iPhone από Κίνα, πολύ καλό για να είναι αληθινό;

iPhone από Κίνα, πολύ καλό για να είναι αληθινό;
ired.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα iPhone από Κίνα.

Κίνα, iPhone, γνήσιο, φθηνό. Μπορούμε να φτιάξουμε μια αληθινή πρόταση με αυτές τις λέξεις;

Έχετε ένα iPhone 6s; Ή μήπως θα θέλατε να αποκτήσετε το τελευταίο smartphone της Apple αλλά τρομάζετε και μόνο στο άκουσμα της υψηλής του τιμής; Το σενάριο είναι γνωστό. Αναζητώντας την καλύτερη τιμή στο internet, συναντάτε μια προσφορά iPhone από Κίνα, που υπόσχεται να σας προσφέρει το ονειρεμένο κινητό σε μια προνομιακή τιμή-σκάνδαλο. Μάλιστα, οι φωτογραφίες είναι τόσο πειστικές που είστε έτοιμοι να δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και να μπείτε σε mode αναμονής για τον ταχυδρόμο. Όμως τι είναι αυτό που αγοράζετε; Και γιατί είναι τόσο φθηνότερο από τις αντίστοιχες τιμές της Ελλάδας; Είναι το αυθεντικό iPhone; Είναι ένα iPhony; Είναι απλά μια καλοστημένη απάτη; Και αν πρόκειται για μαϊμού, μήπως αξίζει τελικά να το αγοράσετε για να κάνετε το «κομμάτι» σας;

Πωλούνται αυθεντικά iPhone στην Κίνα;

iphone from china 01

Φυσικά! Είναι εξαιρετικά εύκολο να αγοράσει κανείς τα προϊόντα της Apple στην Κίνα. Υπάρχουν επίσημα Apple Stores αλλά και πολλοί εγκεκριμένοι πωλητές λιανικής σε όλη τη χώρα που πωλούν τα αυθεντικά iPhone στους Apple fans. Οι επίσημες τιμές διαφέρουν ελάχιστα από τις τιμές που θα πλήρωνε κανείς για τα ίδια προϊόντα στην Αμερική ή στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα με τα πλαστά smartphones ξεκινά από την παγκόσμια πεποίθηση ότι όλα είναι φθηνότερα στην Κίνα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που οδηγούνται σε αγορές iPhone, που στην πορεία αποδεικνύεται ότι είναι fake, με τη σκέψη ότι αγοράζουν σε τιμή Κίνας. Όμως, η κοινή λογική λέει ότι η Apple δεν θα μπορούσε ποτέ να έχετε τόσο μεγάλες διακυμάνσεις τιμών, μειώνοντας την αξία των προϊόντων της στη Κίνα, έναντι των άλλων χωρών.

Επίσης, το γεγονός ότι τα iPhones κατασκευάζονται στην Κίνα, δεν σημαίνει ότι εκεί θα πωλούνται πιο φθηνά. Στο παρακάτω διάγραμμα αναφέρονται οι τιμές του iPhone 6s ανά τον κόσμο, όταν πρωτοκυκλοφόρησε και από ό,τι μπορείτε να δείτε, υπάρχουν, μεν διαφορές, δεν είναι εντυπωσιακές δε.

iphone from china CHART

Στην πλατφόρμα σύγκρισης τιμών skroutz.gr, σήμερα οι τιμές του iPhone 6s (16 GB) ξεκινούν από 575 ευρώ σε online καταστήματα στην Ελλάδα.

Το iPhone SE στην Κίνα

Για να καταλάβετε πόσο μπροστά είναι η Κίνα στις απομιμήσεις αλλά και πόσο γρήγορη σε σχέση με τις εξελίξεις, πριν καν ανακοινωθεί επίσημα το iPhone SE ...έχει κυκλοφορήσει ήδη στην κινέζικη «Silicon Valley». Φυσικά και δεν πρόκειται για το αυθεντικό και πολυαναμενόμενο μικρό iPhone SE, αλλά για μια πιστή απομίμηση iPhone από Κίνα.

Δείτε στο βίντεο πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα ψεύτικό iPhone SE στην Κίνα, πριν καν κυκλοφορήσει το αυθεντικό στις 21 Μαρτίου.

Το «μαϊμού» iPhone 6s

iphone from china 02

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να παραδεχτούμε είναι ότι η Κίνα φτιάχνει ρεαλιστικές απομιμήσεις. Το copycat iPhone 6s στοιχίζει 37$ και είναι πανομοιότυπο με το αυθεντικό. Μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Έχει οθόνη 5 ιντσών και διατίθεται σε χρώματα silver, gold και rose gold. Όταν φυσικά η συσκευή ενεργοποιείται και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για iPhone. Η ανάλυση της οθόνης είναι 960x540 (αντί του 1334x750),το λογισμικό είναι Android και όχι φυσικά iOS, ο επεξεργαστής είναι Spreadtrum SC773 με 4GB αποθηκευτικό χώρο και 512 RAM.

