Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγίες για να αυξήσετε την ασφάλεια της συσκευής σας iPhone ή iPad το 2016

Οδηγίες για να αυξήσετε την ασφάλεια της συσκευής σας iPhone ή iPad το 2016
ired.gr

Εάν η ασφάλεια προέχει της ευκολίας για εσάς, δείτε πως θα ασφαλίσετε καλύτερα τα δεδομένα σας σε μία συσκευή iPhone ή iPad.

Οι συσκευές iPhone και iPad έχουν κάνει τη ζωή μας ευκολότερη από ποτέ και μπορούν - αν τις εκμεταλλευτούμε σωστά - να μας προσφέρουν επιπλέον ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Στις επόμενες γραμμές θα προσπαθήσουμε να σας αναλύσουμε το πώς:

Η ασφάλεια βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με την ευκολία. Όσο πιο γρήγορα και εύκολα προσπαθούμε να εισέλθουμε στη συσκευή μας, το ίδιο ταχύτατα και εύκολα, μπορεί κάποιος τρίτος, να εισέλθει στα δεδομένα μας. Εάν προσπαθήσουμε να δυσκολέψουμε το έργο κάποιου που θέλει να εισβάλλει στην ιδιωτική μας ζωή με πολύπλοκα συνθηματικά, δυσκολεύουμε και τη συμβίωση τη δική μας, με την iOS συσκευή.

Γι' αυτό ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των συσκευών iPhone και iPad, είναι πως βρίσκουν την ισορροπία μεταξύ των δύο κριτηρίων. Το πλήκτρο Touch ID, μας επιτρέπει να ορίσουμε ισχυρά συνθηματικά καθώς και βιομετρικό έλεγχο για να εισέλθουμε στο μενού της συσκευής. Η Κλειδοθήκη iCloud, επιτρέπει να έχουμε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, χωρίς να απαιτεί από εμάς να τους έχουμε αποστηθίσει.

ios security guide 2016 01

Διαβάστε επίσης: Προστατέψτε τις σημειώσεις σας στο iPhone!

Η πιστοποίηση δύο βημάτων προστατεύει τους λογαριασμούς μας με απλό τρόπο. Με όλα τα παραπάνω οι συσκευές iPhone και iPad μας προσφέρουν επιλογές οι οποίες βοηθούν στο να νιώθουμε πιο ασφαλείς με τα προσωπικά μας δεδομένα.

Αισθανθείτε προστατευμένοι

Τι να τα κάνετε τα ισχυρά εξαψήφια συνθηματικά και τους βιομετρικούς ελέγχους, εάν η οθόνη κλειδώματος εμφανίζει τα προσωπικά σας δεδομένα και δίνει πρόσβαση σε αυτά;

Το Κέντρο Ελέγχου σας παρέχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσετε το φακό της συσκευής από την οθόνη κλειδώματος, επιτρέπει όμως και σε οποιονδήποτε τρίτο να θέσει τη συσκευή σας σε κατάσταση πτήσης, ώστε να αποτρέψει άμεσα την παρακολούθηση της συσκευής σας.

Το Κέντρο Γνωστοποιήσεων σας επιτρέπει να ελέγξετε τα μηνύματά σας και τις γνωστοποιήσεις σας μεν, αλλά το ίδιο εύκολα μπορεί να το κάνει και κάποιος άγνωστος. Η ψηφιακή βοηθός Siri σας επιτρέπει να κάνετε ερωτήσεις και να δίνετε εντολές όμως οι πληροφορίες σας είναι και στο έλεος κάποιου τρίτου, καθώς η Siri δεν κάνει διάκριση στο ποιος δίνει την εντολή.

ios security guide 2016 02

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα για να σας επιτρέψει να εισέλθετε στη συσκευή σας. Έτσι εάν το απόρρητο και η ασφάλεια για εσάς είναι σημαντικά, προτείνουμε να απενεργοποιήσετε το Κέντρο ελέγχου και το Κέντρο γνωστοποιήσεων ακόμη και την ψηφιακή βοηθό Siri, από την οθόνη κλειδώματος.

Εάν δεν θέλετε να αποκλείσετε τα πάντα από την οθόνη κλειδώματος, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τουλάχιστον την προεπισκόπηση στα μηνύματά σας (παρότι ο αποστολέας συνεχίζει να είναι ορατός).

H ασφάλεια προέχει

Η ασφάλεια είναι αυξημένη όταν έχεις καλή αμυντική ικανότητα, και αμυντική ικανότητα ισχυρή, έχεις μόνο σε πολλά επίπεδα. To ισχυρό συνθηματικό είναι κάτι που το γνωρίζετε. Το δακτυλικό αποτύπωμα για βιομετρικό έλεγχο (Touch ID), είναι κάτι που έχετε. Η Apple όμως δεν δίνει τη δυνατότητα να κάνετε χρήση και των δύο ταυτοχρόνως για επιπλέον ασφάλεια. Αυτό σημαίνει πως δεν έχετε πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας. Σας προσθέτει απλώς ευκολία. Γι' αυτό προτείνουμε την επιβεβαίωση δύο βημάτων.

