Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάκερ επιτίθεται στο λάπτοπ δημοσιογράφου εν πτήσει

Χάκερ επιτίθεται στο λάπτοπ δημοσιογράφου εν πτήσει
ired.gr

Δημοσιογράφος που έγραφε για τη μάχη μεταξύ Apple και FBI στο αεροπλάνο, δέχεται επίθεση από χάκερ.

Ένας δημοσιογράφος που δούλευε πάνω σε ένα άρθρο με αντικείμενο τη διαμάχη μεταξύ Apple και FBI όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, δέχτηκε κυβερνο-επίθεση από έναν επιβάτη που καθόταν μια σειρά πιο πίσω. Σε μια εποχή που όλοι ίσως αναρωτιούνται προς τι ο τόσος ντόρος που γίνεται από την Apple όσον αφορά το θέμα του ξεκλειδώματος ενός iPhone για χάρη του FBI, το περιστατικό δείχνει σαν σκέτη ειρωνεία που όμως τονίζει όσο τίποτε άλλο, το θέμα της ασφάλειας. Όταν αυτή χαλαρώνει, κάποιοι το εκμεταλλεύονται.

Δείτε ακόμη: Ο Tim Cook αρνείται τις «ανατριχιαστικές» εντολές του FBI

Ενώ βρισκόταν σε πτήση, ο δημοσιογράφος της USA Today, Steven Petrow, έστελνε email σε συνεργάτες του και συζητούσε τμήματα του άρθρου που έγραφε και έφτασε ακόμη να μιλάει και με ειδικούς επί της ασφάλειας για συμβουλές. Για να τα επιτύχει όλα αυτά όμως, χρησιμοποιούσε το ελεύθερο-ανοιχτό ασύρματο δίκτυο που παρέχει ο συνεταίρος της American Airlines, Gogo. Παρόλο που του δόθηκε η συμβουλή να χρησιμοποιήσει ένα VPN εφόσον ήθελε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, ο Petrow το αγνόησε. Κάτι που μετάνιωσε αργότερα.

airplane wifi hack 01

Ευτυχώς γι’ αυτόν, ο επιβάτης που καθόταν πιο πίσω τον ενημέρωσε για τον κίνδυνο ασφαλείας που είχαν οι ενέργειές του, υποδεικνύοντάς του τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα ανοιχτό ασύρματο δίκτυο όπως αυτό του αεροπλάνου. Το περιστατικό μπορεί να μας δείξει κατά μέρος τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Apple υποχρεωθεί τελικά να ξεκλειδώσει το iPhone για το FBI.

Δείτε ακόμη: Πώς να φτιάξετε ένα VPN δίκτυο.

Το επιχείρημα που παρέχεται από το FBI και που δυστυχώς το 51% της Αμερικάνικης κοινής γνώμης αποδέχεται (μεταξύ αυτών και ο πολύς Bill Gates!), είναι ότι αυτό που ζητείται από την Apple, είναι η μείωση της ασφάλειας ενός και μόνο iPhone και αυτό δεν είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί γενικότερα σε άλλα iPhone, ούτε και θα εφαρμοστεί σαν ενημέρωση του λειτουργικού των υπολοίπων iPhone.

Ωστόσο, αυτό που ο Κος Petrow, μετά την πρόσφατη εμπειρία του πιστεύει, είναι ότι δε θα πάρει πολύ καιρό μέχρι που να περάσει αυτό το κενό ασφαλείας σε όλο και περισσότερους χρήστες. Αν δημιουργηθεί το προηγούμενο ότι το FBI μπορεί να ζητάει το ξεκλείδωμα ενός iPhone (ή όποιας άλλης συσκευής) όποτε το χρειάζεται, τότε αυτό θα γίνεται όλο και συχνότερα και όχι μόνο από το FBI. Και άλλες κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας εντός και εκτός Αμερικής θα αρχίσουν να ζητούν το ίδιο.

Δείτε ακόμη: O CEO της Google υποστηρίζει την Apple στον αγώνα της ενάντια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Αν αυτό αρχίσει να γίνεται σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, πολλοί πιστεύουν ότι θα έλθει τελικά η στιγμή για να ζητηθεί κι επίσημα πια η δημιουργία μόνιμης «κερκόπορτας» σε όλα τα λειτουργικά των διαφόρων smartphones και όχι μόνο. Και όταν και αν συμβεί αυτό, τότε αντίο ιδιωτικότητα. Άραγε ο Μεγάλος Αδελφός μας κλείνει πονηρά το μάτι; Μόνον ο καιρός θα δείξει.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status