Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση (ο εύκολος τρόπος)

Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση (ο εύκολος τρόπος)
ired.gr

Μάθετε πως μπορείτε να κάνετε σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση για να αποκτήσετε μία δεύτερη οθόνη δωρεάν.

Όλος ο κόσμος πια έχει έναν υπολογιστή (τουλάχιστον). Ή σχεδόν όλος. Αλλά σίγουρα η (πολύ μεγάλη) πλειοψηφία. Και ενώ οι υπολογιστές - σταθεροί ή φορητοί - έχουν πια πολύ άνω του μετρίου οθόνες, το μέγεθος των οθονών αυτών δεν παύει να είναι ένας κάποιος περιορισμός. Και εδώ που τα λέμε, δεν μπορείς να συγκρίνεις τις 15 - 27 το πολύ ίντσες ενός λάπτοπ ή επιτραπέζιου υπολογιστή με τις (κατ’ ελάχιστον πια) 42 και άνω ίντσες μιας τηλεόρασης για να μη μιλήσουμε για τους προτζέκτορες όπου εκεί τα μεγέθη ξεκινούν από τις 80 περίπου ίντσες. Λογικό είναι λοιπόν κάποιος να θέλει να κάνει σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση.

Σας άνοιξα την όρεξη; Μείνετε μαζί μου γιατί σ’ αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε ακριβώς γι’ αυτό: «Πώς θα κάνω σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση ή προτζέκτορα;». Με άλλα λόγια πώς θα συνδέσουμε τον υπολογιστή (laptop ή desktop) στην τηλεόραση και, το κυριότερο, εύκολα!

connect pc to tv 01

Και βέβαια μαζί με την εικόνα γιατί να μην έχουμε και τον ήχο; Γιατί καλά είναι τα ηχεία του λάπτοπ, αλλά αν έχω ένα home cinema σύστημα ηχείων (οικιακός κινηματογράφος επί το ελληνικότερον), γιατί να μην το εκμεταλλευτώ κι αυτό; Άλλο πράγμα να παίζεις ένα παιχνίδι, ας πούμε, στον υπολογιστή με τα ηχεία του κι άλλο να παίζεις στην τηλεόραση ή τον προτζέκτορα και να ακούς μεγαλόπρεπα τη δράση από το σύστημα surround sound που τόσο ακριβά πλήρωσες. Και μετά να σου κάνουν μήνυση οι γείτονες κι η γυναίκα σου να ζητάει διαζύγιο - λέμε τώρα.

Λοιπόν, πέρα από τα αστεία, η εμπειρία πραγματικά το αξίζει και εμείς θα σας δείξουμε όλους τους δυνατούς τρόπους σύνδεσης υπολογιστή σε τηλεόραση/προτζέκτορα. Από τους πιο απλούς, μέχρι τους πιο σύνθετους, ώστε να καλύψουμε - όσο το δυνατόν - όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις. Φύγαμε!

Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση: Mε HDMI

connect pc to tv 02

Οι σημερινοί υπολογιστές - επιτραπέζιοι και μη - έχουν όλοι τουλάχιστον μία έξοδο HDMI. Είτε είναι laptop, είτε είναι desktop, PC ή Mac, έχουν πια μια έξοδο HDMI. Τα μεν επιτραπέζια μηχανήματα την έχουν στην κάρτα γραφικών τους (εκεί που συνδέουμε την οθόνη δηλαδή) τα δε λάπτοπ την έχουν εξτρά. Για να συνδέσετε λοιπόν τον υπολογιστή σας στην τηλεόραση ...

Όσον αφορά τα λάπτοπ, η σύνδεση είναι απλή. Παίρνετε ένα καλώδιο HDMI, συνδέετε την έξοδο HDMI του λάπτοπ με ένα από τα (συνήθως περισσότερα του ενός) HDMI της TV σας, ρυθμίζετε την TV στο συγκεκριμένο κανάλι HDMI et voila, «εγένετο φως». Η εικόνα του λάπτοπ εμφανίζεται στην τηλεόραση.

