Ασύρματα ακουστικά Bluetooth

Ασύρματα ακουστικά Bluetooth
ired.gr

Επιλέξαμε μερικά από τα καλύτερα ασύρματα ακουστικά bluetooth και σας τα παρουσιάζουμε.

Ως γνωστόν πια, τα smartphones είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μαζί μ’ αυτά, όλο και πιο σφιχτή γίνεται η νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση κινητού όταν οδηγούμε. Και, τουλάχιστον γι’ αυτή την περίπτωση, εδώ είναι που υπεισέρχεται η ανάγκη και η χρησιμότητα κτήσης ενός καλού ασύρματου ακουστικού Bluetooth - ή headset ανάλογα τα γούστα - που θα μας παρέχει αξιόπιστο ήχο από τη μία, και ασφάλεια στην οδήγηση από την άλλη. Και προστασία από κλήσεις της τροχαίας επίσης :).

Οπωσδήποτε η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και τα ασύρματα ακουστικά γίνονται όλο και καλύτερα, και από απόψεως ευχρηστίας, και από απόψεως ποιότητας ήχου. Η δυνατότητα noise cancellation, για παράδειγμα, (ακύρωση θορύβου ώστε να μην υπεισέρχεται ο γύρω θόρυβος στο μικρόφωνο ενώ μιλάμε) είναι πια εκ των ουκ άνευ, ακόμη και σε φτηνά μοντέλα των 10-15€. Ενώ ακόμη περισσότερες δυνατότητες, θα βρείτε σε ολοκληρωμένα ασύρματα Bluetooth headsets, ειδικά αν είστε μουσικόφιλος και θέλετε να ακούτε στερεοφωνικά τη μουσική σας κι όχι μόνο να δέχεστε και να απαντάτε σε κλήσεις.

Άλλο ένα καλό είναι η διάρκεια μπαταρίας, που και αυτή είναι σε πολύ καλά επίπεδα σε σχέση με τα πρώτα μοντέλα, δίνοντας το λιγότερο μια μέρα διάρκειας για στάνταρ χρήση.

Επειδή όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής πριν την αγορά και μπορεί να αγοράσουμε «γουρούνι στο σακί», μια καλή έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη προκειμένου να πάρουμε αυτό που χρειαζόμαστε κι όχι κάτι άλλο.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός ασύρματου ακουστικού Bluetooth; Μερικές δυνατότητες που πρέπει να ελέγξουμε είναι: η ποιότητα ήχου, ή ακύρωση θορύβου (noise cancellation), η διάρκεια μπαταρίας, το ντιζάιν, η άνεση όταν το φοράμε στο αυτί μας, η απόσταση που βγαίνει εκτός σύνδεσης (range) και οι τυχόν επιπλέον δυνατότητες όπως μονοφωνικό ή στερεοφωνικό, αλλά σίγουρα και η τιμή.

Γενικά τα χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες:

Τα κλασικά μονοφωνικά ασύρματα ακουστικά Bluetooth, που έρχονται στο μυαλό όλων όταν λέμε τη λέξη Bluetooth.

asirmata akoustika bluetooth 02

Τα στερεοφωνικά ασύρματα Bluetooth headsets, τα οποία μπαίνουν και στα δύο αυτιά και έχουν καλύτερη ποιότητα ήχου και απομόνωση θορύβου, συν το ότι χρησιμεύουν για να ακούμε και τη μουσική μας στερεοφωνικά.

asirmata akoustika bluetooth 03

Τα ασύρματα Bluetooth ηχεία (speakerphones) τα οποία δεν καλύπτουν τα αυτιά μας από τη μία, αλλά έχουν χαμηλότερη απομόνωση θορύβου και δεν προτείνονται για πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα (κυρίως χρησιμεύουν ως car kits).

