6 σημαντικές λειτουργίες που γίνονται καλύτερα στο iOS από ότι στο Android

6 σημαντικές λειτουργίες που γίνονται καλύτερα στο iOS από ότι στο Android
ired.gr

«Μερικές φορές το γρασίδι είναι πιο πράσινο στο απέναντι χωράφι». Η εμπειρία ενός χρήστη Android.

Έχω που χρησιμοποιώ το Android σαν κύρια πλατφόρμα για το κινητό μου εδώ κι έξι χρόνια. Το πρώτο μου smartphone ήταν ένα Motorola CLIQ XT που αγόρασα πίσω στο 2010. Είχε εγκατεστημένο το Android Cupcake και, παρόλο που δεν ήταν κάτι φοβερό, μου άνοιξε το δρόμο για τον κόσμο του Android. Για λόγους πειραματισμού, αποφάσισα να απομακρυνθώ από το λειτουργικό της Google για δυο βδομάδες και να περάσω στον κόσμο της Apple και του iOS για να δω πόσο θα μου άρεσε κάτι τέτοιο. Είχα και παλιότερα συσκευές iOS, αλλά ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να «αλλαξοπιστήσω». Σήμερα πια, διαλέγω συνήθως ανάμεσα στο Nexus 6P που έχω και στο iPhone 6S, ανάλογα με τα κέφια μου.

Κατέληξα ότι το να μεταφερθώ εντελώς στην Apple θα μου ήταν δύσκολο, δεδομένου του χρονικού διαστήματος που έχω επενδύσει στο οικοσύστημα της Google. Έχω αρχεία πολλά στο Google Drive, μουσική και περιοδικά που έχω αγοράσει μέσω του Google Play Store και, καταλαβαίνετε τώρα. Προς έκπληξή μου, το να περάσω στον κόσμο της Apple ολοκληρωτικά για δυο βδομάδες, δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο φανταζόμουν.

Από τη στιγμή που η Google έχει όλες τις εφαρμογές της και στο iOS και όλες δουλεύουν άψογα, ένα μεγάλο εμπόδιο είχε φύγει. Αυτό μου έδωσε το χρόνο να μελετήσω όλες τις ουσιαστικές διαφορές των δύο κόσμων και είναι πράγματι πολλές. Και είναι τέτοιες που πραγματικά θα ήταν χρήσιμο να τις δει η Google και να βελτιώσει το δικό της προϊόν.

Δείτε ακόμη: Εύκολη μεταφορά επαφών από Android συσκευή σε iPhone

Το σενάριο του τεστ και τα ευρήματα

6 things ios does better than android 02

Χρησιμοποιώ γενικώς τα τηλέφωνα και τα τάμπλετ μου όπως και ο κάθε «μέσος χρήστης». Δεν κάνω κάποια προχωρημένη χρήση με ιδιαίτερα εξεζητημένες εφαρμογές, δεν έχω κάνει ποτέ «root» την Android συσκευή μου, ούτε κάνω τροποποιήσεις απλά και μόνο επειδή μπορώ να τις κάνω. Ποτέ δεν εγκατέστησα εφαρμογή benchmarking, ούτε με ενδιαφέρουν οι τροποποιημένες ROMs ή τα kernels. Το πιο προχωρημένο που έχω κάνει, είναι να αλλάξω ταπετσαρία στην οθόνη και να βάλω τις εφαρμογές που θέλω στην οθόνη αφετηρίας.

Στην ουσία χρησιμοποιώ τις συσκευές μου για κοινωνική δικτύωση (Facebook, Twitter κλπ), ακούω μουσική, παίρνω φωτογραφίες-βίντεο, σερφάρω στο Internet κλπ. Τα λέω αυτά για να γίνει κατανοητό από ποια σκοπιά και με ποιο σκεπτικό έγινε το τεστ. Αυτά που κάνω μπορεί να μην είναι ακριβώς τα ίδια με κάποιον άλλο, αλλά είναι παρόμοια και αντιστοιχούν στο μέσο άνθρωπο.

Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις λοιπόν, θα προχωρήσω στις έξι περιοχές όπου το iOS υπερέχει ξεκάθαρα του Android και κάνει τη δουλειά πολύ καλύτερα.

Δείτε ακόμη: iOS 8 vs Android L

1. Λειτουργία εφεδρικού αντιγράφου

6 things ios does better than android 03

Ας πούμε την αλήθεια: η δυνατότητα backup που προσφέρει η Google και βρίσκεται στις πλείστες των Android συσκευών είναι «για τα μπάζα». Χρειάζεται να το υποστηρίζουν και οι εφαρμογές και πολύ λίγες το κάνουν. Εκτός κι αν η κάθε εφαρμογή στη συσκευή σας εμπεριέχει υποστήριξη για το Google backup (πιο πιθανό είναι να κερδίσετε το λαχείο), το μόνο που θα κάνει το backup είναι να κρατήσει ένα αντίγραφο των ρυθμίσεών σας, της οθόνης αφετηρίας και μια λίστα με τις εφαρμογές που είχατε εγκατεστημένες. Αυτό δε θα σας γλιτώσει από την ταλαιπωρία της επανεγκατάστασης και ρύθμισης των πάντων μετά από μια εργοστασιακή επαναφορά.

