Free antivirus 2016: Τα καλύτερα προγράμματα προστασίας του υπολογιστή σας

Free antivirus 2016: Τα καλύτερα προγράμματα προστασίας του υπολογιστή σας
ired.gr

 Δείτε ποιο είναι το καλύτερο free antivirus για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.

«Προσέχουμε για να έχουμε», έλεγε μια διαφήμιση παλιά και αυτό το σλόγκαν δε θα μπορούσε να είναι πιο σωστό όσον αφορά τον υπολογιστή μας και τα δεδομένα του. Η ασφάλεια του PC/Mac μας είναι δική μας υπευθυνότητα και κανενός άλλου. Αν την αμελήσουμε, μπορούμε να χάσουμε τα αρχεία μας, τα προσωπικά μας στοιχεία, τα χρήματά μας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σημαίνει για μας ο υπολογιστής μας και τα δεδομένα που έχει μέσα του. Μπορεί κάποιοι κακόβουλοι χάκερ να τον καταλάβουν και να τον χρησιμοποιούν εν αγνοία μας για κυβερνο-επιθέσεις τύπου DDOS μετατρέποντάς τον σε «ζόμπι» όπως λέγονται τα PC αυτού του είδους στη γλώσσα των χάκερ. Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από τα πάμπολλα.

Ευτυχώς, μπορούμε να προστατευτούμε. Και η απλούστερη και κυριότερη προστασία που μπορούμε να έχουμε λέγεται antivirus. Και στην περίπτωσή μας «free antivirus». Γιατί να πληρώσουμε για κάτι που μπορούμε να έχουμε δωρεάν; Εννοείται ότι μιλάμε για οικιακή χρήση. Σχεδόν όλα αυτά τα πακέτα free antivirus, είναι δωρεάν εφόσον χρησιμοποιούνται μη-εμπορικά.

Αν θέλετε να προστατέψετε μια επιχείρηση - μικρή ή μεγάλη - πρέπει να στραφείτε στο επί πληρωμή αντίστοιχο (τουλάχιστον για να είστε νόμιμοι). Και σε μια τέτοια περίπτωση, καλό θα είναι να σκεφτείτε την αναβάθμιση στην πλήρη έκδοση της σουΐτας ασφαλείας του συγκεκριμένου πακέτου, καθώς θα σας προσφέρει πολλά περισσότερα που το free antivirus δεν προσφέρει. Σε τελευταία ανάλυση, είναι η δική σας επιχείρηση που η ασφάλειά της προέχει.

antivirus free 01

Ναι είναι αλήθεια ότι τα Windows 8 και 10 έχουν ενσωματωμένο δικό τους antivirus - το Windows Defender - αλλά αυτό μοιάζει πιο πολύ με ανέκδοτο, γιατί σε όλα τα τεστ όλων των ανεξάρτητων εργαστηρίων που δοκιμάζουν antivirus, το συγκεκριμένο λογισμικό δεν πήγε καθόλου καλά. Ωστόσο, έχει δείξει τελευταία κάποιες ενδείξεις ότι βελτιώνεται σταθερά, οπότε ποιος ξέρει στο μέλλον ...

Το free antivirus που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει (το λιγότερο) και να απομονώσει (τουλάχιστον αν όχι εξουδετερώσει που είναι το ζητούμενο) σχεδόν κάθε είδους απειλή από κακόβουλο λογισμικό ή ιστοσελίδα που κυκλοφορεί στο Internet, περιμένοντας να βρει κενά ασφαλείας και να εισβάλλει. Τέτοια είδη κακόβουλων προγραμμάτων είναι τα ransomware, botnets, Trojans, rootkits και άλλα πολλά ακόμη. Όλα τα free antivirus που θα παρουσιάσουμε σ’ αυτό το άρθρο, προσφέρουν προστασία σε πραγματικό χρόνο ενάντια σε κάθε είδους επίθεση κακόβουλου λογισμικού. Κάποια προχωρούν και παραπέρα φροντίζοντας ώστε να μην επισκεφθείτε καν ιστοσελίδες που είναι γνωστό ότι έχουν τέτοιο λογισμικό να καραδοκεί, ή να σας ξεγελάσουν ώστε να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε ένα «phishing site»

