Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Home Cinema: Πως να φτιάξετε τον δικό σας προσωπικό κινηματογράφο

Home Cinema: Πως να φτιάξετε τον δικό σας προσωπικό κινηματογράφο
ired.gr

Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή σας (PC/Mac) για τη δημιουργία ενός δικού σας Home Cinema.

Το κέντρο οικιακής διασκέδασης-κινηματογράφου - γνωστό και ως Home Cinema - δεν είναι κάτι καινούριο. Η σύνδεση όμως ενός υπολογιστή στο δικό μας Home Cinema και, ακόμη περισσότερο, ο έλεγχός του μέσω του PC ή Mac που μπορεί να έχουμε (desktop ή laptop, δεν έχει σημασία), μπορεί να παρουσιάσει κάποια προβλήματα. Παρόλο που δεν είναι δύσκολη, σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε έναν οδηγό για μερικά βασικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να τοποθετήσετε τα διάφορα στοιχεία του δικού σας Home Cinema, όπως πρέπει.

Από τι αποτελείται ένα Home Cinema;

Αν λοιπόν θέλουμε να φτιάξουμε ένα κέντρο οικιακής διασκέδασης (Home Cinema από δω και στο εξής), χρειαζόμαστε κάποια στάνταρ στοιχεία.

  • Συσκευή(ες) αναπαραγωγής
  • Σύστημα ήχου
  • Συσκευή-σύστημα απεικόνισης

Αυτά τα τρία στοιχεία είναι τα βασικά ενός Home Cinema, η υλοποίησή τους όμως, καθώς και η προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε για να την επιτύχουμε, μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Εμείς θα προσπαθήσουμε να την κρατήσουμε όσο πιο απλή γίνεται και να σας δώσουμε ταυτόχρονα όλες τις πληροφορίες για το τι επεκτάσεις μπορείτε να κάνετε.

Δείτε ακόμη: Ηχεία για iPhone

Συσκευή αναπαραγωγής Home Cinema

home cinema 02

Λέγοντας συσκευή αναπαραγωγής ενός Home Cinema, εννοούμε τη συσκευή όπου θα παίζουν τα δισκάκια CD/DVD με τη μουσική ή τις ταινίες μας. Αυτό μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε, CD/DVD/Blu-Ray Player (και όπου να ’ναι θα δούμε και τα πρώτα 4Κ players) ή ο υπολογιστής μας που θα τα αντικαταστήσει όλα αυτά.

Το πλεονέκτημα του υπολογιστή ως συσκευή αναπαραγωγής, είναι ότι γλιτώνουμε από την αγορά νέων συσκευών όποτε βγαίνει κάποιο καινούριο φορμά (στις ταινίες ειδικά), έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία σε διαφορετικά είδη αρχείων μουσικής-βίντεο που καμία αυτόνομη συσκευή δεν μπορεί να τα αναπαράγει όλα, και τελικά έχουμε λιγότερες συσκευές και καλώδια μέσα στα πόδια μας.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να έχουμε υψηλής ανάλυσης ήχο (σαν κι αυτόν που έχουν τα super-audio CD-SACD ή τα DVD audio) είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο να έχουμε έναν υπολογιστή, παρά τις αντίστοιχες αυτόνομες συσκευές. Το ίδιο ισχύει αν έχουμε ήδη στην κατοχή μας ταινίες ανάλυσης 4Κ ή 3D HD. 4Κ players δεν υπάρχουν ακόμη στην αγορά (και φαντάζεστε πόσο θα κάνουν όταν βγουν) και όσο για το 3D, χρειάζεστε ειδικό 3D Blu-ray player, πέρα από την οθόνη 3D για την απεικόνισή του.

home cinema 03

Κι όσον αφορά έναν άλλο μπελά, τα δισκάκια CD/DVD/Blu-ray που με τον καιρό μαζεύονται και δεν έχεις πια πού να τα βάλεις, ένας σκληρός δίσκος (είτε εσωτερικά στον υπολογιστή, είτε εξωτερικά) μπορεί πια να χωρέσει χιλιάδες αρχεία διαφόρων ειδών (μουσική-ταινίες-φωτογραφίες) και να πιάνει από καθόλου (αν είναι εσωτερικός) έως ελάχιστο (εξωτερικός) επιπλέον χώρο.

