρέπει να έχετε κατά νου, πριν προβείτε σε μια νέα αγορά. Και υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία πρέπει να προσέξετε για να αποκτήσετε το πληκτρολόγιο που σας ταιριάζει και να μη το μετανιώσετε, ούτε και να ξοδέψετε πολλά χρήματα χωρίς λόγο. Απώτερος σκοπός μας είναι να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να σας παρουσιάσουμε όλες τις παραμέτρους που παίζουν ρόλο όταν μπαίνετε σε ένα κατάστημα (φυσικό ή ηλεκτρονικό) και ζητάτε ένα πληκτρολόγιο.

Διαβάστε επίσης: «Καλώδιο HDMI των 1.000€. Αξίζει τα λεφτά του;»

 

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο (για εσάς) πληκτρολόγιο

keyboard pc mac 01

Όταν κάποιος αποφασίσει ότι είναι ώρα για αγορά ενός νέου πληκτρολογίου, θα έρθει αντιμέτωπος με μια τεράστια γκάμα διαφορετικών μοντέλων: υπάρχουν τα φθηνά και τα ακριβά, τα μηχανικά και αυτά με τη μεμβράνη, τα εργονομικά και τα συμβατικά, τα ενσύρματα και τα ασύρματα. Ποιο όμως είναι αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες του καθενός; Αξίζει να θυσιάσουμε χρήματα για κάτι φανταχτερό ή μπορούμε να συμβιβαστούμε με κάτι κλασικό;

Εργονομία

Το πληκτρολόγιο είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιείτε όλη την ημέρα στο γραφείο σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να σας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στον καρπό (π.χ. σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα). Μια καλή ιδέα είναι το πληκτρολόγιο με ρυθμιζόμενο ύψος και κλίση, ώστε να έχετε πάντα το σωστό επίπεδο ανάλογα με τον τρόπο που κάθεστε. Ένα εργονομικό πληκτρολόγιο «αναγκάζει» τον χρήστη να ευθυγραμμίσει τους καρπούς σε μια πιο άνετη και φιλική για εκείνους θέση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διαθέτει ένα στήριγμα καρπού, έτσι ώστε να μην βρίσκεται στον αέρα το χέρι, κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης. Το αξεσουάρ αυτό πωλείται και μεμονωμένο με τιμές που ξεκινάνε από 6 ευρώ.

Αν και το παραβλέπουμε συχνά, σημαντικό μέρος της εργονομίας ενός πληκτρολογίου είναι η αίσθηση των πλήκτρων. Κάποια διαθέτουν τα κλασικά, υπερυψωμένα πλήκτρα αλλά μεγάλη απήχηση έχουν και τα πληκτρολόγια που μοιάζουν με αυτά του laptop. Εάν σκοπεύετε να δαπανήσετε ένα σεβαστό ποσό για πληκτρολόγιο, να έχετε υπόψη σας ότι ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το πληκτρολόγιο με τα μηχανικά πλήκτρα. Διαθέτει ένα μηχανικό διακόπτη στο εσωτερικό του και δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση στην πληκτρολόγηση. Είναι ιδανικά για ταχύτερη πληκτρολόγηση και ενώ εμφανίστηκαν αρχικά στην αγορά με στόχο το κοινό του gaming, κέρδισαν και τους απλούς χρήστες.

Ένα από τα budget friendly και πιο «αναπαυτικά» εργονομικά πληκτρολόγια είναι το Microsoft Keyboard Natural Ergonomic 4000 USB, με τιμή κάτω από 50 ευρώ.

keyboard pc mac 02

Ενσύρματο ή ασύρματο

Σε αντίθεση με το ποντίκι που κινείται συνεχώς και ίσως ένα καλώδιο θα μπορούσε να ενοχλεί, το πληκτρολόγιο παραμένει σταθερό μπροστά στην οθόνη. Οπότε, αν δεν σας ελκύει η ιδέα να ακουμπάτε το πληκτρολόγιο στα πόδια σας, ένα ασύρματο μοντέλο δεν θα σας προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα ενσύρματο. Επιπλέον, ένα ασύρματο πληκτρολόγιο είναι ακριβότερο, απαιτεί μπαταρίες και ο αναμεταδότης του σήματος καταλαμβάνει μια θύρα USB στον υπολογιστή (Εκτός εάν ο υπολογιστής σας έχει ενσωματωμένο δέκτη Bluetooth). Βέβαια, αν έχετε συνδέσει τον υπολογιστή με την τηλεόραση, ένα ασύρματο πληκτρολόγιο, από την άνεση του καναπέ, είναι το ιδανικό gadget για το σπίτι. Και τέλος, ένα ασύρματο πληκτρολόγιο κάνει το γραφείο σας να φαίνεται πιο ...συμμαζεμένο.

