SIM to Micro SIM και η νεότερη κάρτα Nano SIM

SIM to Micro SIM και η νεότερη κάρτα Nano SIM
ired.gr

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των καρτών. Ποιες συσκευές θέλουν κάρτα SIM, Micro ή Nano.

Στον κόσμο των smartphones, συμβαίνει το εξής παράδοξο: όσο μεγαλώνουν οι συσκευές, τόσο μικραίνουν οι SIM.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά smartphones στην αγορά, το καθένα με τις δικές του προδιαγραφές αλλά όλα τους έχουν κάτι κοινό: χρησιμοποιούν μια κάρτα SIM και ενώ αυτή κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά (στέλνει σήμα από την κεραία του κινητού στην κεραία της κινητής τηλεφωνίας), έρχεται σε τρία διαφορετικά μεγέθη.

micro sim nano sim 01

Έτσι, ανάλογα με την συσκευή σας, υπάρχουν τρία είδη κάρτας SIM, τα οποία μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε: η κλασική SIM, η micro SIM και η nano SIM.

micro sim nano sim 02

Κλασική SIM

Έχει περίπου 2,5 εκ. μήκος και 1.5 εκ. πλάτος. Τη δέχονται τα παλαιότερου τύπου κινητά τηλέφωνα όπως το iPhone 3GS και το Nexus 4.

Micro SIM

Το μέγεθός της είναι το μισό από την κλασική SIM. Το iPhone 4 θέλει κάρτα Micro SIM αλλά και η πλειοψηφία των Android smartphones (Nexus 5, Samsung Galaxy S5). Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που αρχικά μπέρδευαν την Micro SIM με την Micro SD. Όμως πρόκειται για δυο διαφορετικές κάρτες: οι SD κάρτες αποθηκεύουν μουσική και εικόνες και στην ουσία είναι επέκταση της ήδη υπάρχουσας μνήμης. Από την άλλη η micro SIM αποθηκεύει μόνο τις επαφές και συνδέει το κινητό στον πάροχο (όπως όλες οι κάρτες SIM).

Nano SIM

Η Nano SIM είναι κατά 40% μικρότερη από την Micro SIM και είναι η μικρότερη διαθέσιμη SIM σήμερα. Στην ουσία, η Nano SIM αφήνει το chip εκτεθειμένο, ενώ οι προηγούμενες κάρτες είχαν αρκετό πλαστικό να το πλαισιώνει. Όλες οι νέες συσκευές της Apple, από το iPhone 5 και έπειτα, κάνουν χρήση της Nano SIM, όμως και πολλοί κατασκευαστές Android έχουν κάνει το ίδιο (Nokia, HTC). Και το ολοκαίνουριο iPhone SE δέχεται την Nano SIM.

Διαβάστε επίσης: «Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Μύθοι και αλήθειες»

Τι κοινό έχουν;

micro sim nano sim 03

Κάνουν την ίδια εργασία, δηλαδή συνδέουν το κινητό με τον πάροχο της κινητής τηλεφωνίας μέσω της κεραίας. Επίσης, και οι τρεις κάρτες, κλασική SIM, Micro SIM και Nano SIM είναι κατασκευασμένες από πλαστικό και επιχρυσωμένο κασσίτερο. Το chip είναι κατά κύριο λόγο από πυρίτιο, αρσενικό, φώσφορο, διοξείδιο του πυριτίου, υλικά τα οποία διαχέονται για να σχηματιστεί το ηλεκτρονικό κύκλωμα.

Σε όλες τις κάρτες SIM μπορούν να αποθηκευτούν οι επαφές του τηλεφώνου.

Ποια είναι η διαφορά τους; SIM to Micro SIM

micro sim nano sim 04

Η μοναδική διαφορά τους είναι το μέγεθος, και όταν πρόκειται για κάρτες SIM, αυτό έχει πραγματικά μεγάλη σημασία. Ο λόγος είναι ότι ορισμένα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να δεχτούν μια κανονική κάρτα SIM και άλλα δεν δέχονται την Nano και τη Micro SIM. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, αυτές οι κάρτες ίσως συνεχίζουν να μικραίνουν και ίσως κάποια στιγμή η κάρτα SIM να είναι τόσο μικρή δεν θα χρειάζεται καν να τις βλέπουμε –κάποιο μηχάνημα θα τις βάζει στη θέση τους για εμάς. Υπάρχει βέβαια ήδη και η embedded Apple SIM για την οποία θα διαβάσετε παρακάτω.

