Google Drive - Dropbox - iCloud - OneDrive: ποιο είναι το πιο συμφέρον;

Google Drive - Dropbox - iCloud - OneDrive: ποιο είναι το πιο συμφέρον;
ired.gr

Μια μικρή έρευνα για το ποια υπηρεσία «Συννέφου» είναι η πιο συμφέρουσα για online αποθήκευση αρχείων.

Google Drive - Dropbox - iCloud - OneDrive: τέσσερις εταιρίες, η Google, η Dropbox, η Apple και η Microsoft, κονταροχτυπιούνται για να μας δώσουν χώρο για την online αποθήκευση των αρχείων μας, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους κι εμείς, θα κάνουμε μια έρευνα για να δούμε ποια μας συμφέρει περισσότερο. Σίγουρα δεν είναι οι μοναδικές, αλλά είναι οι πιο δημοφιλείς και ενώ όλες τους προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες μέχρι ένα σημείο, ωστόσο, έχουν και πακέτα επί πληρωμή, που προσφέρουν ακόμη περισσότερα για μια εταιρία ή για τον απαιτητικό χρήστη. Το σημαντικό είναι, ότι όλες προσφέρουν δωρεάν χώρο, οπότε ο καθένας μπορεί να έχει ένα λογαριασμό και στις τέσσερις, αν θέλει, και να αποθηκεύει τα σημαντικά αρχεία στα οποία θέλει να έχει πρόσβαση από οπουδήποτε και όχι μόνο από τον υπολογιστή του.

Για αρχή: ο καθένας μπορεί πια να έχει δωρεάν on-line αποθηκευτικό χώρο

Όπως είπαμε, υπάρχουν αρκετές άλλες on-line υπηρεσίες που προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο, αλλά δεν μπορούμε να τις εξετάσουμε όλες εδώ. Θα ασχοληθούμε με τις προαναφερθείσες γιατί είναι οι μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες και το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι έχουν κάποια συνεργασία με μία ή περισσότερες από αυτές.

Γενικά λοιπόν, όλες αυτές οι υπηρεσίες έχουν ένα κοινό σκοπό: το να μας βοηθήσουν να έχουμε τα αρχεία που μας ενδιαφέρουν προσβάσιμα ή και διαμοιρασμένα ακόμη με άλλους από παντού στο «σύννεφο», όπως λέγεται. Επίσης μπορούμε με τη βοήθειά τους να έχουμε ενημερωμένες και συγχρονισμένες όλες τις συσκευές μας - δεδομένου ότι όλοι πια έχουμε περισσότερες από μία, όπως υπολογιστή και smartphone. Επίσης κάνουν και την εργασία μας πολύ ευκολότερη, δεδομένου ότι δε χρειάζεται να θυμόμαστε πού έχουμε αποθηκεύσει ένα αρχείο μας και μπορούμε να συνεχίσουμε μια εργασία που έχουμε αρχίσει από μια συσκευή, σε μια άλλη.

Όμως, πέρα από όλα τα κοινά στοιχεία τους, υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο που προσφέρουν δωρεάν, αλλά και τις επί πληρωμή υπηρεσίες τους και τα πακέτα που προσφέρουν. Αυτό είναι που θα εξετάσουμε παρακάτω, ώστε να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι σας συμφέρει.

Δείτε ακόμη: Επισυνάψτε αρχεία από το iCloud Drive ή άλλες online υπηρεσίες αποθήκευσης σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Οι καλύτερες σε δωρεάν αποθηκευτικό χώρο: OneDrive και Google Drive

best cloud service 01

Το μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο δωρεάν, τον προσφέρουν οι OneDrive και Google Drive και είναι 15 GB. Και μαζί με αυτόν έχουμε δυνατότητα χρήσης των online υπηρεσιών τους για εφαρμογές γραφείου, δηλαδή τα Google Docs, Presentations, και Spreadsheets για το Google Drive και το Microsoft Office για το OneDrive (εδώ μιλάμε για υπηρεσίες μέσα σε browser και όχι για τα πλήρη πακέτα ειδικά όσον αφορά το Microsoft Office). Το ποιο πακέτο θα προτιμήσετε, έχει να κάνει και με το ποιο πακέτο Office χρησιμοποιείτε, χωρίς όμως να σας εμποδίζει κανείς να χρησιμοποιείτε και τα δύο.

Υπάρχουν όμως κι άλλα που αξίζει να σκεφθείτε. Το Google Drive έχει ένα προβάδισμα εδώ, γιατί προσφέρει απεριόριστο δωρεάν χώρο για φωτογραφίες και βίντεο μέσω του Google+ λογαριασμού σας και βεβαίως έχετε αυτόματο συγχρονισμό σε κάθε συσκευή σας.

Από την άλλη, το OneDrive σας επιτρέπει να κερδίσετε περισσότερο χώρο με το να ενεργοποιήσετε το αυτόματο ανέβασμα φωτογραφιών και με το να συστήσετε φίλους σας.