Από την άλλη πλευρά, ένα ενσύρματο πληκτρολόγιο συνδέεται τόσο απλά με τον υπολογιστή, που είναι άμεσα διαθέσιμο για χρήση (plug & play). Το πληκτρολόγιο με καλώδιο δεν έχει πρόσθετο λογισμικό για εγκατάσταση (με εξαίρεση κάποια πληκτρολόγια για gaming) και αντλεί ρεύμα από το USB με το οποίο συνδέεται στο tower. Όταν, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται κατά κόρον για gaming, ένα ενσύρματο πληκτρολόγιο είναι προτιμότερο από ένα ασύρματο αφού το παιχνίδι είναι απαλλαγμένο από θέματα παρεμβολής.

Ένα από τα καλύτερα wireless πληκτρολόγια για το 2016 είναι το Logitech Multi-Device Bluetooth Keyboard K380 που επιτρέπει την εναλλαγή ανάμεσα σε τρεις ασύρματες συσκευές.

keyboard pc mac 03

Extra λειτουργικά πλήκτρα

Πολλά από τα πληκτρολόγια του σήμερα έχουν extra πλήκτρα για λειτουργίες όπως την έναρξη εφαρμογών, τον έλεγχο της αναπαραγωγής της μουσικής και την έντασης. Συχνά, εμφανίζονται ως ξεχωριστά πλήκτρα, πάνω από τα F1-F12, ή ως επιπλέον ενέργειες στα ήδη υπάρχοντα πλήκτρα με την ταυτόχρονη χρήση του πλήκτρου fn. Κάτι τέτοιο, μπορεί να είναι εξαιρετικά βολικό και μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε τα δικά σας shortcuts π.χ. με το εργαλείο ανοιχτού κώδικα AutoHotKey.

Διάταξη πληκτρολογίου

keyboard pc mac 04

Η πλειοψηφία των πληκτρολογίων έχουν τη διάταξη QWERTY, η οποία πήρε το όνομά της από την σειρά των πρώτων έξι γραμμάτων στην αριστερή πλευρά της πρώτης γραμμής των πλήκτρων. Ένα πλήρες πληκτρολόγιο όμως έχει και ένα numeric keypad στο δεξί του μέρος, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο σε όσους πληκτρολογούν κωδικούς ή το επάγγελμά τους έχει να κάνει με νούμερα. Εκτός από την QWERTY υπάρχουν και ειδικά πληκτρολόγια με άλλες διατάξεις, όπως η Dvorak, η Colemark, η Neo, η BÉPO. Αν έχετε μάθει ήδη τυφλό σύστημα με το QWERTY, προτιμήστε ένα πληκτρολόγιο με αυτή τη διάταξη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα διαφορετικό ή ακόμη και να δημιουργήσετε τη δική σας διάταξη πληκτρολογίου στα Windows με το Microsoft Keyboard Layout Creator.

Πληκτρολόγιο για gaming

Ενώ όλα τα πληκτρολόγια προσφέρουν τα απαραίτητα πλήκτρα για πληκτρολόγηση, μερικές φορές η πληκτρολόγηση δεν είναι το πρώτο μέλημα ενός χρήστη. Τα πληκτρολόγια gaming είναι σχεδιασμένα για “αγωνιστική” χρήση, είναι εξοπλισμένα για μέγιστη εξειδίκευση και έλεγχο και είναι βελτιστοποιημένα για τα αυστηρά πρότυπα της ανταπόκρισης και της αντοχής. Είναι επίσης ελκυστικά για έναν gamer και με άλλους τρόπους, όπως εντυπωσιακό design, φωτισμό και έξτρα λειτουργικότητα.

Συχνά, ένα gaming πληκτρολόγιο είναι εξοπλισμένο με λογισμικό και επιπλέον πλήκτρα για μακροεντολές. Για όσους επενδύουν χρόνο και χρήμα σε παιχνίδια, ένα καλό gaming πληκτρολόγιο θα τους προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι των online αντιπάλων του.

Ένα gaming πληκτρολόγιο που ξεχωρίζει από μακριά είναι το Razer BlackWidow Chroma, με τα μηχανικά πλήκτρα τα οποία είναι και φωτιζόμενα.

keyboard pc mac 05

Pocket friendly πληκτρολόγιο

keyboard pc mac 06

Αν αναζητάτε μια λύση για εύκολη φορητότητα, τότε καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στα αναδιπλούμενα πληκτρολόγια αλλά και στα πληκτρολόγια λέιζερ. Τα τελευταία χρειάζονται απλώς μια επίπεδη επιφάνεια και στην ουσία αυτό που μεταφέρεται είναι μια συσκευή που προβάλλει με λέιζερ το qwerty πληκτρολόγιο. Το αναδιπλούμενο πληκτρολόγιο είναι κυριολεκτικά τσέπης αφού χωράει παντού και διευκολύνει όσους βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, και κάνουν χρήση tablet αλλά και υπολογιστή.