Τα εργαστηριακά τεστ

antivirus free 02

Σε όλο τον κόσμο, ερευνητές σε ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών antivirus, περνούν τις μέρες τους ελέγχοντας συνεχώς τα διάφορα εργαλεία προστασίας που υπάρχουν. Κάποια από αυτά μάλιστα συχνά-πυκνά εκδίδουν τα αποτελέσματα των δοκιμών τους. Μπορείτε, αν θέλετε και μόνοι σας να ψάξετε για τα παρακάτω εργαστήρια στο Web και να δείτε τις αναφορές τους: AV-Comparatives, AV-Test Institute, Dennis Technology Labs, ICSA Labs, Virus Bulletin, και West Coast Labs.

Οι εταιρίες δημιουργίας λογισμικού προστασίας πληρώνουν ώστε τα προϊόντα τους να συμπεριληφθούν στις εργαστηριακές δοκιμές και σαν αντάλλαγμα - πέρα από την παρουσίαση των προϊόντων τους - παίρνουν και επιπλέον αναφορές που τις πληροφορούν για το πώς θα βελτιώσουν το λογισμικό τους και σε ποια σημεία.

Από την άλλη μεριά, όσο πιο πολύ εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο προϊόν σε όλο και πιο πολλές δοκιμές εργαστηρίων, δείχνει την σημαντικότητα και την αξία του. Σε κάθε περίπτωση, το εργαστήριο θεώρησε το προϊόν άξιο λόγου συμμετοχής, αλλά και η κατασκευάστρια εταιρία θεώρησε ότι άξιζε να δώσει τα χρήματα για τη συμμετοχή της αυτή.

Τα εργαστήρια δεν συμπεριλαμβάνουν κατ’ ανάγκην και τα free antivirus των εταιριών, καθώς ασχολούνται περισσότερο με τις πλήρεις εκδόσεις. Αλλά οι εταιρίες συμπεριλαμβάνουν όλες τις λειτουργίες προστασίας στα free antivirus προϊόντα τους και προσθέτουν άλλες επιπλέον λειτουργίες και δυνατότητες στα επί πληρωμή πακέτα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δίνουν ένα καλό έως άριστο δωρεάν προϊόν στον πολύ και απλό κόσμο με σκοπό να λειτουργήσει σαν «κράχτης» για τις εταιρίες που θα κληθούν να επιλέξουν την επί πληρωμή σουΐτα.

Στον πίνακα που θα δείτε παρακάτω, έχει συμπεριληφθεί και βαθμολόγηση των ίδιων των εργαστηρίων σύμφωνα με κάποια στοιχεία που παρέχονται γι’ αυτό το σκοπό (αν υπάρχουν). Αν δεν υπάρχουν στοιχεία, θα δείτε ένα «Ν/Α» στο αντίστοιχο κουτάκι.

Πώς γίνονται τα τεστ

antivirus free 03

Οι δοκιμές γίνονται συνήθως με τον εξής τρόπο: Εκθέτουμε ένα antivirus σε μια «συλλογή» από διάφορους τύπους malware και σημειώνουμε τις αντιδράσεις του. Τυπικά, το antivirus θα καθαρίσει τα περισσότερα από αυτά άμεσα μόλις τα δει και τα υπόλοιπα θα τα αντιληφθεί άμεσα και πάλι μόλις πάνε να ενεργοποιηθούν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξάγεται μια βαθμολογία από 0-10 με βάση το πόσο άμεσα και αποτελεσματικά το εν λόγω antivirus μπόρεσε να προστατέψει και να καθαρίσει το υπό δοκιμή σύστημα. Στο παρόν τεστ το Avast free antivirus αποδείχθηκε κορυφαίο και σαν πρώτη επιλογή μαζί με τα επιπλέον επί πληρωμή βοηθήματα που παρέχει.

