Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Μύθοι και αλήθειες

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Μύθοι και αλήθειες
ired.gr

Τελικά τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και αξίζει να το δοκιμάσετε?

Όταν πρωτοείδα το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ήταν στον δρόμο, στα χέρια ενός νεαρού, πριν από περίπου 4 χρόνια και πρέπει να πω ότι ξαφνιάστηκα. Τι είναι αυτό το περίεργο μαραφέτι και τι ακριβώς κάνει, αναρωτήθηκα. Έκτοτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς, μέχρι που σήμερα έχει γίνει μόδα και βλέπουμε όλο και περισσότερους να αφήνουν το κάπνισμα και να ξεκινούν το άτμισμα, όπως είναι ο δόκιμος όρος.

Καθώς όμως το ηλεκτρονικό τσιγάρο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, γύρω του αρχίζουν και σχηματίζονται διάφοροι μύθοι. Αυτούς τους μύθους και διάφορες ακόμα απορίες που έχετε, θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

Tι ακριβώς είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

e cig 01

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία είναι φτιαγμένη να προσομοιώνει την αίσθηση του καπνίσματος, περιλαμβάνοντας και ορισμένη ποσότητα νικοτίνης. Παρότι υπάρχουν εκατοντάδες ήδη ηλεκτρονικών τσιγάρων, μπορούμε να τα συνοψίσουμε σε 2 μεγάλες κατηγορίες, τα μιας χρήσεως και τα επαναφορτιζόμενα.

Τα μιας χρήσης, λειτουργούν με ενσωματωμένη μπαταρία, η οποία αφού τελειώσει τα πετάς, ενώ τα επαναφορτιζόμενα έχουν ειδικό φορτιστή, ειδικό υγρό (υγρό αναπλήρωσης φίλτρων), φίλτρo και έναν ψεκαστήρα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διαθέτει ένα υγρό, το οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού μετατρέπεται σε ατμό, αναρροφάται μέσα στους πνεύμονες και εκπνέεται.

Free antivirus 2016: Τα καλύτερα προγράμματα προστασίας του υπολογιστή σας

Eίναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιο υγιεινό από το κανονικό τσιγάρο;

e cig 02

Εδώ είναι το κομμάτι που υπάρχουν οι πιο πολλές “τερατολογίες”, όσο αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς επειδή είναι σχετικά νέο προϊόν, υπάρχουν πολλές θεωρίες. Αρχικά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι υγιεινό, είναι εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος, οπότε αυτό σημαίνει αυτόματα ότι δεν μας κάνει καλό.

Όμως, το ερώτημα έχει να κάνει με το πόσο κακό μας κάνει το ηλεκτρονικό, σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο και εκεί όλα δείχνουν ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Το κλασικό τσιγάρο περιέχει καπνό και άλλες 4000 ουσίες, 250 από τις οποίες είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες και λειτουργεί βάση καύσης. Αντίθετα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει μόνο 5 ουσίες και λειτουργεί βάση ατμοποίησης.

Το κλασικό τσιγάρο, παράγει καπνό, περιέχει πίσσα και μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιλαμβάνει μόνο νικοτίνη από βλαβερές ουσίες και παράγει ατμό.

Από μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο άτμισμα, έχει παρατηρηθεί ότι η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αναπνευστική λειτουργία, είναι τόσο μικρή και τόσο σύντομη, που κρίνεται ως κλινικά ασήμαντη. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι όταν ατμίζεις, η απορρόφηση της νικοτίνης από τον οργανισμό είναι από 2 έως και 3 φορές μικρότερη, σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο.

Μια ακόμα απορία που υπάρχει, η οποία έχει δημιουργήσει και τον δικό της μύθο, είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καρκινογόνο. Η πραγματικότητα είναι ότι πουθενά, καμία μελέτη, δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο. Σε έρευνα του Αμερικάνικου οργανισμού φαρμάκων, βρέθηκαν ίχνη νιτροζαμινών. αλλά ήταν σε ποσότητες αβλαβείς για το οργανισμό, 1400 φορές μικρότερη από ό,τι στα κανονικά τσιγάρα. Φανταστείτε, ότι αντίστοιχη ποσότητα βρίσκεται στα σκευάσματα, που χορηγούνται για την διακοπή του καπνίσματος.