Πόσο διαφορετικό είναι το iOS backup όπου τα εφεδρικά αντίγραφα είναι πλήρη και περιέχουν τα πάντα. Βέβαια, αν κάνετε backup στο iCloud, θα καταλήξετε με κάτι λίγο καλύτερο του Android backup. Όμως αν κάνετε backup σε ένα υπολογιστή, μπορείτε να έχετε τα πάντα - iOS, εφαρμογές, ρυθμίσεις, τραγούδια, φωτογραφίες κλπ - μέσω του iTunes. Αν χρειαστεί να κάνετε εργοστασιακή επαναφορά για κάποιο λόγο, το μόνο που χρειάζεται είναι να επαναφέρετε το εφεδρικό αρχείο της συσκευής σας από τον υπολογιστή και είστε έτοιμοι. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Υπάρχουν βέβαια εφαρμογές τρίτων για backup στο Android, αλλά αυτό είναι το θέμα: θα έπρεπε να υπάρχει μια σοβαρή εφαρμογή για σωστό, πλήρες backup ενσωματωμένη στο λειτουργικό μετά από τόσες εκδόσεις.

Δείτε ακόμη: Android vs iOS: Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ των χρηστών

2. Κλήσεις και μηνύματα μεταξύ των συσκευών

6 things ios does better than android 04

Αυτή είναι μια από τις πιο φοβερές λειτουργίες που εξακολουθεί να λείπει από το Android. Το iOS επιτρέπει κλήσεις και μηνύματα SMS/MMS μεταξύ των συσκευών που μοιράζονται τον ίδιο λογαριασμό. Εδώ χρησιμοποιείται το κλισέ της Apple «Μα όλα απλώς δουλεύουν». Αν έχετε ένα iPad ή ένα Mac ή iPod Touch ή όλα, εκτός από το iPhone σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα συνδέσετε με τον ίδιο λογαριασμό iCloud ... et voila. Αφού περάσετε τον εξαψήφιο κωδικό που θα σας στείλει η Apple και τέλος. Μπορείτε πια να παίρνετε και να δέχεστε κλήσεις-μηνύματα σε οποιαδήποτε συσκευή σας μέσω του iPhone σας.

Απλά χρειάζεται το iPhone να είναι σχετικά κοντά στις άλλες συσκευές για να λειτουργήσει η ... μαγεία. Επίσης, αν το επιτρέπει ο πάροχος, υπάρχει και η λειτουργία κλήσης μέσω Wi-Fi (Wi-Fi calling) που επιτρέπει στο iPad ή Mac σας να παίρνει κατευθείαν τηλέφωνα μέσω του Wi-Fi δικτύου χωρίς την ανάγκη του iPhone.

Είναι δυστυχώς πολύ άσχημο να μην έχει μια παρόμοια λειτουργία το Android έστω και χωρίς το Wi-Fi calling. Θα μπορούσε να το συμπεριλάβει στις Play Services και να το παρέχει στον καθένα που έχει Android συσκευές και λογαριασμό Google.

Ναι ξέρω, υπάρχουν πολλές (ημιτελείς) εφαρμογές τρίτων για το Android που προσφέρουν (ή προσπαθούν) την υπηρεσία αυτή για το Android, ή μπορεί να χρησιμοποιήσετε το Google Voice, ή να πείτε «μα ποιος στέλνει μηνύματα πια σήμερα» (spoiler: ο περισσότερος κόσμος), ή να βρείτε αρκετές ακόμη δικαιολογίες.

6 things ios does better than android 05

Νομίζω πως η Google έχει λύσει πολύ περισσότερα και πολυπλοκότερα προβλήματα για να μη μπορεί να λύσει αυτό. Και μια και λέγαμε για Wi-Fi calling ερχόμαστε στο επόμενο.

Δείτε ακόμη: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Android 6 Marshmallow

3. Συνεργασία με τον πάροχο

Εδώ είναι που η Google έχει κάνει προόδους. Συσκευές σαν τα Nexus 5X, 6, και 6P έχουν κάνει πρόοδο στο να λειτουργούν σε όλους τους παρόχους (Σ.τ.μ.: μιλάει για Αμερική) και ιδιαίτερα με τους CDMA παρόχους όπως οι Verizon και Sprint. Και με αυτό εννοώ ότι το να παίρνεις κλήσεις-μηνύματα σε έναν πάροχο και το να μπορείς να ενσωματώσεις όλες τους τις λειτουργίες σωστά είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Μια γρήγορη περιήγηση σε ένα iPhone 6 (που επίσης πωλείται ελεύθερα και χωρίς κάρτα SIM από την Apple), θα σας δείξει ότι η Google έχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά της.

Επειδή ακριβώς οι επιπλέον δυνατότητες έχουν να κάνουν με τον κάθε πάροχο, εδώ φαίνεται ότι η Apple έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από τη Google στον τομέα αυτό.

