Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Tim Cook αρνείται τις «ανατριχιαστικές» εντολές του FBI

Ο Tim Cook αρνείται τις «ανατριχιαστικές» εντολές του FBI
ired.gr

Με την άρνησή της να ξεκλειδώσει το iPhone του τρομοκράτη του San Bernardino, δίνει μια μάχη για όλους εμάς.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή στην Apple την Τρίτη το απόγευμα να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο FBI, όσον αφορά την πρόσβαση στο iPhone 5C του Syed Farook, ενός από τους «σφαγείς του San Bernardino». Θεωρητικά, η συσκευή είχε χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον προγραμματισμό και συντονισμό της επίθεσης που έγινε το Δεκέμβριο του 2015 η οποία κατέληξε σε 14 νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες.

Η δικαστική εντολή δόθηκε αφότου η Apple αρχικά αρνήθηκε να προσφέρει βοήθεια πάνω στο θέμα αυτό. Οι ανακριτές, όσο κι αν προσπάθησαν, δεν μπόρεσαν να προσπελάσουν την οθόνη κλειδώματος της συσκευής. Όπως ξέρουμε, το iPhone 5C έχει τετραψήφιο (μόνο) κωδικό και δεν έχει το σύστημα δαχτυλικού αποτυπώματος Touch ID που εμφανίστηκε στο iPhone 5S και μετά.

Το iPhone του δολοφόνου Syed Rizwan Farook, έχει εγκατεστημένο το iOS 9 που ακόμη και η Apple δε μπορεί να σπάσει. Για την ακρίβεια, από την έκδοση του iOS 8 και μετά, η Apple αύξησε τα επίπεδα κρυπτογράφησης ακόμη περισσότερο, λόγω των αποκαλύψεων του Edward Snowden, όσον αφορά τις μεθόδους παρακολούθησης της κυβέρνησης.

apple against fbi 23

Δείτε ακόμη: O CEO της Apple, Tim Cook, συγκρούεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα του απορρήτου

Παρόλο που γίνεται θέμα το ότι έχει δοθεί εντολή στην Apple να σπάσει την ίδια της την κρυπτογράφηση του iOS, ο σκοπός της δικαστικής εντολής είναι πιο συγκεκριμένος.

Η Washington Post εξηγεί:

«Η εντολή, που υπογράφτηκε την Τρίτη από ένα ανώτερο δικαστή του Riverside, Calif. (Magistrate Judge Sheri Pym of U.S. District Court, Los Angeles), δε ζητά από την Apple να σπάσει τη συνολική κρυπτογράφηση του iPhone, αλλά μάλλον να απενεργοποιήσει τη λειτουργία που διαγράφει τα δεδομένα της συσκευής μετά από 10 αποτυχημένες προσπάθειες συμπλήρωσης του συνθηματικού της. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι διωκτικές αρχές θα μπορέσουν να εφαρμόσουν ‘ωμή δύναμη’ (brute force) χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή που θα εφαρμόσει εκατομμύρια συνθηματικά το δευτερόλεπτο προκειμένου να σπάσει το κλείδωμα, χωρίς να διακινδυνεύεται η διαγραφή δεδομένων.»

apple against fbi 9

Η δικαστής Sheri Pym στη μέση της φωτό μεταξύ δύο συναδέλφων της.

Η εντολή δόθηκε μια βδομάδα αφότου ο διευθυντής του FBI, James B. Comey, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η υπηρεσία του στάθηκε ανήμπορη στο «σπάσιμο» του iPhone που ανήκε σε έναν από τους δολοφόνους.

«Έχουν περάσει δυο μήνες και ακόμη προσπαθούμε», είπε.

Αν η Apple - για οποιοδήποτε λόγο - εύρισκε την εντολή «παράλογα επιβαρυντική», είχε πέντε μέρες να ειδοποιήσει το δικαστήριο. Όμως η εταιρία δεν περίμενε ούτε στιγμή.