Ένα επιπλέον που προσφέρει ένας υπολογιστής σαν κέντρο ελέγχου ενός Home Cinema, είναι το gaming. Εκτός κι αν έχετε κάποια παιχνιδοκονσόλα (Playstation ή XBOX ή Nintendo ή κάτι άλλο) συνδεδεμένη στο Home Cinema σας (άλλη μια συσκευή δηλαδή), ο υπολογιστής σας παρέχει άλλη μία δυνατότητα και - ανάλογα με τα «προσόντα» του - με πολύ υψηλότερη ποιότητα από μια κονσόλα.

Η δυνατότητα να παρουσιάσουμε ένα Slide-Show των φωτογραφιών μας στους φίλους μας, π.χ., αντί από μια ξερή παρουσίαση μίας-μίας των φωτογραφιών, είναι ακόμη μία όμορφη πρόκληση που ο υπολογιστής μπορεί να παρέχει και καμία αυτόνομη συσκευή δεν μπορεί.

Από εκεί κι έπειτα, οι δυνατότητες για επιπλέον χρήσεις του PC ή Mac στο δικό μας Home Cinema, είναι καθαρά θέμα των δικών μας απαιτήσεων και αναγκών.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Apple TV 4

Το σύστημα του ήχου ενός Home Cinema

home cinema 04

Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι ενός Home Cinema είναι το σύστημα του ήχου. Και εδώ μπορεί κάποιος να έχει ξεχωριστά συστήματα ενισχυτών-ηχείων που είναι η βέλτιστη και ακριβότερη λύση ή να βάλει τον υπολογιστή του να αντικαταστήσει το σύστημα του ήχου κατά ένα μέρος και να αγοράσει ποιοτικά ενεργά ηχεία (με ενσωματωμένο ενισχυτή) τύπου surround 5.1 ή 7.1 ανάλογα με τις απαιτήσεις και το χώρο που διαθέτει.

Αν αποφασίσουμε να βάλουμε τον υπολογιστή μας σαν τμήμα του ηχητικού συστήματος του Home Cinema μας, τότε απαιτείται μια ξεχωριστή καλή κάρτα ήχου που και πάλι θα μας στοιχίσει λιγότερο από έναν καλό ενισχυτή Home Cinema. Αυτή μπορεί να είναι είτε εσωτερική (όπως π.χ. μια Creative Soundblaster ZX ή XFI) αν έχετε desktop υπολογιστή στο Home Cinema σας και υπάρχει κενή θέση PCI EXPRESS στη μητρική του, ή μια εξωτερική (όπως η Lexicon Omega π.χ.) που κάνει για οποιοδήποτε υπολογιστή έχετε και ειδικά αν αυτός είναι laptop (οπότε δε μιλάμε για εσωτερικές επεκτάσεις). Το σημαντικό είναι να έχουμε έξοδο οπτικής ίνας ή τουλάχιστον ψηφιακή SPDIF, κάτι που δεν προσφέρουν οι ενσωματωμένες κάρτες ήχου.

Κάτι σημαντικό: αν έχετε Mac, δεν χρειάζεται να ασχολείστε με τα παραπάνω, καθώς όλα τα νεότερα (2010 και άνω) Mac, desktop ή laptop έχουν ενσωματωμένες εισόδους-εξόδους TOSLINK (οπτικής ίνας) και το μόνο που χρειάζεστε είναι το κατάλληλο TOSLINK-minijack καλώδιο από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών (στοιχίζει 1,5-2€).

home cinema 05

Δείτε και το άρθρο μας: Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση (ο εύκολος τρόπος) για περισσότερα.

Τα ηχεία που θα χρησιμοποιήσετε σε αυτή την περίπτωση (χωρίς ξεχωριστό ενισχυτή Home Cinema) πρέπει να είναι ενεργά (με δικό τους ενισχυτή που συνήθως ενσωματώνεται στη μονάδα του Subwoofer) και καλό είναι να έχουν είσοδο TOSLINK (οπτικής ίνας) ή SPDIF (ψηφιακού ήχου) τουλάχιστον.

Αν από την άλλη έχετε ενισχυτή Home Cinema και θέλετε να τον διατηρήσετε στο σύστημά σας (γιατί πιθανότατα αυτός οδηγεί τα ηχεία σας που, σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι παθητικά -δηλαδή χωρίς δικό τους ενισχυτή), τότε και πάλι καλό θα είναι να καταφύγετε σε μια λύση ξεχωριστής κάρτας ήχου (οι μη έχοντες Mac), ώστε να συνδέσετε την οπτική έξοδό της με την αντίστοιχη οπτική είσοδο του ενισχυτή σας.

