Τιμή μετοχής Apple: ένα πραγματικό “success story”, πολλές ιστορικές στιγμές

Τιμή μετοχής Apple: ένα πραγματικό “success story”, πολλές ιστορικές στιγμές
ired.gr

Αν είχατε επενδύσει 100$ σε μετοχές της Apple στο ξεκίνημά της, πόσα χρήματα θα είχατε σήμερα κερδίσει;

Εισαγωγή

Η πορεία της μετοχής της Apple κατά το πέρασμα των δεκαετιών είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Οικονομικοί αναλυτές δεν είμαστε, μπορούμε όμως να ρίξουμε μια “σεμνή” ματιά στο “θαύμα” που συντελέστηκε και έχει όνομα: “τιμή μετοχής Apple”. Θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε βασικά μεγέθη που όλοι καταλαβαίνουμε, προκειμένου να αποκτήσουμε μία σαφή εικόνα για την γιγάντωση της εταιρίας, αλλά και τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάστηκαν βάσει των τρεχουσών (ανά περίοδο) εξελίξεων.

Άλλωστε, σε αντίθεση με τη νοοτροπία που έχουμε οι “κοινοί θνητοί” σχετικά με τις επενδύσεις, αυτές θα πρέπει κυρίως να γίνονται με - τουλάχιστον - μεσοπρόθεσμο πλάνο και δεν θα πρέπει να βασίζονται σε βραχυπρόθεσμες τάσεις.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι τάσεις της τιμής της μετοχής διαμορφώνονταν σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις. Όχι όμως πάντα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα όμορφο ταξίδι που μας θυμίζει καλές αλλά και κακές περιόδους της Apple.

Σημείωση: σε παρένθεση αναφέρονται κατά προσέγγιση οι προσαρμοσμένες τιμές στον σημερινό αριθμό μετοχών, που προέκυψαν μετά από τα αλλεπάλληλα splits κατά την πάροδο των ετών

Τιμή μετοχής Apple: Ιστορικό

Την 12η Δεκεμβρίου του 1980 η Apple διέθεσε στο επενδυτικό κοινό 4,6 εκατομμύρια μετοχές της, με αρχική τιμή τα 22$. Στο τέλος της ημέρας, η μετοχή έκλεισε στα 29$, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 32%. Με τα σημερινά δεδομένα (και έχοντας συνυπολογίσει τα τέσσερα splits: 1987 - δύο προς ένα, 2000 - δύο προς ένα, 2005 - δύο προς ένα & 2014 - επτά προς ένα που προέκυψαν στην πορεία), θα μπορούσαμε να “μεταφράσουμε” την τιμή μετοχής Apple κοντά στα 0,50$.

Τον Ιανουάριο του 1984, με το ντεμπούτο του Mac, η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 26$. Αναλυτές υποστηρίζουν πως η ιδέα της χρήσης του ποντικιού σε έναν υπολογιστή φάνταζε τότε στους επενδυτές ως γελοία (0,40€).

Τον Μάιο του 1985 το κλίμα στην εταιρία δεν ήταν καλό. Το Διοικητικό Συμβούλιο κάλυψε απόλυτα τον John Sculley και έδειξε τον δρόμο της εξόδου στον Steve Jobs. Κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά. Τιμή μετοχής Apple: 18,12$ (0,28€).

15 Ιουνίου 1987: Παρά την φυγή του Jobs, η τιμή της μετοχής σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο και κυμάνθηκε στα επίπεδα των 78$. Τότε αποφασίστηκε το πρώτο σπλιτ, με αναλογία δύο προς ένα (1,21$).

2 Οκτωβρίου 1991: Μετά από παρατεταμένη πίεση από τον χώρο των Wintel PC’s (έτσι ονομαζόταν στην τεχνολογική πιάτσα η άτυπη σύμπραξη Microsoft & Intel), η Apple αποφασίζει να συμμαχήσει με την IBM και τη Motorola για τη δημιουργία των επεξεργαστών που βασίζονταν σε εντελώς διαφορετική τεχνολογία από αυτούς της Intel, με την ονομασία Power PC. Τιμή μετοχής: 49,75$ (1,60$).

apple share price 02

Η σειρά επεξεργαστών 68000 (Power PC τεχνολογία)

2 Αυγούστου 1993: Μετά από πολλές καθυστερήσεις, η εταιρία έδωσε στην κυκλοφορία τον πολυαναμενόμενο ψηφιακό βοηθό, Newton. Ο Steve Jobs με το που επέστρεψε αρκετά χρόνια αργότερα, “σκότωσε” το project εν μια νυκτί. Η τιμή της μετοχής κυμαινόταν στα 28,50$ (0,93$).

apple share price 01

Apple Newton

Αύγουστος του 1995: Τα Windows 95 απειλούν το Mac OS. Είναι άλλωστε η πρώτη προσπάθεια της Microsoft που δείχνει ικανή να “πλησιάσει” την εμπειρία χρήσης που έως τότε απολάμβαναν μόνο οι χρήστες του λειτουργικού συστήματος της Apple. Τιμή μετοχής Apple: 45,75$ (1,54$).