Και εδώ είναι που το θέμα αποκτά ενδιαφέρον. Όπως έχουν τα πράγματα, η Apple δεν έχει κανένα λόγο να μη βοηθήσει ώστε να εμποδίσει τη διαγραφή των δεδομένων της συσκευής του δολοφόνου μετά τις δέκα προσπάθειες συμπλήρωσης του συνθηματικού. Ωστόσο, αυτό που ζητάει ο δικαστής στην περίπτωση αυτή, είναι να γραφεί ένα νέο κομμάτι λογισμικού που θα δίνει τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές για μόνιμη παράκαμψη της ασφάλειας των συσκευών.

apple against fbi 8

Ο διευθυντής του FBI James B. Comey.

Η δικαστική εντολή λέει σε κάποιο σημείο της:

«Η τεχνική βοήθεια της Apple θα επιτρέψει να καταστούν δυνατές τρεις σημαντικές λειτουργίες: 1) θα παρακάμπτει ή θα απενεργοποιεί τη λειτουργία διαγραφής είτε αυτή είναι ενεργοποιημένη, είτε όχι· 2) θα επιτρέπει στο FBI να εφαρμόζει συνθηματικά στην ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ για ηλεκτρονικό έλεγχο είτε μέσω φυσική θύρας της συσκευής, είτε μέσω Bluetooth, Wi-Fi ή οποιουδήποτε άλλου διαθέσιμου πρωτοκόλλου στην ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ και 3) θα επιβεβαιώνει ότι, όταν το FBI επιβάλει τα εν λόγω συνθηματικά στην ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ, το λογισμικό της συσκευής δεν θα δημιουργεί κωλύματα ή καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία της εισαγωγής συνθηματικών, ως αποτέλεσμα του υλισμικού (hardware) της Apple.»

Ποιο ανατριχιαστικό δε γινόταν. Γιατί δε ζήτησαν να δίνει το iOS ξεκλείδωτο και χωρίς δυνατότητα κλειδώματος από δω και στο εξής; Αυτό τουλάχιστον θα ήταν πιο τίμιο και δε θα ήθελε τόσο περίτεχνες διατυπώσεις.

Δείτε ακόμη: Έχει δίκιο ο Tim Cook; Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google

Η Apple δε δίστασε ούτε στιγμή να απαντήσει στο δικαστήριο, επιβεβαιώνοντας το προφανές: ότι ένα τέτοιο λογισμικό, αν υπήρχε, θα αποτελούσε το αντικλείδι στην κρυπτογράφηση οποιασδήποτε συσκευής. Και αυτό είναι κάτι που ο Tim Cook έχει φωνάξει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να γίνει.

apple against fbi 4

«Έχουμε πει ότι κερκόπορτες δεν πρέπει να υπάρχουν», είπε τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο WSJDLive. «Θέλουμε το έθνος μας ασφαλές; Και βέβαια. Κανείς δε θα έπρεπε να έχει ανάγκη να αποφασίσει μεταξύ ασφάλειας και απορρήτου. Θα έπρεπε να είμαστε αρκετά έξυπνοι να έχουμε και τα δύο. Και τα δύο αυτά είναι τμήμα της Διακήρυξης Ανεξαρτησίας μας.»

Τα ίδια ισχυρίστηκε σε μια εταιρική επιστολή που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα της Apple την Τετάρτη σε απάντηση προς τη δικαστική εντολή. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτεί από την Apple να κάνει μια άνευ προηγουμένου ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια όλων μας. Αντιτιθέμεθα στη συγκεκριμένη εντολή που έχει επιπλοκές πολύ μεγαλύτερες από αυτές της υπόθεσης που εξετάζεται.»

Αφού εξήγησε για μια ακόμη φορά, ότι η κρυπτογράφηση προστατεύει τους αθώους πολίτες μάλλον, παρά τους κακόβουλους χρήστες, οι οποίοι πάντα θα μπορούν να κρύβουν τις ενέργειές τους και χωρίς την κρυπτογράφηση της Apple, δήλωσε γι’ άλλη μια φορά ότι καταδικάζει τις επιθέσεις και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές μέσα στα πλαίσια του δυνατού.

«Για πολλά χρόνια, χρησιμοποιήσαμε την κρυπτογράφηση για να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε την προσωπική τους ζωή. Έχουμε μάλιστα θέσει τους εαυτούς μας - ως εταιρία - εκτός πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα, επειδή πιστεύουμε ότι, το περιεχόμενο του iPhone σας δεν μας αφορά.»

