DSLR vs Mirrorless: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

DSLR vs Mirrorless: Ποιες είναι οι διαφορές τους;
ired.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναμέτρηση DSLR vs Mirrorless και ποιος είναι ο νικητής.

Όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη φωτογραφία - και δεν εννοούμε απλά τους επαγγελματίες αλλά και τους παθιασμένους ερασιτέχνες - έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν μια φωτογραφική μηχανή με εναλλάξιμους φακούς. Όπως και να το κάνουμε, καμιά compact μηχανή ή κινητό τηλέφωνο, όσο καλά κι αν είναι, δεν μπορούν να συγκριθούν με μια μηχανή που, πέρα από τα εσωτερικά της «προσόντα» μπορεί να παίρνει όποιον φακό χρειαζόμαστε ανάλογα με την περίπτωση.

Και λέγοντας εσωτερικά προσόντα εδώ, μιλάμε για την «ψηφιακή πλάτη» που έχει αντικαταστήσει το πάλαι ποτέ κραταιό φιλμ. Σε μια DSLR μηχανή το γνωστό μας cmos τσιπ είναι μεγάλου μεγέθους (τουλάχιστον τα 2/3 των 35mm που ήταν η επιφάνεια του παλιού κλασικού φιλμ), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταγράψει πολύ περισσότερο φως και πληροφορίες που εισέρχονται από τον φακό της μηχανής - κάτι που καμία compact (ή κινητό) δεν μπορεί να κάνει.

Μάλιστα τελευταία, είναι όλο και περισσότερες οι DSLR που έχουν πια cmos τσιπ μεγέθους 1:1 - δηλαδή 35mm - χωρίς να έχουν απαγορευτικές τιμές όπως παλιά. Από την άλλη, η ανάλυση του cmos τσιπ που μετριέται στα γνωστά μας «megapixel» έχει φτάσει πια στα 20-24 megapixel τουλάχιστον για μια εισαγωγικής κατηγορίας μηχανή των 300€, με τα 50-100 megapixel να είναι στάνταρ στις επαγγελματικές.

Αν λοιπόν σκέφτεστε σοβαρά την αγορά μιας τέτοιας μηχανής, τώρα πια είναι μια καλή εποχή για να αποκτήσετε μία DSLR με κάποιους φακούς «starter» για ξεκίνημα και σιγά-σιγά να μεγαλώσετε τη συλλογή σας σε φακούς, φίλτρα, φλας και άλλα αξεσουάρ που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να ασχοληθείτε σοβαρά με την υπέροχη τέχνη της φωτογραφίας και, γιατί όχι, και του βίντεο, μιας και όλες πια τραβάνε και βίντεο υψηλής ανάλυσης (HD).

Υπάρχουν λοιπόν δύο κατηγορίες DSLR μηχανών: οι κλασικές ογκώδεις (κάπως) DSLR και οι πιο κομψές και μικρές Mirrorless (ή CSC). Το ερώτημα είναι: ποιες είναι οι διαφορές τους, ποια τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα της κάθε μιας και ποια να προτιμήσετε τελικά. Παρακάτω, θα παραθέσουμε κάποια σημεία κλειδιά που δείχνουν τις διαφορές τους, αφού εξηγήσουμε τη βασικότερη δηλαδή, «τι είναι η κάθε μια». Από εκεί και ύστερα, το ποια θα επιλέξετε με βάση τις ανάγκες σας, θα είναι εύκολο.

DSLR vs Mirrorless: Ποια είναι η βασική διαφορά

dslr vs mirrorless 02

Οι πρώτες ψηφιακές DSLR ήταν ουσιαστικά αντίγραφα - ως επί των πλείστον - των αναλογικών αδελφών τους που έπαιρναν φιλμ. Στην εξέλιξη, προστέθηκαν διάφορες ευκολίες που είχαν να κάνουν με την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών μερών, οθονών μαζί με το view-finder, το οποίο έγινε κι αυτό μια μικρή ψηφιακή κάμερα, εξελιγμένων ηλεκτρικών μοτέρ για την αυτόματη εστίαση των φακών και άλλα τέτοια. Το θέμα όμως είναι ότι διατήρησαν κάτι βασικό που είχαν και οι αναλογικές DSLR και αυτό είναι το σύστημα κατόπτρων (καθρέφτες) που οδηγούν και ενισχύουν το φως που έρχεται από το φακό και πάει στην «πλάτη» (φιλμ ή cmos τσιπ) όπου τελικά καταγράφεται και είναι πια έτοιμο για εμφάνιση ή εκτύπωση, ανάλογα με τη μηχανή.