Βέβαια πάντα θα υπάρχουν νέες απειλές καθώς κάθε μέρα δημιουργούνται νέα κακόβουλα προγράμματα. Γι’ αυτό το σκοπό χρειάζεται να κατεβάσει ο δοκιμαστής τα νεότερα malware που δημιουργούνται από ιστοσελίδες που έχουν αυτό ακριβώς το σκοπό (ένα κατάλογο από 100 τέτοιες θα βρείτε στο MRG-Effitas - www.mrg-effitas.com/). Μετά δοκιμάζεται η αντίδραση των antivirus και σε αυτές τις νέες απειλές. Ελέγχεται αν το antivirus μπλοκάρισε την πρόσβαση στις ιστοσελίδες, διέγραψε το malware κατά το κατέβασμα ή δεν έκανε απολύτως τίποτε. Τα επί πληρωμή προϊόντα των McAfee και Symantec αρίστευσαν σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά και πολλά από τα free antivirus της δοκιμής τα πήγαν πολύ καλά.

Χρήσιμες δυνατότητες

antivirus free 04

Σχεδόν όλα τα antivirus ελέγχουν τα αρχεία μας κατά την πρόσβασή τους από εμάς, προκειμένου να δουν αν είναι καθαρά. Αν δεν είναι τα μπλοκάρουν ώστε να μην έχουμε πρόσβαση και μας ειδοποιούν για καθαρισμό ή, αν αυτό δε γίνεται, για «καραντίνα». Κατόπιν ελέγχουν το ολόκληρο σύστημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα για διάφορες απειλές προκειμένου και πάλι να το καθαρίσουν ή να μας ειδοποιήσουν για πιθανές απειλές. Στο τέλος, ελέγχουν την πρόσβασή μας σε διάφορες ιστοσελίδες προκειμένου να μας ειδοποιήσουν και προστατέψουν από κακόβουλους ιστοτόπους. Και κάποια ακόμη βαθμολογούν τους συνδέσμους που εμφανίζονται σε αναζητήσεις που κάνουμε, ώστε να ξέρουμε αν κάποιοι είναι ύποπτοι.

Η «μπιχεβιοριστική» ανίχνευση (δηλ. που βασίζεται στη συμπεριφορά - από το αγγλικό behaviour - ενός προγράμματος) μπορεί να αποβεί δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία μπορεί να ανιχνεύσει καινούρια malware που δεν υπάρχουν στη βάση δεδομένων του antivirus, αλλά από την άλλη μπορεί να σημαίνει συναγερμό για εντελώς καθαρά προγράμματα και ιστοσελίδες, τρελαίνοντας έτσι τον τελικό χρήστη.

Ένας καλός τρόπος να κρατάτε το σύστημά σας ασφαλές είναι να εγκαθιστάτε όσο πιο σύντομα γίνεται κάθε αναβάθμιση που εμφανίζεται και για το λειτουργικό σας και για τα υποσυστήματά του - όπως browser, εφαρμογές, προγράμματα, βοηθήματα κλπ. Γιατί ακόμη κι αν το λειτουργικό σας αναβαθμίζεται τακτικά και είναι ασφαλές, πολλές εφαρμογές παρουσιάζουν κενά ασφαλείας που μια αναβάθμιση μπορεί να κλείσει. Έτσι λοιπόν, ο έλεγχος από τη μεριά του antivirus για ελλιπείς αναβαθμίσεις σε εφαρμογές, είναι μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα αν υπάρχει. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα το δείτε στα free antivirus. Στον πίνακα που παρουσιάζουμε, θα δείτε ποια από αυτά περιλαμβάνουν μια τέτοια δυνατότητα.

Ποιοι «παίχτες» λείπουν ή υστερούν για συγκεκριμένους λόγους

antivirus free 05

Σε αυτόν τον πίνακα θα δείτε μόνο τα free antivirus που πήγαν άνω του μετρίου στις δοκιμές - αυτό σημαίνει πάνω από τρία αστεράκια. Ανάμεσα σε αυτά που δεν τα κατάφεραν είναι το Microsoft Security Essentials / Windows Defender. Σε όλα τα εργαστήρια συμπεριλαμβάνεται στις δοκιμές, αλλά σε όλα λειτουργεί σαν ελάχιστη βάση σύγκρισης για το πως πάνε τα υπόλοιπα, οπότε στον πίνακα αυτό δεν βάλαμε τη βάση.