Μια ακόμη λύση (άλλα όχι η εξίσου καλή) είναι η μεταφορά του ήχου μέσω της HDMI θύρας της κάρτας γραφικών του υπολογιστή σας (αν έχει) και η σύνδεσή της με τη αντίστοιχη HDMI είσοδο του ενισχυτή σας (οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι ενισχυτές Home Cinema έχουν τέτοια είσοδο για τον ήχο και δίνουν έξοδο HDMI για να μεταφερθεί το σήμα της εικόνας στην αντίστοιχη συσκευή απεικόνισης που θα προτιμήσουμε). Όμως τέτοιες λύσεις δημιουργούν μπερδέματα και δεν πολυ-συνιστώνται.

home cinema 06

Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουνε την αναλογική έξοδο της κάρτας ήχου του ενισχυτή μας (πράσινο mini-jack), αλλά τότε έχουμε απλά αναλογική μεταφορά του ήχου και όλα πια εξαρτώνται από τους DAC (digital to analog converters) της εν λόγω κάρτας και μην περιμένετε ποιότητα ήχου από μια ενσωματωμένη σε υπολογιστή κάρτα.

home cinema 07

Σημείωση: αν η κάρτα ήχου σας έχει έξοδο SPDIF αλλά όχι οπτικής ίνας, υπάρχουν μετατροπείς του SPDIF σε TOSLINK (περίπου 20€) στα καταστήματα ηλεκτρονικών, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε την είσοδο οπτικής ίνας του ενισχυτή ή των ηχείων σας. Υπάρχει και το αντίθετο (TOSLINK-SPDIF) αν σας χρειάζεται.

Το σύστημα απεικόνισης του Home Cinema

home cinema 08

Ερχόμαστε στο τρίτο και τελευταίο τμήμα ενός Home Cinema και αυτό είναι και το πιο απλό - το τμήμα απεικόνισης. Αυτό μπορεί να αποτελείται από ένα ή δύο κομμάτια.

Μια μεγάλη τηλεόραση (42 ιντσών και άνω) - τουλάχιστον full HD ή 4Κ και ίσως και 3D αν θέλετε να δείτε 3D ταινίες.

Έναν προβολέα - κι αυτός HD ανάλυσης (υπάρχουν ήδη 3D, αλλά και 4Κ σύντομα, όμως οι τιμές είναι για πολύ βαθιές τσέπες).

home cinema 09

Η τηλεόραση είναι οπωσδήποτε απαραίτητη γιατί θα χρησιμεύσει και σαν οθόνη-μόνιτορ για τον υπολογιστή μας αν είναι desktop. Αν είναι laptop δεν είναι απαραίτητη μιας και αυτό έχει δική του οθόνη και μπορείτε να συνδεθείτε απευθείας στον προβολέα. Και πάλι όμως δεν το συνιστούμε γιατί ο προβολέας είναι για ειδικές περιπτώσεις και όχι για συχνή χρήση.

Ειδικά στο gaming, η οθόνη μιας TV αποδίδει πολύ καλύτερα από έναν προβολέα. Ένα ακόμη μειονέκτημα του προβολέα - που θα το δείτε και σαν προειδοποίηση στο βιβλίο χρήσης του - είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για gaming. Ο λόγος είναι ότι το gaming δημιουργεί τέτοιο φόρτο στη λάμπα του προβολέα που θα μειώσει πολύ σύντομα το χρόνο ζωής της, καθιστώντας τον άχρηστο.

Άρα η TV είναι απαραίτητη, ο προβολέας είναι επιπλέον επιλογή. Σίγουρα όμως ο τελευταίος προσθέτει άλλη «χάρη» στις ταινίες και εκεί φαίνεται η διαφορά. Και Home Cinema χωρίς προβολέα για ταινίες είναι «κουτσό».

Όσον αφορά τις συνδέσεις των εν λόγω συσκευών με τον υπολογιστή και το σύστημα ήχου, δείτε για περισσότερα και πάλι το άρθρο μας «Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση (ο εύκολος τρόπος)» που αναφέραμε πιο πάνω.

Δείτε ακόμη: Πώς να συνδέσετε ένα iPhone στην TV

Η θέση των ηχείων ενός Home Cinema

home cinema 10

Τα ηχεία ενός Home Cinema είναι τουλάχιστον τύπου 5.1 (δηλ. 6 τεμάχια) ή 7.1 (δηλ. 8 τεμάχια).