Κάποια στιγμή (εδώ και 10 περίπου χρόνια) πρώτη η OLYMPUS εμφανίζει ένα μοντέλο DSLR που ήταν μικρό, κομψό, ελαφρύ και χωρίς κάτοπτρα - δηλαδή Mirrorless. Ήταν τόσο μικρή, που δύσκολα θα την ξεχώριζες από αντίστοιχη compact, αν δεν έβλεπες τον ξεχωριστό - και σχετικά ογκώδη - φακό που φώναζε από μακριά ... DSLR.

Το βασικό χαρακτηριστικό των Mirrorless είναι η πλήρης απουσία κατόπτρων. Το φως από το φακό, οδηγείται απευθείας στην πλάτη-cmos τσιπ και καταγράφεται χωρίς να παρεμβαίνει τίποτε άλλο. Αυτό ήταν που έδωσε τη δυνατότητα να μικρύνει σημαντικά το μέγεθος και βάρος από τη μια, αλλά η έλλειψη κατόπτρων από την άλλη, σήμαινε μικρότερη ενίσχυση φωτός και άρα σχετικά μικρότερη ποιότητα φωτογραφίας.

Αυτά όμως ήταν στις αρχές. Τώρα πια έχουν εξελιχθεί τόσο τα συστήματα ώστε μια μέση DSLR με μια αντίστοιχή της Mirrorless να μην παρουσιάζουν καμία σχεδόν διαφορά. Πάμε λοιπόν στις υπόλοιπες διαφορές, αφού είδαμε τη βασικότερη.

DSLR vs Mirrorless: Μέγεθος-βάρος

dslr vs mirrorless 03

Όπως είπαμε και παραπάνω, η βασική διαφορά στην προσέγγιση για τη λήψη φωτογραφίας (κάτοπτρο ή όχι), έχει σαν αποτέλεσμα μια από τις βασικότερες διαφορές μεταξύ των δύο ειδών και που μπορεί να αποτελέσει και κύρια αιτία επιλογής της μιας ή της άλλης. Και αυτή είναι το μέγεθος και το βάρος.

Είναι λογικό μια Mirrorless να ζυγίζει λιγότερο και να έχει αρκετά μικρότερες διαστάσεις από μια κλασική DSLR. Αυτό σημαίνει ότι μια Mirrorless μεταφέρεται ευκολότερα σε μια τσέπη σακακιού-μπουφάν, ειδικά αν έχουμε μαζί ένα μικρό φακό (όπως οι τύπου «pancake»), κάτι που την κάνει να μη διαφέρει από μια μικρή compact. Από την άλλη η ποιότητα σε σχέση με μια compact είναι η νύχτα με τη μέρα.

Αν βέβαια κάποιος έχει μεγάλα χέρια, θα νιώσει αρκετά άβολα στο χειρισμό μιας Mirrorless λόγω του ότι όλα τα χειριστήρια είναι μικροσκοπικά για να χωρέσουν στην επίσης μικρή πλάτη της. Κι αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει μεγάλους και ογκώδεις φακούς, τότε το μικρό και ελαφρύ σώμα τους είναι μειονέκτημα από άποψη ισορροπίας και ορθού καταμερισμού του βάρους, ειδικά χωρίς τρίποδο.

Νικητής: Mirrorless (αν δε θέλετε πολύ μεγάλους φακούς)

DSLR vs Mirrorless: Οι φακοί

dslr vs mirrorless 04

Και μια και μιλάμε για φακούς, το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα φακών και για τα δύο είδη μηχανών - DSLR, Mirrorless - και από τις εταιρίες κατασκευής των μηχανών και από τρίτους κατασκευαστές φακών.

Εδώ όμως οι κλασικές DSLR υπερέχουν αισθητά γιατί έχουν πολύ μεγαλύτερη γκάμα φακών για όλες τις ανάγκες από απλούς ερασιτεχνικούς μέχρι θηριώδεις (σε τιμή και μέγεθος) επαγγελματικούς που οι Mirrorless δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν. Όμως ...

Υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι εδώ που λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο σε βοήθεια των Mirrorless. Όλες οι εταιρίες έχουν βγάλει αντάπτορες προσαρμογής των μεγάλων φακών τους (για κανονικές DSLR) σε Mirrorless. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί κάποιος να έχει μια Mirrorless και με την προσθήκη του αντάπτορα να χρησιμοποιήσει και τους φακούς των μεγάλων DSLR, αν αυτό του είναι απαραίτητο. Αυτό είναι κάτι που δίνει μεγάλη ευελιξία.

Νικητής: DSLR (εκτός κι αν πάρετε αντάπτορα για Mirrorless).

Δείτε ακόμη: Σύγκριση ποιότητας βίντεο: 4K iPhone 6S vs Nikon DSLR των 3.000 €

DSLR vs Mirrorless: τα Viewfinders

dslr vs mirrorless 05

Άλλο ένα σημαντικό σημείο διαφοράς DSLR - Mirrorless είναι η ύπαρξη ή όχι του γνωστού μας Viewfinder (το «ματάκι» που κοιτάμε και σκοπεύουμε). Ναι είναι αλήθεια ότι όλες ποια οι μηχανές έχουν οθόνη στην πλάτη τους, κάτι που κάνει πιο εύκολη και βολική τη χρήση, αλλά δοκιμάστε να τραβήξετε φωτογραφία κάτω από δυνατό ηλιακό φως με την οθόνη και τα ξαναλέμε.

Η έλλειψη Viewfinder σε μια Mirrorless - κάτι το σύνηθες για λόγους μείωσης όγκου - είναι ένα μειονέκτημα σε αρκετές περιπτώσεις όπου η σκόπευση μπορεί να είναι απαραίτητη σε μια δύσκολη πόζα και η οθόνη το καθιστά πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες ακριβότερες Mirrorless συμπεριλαμβάνουν πια και Viewfinder κάτι που τις κάνει όμως πιο ογκώδεις.

Κάτι ακόμη που έχει σημασία είναι ότι, ακόμη κι αν υπάρχει Viewfinder σε μια Mirrorless είναι ηλεκτρονικό και όχι οπτικό όπως στις κανονικές DSLR κάτι που για κάποιους απαιτητικούς μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα, μιας και το οπτικό είναι μεγαλύτερης ακρίβειας.

Νικητής: DSLR (υπάρχουν όμως και Mirrorless με Viewfinder)

DSLR vs Mirrorless: σύστημα Αυτόματης Εστίασης (Autofocus)

dslr vs mirrorless 06

Οι ψηφιακές DSLR έχουν δύο τρόπους να παίρνουν φωτογραφίες: η μία είναι με σκόπευση μέσω του Viewfinder και η άλλη είναι με σκόπευση μέσω της οθόνης (η δεύτερη λέγεται και Live View Mode). Λόγω του ότι έχουν το πλεονέκτημα του Viewfinder (για λόγους τεχνικούς με τους οποίους δεν θέλουμε να σας ζαλίσουμε), αλλά και λόγω των κατόπτρων που συμπεριλαμβάνονται, έχουν πολύ ταχύτερο Autofocus από ότι με τη σκόπευση μέσω οθόνης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την παρακολούθηση κινούμενων θεμάτων (π.χ. αθλητισμός).

Λόγω της ελλείψεως Viewfinder συνήθως, οι Mirrorless υστερούν σε ταχύτητες Autofocus, ακόμη κι αν έχουν Viewfinder (ελλείψει κατόπτρων). Τελευταία όμως μέσω άλλων (εξίσου πολύπλοκων) τεχνικών, έχουν καταφέρει να συναγωνίζονται επάξια σε ταχύτητα τις μεγάλες αδελφές τους, ακόμη και με σκόπευση μέσω οθόνης.

Αυτό όμως δεν το πετυχαίνουν όλες, αλλά μόνον τα μεγάλα και ακριβά μοντέλα κάποιων εταιριών. Γενικά, ακόμη και μια φθηνή DSLR έχει πολύ ταχύτερο και καλύτερο Autofocus εν σχέσει με μια Mirrorless.

Νικητής: DSLR (εκτός των ακριβών Mirrorless)

DSLR vs Mirrorless: ταχύτητα συνεχών λήψεων (Continuous shooting)

dslr vs mirrorless 07

Εδώ τα πράγματα λειτουργούν υπέρ των Mirrorless. Ακόμη και οι καλύτερες DSLR δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις Mirrorless σε ταχύτητες «speed burst» όπως λέμε.