Διαβάστε επίσης: «Ενίσχυση σήματος Wi-Fi»

Ποια κάρτα SIM χρειάζεστε; SIM to Micro SIM

micro sim nano sim 05

Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones χρησιμοποιούν Micro ή Nano SIM, αλλά μπορείτε να τοποθετήσετε μια μικρότερη κάρτα σε μια μεγαλύτερη υποδοχή με τον κατάλληλο αντάπτορα. Όμως, δεν υπάρχει λόγος να θέλετε να κρατήσετε την παλιά σας κάρτα SΙΜ όταν αλλάζετε συσκευή αφού ο πάροχός σας θα σας προμηθεύσει με την κατάλληλη, εντελώς δωρεάν.

Αν δηλαδή, είχατε το iPhone 4s και πήρατε το iPhone 6, θα χρειαστεί να αλλάξετε κάρτα SIM, από Μicro SIM σε Nano SIM.

Στο YouTube, θα βρείτε αρκετά video (όπως το παρακάτω) με τα οποία ο χρήστης κόβει την παλιά του κάρτα με ψαλίδι για να χωρέσει στη νέα συσκευή. Όμως αυτός ο τρόπος είναι ερασιτεχνικός και υπάρχει η πιθανότητα, η κάρτα SIΜ να καταστραφεί εντελώς. Ακόμη και στα καταστήματα, υπάρχει ένας ειδικός κόφτης που μπορεί να ολοκληρώσει επαγγελματικά την εργασία αυτή. Η διαδικασία SIM to Micro SIM καλύτερα είναι να αφήνεται στους ειδικούς.

Γιατί οι κάρτες μικραίνουν;

micro sim nano sim 06

Η κάρτα SIM γίνεται ολοένα και μικρότερη, ανταποκρινόμενη σε έναν τεχνολογικό και μηχανικό λόγο: τη σμίκρυνση των ηλεκτρονικών. Όταν η κάρτα SIM είναι μικρή, όπως η κάρτα Nano SIM, τότε εξοικονομείται πολύτιμος χώρος για άλλα πράγματα: ραδιόφωνο, αισθητήρες, ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία. Επίσης, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού μιας συσκευής, οι κατασκευαστές έχουν μεγαλύτερη ευελιξία. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν πολλά και μικρά εξαρτήματα, παρά λίγα και μεγάλα, αφού τα μικρά μπορούν να μετακινηθούν πιο εύκολα.

Ποιο είναι το μέλλον των SIM cards; Τι είναι η Apple SIM;

micro sim nano sim 07

Η ιστορία SIM to Micro SIM είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Όμως από ότι φαίνεται, σύντομα οι SIM κάρτες μπορεί να είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. H Apple φέρνει νέο αέρα στις κάρτες SIM με την τελευταία προσθήκη του iPad Pro: μια Apple SIM ...ενσωματωμένη στη logic board της συσκευής. Η embedded κάρτα SIM θα διευκολύνει την μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο, αφού δεν χρειάζεται να γίνει αλλαγή κάρτας, παρά μόνο νέος προγραμματισμός του chip. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Το έκανε μια φορά με το πλαϊνό συρταρωτό άνοιγμα που έβγαζε την κάρτα SIM μόνο με εξολκέα (ή συνδετήρα) στο πρώτο iPhone, το έκανε δεύτερη φορά και το 2010, με το πρώτο iPad που δεχόταν την Micro SIM, το έκανε και τρίτη φορά όταν έβαλε πρώτη τη Nano SIM στο iPhone 5. Γιατί να μην αλλάξει το μέλλον των καρτών SIM και τώρα με την Apple SIM;

Διαβάστε επίσης: «DSLR vs Mirrorless: Ποιες είναι οι διαφορές τους;»

Από mirelen.