connect pc to tv 03

connect pc to tv 3a

Ρυθμίσεις: Αυτά που θα πούμε ισχύουν για όλα τα μηχανήματα. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της οθόνης του PC σας. Εκεί θα δείτε ότι αναγνωρίζει πια δύο οθόνες - τη δική του και την TV ή τον προτζέκτορα που συνδέσατε στο HDMI. Αυτό που χρειάζεστε είναι να είναι ενεργοποιημένος ο κατοπτρισμός (mirroring) ώστε αυτό που βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή, να τα βλέπετε ίδια και στη δεύτερη οθόνη της TV. Συνήθως αυτή είναι η ρύθμιση που υπάρχει εξ’ ορισμού, αλλά αν δεν είναι έτσι τσεκάρετε την αντίστοιχη επιλογή. Και για το Mac ισχύουν τα ίδια εν γένη. Αν πάλι θέλετε να χρησιμοποιήσετε την TV/προτζέκτορα σαν δεύτερη οθόνη μαζί με αυτήν του PC σας, τότε, αντί για κατοπτρισμό, επιλέξτε επέκταση (extension) της επιφάνειας εργασίας του υπολογιστή σας.

connect pc to tv 4

connect pc to tv 5

Ζήτημα 1ο: Σε μερικά λάπτοπ, μόλις συνδεθεί οποιαδήποτε εξωτερική οθόνη, σβήνει η οθόνη του λάπτοπ αυτόματα και η απεικόνιση μεταφέρεται στην εξωτερική οθόνη. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια πιο παλιά και αδύναμα μηχανήματα δεν μπορούν να τροφοδοτούν δύο οθόνες ταυτόχρονα οπότε και δεν χρειάζεται να κάνετε κανενός είδους ρυθμίσεις. Οπότε η σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μία απλή διαδικασία “Plug and Play”.

Ζήτημα 2ο: Κάποια επιτραπέζια μηχανήματα έχουν μόνο μία έξοδο HDMI όπου πιθανώς έχετε συνδέσει την υπάρχουσα οθόνη σας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να την αποσυνδέσετε για να συνδέσετε την TV ή τον προτζέκτορα. Και πάλι θα έχετε μία μόνο οθόνη και δε χρειάζονται κάποιες ρυθμίσεις να γίνουν εκτός ίσως από την ρύθμιση της ανάλυσης σε περίπτωση που διαφέρει η TV από την οθόνη του desktop σας (π.χ., η TV είναι full HD, ενώ το PC έχει οθόνη μικρότερης ή μεγαλύτερης ανάλυσης). Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε να μοιράσετε τη μοναδική HDMI του PC σας σε οθόνη και τηλεόραση, τότε υπάρχουν διακλαδωτές από ένα σε δύο που κάνουν αυτή τη δουλειά και θα τους βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρονικών. Σε αυτή την περίπτωση όμως, και οι δυο οθόνες θα δείχνουν υποχρεωτικά το ίδιο.

Ζήτημα 3ο: Σε κάποιες περιπτώσεις το PC ή το λάπτοπ μπορεί να μην έχουν έξοδο HDMI, αλλά έξοδο DVI (ψηφιακή) ή VGA (αναλογική). Μην ανησυχείτε. Η σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση είναι δυνατή και σε αυτή την περίπτωση. Υπάρχουν αντάπτορες που μετατρέπουν το DVI-VGA σε HDMI και θα τους βρείτε σε όλα τα μαγαζιά ηλεκτρονικών ή υπολογιστών. Είναι φθηνοί.

connect pc to tv 6

connect pc to tv 07

Ζήτημα 4ο: Πολλά σύγχρονα desktop PC έχουν πολλαπλές εξόδους για περισσότερες της μίας οθόνες. Π.χ. HDMI και DVI-VGA και μερικές φορές περισσότερες από δύο. Σε αυτή την περίπτωση, δε χρειάζεστε αντάπτορες γιατί και οι σύγχρονες οθόνες υπολογιστών, αλλά και οι σύγχρονες τηλεοράσεις και προτζέκτορες έχουν επίσης πολλαπλές εισόδους. Οπότε, απλά αποφασίζετε με πιο καλώδιο θα συνδέσετε ποια συσκευή. Προτείνουμε να κρατήσετε το DVI-VGA για την οθόνη του PC και να χρησιμοποιήσετε το HDMI για την TV-προτζέκτορα για να ένα κύριο λόγο: τον ήχο.

Αυτά όσον αφορά τη σύνδεση του υπολογιστή (PC/Mac) στην τηλεόραση/προτζέκτορα που πιθανόν έχετε. Πάμε τώρα ...

Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση ασύρματα

Η σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση ασύρματα, μπορεί να γίνει μέσω πλαγίων οδών. Με ορισμένα εργαλεία η "απομακρυσμένη" θέαση στην τηλεόραση, χωρίς δηλαδή τον μπελά των καλωδίων, είναι πλέον απλή. Αρχικά, μπορούμε να αγοράσουμε το Chromecast της Google. Πρόκειται για μία πολύ βολική συσκευή και αρκετά φθηνή εδώ που τα λέμε, η οποία χρησιμεύει στο streamάρισμα περιεχομε΄νου διαφόρων εφαρμογών. Παράλληλα όμως, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στις περιπτώσεις που θέλουμε να δούμε στην τηλεόραση την οθόνη του υπολογιστή μας.