asirmata akoustika bluetooth 04

Σε γενικές γραμμές, οι δύο πρώτες κατηγορίες θα καλύψουν σχεδόν τον καθένα, με προτεινόμενη τη δεύτερη (των στέρεο) αν θέλετε να ακούτε τη μουσική σας ποιοτικά. Ένα μειονέκτημα της πρώτης κατηγορίας (των μονοφωνικών) είναι ότι κρέμονται από το ένα αυτί, δημιουργώντας μια περίεργη αίσθηση σε κάποιους, ειδικά αν δεν είναι καλοζυγισμένα. Η τρίτη κατηγορία προτείνεται μόνο αν έχετε πρόβλημα με τη χρήση οποιουδήποτε είδους ακουστικών, είστε σε σχετικά ήσυχο περιβάλλον και δεν σας πειράζει να ακούνε και οι άλλοι τι λέτε μιας και θα λειτουργείτε σε ένα είδος ανοιχτής ακρόασης (εκτός κι αν είστε μόνοι).

Θα καλύψουμε και τις τρεις κατηγορίες, παρουσιάζοντας τα καλύτερα από την κάθε μία και από εσάς μένει να επιλέξετε ποιο απ’ όλα θα καλύψει τις ανάγκες σας καλύτερα και θα ελευθερώσει τα χέρια σας αποτελεσματικά.

Δείτε ακόμη: Ηχεία για iPhone

1η κατηγορία: μονοφωνικά ασύρματα ακουστικά Bluetooth

Era by Jawbone

asirmata akoustika bluetooth 05

Πιθανώς το καλύτερο ασύρματο ακουστικό Bluetooth, το Era της Jawbone είναι, όχι μόνο απόλυτα ποιοτικό στον ήχο, αλλά και μινιμαλιστικό στην κατασκευή, έτσι ώστε να μην προκαλεί ενόχληση όταν βρίσκεται κρεμασμένο στο αυτί μας, αλλά και να μην τραβάει την προσοχή ιδιαίτερα. Με διαστάσεις 4,64X2,10X1,29 εκατοστά, απλή σχεδίαση που είναι εργονομική χωρίς να τραβάει την προσοχή και βάρος σχεδόν 6 γραμμάρια και εξαιρετικά καλύμματα για το αυτί (eartips), έχει εξαιρετική εφαρμογή, προκαλώντας μηδενική ενόχληση. Περιλαμβάνονται μικρά, μεσαία και μεγάλα καλύμματα για το αυτί (δεξιό μόνο γιατί για αριστερό υπάρχει παραδόξως μόνο ένα μεσαίο κάλυμμα). Υπάρχει σε διάφορα χρώματα (μαύρο, ασημί, μπρονζέ, κόκκινο) αλλά μάλλον το μαύρο θα βρείτε στην αγορά πιο εύκολα. Έχει εξαιρετικό ήχο, πολύ καλά μπάσα και αξεπέραστη ακύρωση θορύβου όσον αφορά το ακουστικό. Ακόμη και η μουσική - αν και μονοφωνική - ακούγεται πολύ καλά. Το μικρόφωνο ακούγεται πολύ καθαρά και η απόσταση σύνδεσης φτάνει τα 11 μέτρα άνετα. Τιμή: 99€.

