14 λάθη κατά την αγορά νέου υπολογιστή και πώς να τα αποφύγετε

14 λάθη κατά την αγορά νέου υπολογιστή και πώς να τα αποφύγετε
ired.gr

Όταν αγοράζουμε νέο υπολογιστή, καλό είναι να έχουμε στο νου μας τα παρακάτω, για να μην πάρουμε «γουρούνι στο σακί».

Σας έχει τύχει ή έχετε ακούσει την περίπτωση όπου θέλει κάποιος να πάρει ένα νέο υπολογιστή και καταλήγει να αγοράσει κάτι που δε χρειάζεται, να δώσει περισσότερα από ότι υπολόγιζε και στο τέλος να μην κάνει τη δουλειά του; Ή να έχει αποκτήσει δυνατότητες που όμως δε χρειάζεται και να πληρώσει άδικα λεφτά; Νομίζω πως όλοι έχουμε μια τέτοια εικόνα κατά νου. Για να μην το πάθετε λοιπόν αυτό, ούτε εσείς, ούτε κάποιος γνωστός σας, παρακάτω είναι μια απλή λίστα με 14 σημεία που καλό είναι να έχουμε κατά νου όταν πάμε για «ψώνια».

 

Δείτε ακόμη: 7 λάθη που κάνουμε στα social media

1. Αγοράζουμε με βάση τις ανάγκες μας

pc buyers guide 02

Το πρώτο και κυριότερο είναι να μην αγοράζουμε με βάση τις διαφημίσεις. Καλό είναι να έχουμε κατανοήσει τι χρειαζόμαστε να κάνει το μηχάνημα που χρειαζόμαστε και να αγοράσουμε με βάση αυτό. Δε χρειαζόμαστε ένα ταχύτατο επεξεργαστή, αν το μόνο που κάνουμε είναι να γράφουμε κείμενα. Ούτε χρειαζόμαστε άφθονη μνήμη RAM αν δε χρησιμοποιούμε προγράμματα που θα την εκμεταλλευτούν. Το σωστό είναι να πληρώσουμε γι’ αυτό που θα καλύψει τις τωρινές ανάγκες μας και αυτές του κοντινού μέλλοντος και τίποτε άλλο.

2. Δεν αγοράζουμε με βάση ένα μόνο στοιχείο

pc buyers guide 03

Τι σημαίνει αυτό; Ότι δε φτάνει να ξέρουμε τι επεξεργαστή έχει το μηχάνημα που θα πάρουμε, αλλά να μη γνωρίζουμε τίποτε για τα υπόλοιπα συστατικά του. Πολλές φορές θα μας προβάλλουν ένα μόνο συστατικό του μηχανήματος που τραβάει την προσοχή, αλλά πολλά άλλα εξίσου σημαντικά δεν αναφέρονται καν. Πόση μνήμη; Τι κάρτα γραφικών; Ποιος δίσκος; Αν δεν ξέρετε από αυτά ρωτήστε ένα φίλο που να ξέρει ώστε να μην παρασυρθείτε από εντυπωσιασμούς και αγοράσετε κάτι που αμέσως μετά θα θέλει αναβάθμιση για να λειτουργήσει σωστά.

3. Τι άλλο παίρνω;

pc buyers guide 04

Και εδώ μιλάμε για το τι λογισμικό περιλαμβάνεται με την αγορά μας. Και πρώτα απ’ όλα: ποιο λειτουργικό σύστημα έχει; Και μαζί με αυτό, τι άλλα προγράμματα περιλαμβάνονται; Και τα προγράμματα που ήδη χρησιμοποιείτε ή θέλετε να χρησιμοποιήσετε θα «τρέχουν» σε αυτό το λειτουργικό και σ’ αυτόν τον υπολογιστή; Αυτό έχει να κάνει και με το να ξέρουμε επακριβώς τις ανάγκες μας που αναφέραμε πιο πάνω.

Δείτε ακόμη: Πότε πρέπει να αγοράσω νέα συσκευή;

4. Δεν κάνουμε υποθέσεις (α)

pc buyers guide 05

Απλά και μόνο το ότι ο υπολογιστής που σας ενδιαφέρει έχει Wi-Fi ή Bluetooth δε σημαίνει ότι θα σας καλύπτει. Για παράδειγμα, το Wi-Fi έχει διάφορες εκδόσεις (b, g, n, ac). Ο υπολογιστής που σας ενδιαφέρει με ποιο απ’ όλα είναι συμβατός; Εσάς σας καλύπτει στις απαιτήσεις σας; Το ίδιο ισχύει με το Bluetooth, το σκληρό δίσκο, την κάρτα γραφικών, ήχου και ένα σωρό άλλα υποσυστήματα. Βεβαιωθείτε ότι αυτά που περιλαμβάνει κάνουν για τη δουλειά που θέλετε.