Η μόνη δυσκολία, αν θα μπορούσε βέβαια να χαρακτηριστεί έτσι, είναι το γεγονός πως θα χρειαστεί να εγκατασταθούν ορισμένες επεκτάσεις στον υπολογιστή σας για να "τρέξουν" τα πάντα ομαλά. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα δίκτυο Wi-Fi και το Chromecast. Η τιμή του είναι κάπου στα 50-70 ευρώ.

Η σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση ασύρματα, δεν σταματά στο chromecast. Υπάρχει και το Miracast, το οποίο βέβαια είναι πιο καλό για την αναπαραγωγή περιεχομένου από συσκευές android ή windows, σε μία τηλεόραση. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε το Miracast να "σκανάρει" την τηλεόρασή σας και μόλις αυτή εμφανιστεί στην ανάλογη λίστα, να την επιλέξετε. 

Η σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση ασύρματα, μπορεί να γίνει και με το εξαιρετικό Apple TV. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να συνδέσουμε τον Mac υπολογιστών μας στο δίκτυο Wi-Fi του σπιτιού μας. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει το AirPlay. Είναι σίγουρο πως δεν θα χρειαστείτε καλώδια ούτε για ένα λεπτό!

Επιπροσθέτως, πλέον αρκετές τηλεοράσεις υποστηρίζουν Wi-Fi και μπορούν να συνδεθούν οι ίδιες σε δίκτυο, κάτι το οποίο καθιστά ακόμη ευκολότερη τη σύνδεση με τον υπολογιστή σας, με τη διαδικασία να είναι αρκετά απλή. Εφ’όσον δεν έχετε συνδέσει ακόμα την τηλεόρασή σας στο Wi-Fi σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί, ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκονται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή σας. Αφού ολοκληρωθεί η σύνδεσή της, το μόνο που μένει είναι να την προσθέσετε ως συσκευή μαζί με τις υπόλοιπες, τυχόν, συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας (ασύρματα πληκτρολόγια - ποντίκια, εκτυπωτές κτλ), και θα έχετε λύσει το θέμα σας πολύ γρήγορα και με ελάχιστο κόπο!

Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση: Ο ήχος

connect pc to tv 08

Το πίσω μέρος με τις εισόδους-εξόδους μιας σύγχρονης TV.

Κατά τη σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση μαζί με την εικόνα, συνήθως, θέλουμε να μεταφέρουμε και τον ήχο από το PC στην TV-προτζέκτορα. Αν χρησιμοποιήσουμε καλώδιο HDMI, τότε ήδη το έχουμε επιτύχει αυτό γιατί μαζί με το σήμα βίντεο περνάει και το σήμα ήχου υψηλής ανάλυσης από το ίδιο καλώδιο. Οπότε «μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια» που λέει κι ο σοφός λαός.

Αν όμως για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους που αναλύσαμε, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το HDMI του PC (ίσως γιατί απλά δεν υπάρχει), ή έχετε ξεχωριστό σύστημα ήχου home cinema που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον ήχο του, τότε πρέπει να στείλετε τον ήχο ξεχωριστά από το PC-laptop στα ηχεία της TV ή του home cinema.

Ο απλούστερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε την έξοδο ακουστικών-line out (συνήθως χρώματος πράσινου), που όλα τα PC-laptop διαθέτουν και με ένα απλό «mini-jack» καλώδιο να συνδέσετε την έξοδο αυτή με την αντίστοιχη είσοδο της TV ή του home cinema συστήματός σας. Σε περίπτωση που η TV δεν έχει τέτοια είσοδο (σπάνιο αλλά όχι απίθανο), θα χρειαστεί να μείνετε με τον ήχο από το PC-laptop ή να χρησιμοποιήσετε άλλα εξωτερικά ηχεία. Οι προτζέκτορες έχουν όλοι line-in είσοδο έτσι κι αλλιώς, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί.

connect pc to tv 09

connect pc to tv 10

Κάτι ακόμη για τον ήχο. Αν η TV ή το σύστημα ηχείων surround που έχετε έχουν ψηφιακή είσοδο ήχου (SPDIF ή οπτική ίνα-TOSlink) και το «σούπερ» PC σας έχει αντίστοιχη τέτοια έξοδο (αρκετά σπάνιο και μόνο σε ακριβά PC-laptop), τότε χρησιμοποιήστε αυτήν για τον ήχο σας μαζί με το αντίστοιχο καλώδιο που θα αγοράσετε φθηνά από κάποιο κατάστημα ηλεκτρονικών. Είναι η κορυφαία σύνδεση ήχου που μπορείτε να έχετε. Δεύτερη καλύτερη είναι η σύνδεση HDMI και τελευταία ή αναλογική μέσω line-out/line-in.