Όμως η Apple δε θα δημιουργήσει «μια νέα έκδοση του λειτουργικού του iPhone», που θα «παρακάμπτει» όλες τις λειτουργίες ασφάλειας, μόνο και μόνο για να παρέχει στο FBI την πρόσβαση σε ένα iPhone κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης.

apple against fbi 5

Δείτε ακόμη: Η Apple ίσως να μη μπορεί να πουλήσει πια τα iPhone στην Καλιφόρνια

«Σε λάθος χέρια, αυτό το λογισμικό - που δεν υπάρχει σήμερα - θα έδινε τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε, να ξεκλειδώνει το οποιοδήποτε iPhone θα πέσει στα χέρια του.»

«Το FBI μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορους όρους για να περιγράψει το εργαλείο, αλλά μην ξεγελιέστε: Η παραβίαση μιας έκδοσης του iOS κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσει μια κερκόπορτα και μια μόνιμη απειλή στην ασφάλειά του. Και παρόλο που η κυβέρνηση μπορεί να ορκίζεται πως θα τη χρησιμοποιήσει μόνο σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.»

Και συνεχίζει,

«Η κυβέρνηση προτείνει ένα τέτοιο εργαλείο να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά σε αυτή μόνο την περίπτωση. Αλλά αυτό ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Απ’ τη στιγμή που θα δημιουργηθεί, το εργαλείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως σε αναρίθμητες συσκευές. Στο φυσικό κόσμο θα ήταν το αντίστοιχο ενός πασπαρτού που θα μπορούσε να ανοίγει εκατοντάδες εκατομμύρια κλειδαριές - από σπίτια και καταστήματα, μέχρι εστιατόρια, υπηρεσίες και τράπεζες. Κανένας άνθρωπος στα λογικά του δε θα ήθελε κάτι τέτοιο να υπάρχει.»

Και προσέθεσε,

«είναι ειρωνεία, οι μηχανικοί που εργάστηκαν για να δημιουργήσουν όλα αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο iOS, να εξαναγκαστούν να εργαστούν προκειμένου να τα σπάσουν και να κάνουν τους πάντες να νιώθουν ανασφαλείς από δω και στο εξής.» Ο Cook δήλωσε ότι, το FBI, με την κίνησή του να χρησιμοποιήσει την All Writs Act του 1789 (με κάθε μέσο επιβολή του νόμου), παίρνει έναν επικίνδυνο δρόμο που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει. Άπαξ και το FBI πετύχει το να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε iPhone, θα μπορέσει στη συνέχεια να ζητήσει από την Apple να συντάξει λογισμικό παρακολούθησης των συσκευών μας προκειμένου να «παρακολουθεί τις επικοινωνίες μας, να καταγράφει οικονομικά δεδομένα και δεδομένα υγείας, να γνωρίζει ακόμη πιο εύκολα πού βρισκόμαστε ή και να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα του τηλεφώνου μας χωρίς καν να το γνωρίζουμε.»

apple against fbi 6

Το iPhone 5C

«Η αντίθεσή μας σε αυτή τη δικαστική εντολή δεν είναι κάτι που παίρνουμε ελαφρά τη καρδία. Νιώθουμε ότι πρέπει να αντιταχθούμε κατά πρόσωπο σε μια υπερβολική κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ», είπε ο Cook. «Αντιστεκόμαστε στις απαιτήσεις του FBI με το βαθύτερο σεβασμό για την Αμερικάνικη δημοκρατία και με αγάπη για τη χώρα μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να συλλογιστούμε τις συνέπειες.»

«Αν και πιστεύουμε ότι οι απαιτήσεις του FBI έχουν καλό σκοπό, θα ήταν εντελώς λάθος η κυβέρνηση να μας εξαναγκάσει να φτιάξουμε μια κερκόπορτα στα προϊόντα μας. Και τελικά, φοβόμαστε ότι μια τέτοια απαίτηση θα υπέσκαπτε αυτές τις ίδιες ελευθερίες που η κυβέρνησή μας θα έπρεπε να προστατεύει.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής βρίσκεται σε αυτό τον σύνδεσμο.

Δείτε ακόμη: Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα στο iPhone

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status