Remix OS: Το Android έρχεται στα PC

Remix OS: Το Android έρχεται στα PC
ired.gr

Το Remix OS είναι το Android για τους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Έχουμε την τάση να τραβάμε διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα επιτραπέζια και στα φορητά (για την ακρίβεια κινητά) λειτουργικά συστήματα με βάση τις απαιτήσεις. Στα επιτραπέζια λοιπόν, θεωρούμε δεδομένο έναν εξερευνητή-διαχειριστή αρχείων, μεταβαλλόμενα και μετακινούμενα παράθυρα και βέβαια, τη δυνατότητα να εγκαθιστούμε εφαρμογές από όπου θέλουμε κι όχι από ένα διαδικτυακό κατάστημα μόνον. Και εξίσου σημαντική είναι η χρήση πληκτρολογίου-ποντικιού (ή αντίστοιχων περιφερειακών) για το χειρισμό του μηχανήματος-λειτουργικού.

remix os 02

Αν λοιπόν αυτά είναι τα δεδομένα μας, τότε το Remix OS είναι η επιτραπέζια έκδοση του Android με όλες τις «επιτραπέζιες απαιτήσεις», ενσωματωμένες. Η κατασκευάστρια εταιρία Jide, παρέχει μαζί ένα σύνολο εφαρμογών φτιαγμένων ειδικά για το Remix OS στο δικό της διαδικτυακό κατάστημα αλλά, εφόσον πρόκειται για Android, μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και το Google Play Store.

Είναι όμως τελικά το Remix OS ένας καλός συνδυασμός δύο κόσμων; Ή μήπως ένα ανακάτωμα που κανείς δε ζήτησε;

remix os 03

Δείτε ακόμη: Google Chrome: ένα λειτουργικό μέσα στο λειτουργικό σας

Πώς λειτουργεί;

Από τεχνικής άποψης, το Remix OS είναι μια έκδοση λειτουργικού συστήματος βασισμένη στο Android 5.1. Αυτό σημαίνει ότι η Jide πήρε την έκδοση ανοιχτού λογισμικού (open source) του Android και πρόσθεσε τον δικό της, επιπλέον κώδικα, για να εφαρμόσει τις αναγκαίες προσθήκες, όσον αφορά το interface και τις ρυθμίσεις. Ο σκοπός της δεν ήταν να φτιάξει μια εντελώς νέα έκδοση όπως η CyanogenMod, αλλά μάλλον να διατηρήσει την «αίσθηση» του Android όσο γίνεται περισσότερο. Και όντως το πέτυχε, οπότε αν γνωρίζετε ήδη το Android, δεν θα χρειαστείτε περίοδο εκμάθησης.

Είναι εύκολο να εγκατασταθεί σαν κύριο λειτουργικό σύστημα ή σε ένα άλλο διαμέρισμα του σκληρού σας δίσκου (dual boot) ή να κάνετε απευθείας εκκίνηση από ένα USB εξωτερικό δίσκο. Η τελευταία λύση είναι η πιο εύχρηστη και ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα του λειτουργικού, γιατί θα μπορεί να αποθηκεύει δεδομένα και εφαρμογές απευθείας στο USB δίσκο. Μεταφέροντας αυτό το δίσκο (ή stick) σε οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή και εκκινώντας από αυτόν, έχουμε τα αρχεία μας και το λειτουργικό μας όπου θέλουμε.

remix os 04

Πόσο καλά λειτουργεί;

Ενώ υπάρχουν κάποιες «κρυφές» μετατροπές εν συγκρίσει με την έκδοση του Android όπου βασίζεται το Remix OS, η κύρια και πιο ορατή διαφορά του βρίσκεται στο interface. Υπάρχει πια μια μπάρα μενού στο κάτω μέρος, όπως στα Windows (taskbar), από τη μία άκρη ως την άλλη και ακόμη και ένα πλήκτρο-εικονίδιο με το logo της Jide όπως το Start των Windows. Τα εικονίδια των διαφόρων εφαρμογών, φακέλων και αρχείων μπορούν να βρίσκονται στην επιφάνεια εργασίας όπως και στα Windows ή το Mac. Και υπάρχει ακόμη κι ένας εξερευνητής αρχείων όπως ο Explorer ή ο Finder.