connect pc to tv 10a

Ρύθμιση: Για να ρυθμίσουμε την έξοδο ήχου ώστε να πηγαίνει από την ψηφιακή έξοδο (HDMI ή σπανιότερα SPDIF ή οπτική ίνα) στο PC, θα πάμε στις Ρυθμίσεις > Πίνακας ελέγχου > Υλικό και ήχος > Ήχος και εκεί πρέπει να επιλέξουμε την ψηφιακή έξοδο ή την HDMI έξοδο του PC για τον ήχο. Στα Mac πηγαίνουμε στο «μεγαφωνάκι» πάνω και δεξιά στη γραμμή μενού και πατάμε ALT+δεξί κλικ με το ποντίκι για να επιλέξουμε την έξοδο ήχου από όσες είναι εγκατεστημένες στο Mac μας (αν θέλουμε πηγαίνουμε στις Προτιμήσεις συστήματος > Ήχος και επιλέγουμε από εκεί).

connect pc to tv 11

connect pc to tv 12

Δείτε ακόμη: Δείτε τηλεόραση ασύρματα σε iOS, Android, Mac, PC

Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση: Mac

Θα μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τη σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση στην περίπτωση που έχουμε υπολογιστή Mac. Yπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσέξουμε. Κατ’ αρχήν, κανένα Mac δεν έχει έξοδο HDMI. Κι αυτό γιατί όλα έχουν εξόδους «mini display port» στα παλαιότερα ή «thunderbolt» στα νεότερα μοντέλα.

connect pc to tv 13

Εκτός από τα νεότερα Mac mini που έχουν HDMI για τη σύνδεση με την κυρίως οθόνη που θα τους συνδέσετε, όλα τα άλλα έχουν μία από τις δύο προαναφερθείσες θύρες. Εξωτερικά είναι πανομοιότυπες και τα καλώδια που δέχονται όσον αφορά τη σύνδεση δεύτερης οθόνης είναι επίσης ίδια.

connect pc to tv 14

Απλά οι θύρες thunderbolt χρησιμεύουν και για συνδέσεις επιπλέον περιφερειακών. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι ένας αντάπτορας mini display port σε HDMI, κάτι που θα βρείτε στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα υπολογιστών. Δεν είναι πολύ ακριβός, ανάλογα τη μάρκα που θα βρείτε (τα Apple είναι πιο ακριβά).

Όσον αφορά τον ήχο, όλα τα Mac (σταθερά ή φορητά) έχουν εξόδους ακουστικών-line και ισχύει και εδώ ό,τι είπαμε παραπάνω περί αυτού. Όμως ...

Όλα τα Mac έχουν κρυμμένες ψηφιακές εισόδους-εξόδους ήχου. Απλά δεν το ξέρατε (υποθέτω). Η είσοδος μικροφώνου και η έξοδος ακουστικών των Mac (σταθερών ή φορητών) είναι ταυτόχρονα είσοδος και έξοδος αντίστοιχα TOSlink (οπτικής ίνας) και αυτό που χρειάζεστε είναι ο κατάλληλος αντάπτορας (δείτε παρακάτω εικόνα) από TOSlink σε minijack. Συνδέετε μετά το καλώδιο TOSlink στα ηχεία home cinema που έχετε (αν έχετε) και … βουρρρρ. Για περισσότερες λεπτομέρειες κι αν ξέρετε αγγλικά δείτε στη διεύθυνση: https://larryjordan.com/articles/theres-a-fiber-option-connection-built-into-every-mac/. Παρεμπιπτόντως, τα προηγούμενα μοντέλα Mac Pro έχουν κανονικές θύρες οπτικής ίνας TOSlink. Το θέμα είναι, πόσοι έχουν Mac Pro ;).

connect pc to tv 15 16 17

Αυτά λοιπόν με τη Σύνδεση υπολογιστή με τηλεόραση ή προτζέκτορα ή άλλη τρίτη οθόνη και ελπίζουμε να βοηθήσαμε ώστε να συνδέσετε το PC / Mac / laptop / Macbook στην τηλεόραση ή τον προτζέκτορά σας. Αν έχετε απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο blog ή στο forum του ired.gr

Δείτε ακόμη: Πώς να συνδέσετε ένα smartphone στην τηλεόρασή σας

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status