Ιούλιος του 1997. Η Apple βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Η τιμή της μετοχής είναι λίγο πάνω από τα 13$ και επειγόντως καλείται ο Steve Jobs να αναλάβει τα ηνία (0,46$).

15 Αυγούστου του 1998. Μία μεγάλη επιτυχία γεννιέται, με την ονομασία iMac και έμελε να αλλάξει το μέλλον των προσωπικών υπολογιστών. Η μετοχή κυμάνθηκε στα 40$ (1,36$).

apple share price 03

Τον Ιούνιο του 2000 η τιμή της μετοχής ξεπέρασε τα 90$ και αποφασίστηκε το δεύτερο σπλιτ και πάλι με αναλογία δύο προς ένα (3,41$).

Τον Οκτώβριο του 2001, τη στιγμή που η μετοχή πιεζόταν έντονα (18$ - εξαιρετικά κακή επίδοση, συνυπολογίζοντας και το σπλιτ), η Apple ανακοινώνει το iPod. Και το “ράλι” ξεκινά...(1,22$)

apple share price 04

Το πρώτο iPod

To 2005 έχει αρχίσει ήδη το φαινόμενο του “Halo effect”. Οι πωλήσεις του iPod λειτουργούν ως εισαγωγή και καλωσόρισμα στους υπολογιστές Mac. Οι πωλήσεις των Mac αυξάνονται διαρκώς. Η τιμή της μετοχής ξεπερνά τα 88$ και το τρίτο σπλιτ είναι γεγονός, πάλι με αναλογία δύο προς ένα (6,00$).

Το 2007 κάνει ντεμπούτο το iPhone. Τα σχόλια περιττεύουν. Η τιμή της μετοχής εκτοξεύτηκε στα 122$ (16,45$).

Στις 3 Απριλίου του 2010 παρουσιάστηκε το πρώτο iPad και το ράλι συνεχίστηκε (τιμή μετοχής: 236$). (προσαρμοσμένη τιμή: 31,80$)

Στις 5 Οκτωβρίου του 2011 “φεύγει” ο Steve Jobs. Έχει όμως πρώτα φροντίσει να ορίσει τον αντικαταστάτη του, Tim Cook. Η μετοχή έχει φτάσει πλέον στα 378$ (50,97$).

Η 1η Αυγούστου του 2013 είναι μια ιστορική ημερομηνία. Για πρώτη φορά, η Apple, ξεπερνώντας την Exxon Mobil Corp, γίνεται η εταιρία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. Η τιμή της μετοχής της ξεπέρασε τα 450$ (62,86$)!

Στις 9 Ιουνίου του 2014 η εταιρία προχώρησε στο τέταρτο (και τελευταίο) σπλιτ, αυτή τη φορά με αναλογία επτά προς ένα. Λόγω της τεράστιας κερδοφορίας που προέκυψε κυρίως από το iPhone, η μετοχή εκτοξεύτηκε σε τιμές άνω των 600$ (91$).

apple share price 05

H πορεία της (προσαρμοσμένης) τιμής μετοχής της Apple

Οικονομικός Απολογισμός

Η μετοχή της Apple σήμερα “διαπραγματεύεται” κοντά στα 110$ (μετά και το σπλιτ επτά προς ένα) και η χρηματιστηριακή αξία της ξεπερνά τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια! Αν κάποιος το 1980 είχε επενδύσει 100$ αγοράζοντας μετοχές της Apple, σήμερα, θα μπορούσε να τις εξαργυρώσει προσθέτοντας στο πορτοφόλι του περίπου 29 χιλ. δολάρια. Επιπλέον, θα είχε κερδίσει και “κάτι ψιλά” από τα κατά καιρούς μερίσματα που διένεμε η εταιρία.

Επίλογος

Πλέον όμως οι τάσεις είναι διαφορετικές. Είναι πραγματικά αδύνατο, όσες προσπάθειες και αν κάνει η Apple, όσο και αν καινοτομήσουν οι μηχανικοί της, να μπορέσει να διατηρηθεί η χρηματιστηριακή της αξία σε αυτά τα επίπεδα. Δεν εμπορεύεται πετρέλαιο, αλλά καταναλωτικά είδη που δεν είναι “αναγκαίο” να τα κατέχει το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού. Βέβαια, αυτά τα ακούμε αρκετά χρόνια τώρα. Λέτε να καταφέρει πάλι να μας εκπλήξει και να βάλουμε (πάλι) βαθιά το χέρι μας στην τσέπη;

από Kostthem