Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ADSL SPEED: Πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή μου στο internet.

ADSL SPEED: Πόσο γρήγορη είναι η σύνδεσή μου στο internet.
ired.gr

Γιατί το internet speed είναι μικρότερο από την αναγραφόμενη τιμή και τι φταίει;

Ακόμα θυμάμαι σαν να ήταν χτες, τις βραδινές ώρες, που σταματούσε να χτυπάει το τηλέφωνο και μπορούσα να μπω στο internet, με την 56k σύνδεσή μου. Μερικά χρόνια μετά ήρθε το επαναστατικό ISDN. Με το ISDN, είχατε την δυνατότητα να μιλάτε στο τηλέφωνο και να μπαίνετε ταυτόχρονα στο internet. Το ξέρω ότι πλέον είναι αυτονόητο, αλλά κάποτε δεν ήταν.

Και τέλος, ήρθε το ADSL. Ομολογουμένως όταν έγινε διαθέσιμο, πανηγύριζα! Επιτέλους γρήγορο internet, χωρίς διακοπές και προβλήματα. Φυσικά η αλήθεια απείχε λίγο από την φαντασία μου και πιθανώς και από την δικιά σας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, ακόμα και αν είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Παρακάτω θα αναλύσουμε, γιατί υπάρχουν προβλήματα με την ADSL σύνδεση, πως μπορείτε να κάνετε μέτρηση της ταχύτητας του internet και θα εξηγήσουμε με απλό τρόπο, τις βασικές αρχές της.

Megabits και Megabytes

internet speed 01

Αρχικά, ας μιλήσουμε λίγο για τις μονάδες μέτρησης της ταχύτητας, αφού θα αναφερθούμε πολλές φορές σε αυτές, στο υπόλοιπο άρθρο.

Πολλές φορές, θα έχετε δει τις μονάδες Mbps και ΜΒps. Παρότι απαρτίζονται από τα ίδια γράμματα πρόκειται για δύο μονάδες μέτρησης που αφορούν διαφορετικά μεγέθη.

Bits and Bytes

Το Mbps σημαίνει Megabits per second, ενώ το MBps σημαίνει Megabytes per second.

1 Byte απαρτίζεται από 8 bits. Οπότε το 1 MBps είναι 8 φορές πιο γρήγορο από 1 Mbps.

Έχει καθιερωθεί οι ταχύτητες / ρυθμοί μεταφοράς δεδομένων να αναφέρονται σε Mbps (ή γενικά σε παράγωγα του bit). Αυτό συμβαίνει γιατί σε μερικά δίκτυα το μέγεθος του Byte είναι διαφορετικό και μπορεί να μπερδέψει τους χρήστες.

Τα MB όμως είναι η πιο συνηθισμένη μονάδα μέτρησης όταν αναφερόμαστε στο μέγεθος ενός αρχείου ή στον όγκο των δεδομένων. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χώρος που δεσμεύουν τα δεδομένα στις μονάδες αποθήκευσης αναφέρονται σε Bytes.

Παρότι οι δύο αυτές μονάδες χρησιμοποιούνται προς όφελος του τελικού χρήστη, είναι εύκολο κάποιος να μπερδευτεί. Σίγουρα η χρήση του μικρού “b” και του κεφαλαίου “Β” δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Γενικά όμως να θυμάστε όταν θέλουμε να μιλήσουμε για ταχύτητα χρησιμοποιούμε τα Mbps. Όταν αναφερόμαστε στο μέγεθος χρησιμοποιούμε MB.

ADSL και ταχύτητα internet

internet speed 02

Όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα, η πιο μικρή ταχύτητα ADSL ήταν στα 384Kbps, ενώ σήμερα το πιο μικρό ADSL speed, είναι στα 2Mbps.

Αντίστοιχα, με πρωτόκολλο VDSL, μπορούμε να φτάσουμε την μέγιστη ταχύτητα internet, που είναι στα 50Mbps, ενώ στην ADSL, η ταχύτητα φτάνει μέχρι και τα 24Mbps.

Γιατί όμως, ενώ έχετε την ίδια σύνδεση με κάποιον γνωστό σας, αυτός έχει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από εσάς, υπάρχει λόγος ή μήπως είναι ιδέα σας?