Βέβαια, πρέπει να συμπληρώσω ότι για το συγκεκριμένο κομμάτι, πριν πούμε κάτι πιο τελικό, θα πρέπει να περάσει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε χρόνιους χρήστες του.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ακριβό ή κάνω λάθος;

e cig 03

Για να δούμε, είναι όντως? Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν καπνιστή, που καπνίζει περίπου ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, που έχει σαν κόστος 3-4€. Αν το πολλαπλασιάσουμε με τις μέρες του χρόνου, δηλαδή επί 365, μας βγάζει περίπου 1095€ - 1460€. Αντίθετα το κόστος του ηλεκτρονικού τσιγάρου ανέρχεται στα 760€ ετησίως, με αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου και πλήρη κατανάλωση υγρού.

Φυσικά, αυτές οι τιμές είναι για όσους θέλουν να αγοράσουν έτοιμα υγρά, αφού όσοι από εσάς θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας υγρό, στην οποία περίπτωση, το κόστος θα μειωθεί περίπου κατά 250€ ετησίως. Με αυτό τον τρόπο, το συνολικό ποσό που θα πληρώσετε για έναν χρόνο ατμίσματος, θα είναι περίπου στα 510€.

Και αν σκεφτείτε την οικονομική κατάσταση της χώρας, νομίζω ότι καταλαβαίνετε πως μιλάμε για μια πολύ μεγάλη διαφορά. Το μόνο αρνητικό που μπορώ βρω, είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ζητάει μια αρχική επένδυση της τάξεως των 80-150€, για να αγοράσετε μια πολύ καλή συσκευή και τα πρώτα σας υγρά. Αλλά αν αναλογιστείτε το συνολικό κέρδος που θα έχετε μέσα σε έναν χρόνο χρήσης, νομίζω ότι θα δείτε το πλεονέκτημα.

Τι περιλαμβάνουν τα υγρά αναπλήρωσης, είναι βλαβερά στον οργανισμό;

e cig 04

Το υγρό αναπλήρωσης, είναι αυτό που καταναλώνετε κατά το άτμισμα. Στην ουσία είναι ότι ο καπνός για το κλασικό τσιγάρο. Το υγρό αυτό περιλαμβάνει κυρίως νερό, νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και γλυκερίνη ή προπυλενογλυκόλη. Από αυτές η μόνη ουσία που έχει αρνητικά αποτελέσματα στον οργανισμό είναι η νικοτίνη, η οποία όμως όταν ατμίζεται απορροφάται πολύ πιο δύσκολα από τον οργανισμό.

Τα υγρά αναπλήρωσης είναι ελεγμένα, αλλά θέλουν προσοχή στην αγορά τους. Πέρα του απλού γεγονότος ότι υπάρχουν πραγματικά άπειρες γεύσεις και πρέπει να βρείτε αυτές που σας ταιριάζουν, πρέπει να προσέχεται από που τα αγοράζετε. Θέλω να πω ότι όταν τα υγρά αναπλήρωσης κοστίζουν 8-10€ τα 20ml, αν βρείτε κάπου να πουλάνε τα 20ml 2€, πιθανότατα κάτι δεν είναι σωστό. Φυσικά δεν λέω ότι ισχύει για όλα τα πολύ φτηνά υγρά, αλλά η διαφορά στην τιμή, προσωπικά θα με έβαζε σε σκέψεις.

Άμα ξεκινήσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα κόψω το κάπνισμα;

e cig 05

Όχι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν είναι υποκατάστατο του καπνίσματος, αλλά εναλλακτική μορφή καπνίσματος, οπότε κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα το κόψετε.

Βέβαια, επειδή η εξάρτηση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ μικρότερη, είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσει να το κόψετε. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γιατρών, που έχουν προτείνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σαν πρώτο στάδιο στην διαδικασία απεξάρτησης από το τσιγάρο.

Και αυτό μπορεί να γίνει καθώς σαν χρήστης, μπορείτε να διαλέξετε το επίπεδο της νικοτίνης που θα έχετε στο υγρό σας. Υπάρχουν ακόμα και υγρά χωρίς νικοτίνη, για να έχετε την αίσθηση του καπνίσματος, χωρίς να παίρνετε νικοτίνη.