Όσον αφορά ένα από τα κορυφαία του 2015, το Avira Antivirus 2015, ο λόγος που λείπει, δεν οφείλεται σε κάποια συνωμοσία εναντίον του, αλλά σε προβλήματα που παρουσίασε η «μηχανή» του και δεν του επέτρεψε να λειτουργήσει σωστά στα τεστ. Έτσι, η συμμετοχή του με τα υπάρχοντα προβλήματα θα ήταν άδικη, οπότε αναμένεται η επιδιόρθωσή τους από την Avira.

Ένα ακόμη, το Bitdefender's Free Antivirus, συμμετέχει μεν, αλλά υστερεί λόγω του ότι η εταιρία δεν κάνει συχνές αναβαθμίσεις του δωρεάν προϊόντος της, όπως κάνει με το επί πληρωμή, οπότε βρίσκεται ακόμη στην έκδοση 2014 και περιμένουμε πότε θα εμφανιστεί νεότερη.

Υπάρχουν επίσης και κάποια ειδικευμένα free antivirus βοηθήματα που ασχολούνται με συγκεκριμένες απειλές και τα χρησιμοποιούμε μόνον όταν έχουμε να κάνουμε με μια άσχημη μόλυνση συγκεκριμένου τύπου. Άπαξ και το καθαρίσουμε, δεν έχουν πια καμία άλλη αξία μιας και δεν παρέχουν συνολική και συνεχή προστασία. Το κορυφαίο σ’ αυτή την κατηγορία είναι το Malwarebytes Anti-Malware 2.0 και είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αν έχετε συγκεκριμένα προβλήματα με malware. Και πάλι, όταν καθαριστεί η μόλυνση και λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να στραφείτε σε ένα πλήρες antivirus για προστασία.

Τα καλύτερα

antivirus free 06

Τα καλύτερα στη δοκιμή μας είναι τα Avast Free Antivirus, AVG AntiVirus Free και Panda Free Antivirus. Και τα τρία πετυχαίνουν κορυφαίες επιδόσεις από τα ανεξάρτητα εργαστήρια. Και τα τρία περιλαμβάνουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες. Ειδικά το Avast συμπεριλαμβάνει έναν διαχειριστή συνθηματικών (password manager) κι ένα ελεγκτή ασφάλειας δικτύου (network security scanner) στην εργαλειοθήκη του. Αν πάλι θέλετε να δώσετε λίγα λεφτά, τότε και τα τρία προσφέρουν αρκετές επιπλέον δυνατότητες. Ας τα δούμε λοιπόν όλα.

Σ.τ.Σ: Παρεμπιπτόντως ο Antivirus δεν είναι κάποιος στρατιώτης των Ρωμαίων. Πολύ Αστερίξ διαβάζετε :).

Παρουσίαση

antivirus free 07

Avast Free Antivirus 2016

Βαθμολογία: 4,5/5

Το Avast Free Antivirus 2016 πετυχαίνει μια από τις καλύτερες βαθμολογίες στις δοκιμές των ανεξάρτητων εργαστηρίων και ιδιαίτερα στην προστασία από ιστοσελίδες «phishing». Οι επιπλέον δυνατότητες όπως ο νέος password manager και ο router security scanner, το κάνουν την πρώτη μας επιλογή για ένα πλήρες free antivirus.

antivirus free 08

AVG AntiVirus Free (2016)

Βαθμολογία: 4,5/5

Το AVG AntiVirus Free (2016) πετυχαίνει εξίσου καλή βαθμολογία από τα ανεξάρτητα εργαστήρια και γίνεται επίσης μία από τις πρώτες επιλογές μας σαν free antivirus.