5. Δεν κάνουμε υποθέσεις (β)

pc buyers guide 06

Επειδή οι μοντέρνοι υπολογιστές έχουν πολλές και διαφορετικές συνθέσεις, δεν είναι ασφαλές να υποθέτουμε ότι θα περιλαμβάνουν κάποια υποσυστήματα απλά και μόνο γιατί είναι υπολογιστές. Για παράδειγμα δεν έχουν όλοι πια μονάδα DVD, ούτε έχουν όλοι Bluetooth, ούτε δέχονται όλοι επιπλέον κάρτες για αναβάθμιση (όπως γραφικών, ήχου κλπ). Αν κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για σας, βεβαιωθείτε ότι οι δυνατότητες υπάρχουν και μην κάνετε απλά υποθέσεις.

Δείτε ακόμη: Η Raspberry Pi ανακοινώνει υπολογιστή στα 5 δολάρια!

6. Προσοχή στις λεπτομέρειες που λείπουν

pc buyers guide 07

Δηλαδή, δεδομένα που δεν αναφέρονται στην περιγραφή από το κατάστημα. Ανάλυση οθόνης, ταχύτητα εγγραφής-ανάγνωσης σκληρού δίσκου, μέγιστη μνήμη που μπορεί να δεχτεί, αυτά είναι λίγα μόνο από τα δεδομένα που πολλές φορές δεν αναφέρονται. Και ό,τι δεν αναφέρεται, συνήθως δεν συμφέρει. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε ένα φίλο που ξέρει από αυτά, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.

7. Αναβαθμίζεται ή όχι;

pc buyers guide 08

Άλλο ένα σημαντικό θέμα που δεν σηκώνει υποθέσεις. Η δυνατότητα αναβάθμισης των υποσυστημάτων ενός υπολογιστή, εγγυάται τη μακροβιότητά του. Αν παίρνετε ένα μηχάνημα με σκοπό να το κρατήσετε χρόνια, δεν είναι απαραίτητο να το πάρετε με τα δυνατότερα χαρακτηριστικά από τώρα. Απλά χρειάζεται να γνωρίζετε αν μπορούν να αναβαθμιστούν αυτά τα χαρακτηριστικά του που εγγυώνται αυτή τη μακροβιότητα. Επεξεργαστής, μνήμη, σκληρός δίσκος, κάρτα γραφικών κλπ. Όσο πιο πολλά υποσυστήματα είναι αναβαθμίσιμα, τόσο πιο πολύ θα αντέξει ο υπολογιστής σας.

8. Δοκιμάστε πριν αγοράσετε

pc buyers guide 09

Τα πιο πολλά μεγάλα καταστήματα έχουν υπολογιστές «στημένους» που λειτουργούν σε διάφορους πάγκους έκθεσης. Προτιμήστε να δοκιμάσετε, κατά το δυνατόν, τον υπολογιστή που σας ενδιαφέρει επί τόπου για να δείτε αν πράγματι σας καλύπτει. Για παράδειγμα η οθόνη του, που είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία, είναι ξεκούραστη και η εικόνα της σας ικανοποιεί; Το πληκτρολόγιο - ειδικά αν πρόκειται για λάπτοπ - σας βολεύει; Αν κάτι δεν σας καλύπτει απόλυτα, ειδικά όσον αφορά την εργονομία, τότε μην υποκύψετε στον πειρασμό επειδή άλλα στοιχεία σας καλύπτουν. Είναι σίγουρο ότι θα το μετανιώσετε αργότερα.

Δείτε ακόμη: Ποιο μοντέλο Mac να αγοράσετε και γιατί

9. Δεν πάμε πάντα για το φθηνότερο

pc buyers guide 10

Μπορεί να μην κάνετε πολύ χρήση ενός υπολογιστή πέρα από τα βασικά, όπως είναι η πλοήγηση στο Internet, οπότε να σκεφτείτε ότι το φθηνότερο που θα βρείτε θα σας καλύψει. Όμως υπάρχει διαφορά μεταξύ φθηνού και φτηνιάρικου. Ακόμη και η «απλή» πλοήγηση στο Internet έχει μερικές φορές τις απαιτήσεις της. Αν για παράδειγμα θέλετε να βλέπετε ταινίες μέσω streaming ή βίντεο στο Youtube, τότε ο υπολογιστής σας πρέπει να έχει κάποιες δυνατότητες, αλλιώς θα σέρνεται και δε θα ξέρετε το γιατί. Γι’ αυτό προσοχή στο απολύτως φθηνό - δεν είναι η καλύτερη λύση.