Αν ψάξετε το συμβόλαιο που έχετε υπογράψει με τον πάροχο σας, θα δείτε στα ”ψιλά γράμματα” ότι η ταχύτητα σας, δεν είναι 24Mbps, αλλά φτάνει μέχρι 24Mbps. Αυτό σημαίνει πως οι πραγματικές ταχύτητες, σχεδόν πάντα θα είναι χαμηλότερες από την ταχύτητα του πακέτου που αγοράζουμε.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάποιου είδους κόλπο, για να μας εξαπατήσουν, αλλά έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί η τεχνολογία της ADSL.

Η λειτουργία του ADSL

internet speed 03

Για να πραγματοποιηθεί μια σύνδεση στο internet μέσω ADSL, η γραμμή τηλεφώνου, που ξεκινάει από το σπίτι μας, καταλήγει με μια συσκευή δικτύου που ονομάζεται Digital Subscriber Line Access Multiplexer ή πιο απλά DSLAM.

Μέσω της διαδικασίας του multiplexing, το DSLAM, συγκεντρώσει το traffic των δεδομένων αλλά και της φωνής από πολλαπλούς συνδρομητές, σε ένα σήμα.

Μετά, το σήμα από το DSLAM μεταφέρεται μέσω πρωτοκόλλων στο δίκτυο ISP, που μας δίνει πρόσβαση στο internet.

Φανταστείτε ότι το DSLAM, λειτουργεί σαν διαχειριστής, ο οποίος στέλνει τα κατάλληλα δεδομένα στον αντίστοιχο συνδρομητή.

Όταν ενεργοποιήσουμε το router μας, η πρώτη ενέργεια που κάνει, είναι να συνδεθεί με το DSLAM. Όταν η διαδικασία αυτού του συγχρονισμού πραγματοποιηθεί, τότε θα ανάψει και το λαμπάκι που λέει συνήθως ADSL, πάνω στο modem μας.

Αυτός ο συγχρονισμός, είναι αυτός που καθορίζει και την ταχύτητα της σύνδεσης μας στο internet.

Γιατί αργεί το internet μου;

internet speed 04

Το ADSL, χρησιμοποιεί τις γραμμές του τηλεφωνικού δικτύου για να μεταφέρει τα δεδομένα. Ο λόγος που δεν υπάρχει μπέρδεμα ανάμεσα σε αυτά τα δεδομένα και την τηλεφωνική ομιλία, είναι ότι το ADSL, χρησιμοποιεί υψηλότερες συχνότητες.

Η χρήση όμως του τηλεφωνικού δικτύου, έχει ταυτόχρονα θετικά και αρνητικά στοιχεία. Το πλεονέκτημα είναι, ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί καινούργιο δίκτυο, όπως για παράδειγμα με τις οπτικές ίνες και την VDSL, αφού χρησιμοποιούμε το ήδη υπάρχον.

Στα αρνητικά βέβαια, είναι το γεγονός ότι όσο πιο μεγάλο είναι το μήκος του καλωδίου, τόσο μεγαλώνουν οι απώλειες στις υψηλότερες συχνότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσο μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στο σπίτι μας και το DSLAM, να μειώνεται το εύρος των συχνοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, οπότε αναγκαστικά μειώνεται και η ταχύτητα συγχρονισμού.

Στον παρακάτω πίνακα, σας γράφουμε περίπου ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορείτε να πιάσετε, σε σχέση με την απόσταση του σπιτιού σας, από το DSLAM.

  • ~300 μέτρα -> 25Mbps
  • ~600 μέτρα -> 24Mbps
  • ~900 μέτρα -> 23Mbps
  • ~1,2 χλμ -> 22Mbps
  • ~1,5 χλμ -> 21Mbps
  • ~1,8 χλμ -> 19Mbps
  • ~2,0 χλμ -> 18Mbps
  • ~2,1 χλμ -> 16Mbps
  • ~3,0 χλμ -> 8Mbps
  • ~3,5 χλμ -> 6Mbps
  • ~4,0 χλμ -> 4Mbps
  • ~4,5 χλμ -> 1,5Mbps
  • ~5,2 χλμ -> 800Kbps

Όπως μπορείτε να δείτε, μετά τα 2 χιλιόμετρα απόσταση, η ταχύτητα του internet μειώνεται δραστικά. Τις περισσότερες φορές, ο πάροχος σας, θα σας ενημερώσει για την μέγιστη ταχύτητα internet, που μπορεί να πιάσει η περιοχή σας.