antivirus free 09

Panda Free Antivirus (2016)

Βαθμολογία: 4,5/5

Το Panda Free Antivirus (2016) είναι η τρίτη επιλογή σαν κορυφαία επίδοση και, αν και δεν ξεπερνάει σε κάτι τα δύο προηγούμενα, παραμένει πάρα πολύ καλό.

antivirus free 10

Bitdefender Antivirus Free Edition (2014)

Βαθμολογία: 4/5

Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται στην έκδοση του 2014, δεν παύει να είναι ένα πολύ καλό free antivirus με κυριότερο χαρακτηριστικό του ότι δεν θα νιώθετε ότι υπάρχει, παρά μόνο αν ανακαλύψει κάποια απειλή. Τόσο ελαφρύ είναι για το σύστημά σας.

antivirus free 11

Check Point ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016

Βαθμολογία: 4/5

Το Check Point ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2016 συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από το πανίσχυρο Kaspersky's antivirus με ένα από τα κορυφαία προσωπικά τείχη προστασίας (Firewall). Είναι εξαίρετη επιλογή αν δεν θέλετε να περάσετε σε μια επί πληρωμή σουΐτα.

antivirus free 12

Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus+ 11

Βαθμολογία: 4/5

Το Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus+ 11 εστιάζεται περισσότερο στην προστασία και τον καθαρισμό από malware και στην υπεράσπισή μας από μελλοντικές επιθέσεις. Κάνει καλή δουλειά, αλλά δεν παρέχει όλες τις προστασίες που προσφέρει η επί πληρωμή έκδοση.

antivirus free 13

Sophos Home

Βαθμολογία: 4/5

Το Sophos Home μας προσφέρει το εξαιρετικό επί πληρωμή antivirus της εταιρίας, δωρεάν για οικιακή χρήση. Τα πάει πολύ καλά με τα τεστ των ανεξάρτητων εργαστηρίων και αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για free antivirus.

antivirus free 14

Qihoo 360 Total Security Essential

Βαθμολογία: 3,5/5

Το Qihoo 360 Total Security Essential είναι πολύ καλό εφόσον ενεργοποιήσετε όλες τις «μηχανές» antivirus που δεν είναι εξ΄ ορισμού ενεργές. Θα το βρείτε δωρεάν στο Amazon.

antivirus free 15

Comodo Antivirus 8

Βαθμολογία: 3/5

Το Comodo Antivirus 8 παρέχει καλής ποιότητας προστασία και ένα πλήθος εξειδικευμένες δυνατότητες και ρυθμίσεις ασφαλείας, μόνο που αυτές οι ρυθμίσεις είναι αρκετά πολύπλοκες για το μέσο χρήστη.

antivirus free 16

FortiClient 5.0

Βαθμολογία 3/5

Το FortiClient 5.0 απευθύνεται κυρίως σε δικτυακή προστασία πολλών μηχανημάτων, αλλά βέβαια λειτουργεί και σαν standalone antivirus. Το σπουδαίο πραγματικά χαρακτηριστικό του είναι ότι παρέχει επιπλέον ρυθμίσεις γονικής προστασίας (parental control) και VPN client! Πραγματικά αξίζει.


Antivirus Συνολική ΒαθμολογίαΒαθμολογία από εργαστήριαΠροστασία από νέα malwareΑντίσταση σε νέα Malware
Avast Free Antivirus 4,5/5 6 9,3 69%
AVG Antivirus Free (2016) 4,5/5 4 8,8 73%
Panda Free Antivirus (2016) 4,5/5 3 8,8 73%
Bitdefender antivirus Free Edition 4/5 3 9 -
Check Point ZoneAlarm Free Antivirus 2016 4/5 1 8 41%
Lavasoft Aware Free Antivirus+ 11 4/5 2 8,8 68%
Sophos Home 4/5 6 7,9 90%
Qihoo 360 Total Security Essential 3,5/5 3 8,3 54%
Comodo Antivirus 8 3/5 2 8,3 27%
FortiClient 5.0 3/5 4 9,4 40%

από Elichord