Με την επιβεβαίωση δύο βημάτων υπάρχει απαίτηση εισαγωγής συνθηματικού, και ενός μοναδικού κωδικού πρόσβασης - κάτι που γνωρίζετε λοιπόν και κάτι που θα έχετε. Ο κωδικός πρόσβασης σας προσφέρεται στη συσκευή σας iPhone, iPad, Apple Watch ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή με την μορφή ενός μηνύματος SMS ή μέσω εφαρμογής όπως Google Authenticator, Authy, 1Password κλπ.

Διαβάστε επίσης: Night Shift, η καινούργια λειτουργία για συσκευές iOS!

Ο συνδυασμός των δύο επιπέδων ασφάλειας, βοηθά στο ότι εάν κάποιος τρίτος γνωρίζει το συνθηματικό σας, αλλά δεν έχει τη συσκευή σας να λάβει τον κωδικό πρόσβασης - δεν θα μπορεί να τα προσπελάσει. Δεν προσφέρουν όλες οι υπηρεσίες τέτοιου είδους ασφάλεια και πολλές το κάνουν με διαφορετικό τρόπο.

Αλλά για κάποιον που επιθυμεί οι προσωπικές του πληροφορίες όπως τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, και ο online αποθηκευτικός χώρος να παραμένουν ιδιωτικά, τότε επιβάλλεται.

Να σημειώσουμε πως η Apple βρίσκεται στο μέσο της μετάβασης από το παλαιό σύστημα συνθηματικών στο σύστημα ελέγχου δύο σημείων, αλλά προς το παρόν κάποιος χρήστης έχει πρόσβαση σε ένα από τα δύο.

Μείνετε καθαροί

Το τι κοιτάτε μέσα από τη συσκευή σας, είναι δική σας υπόθεση. Εάν δεν επιθυμείτε οποιοσδήποτε άλλος να ελέγχει τις κινήσεις σας στο διαδίκτυο, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε πως cookies, το ιστορικό περιήγησης και άλλες πληροφορίες σχετικές με την περιήγησή σας, δεν καταγράφονται και διαμοιράζονται στο διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα περιήγησης Safari ήταν το πρώτο που προσέφερε ιδιωτική περιήγηση, αλλά πλέον το ίδιο χαρακτηριστικό θα το βρείτε σε όλα τα προγράμματα περιήγησης. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα να διαγράψετε όλες τις πληροφορίες που συσσωρεύτηκαν, όσο ήσασταν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Για τις συσκευές iPhone και iPad η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Ρυθμίσεις > Safari > και κάνετε εκκαθάριση στις πληροφορίες που επιθυμείτε. Για άλλα προγράμματα περιήγησης κατευθυνθείτε στις δραστηριότητες.

ios security guide 2016 03

Εάν βρίσκεστε σε ένα cafe, ένα ξενοδοχείο ή κάποιο άλλο δημόσιο μέρος, του οποίου η ασφαλής πλοήγηση είναι αμφισβητούμενη, καλό θα ήταν η δραστηριότητά σας να γίνει μέσα από ένα δίκτυο VPN.

Διαβάστε επίσης: Πώς να περιορίσετε την κατανάλωση μπαταρίας λόγω Facebook;

Να αντιστέκεστε

Όχι, επειδή μία εφαρμογή ζητά επίμονα την τοποθεσία σας, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να την παραδίδετε. Πέραν του ότι η τοποθεσία που βρίσκεστε είναι αυστηρά προσωπικό δεδομένο, η συνεχής αποστολή είναι και μέγιστη διαρροή για την μπαταρία και τον επεξεργαστή της συσκευής σας.

ios security guide 2016 04

Γι' αυτό λοιπόν κατευθυνθείτε στη διαδρομή Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας και απενεργοποιήστε τις εναλλαγές εφαρμογών που χρησιμοποιείτε σπάνια ή ποτέ. Φυσικά οποιαδήποτε στιγμή χρειαστείτε κάποιες από αυτές, μπορείτε να τις ενεργοποιήσετε ξανά.

Κινηθείτε έξυπνα

Όπως προείπαμε η ασφάλεια ανταγωνίζεται την ευκολία. Ευτυχώς όμως στην αγορά υπάρχουν εφαρμογές που λειτουργούν ως διαχειριστές password και γέρνουν τη ζυγαριά περισσότερο προς την ευκολία. Δουλειά τους είναι να αποθηκεύουν τους ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που έχετε θέσει και να έχετε πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς σας μόνο με ένα συνθηματικό ή απλά μόνο με το δακτυλικό σας αποτύπωμα, μέσω του αισθητήρα Touch ID της συσκευής σας.

ios security guide 2016 05

Χάρη στις πρόσθετες εφαρμογές που προσφέρουν, μπορείτε αυτόματα να συμπληρώσετε τα συνθηματικά σας μέσα από την εφαρμογή Safari ή άλλες εφαρμογές. Η Κλειδοθήκη iCloud κάνει ακριβώς την ίδια διαχείριση, αλλά εάν επιθυμείτε ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές όπως τα 1Password, LastPass, DataVault ή οποιονδήποτε άλλο διαχειριστή συνθηματικών, με επιπλέον χαρακτηριστικά όπως ελέγχους ασφαλείας, ειδοποιήσεις, ομάδες, υποστήριξη και πολλά άλλα.

Εάν λοιπόν θέλετε να ανεβάσετε επίπεδο στην ασφάλεια της συσκευής σας, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες μας. Εάν κάτι δεν έγινε απολύτως κατανοητό, μπορείτε να μας το γνωστοποιήσετε στα σχόλια.

από DINFUN

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status