asirmata akoustika bluetooth 06

Plantronics M55

asirmata akoustika bluetooth 07

Από τη σειρά Μ της Plantronics το Μ55 άλλο ένα ασύρματο ακουστικό που είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι πολύ όμορφο αισθητικά με απλή σχεδίαση και χωρίς υπερβολές. Το ακουστικό κάθεται καλά στο αυτί με το μοναδικό eartip που το συνοδεύει και ένα επιπλέον πλαστικό μαύρο γαντζάκι για το αυτί που το τοποθετούμε προαιρετικά. Αν και το γαντζάκι δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας, δεν είναι απαραίτητο, καθώς το ακουστικό κάθεται πολύ καλά. Είναι τόσο ελαφρύ που μπορεί να ξεχάσουμε ότι το φοράμε. Ο ήχος είναι και εδώ εξαιρετικός, αλλά όχι όσο του Era και σίγουρα δεν κάνει για μουσική, αλλά είναι πολύ καλός για συνομιλίες. Η ακύρωση θορύβου δεν είναι τέλεια, αλλά κάνει τη δουλειά της και μάλιστα είναι καλύτερη από ότι σε ακριβότερα μοντέλα της εταιρίας. Το μικρόφωνο είναι επίσης καλό και οι συνομιλητές μας, μας ακούνε πεντακάθαρα. Η απόσταση σύνδεσης είναι κι εδώ στα 10 μέτρα. Θα το βρείτε σε μαύρο χρώμα. Τιμή: 25,15€.

Plantronics Marque 2 M165

asirmata akoustika bluetooth 08

Ένα ακόμη στη χαμηλή προς μεσαία κατηγορία τιμής της Plantronics, είναι το Marque 2 M165. Ουσιαστικά παρόμοιο με το προηγούμενο Μ55 που είδαμε πιο πάνω, έχει διαφορετικά πλήκτρα μόνο σχεδιαστικά. Περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σε μέγεθος eartips και φορτιστή στη συσκευασία του. Έχει δύο μικρόφωνα, το ένα για τη σύλληψη φωνής και το άλλο για τη σύλληψη και απομόνωση μετά, των ήχων περιβάλλοντος. Ο ήχος του ακουστικού είναι δυνατός και καθαρός αν και κάπως οξύς. Το σύστημα ακύρωσης θορύβου είναι καλό σε σχετικά ήσυχα περιβάλλοντα, αλλά σε πολύ θορυβώδη, το φίλτρο του επιδρά και στη φωνή επηρεάζοντας την καθαρότητά της. Στην αίσθηση είναι πολύ άνετο όταν το φοράμε και έχει επίσης μια «DeepSleep mode» όπου απενεργοποιείται σχεδόν εντελώς όταν βγει εκτός σύνδεσης λόγω απόστασης για πάνω από 90 λεπτά. Θα το βρείτε σε μαύρο και ασημί. Τιμή: 37,75€.

asirmata akoustika bluetooth 09

Plantronics Voyager Edge

asirmata akoustika bluetooth 10

Πάμε στη μεγάλη κατηγορία τιμής της Plantronics (που είναι αλήθεια ότι σχεδόν μονοπωλεί την αγορά με τα μοντέλα της), το Voyager Edge, που πλησιάζει πια το πρώτο Era της Jawbone που είδαμε (από τιμή τουλάχιστον). Σχεδιαστικά είναι αρκετά διαφορετικό ασύρματο ακουστικό από όσα είδαμε καθώς έχει ένα λεπτό και πολύ όμορφο στέλεχος μικροφώνου-ακουστικού που το κάνει πολύ κομψό. Έχει πολύ καλή εφαρμογή και περιλαμβάνει 3 λαστιχένια eartips για την εφαρμογή σε κάθε αυτί. Ηχητικά είναι πολύ καλό χωρίς όμως να φτάνει στο επίπεδο του Era, έχει όμως λίγο πιο διαυγή ήχο σε σχέση με τον αντίπαλο. Επίσης το μικρόφωνό του αποδίδει ελαφρά πιο καθαρό τον ήχο της φωνής μας απ’ ό,τι του Era. Στο επίπεδο της ακύρωσης θορύβου όμως, είναι αρκετά κατώτερο και στην ακρόαση μουσικής, επίσης υπολείπεται του αντιπάλου του. Τιμή: 93,84€.