Αλλά επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας, πριν αποφασίσετε για το πακέτο internet, το οποίο θέλετε να βάλετε, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε αυτόν τον πίνακα, για να ξέρετε από πριν ποιό είναι το μέγιστο ADSL speed, που μπορείτε να πιάσετε, ασχέτως τι θα σας πούνε.

Επίσης, μεγάλο ρόλο στην ταχύτητα του internet σας, παίζει και η καλωδίωση του σπιτιού σας. Αν για παράδειγμα μένετε σε μια παλιά πολυκατοικία ή αν το σπίτι σας είναι πολύ παλιό, είναι πολύ πιθανό να σας δημιουργηθούν προβλήματα.

VDSL και οπτικές ίνες

internet speed 05

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα που μπορούμε να πιάσουμε, είναι τα 50Mbps, τα οποία είναι μόνο διαθέσιμα με σύνδεση VDSL.

Ποια είναι όμως η διαφορά της VDSL με την ADSL;

Για να το εξηγήσουμε αυτό, πρέπει να μιλήσουμε για το ΚΑΦΑΟ και την χρήση του. Το ΚΑΦΑΟ ή πιο δόκιμα “κύριος κατανεμητής”, συγκεντρώσει σε ένα σημείο τα τηλεφωνικά καλώδια μιας περιοχής και από εκεί, τα συνδέει με το Αστικό Κέντρο του ΟΤΕ.

Οπότε η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τον ΟΤΕ, χωρίζεται ουσιαστικά, σε 2 μέρη, την απόσταση μας από το ΚΑΦΑΟ και την απόσταση του ΚΑΦΑΟ, από το αστικό κέντρο του ΟΤΕ.

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση των χάλκινων καλωδίων που συνδέουν τα ΚΑΦΑΟ, με το Αστικό Κέντρο, με οπτική ίνα. Αυτή η αντικατάσταση, επέτρεψε τη μετάβαση από το ADSL στο VDSL σε ευρεία κλίμακα, αφού το μήκος του χάλκινου καλωδίου, είναι που περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα του internet.

Η οπτική ίνα έχει πολύ μικρές απώλειες και δεν επηρεάζεται από την απόσταση. Οπότε μπορούμε να έχουμε την ίδια ταχύτητα internet, είτε βρισκόμαστε κοντά, είτε μακριά από το DSLAM.

Επίσης, η ταχύτητα του internet, μπορεί κυριολεκτικά να εκτοξευτεί, όταν ολόκληρη η γραμμή αντικατασταθεί από οπτική ίνα. Δηλαδή και το τελευταίο κομμάτι, που συνδέει το σπίτι μας με το ΚΑΦΑΟ. Τότε πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για ταχύτητες από 100Mbps ή ακόμα και 1 Gbps.

Πόση είναι η ταχύτητα που έχω σπίτι μου τελικά;

internet speed 06

Για να βρείτε ακριβώς πόση είναι η ταχύτητα λήψης ( download) και μεταφόρτωσης (upload) που έχετε στον χώρο σας, υπάρχουν αρκετά προγράμματα, που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Τα πιο αξιόπιστα, είναι το speedtest και το testmy.net.

Το speedtest θα το βρείτε εδώ: https://www.speedtest.net/

Για να τρέξετε το speedtest, πατήστε στο κουμπί που λέει begin (έναρξη) και περιμένετε λίγο. Θα δείτε όλη την πορεία των δεδομένων από και προς εσάς. Στο τέλος, τα αποτελέσματα της ταχύτητας λήψης και μεταφόρτωσης σας ( download, upload speed) , θα εμφανιστούν στον πίνακα.

internet speed 07

internet speed 08

Το testmy.net θα το βρείτε εδώ: https://testmy.net/

Αντίστοιχα στο testMy.net, διαλέξτε τον έλεγχο που θέλετε να κάνετε και πατήστε Test my Download ή Upload. Διαλέξτε το μέγεθος των δεδομένων που θέλετε να μεταφερθούν κατά το τεστ και μετά διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα σας.

internet speed 09

internet speed 10

 

Να ξεκαθαρίσω ότι μπορεί να υπάρξουν λάθη ή κάποια ανακρίβεια και από τα 2 τεστ, αλλά κατά βάση, είναι αξιόπιστα.

Δείτε επίσης: Ενίσχυση σήματος Wi-Fi

από Karadryan

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status