Η έλλειψη κατόπτρων και η πιο άμεση μεταφορά της εικόνας από το φακό στο ψηφιακό φιλμ, κάνει τις Mirrorless να είναι ιδανικές για συνεχείς γρήγορες λήψεις θεμάτων με συνεχή κίνηση ή ταχύτητα.

Για παράδειγμα μια κορυφαία (σε ταχύτητες) DSLR μπορεί να φτάσει τις 12 σκηνές ανά δευτερόλεπτο, ενώ μια μέση Mirrorless φτάνει άνετα και τα 15 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αν μάλιστα υποστηρίζουν και 4Κ βίντεο, τότε έχουμε κάποιες (όπως ένα μοντέλο της Panasonic) που φτάνουν και τα 30 καρέ/δευτ.

Νικητής: Mirrorless

DSLR vs Mirrorless: το βίντεο

dslr vs mirrorless 08

Και οι δύο κατηγορίες μηχανών τραβάνε πια βίντεο full HD 1080p το λιγότερο. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πια προβάδισμα στις Mirrorless που παρουσιάζουν όλο και περισσότερα μοντέλα με δυνατότητες για βίντεο 4Κ, κάτι που δεν συμβαίνει με τις DSLR (ακόμη τουλάχιστον).

Και αυτό προσφέρει στον μέσο χρήστη μια υβριδική μηχανή που λειτουργεί εξίσου καλά και σαν φωτογραφική και σαν βιντεοκάμερα, κάτι που πολύ δύσκολα θα το αγνοήσει κανείς. Όταν με τα λεφτά που θες για μια μέση προς καλή DSLR ~700€), αγοράζεις μια Mirrorless που τραβάει βίντεο 4Κ, ποια θα προτιμήσεις;

Από την άλλη, οι DSLR υποστηρίζονται από περισσότερα αξεσουάρ για τη λήψη βίντεο, όπως π.χ., ποιοτικά εξωτερικά μικρόφωνα, προβολείς κλπ, αλλά αυτά απευθύνονται περισσότερο στον επαγγελματία παρά στον μέσο άνθρωπο.

Νικητής: Mirrorless

Δείτε ακόμη: Review: Sony Cybershot QX-100

DSLR vs Mirrorless: επιπλέον δυνατότητες

dslr vs mirrorless 09

Λέγοντας επιπλέον δυνατότητες εννοούμε εδώ και τις ενσωματωμένες, αλλά και τις επιπλέον εξωτερικές που μπορεί να υποστηρίζονται. Και εδώ οι DSLR σαφώς υπερέχουν.

Για παράδειγμα, πολλές DSLR έχουν πια αποχωριζόμενες περιστρεφόμενες οθόνες, κάτι που κάνει την αυτοφωτογράφηση ή την φωτογράφηση σε δύσκολες γωνίες παιχνιδάκι. Άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να είναι η θύρα για σύνδεση εξωτερικού μικροφώνου για βίντεο, η δυνατότητα για σύνδεση επιπλέον αξεσουάρ στο «hot shoe» του φλας - που αρκετές Mirrorless δεν έχουν καν - συν το καλύτερης ποιότητας viewfinder που ήδη έχουμε αναφέρει.

Ακόμη, μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές στα μενού τους, λόγω των μεγαλύτερων δυνατοτήτων τους, δέχονται καλύτερους ποιοτικά αλλά και περισσότερους φακούς και υποστηρίζονται από πιο πολλούς κατασκευαστές για ειδικευμένα επιπλέον αξεσουάρ που αφορούν την επαγγελματική λήψη.

Νικητής: DSLR

DSLR vs Mirrorless: ποιότητα εικόνας

dslr vs mirrorless 10

Οι κανονικές μεγάλες DSLR έχουν πάντα καλύτερους αισθητήρες (cmos τσιπ) από τις οποιεσδήποτε Mirrorless. Ακόμη και οι εισαγωγικές «entry level» DSLR έχουν εξαιρετικής ποιότητας αισθητήρες καλύτερους από τις περισσότερες Mirrorless.

Και δε μιλάμε μόνο για τα megapixel εδώ που φθάνουν πια άνετα τα 50 (κάποιες μεσαίου φορμά πάνε στα 100 megapixel) στις μεγάλης κατηγορίας επαγγελματικές μηχανές. Ένα ακόμη θέμα είναι το μέγεθος του ίδιου του αισθητήρα που σε πολλές πια από τις ακριβότερες είναι «full frame» δηλαδή 35mm όσο ήταν και το μέγεθος του αναλογικού φιλμ. Για να μην αναφέρουμε και τις μεσαίου φορμά με αισθητήρα 120mm όπως ήταν και οι αντίστοιχες αναλογικές.