Συμπεράσματα για την κατηγορία των μονοφωνικών ασύρματων ακουστικών

Ανάμεσα στα ασύρματα ακουστικά που παρουσιάσαμε, υπάρχουν πολλά άλλα από άλλους κατασκευαστές, από τα οποία άλλα είναι καλά και άλλα μέτρια. Αν θέλετε λοιπόν ένα καλό και φθηνό ακουστικό, τα δύο πρώτα Plantronics θα σας καλύψουν πολύ καλά. Αν θέλετε το απόλυτο, θα βάλετε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα πάτε στο Era της Jawbone ή στο Plantronics Voyager Edge που είναι ελαφρά κατώτερο και φθηνότερο. Υπάρχουν επίσης κάτι «μεγαθήρια» της Plantronics (Legend CS, W740-M, W730/A) τα οποία φθάνουν σε τιμές από 224-380€ και που σε καμία περίπτωση δεν νομίζουμε ότι αξίζουν τέτοια ποσά μιας και δεν θα δούμε κάποια θεαματική βελτίωση αγοράζοντάς τα. Αλλά και πάλι, εσείς αποφασίζετε :).

Δείτε ακόμη: Ακουστικά iPhone - Οδηγίες χρήσης

2η κατηγορία: στερεοφωνικά ασύρματα Bluetooth headsets

Plantronics BackBeat Go 2

asirmata akoustika bluetooth 11

Το Plantronics BackBeat Go 2, είναι ένα σετ δύο ακουστικών ενωμένων με ένα καλώδιο που περνάει από το πίσω μέρος του λαιμού μας και επάνω του έχει τα χειριστήρια. Τα ακουστικά είναι «in ear» για να έχουν καλή εφαρμογή στο αυτί και στέκονται καλά ακόμη και σε μηχανή. Φορτίζονται μέσω micro USB που βρίσκεται κάτω από ένα πλαστικό κάλυμμα στο δεξί ακουστικό. Ο ήχος είναι πολύ ποιοτικός, αλλά με αδύναμα μπάσα. Το μικρόφωνο είναι αρκετά καλό, αλλά στο σημείο που βρίσκεται (μέσα στο καλώδιο κάτω από το δεξί ακουστικό και κάπως προς τα πίσω), το κάνει να «μαζεύει» και αρκετούς ήχους περιβάλλοντος. Σίγουρα δεν συνιστάται για πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα. Θα το βρείτε σε μαύρο και άσπρο. Τιμή: 61:50€.

Jabra Clipper

asirmata akoustika bluetooth 12

Το Jabra Clipper είναι ένα ορθογώνιο «μανταλάκι» 4,5Χ2 εκατοστά που δεν ξεπερνά τα 1,7 εκατοστά στο παχύτερο σημείο του. Υπάρχει σε αρκετά χρώματα όπως μαύρο, ροζ, πορτοκαλί, τιρκουάζ και άσπρο. Η αλήθεια είναι ότι το μαύρο ή άσπρο θα είναι λιγότερο φανταχτερά από τα άλλα, αλλά όλα είναι θέμα γούστου. Μαζί προσφέρεται ένα σετ ακουστικών «in ear» που συνδέονται στην κεντρική μονάδα. Τα πλήκτρα χειρισμού βρίσκονται πάνω στο μανταλάκι και ένας απαλός φωτισμός φαίνεται από μέσα της. Όπως καταλαβαίνετε, το Clipper πιάνεται πάνω στα ρούχα μας σαν μανταλάκι όπου (σχεδόν) εμείς θέλουμε. Ο ήχος είναι αρκετά καλός με τα παρεχόμενα ακουστικά και εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε άλλα καλύτερα αν θέλουμε. Το μικρόφωνο που είναι ενσωματωμένο στο μανταλάκι έχει καλή απόκριση, αλλά η ακύρωση θορύβου δεν είναι πολύ καλή. Τιμή: 23,65€.