Διαβάστε επίσης: «Κινέζικο iPhone 6s 40 φορές φθηνότερο από το αυθεντικό»

Τι μπορεί να συμβεί αν παραγγείλετε ένα iPhone από Κίνα;

iphone from china 03

Το πιθανότερο και καλύτερο σενάριο είναι να παραλάβετε μήνες αργότερα μια ψεύτικη συσκευή iPhone που μοιάζει εξαιρετικά με το αυθεντικό αλλά διαθέτει λειτουργικό σύστημα Android. Θα έχετε πληρώσει ακριβά για κάτι που μοιάζει με iPhone αλλά δεν είναι, δεν έχει καμία υποστήριξη από την μαμά Apple και με την αξία του θα μπορούσατε να έχετε αγοράσει μια αξιοπρεπή Android συσκευή στην Ελλάδα.

Το χειρότερο σενάριο είναι να μην παραλάβετε ποτέ τίποτα και φυσικά να μην υπάρχει καμία επαφή με τον πωλητή, ο οποίος θα έχει γίνει καπνός.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν και νέα τεχνάσματα για να πείσουν τον κόσμο, ζητώντας προκαταβολή το 30% ή 40% του συνολικού ποσού και την κατάθεση του υπολοίπου μετά την παραλαβή. Όμως το 30% οποιοδήποτε ποσού είναι πολλά χρήματα χαμένα για κάτι που μάλλον δεν θα λάβετε ποτέ. Οπότε μπορεί να μην χάσετε όλα τα χρήματά σας, άλλα ένα σεβαστό ποσό, χωρίς να παραλάβετε ούτε καν ένα fake προϊόν.

Ένα πιθανό σενάριο είναι και το πρόβλημα με το τελωνείο. Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για τη συναλλαγή σας με απατεώνες και οι αρχές δύσκολα θα πιστέψουν την εκδοχή ότι περιμένατε να αγοράσετε ένα iPhone 6s με 200 ευρώ.

Κλώνος iPhone από Κίνα

iphone from china 04

Παρά τους κινδύνους, θέλετε να αγοράσετε ένα iPhone από Κίνα, γνωρίζοντας ότι δεν θα λάβετε το αυθεντικό αλλά ένα κλώνο του. Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της έρευνάς σας;

Η χαμηλότερη τιμή είναι σχετική. Μπορείτε να βρείτε κλώνο με 40 ευρώ, μπορείτε να βρείτε και με 200.

Οι περισσότερες συσκευές έχουν Wi-Fi αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι εύκολο να περιηγηθείτε στο internet. Το λογισμικό παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό το κεφάλαιο.

Κάποια μοντέλα έχουν λειτουργία τηλεόρασης με κεραία. Αυτό, ίσως, είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους. Αλλά, από την άλλη, υπάρχουν, ωραιότατες φορητές τηλεοράσεις στην αγορά με 50 ευρώ.

Τα smartphones αυτά είναι συνήθως dual sim. Αν αυτός είναι ένας από τους λόγους αγοράς τους, τότε σκεφτείτε και τα αυθεντικά dual sim που υπάρχουν στην αγορά.

Αναζητήστε τις τιμές SAR, δηλαδή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει. Κινητά με ακτινοβολία SAR από 1 και πάνω, καλό είναι να τα αποφύγετε, παρόλο που στην Ευρώπη η μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή είναι 2.0 W/Kg σε 10g ιστού.

iPhone απο Κίνα: Συμπέρασμα

iphone from china 05

Αν κάποιος σας προσφέρει ένα προϊόν της Apple, ένα iPhone, ένα iPad, ένα MacBook Air ή οτιδήποτε άλλο, για πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι μπορείτε να τα αγοράσετε αλλού, στην καλύτερη περίπτωση θα παραλάβετε ένα προϊόν μαϊμού. Στην χειρότερη, δεν θα παραλάβετε απολύτως τίποτα. Θα πρέπει να κατανοήσετε αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια: δεν μπορείτε να αποκτήσετε τα προϊόντα της Apple φθηνότερα από οποιοδήποτε άλλον.

iphone from china 06

Όμως, είναι ένα iPhone από την Κίνα τόσο καλό όσο το πραγματικό iPhone; Σίγουρα όχι. Αλλά θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα; Η απάντηση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την προσωπική σας άποψη σχετικά με το διεθνές δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Ένα "iPhony" μπορεί να είναι τεχνικά νόμιμο στα κινέζικα δικαστήρια αλλά ηθικά δεν είναι σωστό. Ακόμη και έτσι, όμως, το τελικό προϊόν είναι σοκαριστικά καλό για την τιμή του. Παραμένει όμως απομίμηση του πραγματικού iPhone. Η απόφαση είναι δική σας.

Από mirelen.