Αλλά αυτό και πάλι δεν σημαίνει ότι ξεκινώντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σταδιακά θα κόψετε τελείως το κάπνισμα (ή το άτμισμα).

Να το αρχίσω? Είναι για μένα?

e cig 06

Η πιο καίρια ερώτηση, από όλες τις άλλες. Η απάντηση φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι τόσο απλή. Η πιο ειλικρινής απάντηση και η μόνη που θα πρέπει να δεχθείτε, όσα στοιχεία και αν παρουσιαστούν μπροστά σας, είναι δοκιμάστε το για να δείτε.

Ο καθένας από εμάς έχει τις ιδιοτροπίες του και μπορεί να καπνίζει για πολύ διαφορετικούς λόγους από κάποιον άλλο. Όπως επίσης σε κάποιους από εσάς, μπορεί να μην αρέσει σαν εμπειρία ή να μην σας καλύπτει την ανάγκη για να καπνίσετε.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να το δοκιμάσετε, εφόσον είστε καπνιστής. Το κάπνισμα είναι δεδομένα κακό για εσάς και αν υπάρχει μια ευκαιρία να το αφήσετε πίσω, για κάτι που είναι έστω και τυπικά καλύτερο για εσάς, αξίζει τουλάχιστον μια δοκιμή.

Επίλογος, προσωπική εμπειρία

e cig 07

Επίτηδες, αφήνω για το τέλος την προσωπική μου εμπειρία με το άτμισμα. Ήμουν πολλά χρόνια καπνιστής και ομολογουμένως ανήκα στην χειρότερη κατηγορία καπνιστών, στην κατηγορία που λάτρευε το τσιγάρο.

Ξεκίνησα το ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν αστείο ή από καθαρά πειραματική διάθεση αν θέλετε και ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, με κράτησε.

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου, να του δώσω τουλάχιστον 1 μήνα δοκιμής και μετά πίστευα ότι θα συνέχιζα να καπνίζω ανενόχλητος. Όμως μέσα σε 2 εβδομάδες, άρχισαν να συμβαίνουν αναπάντεχα πράγματα, τα οποία ομολογουμένως δεν περίμενα. Η γεύση και η μυρωδιά μου, άρχισαν να επιστρέφουν, ενώ δεν μπούκωνα όταν ανέβαινα πάνω από 15 σκαλιά.

Ομολογουμένως ξαφνιάστηκα, γιατί αυτά είναι κλασικά συμπτώματα όταν κάποιος κόβει το κάπνισμα και όχι όταν το αντικαθιστά με άλλο αντίστοιχο προϊόν. Αυτή την στιγμή είμαι ατμιστής εδώ και περίπου 1 χρόνο και πρέπει να σας πω ότι κατά την μετάβαση, δεν δυσκολεύτηκα καθόλου.

Να ξεκαθαρίσω ότι αυτή ήταν η δική μου εμπειρία και σίγουρα είναι διαφορετικά για τον καθένα μας. Οπότε δεν θα είναι απαραίτητα έτσι και για εσάς.

Κλείνοντας, θα σας πω μερικές συμβουλές, για όσους θέλουν να το ξεκινήσουν σοβαρά.

  • Μην πάρετε το πιο φτηνό ηλεκτρονικό τσιγάρο που θα βρείτε. Διαλέξτε κάποιο με καλή μπαταρία που θα διαρκεί ολόκληρη την ημέρα.
  • Βρείτε μια γεύση που να σας αρέσει. Συνήθως οι καπνιστές θέλουν για την αρχή κάποια καπνική γεύση, για να τους βοηθήσει στην μετάβαση από το κλασικό τσιγάρο.
  • Μην φοβηθείτε να ξεκινήσετε με πολύ νικοτίνη. όπως έχω προαναφέρει, η νικοτίνη απορροφιέται σε πολύ μικρότερο βαθμό από τον οργανισμό. Οπότε για να μην σας λείπει το τσιγάρο, ξεκινήστε με υψηλή νικοτίνη και εφόσον το θέλετε, την μειώνετε σταδιακά.
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι ξεκάθαρα εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος. Μην το ξεκινήσετε σαν παιχνίδι. Βλάπτει τον οργανισμό σίγουρα, απλά τον βλάπτει λιγότερο από το κανονικό τσιγάρο.

από Karadryan

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status