Το αναδιπλούμενο πληκτρολόγιο της Microsoft είναι εξαιρετικά λειτουργικό και αδιάβροχο.

keyboard pc mac 07

Tip της τελευταίας στιγμής

Try before you buy: μην αρκείστε σε reviews. Αν έχετε τη δυνατότητα, δοκιμάστε από κοντά το πληκτρολόγιο για το οποίο ενδιαφέρεστε σε κάποιο «φυσικό» κατάστημα. Εξάλλου, τα δικά σας χέρια θα αποφασίσουν ποιο τους ταιριάζει καλύτερα.

5 πράγματα που δεν ξέραμε για τα πληκτρολόγια:

1. Tο μικρότερο space

keyboard pc mac 08

Το πλήκτρο space που αφήνει κενά ανάμεσά στις λέξεις είναι το μεγαλύτερο σε μήκος πλήκτρο σε όλα τα πληκτρολόγια. Με εξαίρεση το ιαπωνικό, όπου το space είναι εντυπωσιακά μικρό. Ο λόγος; Στα γιαπωνέζικα πληκτρολόγια, είναι απαραίτητη η εναλλαγή μεταξύ των λατινικών και των γιαπωνέζικων χαρακτήρων. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται κι άλλα πλήκτρα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί δίπλα στο space.

2. Βρόμικο πληκτρολόγιο

keyboard pc mac 09

Το πληκτρολόγιο μπορεί να έχει περισσότερα μικρόβια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Για να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση πλύνετε καλά τα χέρια σας και καθαρίστε το πληκτρολόγιο με το σωστό τρόπο.

3. Μόδα στο πληκτρολόγιο

keyboard pc mac 10

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση να διακοσμεί κανείς το πληκτρολόγιο (κυρίως του laptop) με αυτοκόλλητα βινυλίου. Είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας με washi tape ή να παραγγείλετε ειδικά αυτοκόλλητα από μια εξειδικευμένη εταιρεία όπως η Keyshorts.

4. Τα άχρηστα πλήκτρα

keyboard pc mac 11

Το Scroll Lock (ScrLk) υποτίθεται ότι κλειδώνει τη σελίδα ώστε να μην είναι δυνατό το scroll down με τα βελάκια, όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ και από κανέναν.

Το Print Screen (prt sc) είχε ως αρχική χρήση την καταγραφή της οθόνης (η γνωστή στους παλιούς οθονιά) και η εκτύπωσή της σε χαρτί. Σήμερα, αρκεί η αποθήκευσή της στο clipboard.

Το System Request (SysRq) υπάρχει από το 1980, όταν χρειαζόταν η εναλλαγή μεταξύ δυο λειτουργικών συστημάτων σε IBM υπολογιστές. Σήμερα, έχει παραμείνει, χωρίς να έχει καμία ιδιαίτερη χρησιμότητα.

Το Pause/Break έχει τις ρίζες του στον τηλέγραφο του 19ου αιώνα, όταν το ηλεκτρικό κύκλωμα έπρεπε να «σπάσει» κάποια στιγμή. Σήμερα, δεν έχει κανένα νόημα και χρησιμοποιείται σπάνια σε συντομεύσεις, σε παιχνίδια ή από προγραμματιστές.

5. CTRL-ALT-DEL

Μια από τις πιο διάσημες συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο είναι το Ctrl Alt Del, το οποίο ενεργοποιεί το κλείδωμα του υπολογιστή και δίνει πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου. Το 2013, ο Bill Gates δήλωσε ότι η συντόμευση αυτή ήταν ένα μεγάλο λάθος και υπεύθυνη για αυτό ήταν η IBM.

keyboard pc mac 12

Διαβάστε επίσης: «ADSL SPEED: Πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή μου στο internet»

 

Το αγαπημένο μου

keyboard pc mac 13

Αναζητώντας νέα και λειτουργικά πληκτρολόγια, βρέθηκα μπροστά σε αυτό το εντυπωσιακό και τόσο νοσταλγικό Bluetooth πληκτρολόγιο. Το Qwerkywriter είναι παιδί του Kickstarter και κοστίζει 299$. Συνδέεται τόσο με tablet και smartphone όσο και με επιτραπέζιο υπολογιστή. Μπορεί η τιμή του να είναι απαγορευτική αλλά αυτό το vintage feeling γραφομηχανής δεν συγκρίνεται με τίποτα. Μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ αλλά να γνωρίζετε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πλήκτρα με ελληνικούς χαρακτήρες.

Από mirelen.