Sony Stereo Bluetooth Headset SBH20

asirmata akoustika bluetooth 13

Παρόμοιο με το Jabra από απόψεως φιλοσοφίας είναι και το Sony Stereo Bluetooth Headset SBH20, δηλαδή μια κεντρική μονάδα με όλα τα χειριστήρια με ένα κλιπ για να το πιάνουμε στα ρούχα μας και ένα σετ ακουστικών που μπορεί να αντικατασταθεί από όποιο άλλο μας αρέσει. Τα παρεχόμενα ακουστικά έχουν και εδώ καλό ήχο και το μικρόφωνο έχει επίσης καλή απόκριση. Η ακύρωση θορύβου είναι και εδώ μέτρια. Θα το βρείτε επίσης σε διάφορα χρώματα. Τιμή: 21,45€.

Jam Transit Wireless Earbuds

asirmata akoustika bluetooth 13 a

Τα Jam Transit Wireless Earbuds είναι ένα Bluetooth headset με αρκετά ογκώδη και στιβαρή κατασκευή που προξενεί εμπιστοσύνη και μόνο που τη βλέπεις. Και όπως δείχνουν, είναι. Τα ακουστικά είναι του τύπου με το καλώδιο που περνάει πίσω από το λαιμό. Το καλώδιο είναι καλής ποιότητας και δεν μπλέκεται, ούτε συστρέφεται, ενώ τα δύο ακουστικά έχουν πάνω όλα τα χειριστήρια και παρουσιάζουν εξαιρετική εφαρμογή στ’ αυτιά. Ο ήχος τους είναι διαυγής και κρυστάλλινος με πολύ καλό μπάσο. Το μικρόφωνο έχει καλή απόκριση και η απομόνωση θορύβου του περιβάλλοντος είναι άνω του μετρίου. Θα τα βρείτε σε διάφορα χρώματα όπως μαύρο, μπλε, κλπ. Τιμή: 39,99€.

Jam Transit Micro Sport Buds

asirmata akoustika bluetooth 13 b

Τα Jam Transit Micro Sport Buds είναι ένα σετ ασύρματων ακουστικών Bluetooth που απευθύνονται ειδικά σε όσους αθλούνται. Και δεν υπάρχουν καλώδια που να μπλέκονται και να ενοχλούν. Το καλώδιο που τα συνδέει μεταξύ τους, περνάει πίσω από το λαιμό και κρατιέται από ένα πιο ογκώδη σύνδεσμο που φροντίζει ώστε το φαρδύ πλακέ καλώδιο, να παραμένει εκεί που πρέπει χωρίς να μπλέκεται και να ενοχλεί. Τα ακουστικά τα ίδια είναι πολύ καλής ποιότητας με εξαιρετική εφαρμογή στ’ αυτιά μας χάρις στα πολλά και διαφορετικά καλύμματα που περιλαμβάνονται στη συσκευασία. Από απόψεως ήχου, είναι πολύ καλά με ήχο δυνατό και διαυγή και το μικρόφωνό τους είναι επίσης πολύ καλό. Όσον αφορά την ακύρωση θορύβου, είναι άνετα άνω του μετρίου. Γενικώς πρόκειται για ένα ζευγάρι ακουστικών που, ιδιαίτερα αν αθλείστε, θα τα εκτιμήσετε για τις αρετές τους. Διατίθενται σε τρία χρώματα, μπλε, πράσινο και ροζ. Τιμή: 79,90€.