10. Ελέγχουμε το προσφερόμενο λογισμικό

pc buyers guide 11

Ελέγξτε το παρεχόμενο λογισμικό μαζί με τον υπολογιστή σας. Είναι κανονικό ή δοκιμαστική έκδοση που πρέπει μετά το πέρας της δοκιμής να το πληρώσετε; Και αυτό ισχύει για οτιδήποτε, από πακέτα antivirus, μέχρι σουΐτες γραφείου. Στην περίπτωση που είναι δοκιμαστικά, αυτό συνεπάγεται έξτρα χρήματα για να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε εφόσον τα θέλετε. Και αυτό πρέπει να το υπολογίσετε στο κόστος αγοράς.

11. Αγορά σε λάθος χρόνο

pc buyers guide 12

Ενημερωθείτε σωστά, ή ρωτήστε αυτούς που ξέρουν, όσον αφορά το πότε εμφανίζονται νέα μοντέλα. Αυτό μπορεί να έχει δύο οφέλη για σας αν το εκμεταλλευτείτε σωστά. Είτε να αγοράσετε το νεότερο μοντέλο που συνήθως θα είναι καλύτερο, εφόσον το χρειάζεστε, είτε να αγοράσετε το παλιότερο μοντέλο - αν σας καλύπτει - σε καλύτερη τιμή. Αν λοιπόν, μάθετε ότι πρόκειται να εμφανιστεί νεότερο μοντέλο για τον υπολογιστή που σας ενδιαφέρει και μπορείτε να περιμένετε λίγο, τότε μπορεί να βγείτε κερδισμένοι.

Δείτε ακόμη: Οδηγός αγοράς: Ποια είναι τα πιο αξιόπιστα laptops?

12. Κάνουμε έρευνα αγοράς

pc buyers guide 13

Δεν αγοράζουμε ποτέ τον υπολογιστή που καταλήξαμε ότι μας κάνει, από το πρώτο μαγαζί που τον βρήκαμε. Αφού καταλήξουμε στον υπολογιστή που θέλουμε, κάνουμε μια έρευνα αγοράς ώστε να δούμε, αν μπορούμε να τον βρούμε φθηνότερα. Μια μικρή έρευνα αγοράς για κάποιο μοντέλο υπολογιστή θα σας καταπλήξει όταν δείτε τις αποκλίσεις τιμών που υπάρχουν.

13. Ρωτάμε για επιπλέον προσφορές

pc buyers guide 14

Μη ντρέπεστε να ρωτήσετε για επιπλέον προσφορές με την αγορά σας. Για παράδειγμα, γίνεται καλύτερη τιμή τοις μετρητοίς; Υπάρχουν άτοκες δόσεις; Δίνονται επιπλέον αξεσουάρ που ανεβάζουν την αγοραστική αξία; Μερικές φορές μπορεί να δείτε ότι το ίδιο μοντέλο σε λίγο ακριβότερη τιμή με επιπλέον αξεσουάρ, είναι πιο συμφέρουσα αγορά από την αγορά του λίγο φθηνότερα αλλά χωρίς αυτά.

14. Τι γίνεται με την εγγύηση;

pc buyers guide 15

Και επειδή δεν αγοράζουμε ...τυρόπιτα, αλλά υπολογιστή, το να ρωτήσουμε για την εγγύηση και το τι περιλαμβάνει αυτή, είναι άκρως σημαντικό. Σε ένα επιτραπέζιο υπολογιστή, για παράδειγμα, η εγγύηση ολόκληρου του μηχανήματος μπορεί να διαφέρει από τις επί μέρους εγγυήσεις των υποσυστημάτων του. Σε ένα λάπτοπ, η εγγύηση μπορεί να μην καλύπτει τη μπαταρία και πάει λέγοντας. Καλό είναι να είμαστε ενήμεροι για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων αργότερα.

Δείτε ακόμη: Ποιο MacBook είναι για σας;

απο Elichord