4. Αναβαθμίσεις

6 things ios does better than android 06

Τώρα δε θέλω να βάλω «άλλο ένα καρφί σ’ αυτό το φέρετρο», αλλά όσο κι αν φωνάζουν οι οπαδοί της Apple για το θέμα των αναβαθμίσεων, έχουν δίκιο. Το γεγονός ότι, όποτε βγαίνει αναβάθμιση του iOS, κάθε κάτοχος συσκευής iOS μπορεί να την εγκαταστήσει, είναι κάτι που καμιά Android συσκευή - ούτε καν η Nexus - δε μπορεί να αγγίξει. Όπως πια ξέρουμε, ακόμη και οι συσκευές Google Nexus δέχονται αναβαθμίσεις που εξαρτώνται από την κάρτα SIM που αποφασίζει αν θα δεχτούν ή όχι την αναβάθμιση. Βέβαια, μπορεί κανείς να περάσει την αναβάθμιση χειροκίνητα και με κόλπα, αλλά αυτό δε συγκρίνεται με την ευκολία και τον αυτοματισμό του iOS. Για να μην πούμε ότι κάποιες συσκευές δε θα δουν ποτέ αναβάθμιση εξαιτίας του κατασκευαστή τους που δε θα ασχοληθεί.

Δείτε ακόμη: Move to iOS, app για εύκολη αλλαγή από Android σε iOS

5. Μπαταρία

6 things ios does better than android 07

Και εννοούμε εδώ χρόνος διάρκειας μεταξύ φορτίσεων. Παρόλο που αυτό είναι κάτι το υποκειμενικό και εξαρτάται και από τις συσκευές τις ίδιες, υπάρχει ωστόσο ένας γενικός κανόνας: το iOS κάνει το Android να ντρέπεται. Ακόμη και με εξελίξεις όπως η doze mode του Marshmallow, το Android δε μπορεί να συγκριθεί με το iOS. Και ο κύριος λόγος είναι ότι το iOS δεν αφήνει τις εφαρμογές στο υπόβαθρο (δηλαδή όταν είναι η οθόνη σβηστή ή όταν η εφαρμογή δεν είναι ανοιχτή σαν κύρια εφαρμογή στην οθόνη) να κάνουν σχεδόν τίποτε. Αντίθετα, στο Android, οι εφαρμογές κάνουν σχεδόν «ό,τι τους καπνίσει» ακόμη και στο υπόβαθρο.

Η Google προσπάθησε να κάνει κάτι με το doze mode, αλλά το μεγαλύτερο ελάττωμα της συγκεκριμένης λειτουργίας, είναι ότι πρέπει η συσκευή να είναι ακίνητη. Άρα είναι συνεχώς εν κινήσει, ξεχάστε την. Και μαζί μ’ αυτήν και τη μπαταρία σας.

6. Γνωστοποιήσεις

Στο iOS υπάρχει μια κεντρική ρύθμιση για τις γνωστοποιήσεις. Εκεί πας για να ρυθμίσεις τις γνωστοποιήσεις κάθε εφαρμογής και το πού και αν θα και πώς θα εμφανίζονται. Σπάνια υπάρχει ρύθμιση γνωστοποιήσεων σε κάποια εφαρμογή ειδικά.

6 things ios does better than android 08

Σε αντίθεση, οι γνωστοποιήσεις στο Android είναι ένα μαύρο χάλι όπου γίνεται ο κακός χαμός. Κάθε εφαρμογή έχει τις δικές της ρυθμίσεις και διαφέρουν η μία από την άλλη. Η Google έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι αυτό δε βγαίνει πουθενά και έχει συμπεριλάβει κάποιες κεντρικές ρυθμίσεις συστήματος για τις γνωστοποιήσεις στα Lollipop και Marshmallow, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ μπερδεμένες. Άλλες ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται στο κεντρικό μενού κι άλλες στην ίδια την εφαρμογή κι αν η εφαρμογή το επιτρέπει.

Πρέπει και εδώ, η Google να προσπαθήσει για να φτιάξει κάτι καλύτερο με παράδειγμα το iOS.

Δείτε ακόμη: Apple Rumor: iOS to Android app

Συμπεράσματα

Παρόλο που το Android «τις έφαγε» λίγο σ’ αυτό το άρθρο, ωστόσο δεν παύει να είναι πια ένα καλό και εύχρηστο λειτουργικό για smartphone και τάμπλετ. Υπάρχουν σίγουρα κάποια πράγματα που το Android τα κάνει καλύτερα και ευκολότερα από το iOS και όλα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες ενός χρήστη.

Απλά σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή μια σύγκριση σε τομείς νευραλγικούς που το Android θα έκανε καλά να παραδειγματιστεί από την ευχρηστία του iOS και να προσπαθήσει περισσότερο ώστε να προσφέρει μια πιο αξιόλογη εμπειρία στον τελικό αποδέκτη-χρήστη γιατί το μπορεί.

από Elichord