Sony SBH60

asirmata akoustika bluetooth 14

Μια υποκατηγορία στα στέρεο ασύρματα Bluetooth headsets είναι και τα «on ear», δηλαδή αυτά που είναι σαν τα κλασικά στέρεο ακουστικά που γνωρίζουμε και φοράμε στο κεφάλι μας για να ακούσουμε μουσική συνήθως. Αυτός ο τύπος όμως έχει και ενσωματωμένο μικρόφωνο μαζί με πλήκτρα χειρισμού κλήσεων και αυξομείωσης φωνής για να χρησιμεύουν για τηλεφωνικές κλήσεις επιπλέον. Αντιπροσωπευτικά σ’ αυτή την κατηγορία είναι τα Sony SBH60, ακουστικά μέσης κατηγορίας τιμής και αρκετά καλής ποιότητας. Το πλεονέκτημα αυτού του είδους ακουστικών είναι ότι από άποψη ήχου είναι ασυναγώνιστα. Και από θέμα έντασης και από θέμα ποιότητας είτε σε ακρόαση μουσικής, είτε σε συνομιλίες, ο ήχος είναι αυτός των μεγάλων ακουστικών. Το μικρόφωνο είναι και αυτό πολύ καλής ποιότητας αποδίδοντας πολύ καθαρή τη φωνή μας. Αλλά και η ακύρωση θορύβου είναι άνω του μετρίου. Τιμή: 52€.

Δείτε ακόμη: Πώς θα δουλέψουν τα ακουστικά σας στο iPhone 7 αν δεν έχει υποδοχή ακουστικών

Συμπεράσματα για την κατηγορία των στερεοφωνικών ασύρματων ακουστικών (headsets)

Παρατηρούμε σε όλα τα στερεοφωνικά ένα κοινό χαρακτηριστικό: το noise cancellation είναι το πολύ μέτριο έως καλό, χωρίς όμως να φτάνει την ποιότητα που υπάρχει στα μονοφωνικά. Αυτό ίσως οφείλεται και στην θέση του μικροφώνου - που συνήθως απέχει αρκετά - εν σχέσει με τα μονοφωνικά μοντέλα. Από την άλλη έχουμε δύο προσεγγίσεις. Τα σύνολα ακουστικά-μικρόφωνο, και αυτά που χωρίζονται σε κεντρική μονάδα με ξεχωριστά ακουστικά. Τα δεύτερα παρέχουν μια μεγάλη ευκολία: την αντικατάσταση των, συνήθως μέτριων, ενσωματωμένων ακουστικών, με πολύ καλύτερα που μπορεί να έχουμε ήδη ή να αγοράσουμε, ανεβάζοντας έτσι το κόστος κτήσης. Τέλος, η τελευταία υποκατηγορία των «on ear» έχει μακράν την καλύτερη ποιότητα ήχου, αλλά δεν είναι και η καλύτερη λύση για να κυκλοφορείτε στο δρόμο (αλλά και πάλι, ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε, έτσι;).

3η κατηγορία ασύρματα Bluetooth μεγάφωνα-ηχεία (speakerphones)

Bluetooth Plantronics car kit K100 Black

asirmata akoustika bluetooth 15

Και πάλι η Plantronics είναι πρώτη στο «παιχνίδι» με το μοντέλο της car kit K100 Black που όπως λέει και το όνομά του, προορίζεται ιδιαίτερα για τη χρήση σε αυτοκίνητο χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτήν. Το συγκεκριμένο μοντέλο περιλαμβάνει δύο μικρόφωνα που βοηθούν στον πολύ καλό ήχο της φωνής μας κατά τις συνομιλίες και στο αποτελεσματικό noise cancellation της συσκευής. Επίσης περιλαμβάνει και πομπό FM ώστε να λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ του κινητού μας και του στερεοφωνικού συστήματος του αυτοκινήτου, προκειμένου να ακούμε τη μουσική μας και τις συνομιλίες από τα ηχεία του αυτοκινήτου μας, αν θέλουμε. Από κάθε άποψη, πολύ καλό. Τιμή: 46,90€.