Από την άλλη, το iCloud προσφέρει μόνο 5 GB και το Dropbox βρίσκεται ακόμη πιο πίσω με 2 GB μόλις.

Τα καλύτερα για να κερδίσετε επιπλέον χώρο: Dropbox και OneDrive

best cloud service 02

Ούτε το iCloud, ούτε το Google Drive προσφέρουν κίνητρα με ανταμοιβή να κερδίσουμε περισσότερο χώρο. Τα Dropbox και OneDrive όμως το κάνουν.

Εδώ το Dropbox υπερέχει, καθώς προσφέρει μέχρι και 16 GB δωρεάν χώρου, καθώς εμείς συστήνουμε φίλους μας κι αυτοί κάνουν λογαριασμό στην υπηρεσία. Το OneDrive από την άλλη, προσφέρει 5 GB επιπλέον.

Ωστόσο, και οι δύο εταιρίες προσφέρουν συχνά αναβαθμίσεις στο χώρο (το Dropbox με την αγορά από μέρους μας κάποιων συγκεκριμένων smartphones και η Microsoft που πρόσφατα αύξησε το χώρο στα 15 GB για όσους ενεργοποιούσαν το αυτόματο ανέβασμα φωτογραφιών τους).

Όπως και να έχει, το Dropbox έχει μια κάποια υπεροχή σε αυτόν τον τομέα.

Δείτε ακόμη: iCloud Drive: Όλες οι απαραίτητες οδηγίες χρήσης

Τα καλύτερα για λίγο επί πληρωμή επιπλέον χώρο: όλα εκτός του Dropbox

best cloud service 03

Αν θέλετε το κάτι παραπάνω, ακόμη κι απ’ τα 15-16 GB που είναι το μέγιστο δωρεάν, αλλά δε θέλετε τόσο πολύ όσο το 1 ΤΒ που κοστίζει αρκετά, τότε όλες οι υπηρεσίες - πλην Dropbox - έχουν κάτι για σας. Και το Google Drive και το iCloud και το OneDrive έχουν πακέτα από 100-500 GB που κοστίζουν αρκετά φθηνά ώστε να συμφέρουν.

Όλα βέβαια, εξαρτώνται από το πόσο χώρο θέλετε επιπλέον μιας και μόνο τα Google Drive και OneDrive προσφέρουν πακέτο των 100 GB ενώ τα iCloud και OneDrive (πάλι) έχουν πακέτο των 200 GB.

Δυστυχώς, το πακέτο των 500 GB του iCloud είναι ασύμφορο μιας και σ’ αυτά τα λεφτά (~10€ το μήνα) παίρνεις 1 ΤΒ σε άλλες υπηρεσίες.

Το καλύτερο για αποθηκευτικό χώρο 1 ΤΒ: OneDrive

best cloud service 04

Σε απόλυτες τιμές φθηνότερου, όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο του 1 ΤΒ, το OneDrive νικάει καθαρά. Με μια συνδρομή των ~7€ το μήνα για το Office 365 Personal, παίρνετε και δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 1 ΤΒ μαζί με ένα χρόνο πρόσβασης δωρεάν στις υπηρεσίες του premium Office suite. Επίσης, υπάρχει και το πακέτο του Office 365 Home Premium με ~10€ το μήνα που προσφέρει την πρόσβαση σε μέχρι 5 PC , Mac ή tablet.

Και τα Google Drive και Dropbox, προσφέρουν την υπηρεσία του 1 ΤΒ για ~10€ το μήνα και, παρόλο που το Dropbox προσφέρει κάποιες επιπλέον δυνατότητες, καμία δεν φτάνει την προσφορά της Microsoft ειδικά αν χρησιμοποιείτε το Microsoft Office.

Το iCloud είναι, δυστυχώς πολύ ακριβό, καθώς απαιτεί ~20€ το μήνα για το 1 ΤΒ αποθηκευτικού χώρου.

Δείτε ακόμη: Ασφαλίστε το Dropbox σας με Touch ID

Άλλες διαφορές

Οι τιμές και ο αποθηκευτικός χώρος βέβαια, δεν είναι τα μόνα που υπάρχουν. Η κάθε εταιρία προσφέρει κάποιες επιπλέον δυνατότητες που μπορεί να ενδιαφέρουν τον κάθε χρήστη - όπως είδαμε, η προσφορά του Microsoft Office στο OneDrive είναι κάτι σημαντικό σαν επιπλέον. Όμως αν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο αποθηκευτικός χώρος και οι τιμές, τότε αυτά που γράψαμε, πιστεύουμε ότι είναι ένας καλός οδηγός για να επιλέξετε που θα δώσετε τα λεφτά σας (αν τα δώσετε, μιας και πολλούς τους καλύπτει απόλυτα και ο δωρεάν χώρος).

Δείτε ακόμη: Chrome για iPhone 6 κατεβάστε αρχεία στο Google Drive

από Elichord