Σε μια Mirrorless δεν φεύγουμε από το κλασικό APS/C (2/3 των 35mm), στο μέγεθος του αισθητήρα οπότε μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά στην ποιότητα. Αν μιλάμε για το απόλυτο, μιλάμε για DSLR.

Νικητής: DSLR

Δείτε ακόμη: Light: μια παράξενη, αλλά και πανέξυπνη ιδέα στη φωτογραφία

DSLR vs Mirrorless: η μπαταρία

dslr vs mirrorless 11

Στο θέμα της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, οι DSLR και πάλι υπερέχουν. Λόγω όγκου, έχουν χώρο για μεγαλύτερες μπαταρίες που διαρκούν σημαντικά πιο πολύ από αυτές των Mirrorless.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό: όλες οι DSLR μπορούν να δεχθούν επιπλέον κιτ μπαταρίας (συνδέεται στο κάτω μέρος και δέχεται δύο μπαταρίες αντί της μίας), κάτι που αυξάνει θεαματικά τη διάρκεια λήψης φωτογραφιών και βίντεο.

Για παράδειγμα μια μπαταρία μιας μέσης DSLR μπορεί να τραβήξει μέχρι και 1100 πόζες με μια φόρτιση, όταν η αντίστοιχη μιας μέσης Mirrorless φτάνει μέχρι τις 350 πόζες περίπου.

Νικητής: DSLR

DSLR vs Mirrorless: τιμή αγοράς

dslr vs mirrorless 12

Ίσως σκεφθείτε ότι μετά από όλα όσα είπαμε, μια DSLR θα είναι πολύ ακριβότερη εν γένει από μια Mirrorless, όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Μια «entry level» αξιοπρεπής DSLR, είναι φθηνότερη από μια αντίστοιχη Mirrorless ή τουλάχιστον την ίδια τιμή. Αν σκεφθούμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια DSLR αυτού του επιπέδου σε σχέση με μια φθηνή Mirrorless, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος: DSLR.

Αν όμως αρχίσουμε να ανεβαίνουμε σε απαιτήσεις ποιότητας και ικανοτήτων, τότε οι τιμές ανεβαίνουν αρκετά και, όταν μπει στο παιχνίδι η δυνατότητα για βίντεο 4Κ που προσφέρουν κάποιες Mirrorless, τότε η πλάστιγγα γέρνει προς τη μεριά τους.

Αν πάλι πάμε στο απόλυτο, τότε οι κορυφαίες DSLR είναι απλησίαστες και στοχεύουν μόνο στον επαγγελματία, ενώ ακόμη και οι ακριβές Mirrorless δεν παύουν να έχουν τιμές που απευθύνονται απλά σε ένα μέσο χρήστη με πιο βαθιά τσέπη, χωρίς να είναι απαγορευτικές.

Νικητής: ισοπαλία ανάλογα με τις απαιτήσεις

Δείτε ακόμη: 9 κόλπα για επαγγελματικές φωτογραφίες

DSLR vs Mirrorless: Τελικά συμπεράσματα

dslr vs mirrorless main 2

Μετά από όλα αυτά, εύκολα καταλήγουμε σε κάποια τελικά συμπεράσματα:

Αν θέλουμε το απόλυτο στη φωτογραφία και αν θέλουμε να ασχοληθούμε με την τέχνη που λέγεται φωτογράφηση, χωρίς να μας ενδιαφέρουν τα βίντεο και πολύ (μας καλύπτει το «ταπεινό» HD), τότε, «δαγκωτό» DSLR. Ακόμη και με λίγα σχετικά χρήματα, θα έχουμε μια εξαιρετική μηχανή, με μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης.

Αν θέλουμε κάτι πιο compact πιο ελαφρύ και μαζεμένο, πιο υβριδικό και με δυνατότητες 4Κ βίντεο, αλλά και με τις δυνατότητες αναβαθμίσεων μιας DSLR (όχι όλες, αλλά αρκετές), τότε χωρίς δεύτερη σκέψη, Mirrorless. Θα έχουμε εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφία, τέλειο βίντεο μικρό μέγεθος που χωράει σε μια τσέπη σακακιού και μια λύση για όλα με λογικό κόστος.

Από εδώ και πέρα το αφήνουμε σε σας.