Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Safari ή Chrome;

Safari ή Chrome;
ired.gr

Συγκρίναμε τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης για να ανακαλύψουμε ποιο είναι το καλύτερο. Αλλά η απάντηση δεν είναι μονολεκτική.

Από τις πρώτες ημέρες του App Store εμφανίστηκαν browsers τρίτου κατασκευαστή τα οποία φιλοδοξούσαν να προσφέρουν όσα δεν μπορούσε το Safari. Σήμερα, το Safari αποτελεί ένα ισχυρό app από μόνο του, αφού έχει ενσωματώσει πολλά από τα χαρακτηριστικά που αντέγραψε από τους ανταγωνιστές: περιήγηση σε καρτέλες, συγχρονισμό κωδικών πρόσβασης, σελιδοδείκτες κ.α.

Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του, έναντι του ανταγωνισμού, με μεγάλη διαφορά, ήταν η τεράστια βελτίωση στην ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας χάρη στην JavaScript Nitro Engine.

Όμως, ενώ στο παρελθόν, η Apple είχε αναγκάσει τους τρίτους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν πιο αργά συστήματα για να εμφανίζουν τις ιστοσελίδες, από το iOS 8 και ύστερα, έχει επιτρέψει την πρόσβαση για ταχύτερο browsing σε όλους.

Και κάπου εδώ γεννιέται το ερώτημα. Ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης;

Safari vs Chrome

Οι δυο browsers έχουν την ίδια δύναμη και καταναλώνουν σχεδόν την ίδια μπαταρία κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Ο Chrome έχει built in ρυθμίσεις, γεγονός που διευκολύνει τη χρήση. Οι πραγματικές διαφορές όμως βρίσκονται στη διασύνδεση του χρήστη, τη διάταξη αλλά και τα χαρακτηριστικά που δεν αφορούν το πώς εμφανίζεται μια ιστοσελίδα.

Διαβάστε επίσης: «Οι ψηφιακοί βοηθοί μπορούν να αυξήσουν τη παραγωγικότητά σας»

Το οικοσύστημα Google

safari vs chrome 02

Εάν χρησιμοποιείτε το Chrome, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλους τους σελιδοδείκτες, τους κωδικούς πρόσβασης και το ιστορικό περιήγησης, κάνοντας απλά sign in στο λογαριασμό Google. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε το YouTube, το Gmail και το Google Search app, τα links θα ανοίγουν στο Chrome αντί του Safari, αφού είναι της “οικογένειας” Google.

Διαβάστε επίσης: «Διαμορφώστε απίστευτα εύκολα Gmail, Google Calendar και Google Contacts στο iPhone / iPad.»

Χειρισμός με το ένα χέρι

safari vs chrome 03

Αν έχετε μια μεγάλη συσκευή όπως το iPhone 6s Plus, θα θέλατε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο το ένα χέρι ενώ κάνετε περιήγηση. Στο Chrome, μπορείτε να κάνετε μια σελίδα να φορτώσει εκ νέου, χωρίς να χρειάζεται να ...φτάσετε στη γραμμή διεύθυνσης, όπως στο Safari. Απλά τραβάτε προς τα κάτω και αφήνετε για να κάνετε reload. Αν σύρετε προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, μπορείτε να ανοίξετε ή να κλείσετε μια νέα καρτέλα. Αυτά τα χαρακτηριστικά στο Chrome, δυστυχώς λείπουν από την έκδοση για iPad, όμως είναι εντελώς εξαφανισμένα από το Safari.

Διαβάστε επίσης: «Google Chrome: ένα λειτουργικό μέσα στο λειτουργικό σας»

Το Safari έχει καλύτερο interface

safari vs chrome 04

Και επειδή δεν θέλουμε να είμαστε άδικοι με το Safari, η αλήθεια είναι ότι λειτουργεί πολύ καλύτερα από το Chrome σε μεγαλύτερες οθόνες όπως του 6s Plus (αν εξαιρέσουμε το χειρισμό με το ένα χέρι που μόλις αναφέραμε). Θα καταλάβετε τη διαφορά, αν ανοίξετε αρκετά tabs στο iPhone και γυρίσετε την οθόνη σε landscape mode. Μπορείτε να δείτε μια επισκόπηση όλων των καρτελών σας σε μια μόνο οθόνη. Με το Chrome, είστε υποχρεωμένοι να πηγαίνετε από καρτέλα σε καρτέλα, μέχρι να βρείτε αυτό που θέλετε. Η διαφορά είναι ακόμη πιο έντονη στο iPad, όπου η χειρονομία «pinch out» για σμίκρυνση είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Επιπλέον, το Safari έχει τοποθετημένα πολλά «κουμπιά» που χρησιμοποιούνται συχνά στο κάτω μέρος της οθόνης: δεξιά, αριστερά, Share, σελιδοδείκτες. Στο Chrome είναι συνήθως κρυμμένα σε άλλο μενού και η πρόσβαση σε αυτά είναι πιο δύσκολη.

Ένα άλλο θετικό του Safari είναι η δυνατότητα εγκατάστασης ad blocker που είναι δυνατή από το iOS 9, μέσω εφαρμογών του App Store.

Διαβάστε επίσης: «Ad Blockers στο λειτουργικό iOS9: Οδηγίες χρήσεως»

Υπάρχει συμπέρασμα;

Αν η ζωή σας περιστρέφεται γύρω από την Apple, δηλαδή κάνετε χρήση του Safari στο MacBook ή στο iMac και σας αρέσει να σερφάρετε από το iPad, τότε το Safari είναι η πιο σωστή επιλογή για εσάς. Ιδιαίτερα όσον αφορά το iPad, είναι η καλύτερη επιλογή αφού διαχειρίζεται πολλαπλά tabs με πιο εύκολο τρόπο.

Αν όμως, χρησιμοποιείτε το Chrome στο Mac ή πιθανότατα στο PC και έχετε ένα iPhone αλλά το tablet σας είναι Android και όχι iPad, τότε το Chrome είναι το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης για εσάς. Θα συγχρονίσετε το ιστορικό και τις πληροφορίες του λογαριασμού σας, όπως ακριβώς κάνει το Safari στο Mac και θα χρησιμοποιείτε το Google Now, μια, ίσως, ανώτερη ψηφιακή βοηθό από τη Siri.

Από mirelen.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status