Bluetooth Car Kit Nokia HF-210

asirmata akoustika bluetooth 16

Φθηνότερο αλλά και κατώτερο σε ποιότητα, το Bluetooth Car Kit Nokia HF-210, είναι ωστόσο μια καλή και προσιτή, οικονομική λύση. Ο ήχος είναι καλός ποιοτικά, αλλά όχι τόσο δυνατός όσο του Plantronics και η φωνή ακούγεται καθαρά και χωρίς παραμορφώσεις. Η ακύρωση θορύβου είναι επίσης καλή. Ένα σημαντικό είναι ότι είναι τόσο ελαφρύ που, με το παρεχόμενο κλιπ, μπορεί να κρεμαστεί από το σκίαστρο του οδηγού ή συνοδηγού ή από κάποια ζώνη ασφαλείας ή όπου αλλού σας βολεύει, άνετα χωρίς να πιάνει χώρο. Μαζί παρέχεται και ο αντίστοιχος φορτιστής αυτοκινήτου. Πολύ καλό για τα λεφτά του. Τιμή: 30€.

Jabra Drive Bluetooth Car Kit

asirmata akoustika bluetooth 17

Το Jabra Drive Bluetooth Car Kit, δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που γεννά η κομψή σχεδίασή του και η κάπως πιο ακριβή από το ΝΟΚΙΑ τιμή του. Επειδή χρησιμοποιεί τη «στενή» συχνότητα των 150Hz έως 3.4kHz των τηλεφωνικών κλήσεων, ο ήχος του δεν είναι τόσο ποιοτικός όσο των αντιπάλων του. Αυτό δε σημαίνει πως ο ήχος δεν είναι καθαρός, αλλά δεν είναι τόσο ποιοτικός όσο των άλλων. Από την άλλη, έχει τη μεγαλύτερη ευχρηστία και απλότητα χρήσης από τα μοντέλα χωρίς φωνητικές εντολές. Τιμή: 45,99€.

Parrot Minikit +

asirmata akoustika bluetooth 18

Η Parrot είναι μια από τις γνωστότερες εταιρίες στο χώρο των car kits κι έτσι δε θα μπορούσε να λείπει κι ένας αντιπρόσωπός της από το άρθρο μας. Το Parrot Minikit + έχει πολύ κομψή σχεδίαση και δέχεται φωνητικές εντολές, κάτι που το κάνει ασυναγώνιστο στον τομέα της ευχρηστίας. Μπορείτε να του υπαγορεύσετε ακόμη και μηνύματα κειμένου χωρίς να πάρετε τα χέρια σας από το τιμόνι. Μπορείτε να δεχτείτε ή να κάνετε κλήσεις χωρίς να το αγγίξετε καν. Ο ήχος που αποδίδει το μικρόφωνο είναι μέτριος και το ίδιο και ο ήχος του μεγαφώνου του, αλλά δεν παύει να είναι καθαρός και ευκρινής. Τιμή: 69€.

Marley Chant Mini

asirmata akoustika bluetooth 19

Η αμερικάνικη Marley είναι σχετικά νέα στην Ελλάδα, αλλά έχει πολύ ποιοτικά προϊόντα. Το Chant Mini είναι το πρώτο από τα δύο speakerphones της εταιρίας που θα εξετάσουμε. Όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, το σχήμα του είναι περίεργο και μοναδικό. Η ποιότητα του ήχου του είναι από τις καλύτερες που ξεπερνιέται μόνο από το μεγάλο αδελφάκι του που θα δείτε πιο κάτω. Τα μπάσα του έχουν το πρόβλημα που παρουσιάζουν όλα τα μικρά speakerphones - παραμορφώνουν σε μεγάλες εντάσεις - αλλά γενικά είναι άνω του μέσου όρου. Ένα μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουν κανενός είδους ρυθμιστικά πάνω τους πέραν από το μοναδικό πλήκτρο Power/Pairing/Phone Call στην κορυφή. Η ακύρωση θορύβου είναι καλή και το μικρόφωνο επίσης πολύ καλό. Συμπεριλαμβάνεται καλώδιο USB για φόρτιση και ένα καλώδιο «μικρό καρφί» ντυμένο με ύφασμα, όμοιο με αυτό που ντύνει και το ηχείο, για σύνδεση με οποιαδήποτε συσκευή μέσω γραμμής «line-in». Κυκλοφορεί σε δύο σχέδια και σε διάφορα χρώματα. Τιμή: 59,99€.