Χωρίζονται ως εξής:

  • Δύο μπροστά, δεξί-αριστερό
  • Ένα μπροστά στη μέση
  • Δύο πίσω, δεξί αριστερό
  • Ένα subwoofer για τις χαμηλές συχνότητες
  • Δύο στη μέση (μεταξύ των μπροστά και πίσω), δεξί αριστερό - στην περίπτωση που έχετε σύστημα ηχείων 7.1 (αυτά είναι τα επιπλέον σε σχέση με το 5.1)

Η τοποθέτηση έχει ως εξής και γίνεται σε συνάρτηση με το πού κάθεται ο παρατηρητής-ακροατής που θεωρείται το κέντρο

  • Τα 2 μπροστινά πάνε μπροστά από τον παρατηρητή
  • Το μεσαίο μπροστά, επίσης μπροστά του και στη μέση
  • Τα δύο πίσω πάνε πίσω του
  • Το subwoofer πάει μπροστά και στη μέση αλλά χαμηλά όσο γίνεται
  • Τα δύο επιπλέον μεσαία (σύστημα 7.1) πάνε στα πλάγια του παρατηρητή

Δείτε και τα διαγράμματα

home cinema 11

Αν δεν έχετε το χώρο για μια τέτοια εγκατάσταση, τότε περιοριστείτε σε σύστημα 5.1 και τοποθετείστε τα πίσω ηχεία αρκετά πιο πίσω από τα μπροστινά ώστε να υπάρχει διαφορά στον ήχο που έρχεται από αυτά. Δημιουργείται έτσι μια ψευδαίσθηση απόστασης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέλος και σύστημα ηχείων 2.1 (δεξί-αριστερό, subwoofer), αλλά εκεί πια δεν μιλάμε για σύστημα surround που είναι κάτι βασικό για ένα Home Cinema.

Η Apple TV σε ένα Home Cinema

ired how to jailbreak apple tv fb

Ένας ακόμη τρόπος δημιουργίας Home Cinema είναι η χρήση μιας Apple TV (ή άλλης παρόμοιας συσκευής, θεωρούμε όμως την Apple TV μακράν την καλύτερη), ως ενδιάμεσου για τη σύνδεση και μεταφορά περιεχομένου ασύρματα από τον υπολογιστή-κέντρο ελέγχου στο σύστημα ήχου-απεικόνισης.

Χάρη στην Apple TV ο υπολογιστής μπορεί να μείνει εκεί που βρίσκεται (π.χ. στο γραφείο μας) και να μην χρειάζεται να βρίσκεται κοντά στις συσκευές ήχου-απεικόνισης ώστε να συνδέεται με αυτές. Έχουμε έτσι, τον πιο εύκολο τρόπο σύνδεσης αλλά και τη μεγαλύτερη ευκολία.

Η Apple TV αναλαμβάνει το ρόλο του κέντρου ελέγχου, «τραβώντας» μέσω του Wi-Fi το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης iTunes του υπολογιστή μας και απεικονίζοντάς το στη συσκευή απεικόνισης (TV ή προβολέα). Επειδή έχει μόνο ένα HDMI, θα χρειαστούμε ένα HDMI-splitter 1 σε 2 ώστε να οδηγούμε την TV ή τον προτζέκτορα χωρίς να μετακινούμε καλώδια και συνδέσεις. Θα το βρείτε σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών και είναι φθηνό (γύρω στα 10-15€).

Ένα μόνο μειονέκτημα υπάρχει εδώ. Η Apple TV δεν έχει έξοδο ψηφιακού ήχου πέραν του HDMI, οπότε πέφτουμε στην περίπτωση που αναφέραμε παραπάνω ότι θα πρέπει να πάρουμε τον ήχο μέσω HDMI μόνο.

Από την άλλη έχει το πλεονέκτημα (στην έκδοση 4) ότι είναι και μια μίνι παιχνιδοκονσόλα καθώς υποστηρίζει πια εφαρμογές και παιχνίδια από το αντίστοιχο App Store.

Δείτε ακόμη: Πώς να συνδέσετε ένα PS3 controller στο Mac σας

Αυτά λοιπόν όσον αφορά το πώς «στήνουμε» ένα σύστημα οικιακής διασκέδασης και ελπίζουμε να λύσαμε αρκετές απορίες σας ώστε να μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας όπως σας βολεύουν καλύτερα.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status