Αλλά και ό,τι άλλο θα περίμενε ο χρήστης από ένα επιτραπέζιο λειτουργικό είναι εκεί. Τα παράθυρα είναι μεταβλητού μεγέθους κι όχι μόνο σε προκαθορισμένα μεγέθη, αλλά όσο και όπου θέλουμε. Η Jide πρόσθεσε, πλήκτρα «κλεισίματος», «μεγιστοποίησης», «ελαχιστοποίησης» σε κάθε εφαρμογή, όχι μόνο από το δικό της κατάστημα, αλλά και από το Google Play Store.

Εικόνα 5

Ο δείκτης του ποντικιού είναι ένας κενός κύκλος που γεμίζει όποτε κάνουμε «κλικ». Μοιάζει πολύ με το Android όπως καταλάβατε, αλλά μπορεί να σας μπερδέψει λίγο στην αρχή γιατί μοιάζει πιο πολύ με ένα δείκτη «φόρτωσης» (όπου πρέπει να περιμένουμε). Στην πρώτη εκκίνηση έπρεπε να περιμένω νομίζοντας ότι κάτι φόρτωνε ακόμη.

Και πάλι, η εμπειρία που προσφέρει είναι πολύ καλύτερη από αυτήν του ποντικιού (αν προσθέσετε ένα) στο Android. Το Remix OS υποστηρίζει και το δεξί κλικ που επιτρέπει την πρόσβαση σε ειδικά μενού και σε όλες τις γνωστές εντολές που γνωρίζουμε και αγαπάμε (αντιγραφή, αποκοπή, επικόλληση κλπ).

remix os 06

Δείτε ακόμη: Πώς να αποκτήσετε ένα Chromebook χωρίς λεφτά!

Chrome OS την πάτησες

Από πολλές (πάρα πολλές για την ακρίβεια) απόψεις, το Remix OS είναι όλα όσα θα ήθελε να είναι το Chrome OS (αλλά δεν το πέτυχε). Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εφαρμογών στο Google Play Store που κάνουν το Remix OS κατά πολύ λειτουργικότερο από τις εφαρμογές και επεκτάσεις του Chrome OS. Η Google έχει πει πως έχει σχέδια για την πλήρη συμβατότητα μεταξύ Chrome OS και Android, αλλά εδώ έχουμε ήδη κάτι καλύτερο που ήδη δουλεύει κι όχι κάποιο μελλοντικό σχέδιο που ίσως πραγματοποιηθεί.

remix os 07

Δείτε ακόμη: Η Google μπορεί να οδηγηθεί σε ένωση του Android και του Chrome OS

Από την άλλη μεριά, η εμπειρία του χρήστη αλλάζει από εφαρμογή σε εφαρμογή. Εφαρμογές που είναι για τηλέφωνα - όπως το Tinder - δεν λειτουργούν καλά αν δεν κρατήσουμε το μέγεθος του παραθύρου τους όπως είναι στα τηλέφωνα σε αναλογίες. Εφαρμογές που είναι για tablet, λειτουργούν πολύ καλύτερα γιατί ταιριάζουν στις αναλογίες μιας οθόνης.

remix os 08

Παρόλο που το Remix OS είναι «καλογυαλισμένο» και «αεράτο» στις λειτουργίες του, είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι θα το εγκαθιστούσαμε μόνιμα σε ένα MacBook ή σε ένα Windows λάπτοπ ή PC και ιδιαίτερα ως μοναδικό λειτουργικό. Αντίθετα, το Remix OS είναι «σαν στο σπίτι του», όταν χρησιμοποιείται σαν ένα ελαφρύ μεταφερόμενο σε USB λειτουργικό, για ειδικές χρήσεις και ανάγκες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικές καταστάσεις, όπου θα θέλαμε να εκκινήσουμε κάποιο media center, να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας σε ένα ξένο PC ή να δοκιμάσουμε κάποιο περιφερειακό που αρνείται να λειτουργήσει σε ένα κανονικό PC (όπως μια οθόνη π.χ.). Πέρα από αυτές και άλλες ίσως «πειραματικές» χρήσεις, το Remix OS εμποδίζεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα - αν όχι όλα πια - μηχανήματα πωλούνται με κάποιο λειτουργικό και δε θα είχε νόημα να αντικατασταθούν με το Remix OS.

remix os 09

Δείτε ακόμη: Πώς να τρέξετε εφαρμογές Android σε Mac ή PC

Υπέρ:

  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Εξαιρετική υποστήριξη πληκτρολογίου-ποντικιού
  • Λειτουργεί στα περισσότερα PC

Κατά:

  • Δε λειτουργούν σωστά όλες οι εφαρμογές
  • Δεν είναι αντικατάσταση των Windows ή OS X ή Linux.

από Elichord