Marley Get Together Bluetooth

asirmata akoustika bluetooth 20

Το Marley Get Together Bluetooth είναι το επόμενο μοντέλο της εταιρίας που θα δούμε. Και μόνο η «λουσάτη» ξύλινη επένδυση τύπου «μεγάλου» ηχείου, μας προϊδεάζει για το τι να περιμένουμε. Το ίδιο κάνει και η διόλου ευκαταφρόνητη τιμή του. Αλλά γι’ αυτόν που θέλει το συνδυασμό ενός καλού και ποιοτικού speakerphone με ένα εξαίρετο Bluetooth ηχείο για την ακρόαση της μουσικής του, το Get Together είναι μονόδρομος. Στην κορυφή θα δείτε τα πλήκτρα χειρισμού που περιλαμβάνουν τα Power, Pairing και Up-Down Volume. Και εδώ η αφή και ανταπόκριση των πλήκτρων είναι εξαίρετη. Η ποιότητα στη λεπτομέρεια. Στην μπροστινή πλευρά έχουμε τα δύο μεγάφωνα και στην πίσω την έξοδο του subwoofer. Το υπόλοιπο τμήμα είναι ντυμένο με ύφασμα παρόμοιο με αυτό του μικρού αδελφού που είδαμε παραπάνω. Η USB θύρα χρησιμεύει για τη φόρτιση του κινητού σας, ενώ η φόρτιση γίνεται από κλασική θύρα DC-in. Υπάρχει και είσοδος για καλώδιο «μικρό καρφί» για σύνδεση με συσκευές που δεν έχουν Bluetooth. Ο ήχος είναι κρυστάλλινος, διαυγής, ισορροπημένος, με καθαρά και όχι υπερτονισμένα μπάσα και γενικά άξιος της τιμής και του επιπέδου του ηχείου. Το μικρόφωνο είναι επίσης εξαίρετο και η ακύρωση θορύβου άριστη. Εδώ ισχύει αυτό που λένε: «ό,τι πληρώσεις παίρνεις». Τιμή: 199.90€.

Συμπεράσματα για την κατηγορία των ασύρματων speakerphones

Όπως καταλαβαίνουμε, τα Bluetooth speakerphones είναι μια ειδική κατηγορία που απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που δε μπορούν τα ακουστικά στα αυτιά τους και χρησιμεύουν για χρήση περισσότερο σε αυτοκίνητο. Σε οποιαδήποτε άλλη χρήση, μαζί με σας, θα ακούνε και οι γύρω τις συνομιλίες σας και, υποθέτουμε, αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Σε γενικές γραμμές δεν χρησιμεύουν για ακρόαση μουσικής, εκτός από το μοντέλο της Plantronics που συνδέει το smartphone με το στέρεο του αυτοκινήτου σας και έτσι χρησιμοποιείτε τα ηχεία του στερεοφωνικού σας.

Υπάρχει βέβαια κι η κατηγορία των καθεαυτού ηχείων Bluetooth που είναι κυρίως για ακρόαση μουσικής, αλλά κάποια από αυτά έχουν μικρόφωνο για να μπορούμε να απαντάμε σε κλήσεις. Όμως αυτά απευθύνονται πιο πολύ στους μουσικόφιλους, καθώς είναι και σχετικά ογκώδη και βαριά για να τα κουβαλάει κανείς μαζί του κι αυτός είναι ο λόγος που δεν ασχοληθήκαμε μαζί τους.

Γενικότερα, υπάρχουν πολλές επιλογές και, αν ψάξετε λίγο, θα βρείτε πολύ περισσότερες σε όλες τις κατηγορίες. Ο σκοπός μας ήταν να σας δείξουμε τα αντιπροσωπευτικότερα από κάθε κατηγορία για να ξέρετε πού να κινηθείτε.

από Elichord