Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρειάζεται να αγοράσετε καινούριο υπολογιστή;

Χρειάζεται να αγοράσετε καινούριο υπολογιστή;
ired.gr

7 λόγοι για να το ξανασκεφτείτε.

Μήπως το παλιό σας κομπιούτερ έχει αρχίσει να «βαραίνει», να επιβραδύνεται και να κάνει φασαρία περισσότερο από πριν; Μήπως το να αγοράσετε ένα καινούριο έχει αρχίσει να γίνεται μια όλο και πιο δελεαστική σκέψη; Μήπως όμως τελικά πρέπει να το ξανασκεφτείτε και να κρατήσετε τον υπολογιστή σας και τα λεφτά σας για κάτι άλλο; Διαβάστε παρακάτω και σκεφτείτε πριν καταλήξετε στην αγορά νέου υπολογιστή.

1 Ο παλιός υπολογιστής σας εξακολουθεί να κάνει τη δουλειά του

ired new computer 01

Εκτός κι αν θέλετε να παίζετε τα πιο νέα παιχνίδια που βγαίνουν στην αγορά ή να ασχοληθείτε με την επεξεργασία βίντεο 4Κ, τότε μάλλον δε χρειάζεστε περισσότερη ισχύ. Οποιοσδήποτε υπολογιστής αγορασμένος τα τελευταία 5 χρόνια, μπορεί άνετα να εκτελέσει τις πιο πολλές και συνήθεις εργασίες του μέσου χρήστη. Και κείμενα μπορεί να γράψει και φωτογραφίες να επεξεργαστεί και βίντεο HD να δει αλλά και να επεξεργαστεί και αρκετά παιχνίδια να παίξει που να μη χρειάζονται υπέρ-υψηλές αναλύσεις και στο Internet να σερφάρει και όλα αυτά χωρίς προβλήματα.

Ενώ παλιότερα η αλλαγή υπολογιστή μπορεί να σήμαινε άλματα στην απόδοση, δεν ισχύει κάτι τέτοιο και σήμερα. Σήμερα οι διαφορές είναι σχεδόν αμελητέες, αν μιλάμε για εφαρμογές σαν τις παραπάνω. Άρα, αν ο «παλιός» σας υπολογιστής συνεχίζει να εργάζεται σε αυτά που τον θέλετε, τότε μπορείτε να τον κρατήσετε άνετα για τουλάχιστον 2 ακόμη χρόνια χωρίς να χρειαστείτε τίποτε.

2 Ο υπολογιστής σας θέλει «καθάρισμα»

ired new computer 02

Όχι δεν εννοούμε απ’ τη σκόνη μόνο, αν και καλό θα ήταν να το ελέγξετε κι αυτό. Τις περισσότερες φορές ένας υπολογιστής αρχίζει να επιβραδύνει λόγω του ότι με τον καιρό, οι προσθαφαιρέσεις προγραμμάτων αφήνουν διάφορα «σκουπίδια», οι μνήμες cache δεν αδειάζουν εντελώς όταν κλείνουμε τον υπολογιστή, αλλά μπορεί ακόμη και να έχει μολυνθεί από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Αφού λοιπόν πρώτα ελέγξετε και αφαιρέσετε την όποια σκόνη που μπορεί να έχει μαζευτεί στους ανεμιστήρες και στο εσωτερικό του υπολογιστή σας γενικότερα, μετά χρησιμοποιείστε διάφορα «καθαριστικά» βοηθητικά προγράμματα που θα αδειάσουν εντελώς τις cache μνήμες, θα καθαρίσουν τη Registry (Windows), θα καθαρίσουν τη μνήμη RAM από προγράμματα που κλείνουν αλλά δεν την αδειάζουν εντελώς, και γενικά θα αφαιρέσουν τα κάθε λογής σκουπίδια που έχουν μείνει από παλιές εγκαταστάσεις και απεγκαταστάσεις προγραμμάτων. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε και κάποιο καλό antivirus για να κάνετε έλεγχο για ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να έχει εισέλθει και να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του υπολογιστή σας.

Σαν έσχατη λύση, μπορείτε να καταφύγετε σε ένα καλό format του υπολογιστή σας και επανεγκατάσταση του λειτουργικού και των εφαρμογών σας. Αυτό θα δώσει μια γερή ανάσα στον υπολογιστή σας και θα δουλεύει καλύτερα.

Δείτε ακόμη: Top 5 free antivirus για Windows

3 Εγκαταστήστε ένα δίσκο SSD

ired new computer 03

Οι δίσκοι SSD (Solid State Drives) είναι η νέα γενιά δίσκων που αποτελούνται από τσιπάκια μνήμης και δεν έχουν καθόλου κινητά μέρη. Πέραν του ότι είναι ταχύτατοι, καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με τους κλασικούς σκληρούς δίσκους, δεν θερμαίνονται, είναι πλήρως αθόρυβοι και μικρότεροι σε μέγεθος, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα μέσα στο κουτί του υπολογιστή και αυξάνουν τις επιδόσεις του κατακόρυφα.

Κάποτε ήταν «απλησίαστοι», αλλά σήμερα έχουν πολύ λογικές τιμές και ένας δίσκος των 256 GB, είναι μια πολύ καλή και την λύση που θα απογειώσει στην κυριολεξία τις επιδόσεις του υπολογιστή σας.

Δείτε ακόμη: Πώς να φροντίσετε τους SSD δίσκους

4 Προσθέστε περισσότερη μνήμη RAM

ired new computer 04

Παρόμοια με την αλλαγή του σκληρού σας δίσκου και την εγκατάσταση ενός SSD, μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερη μνήμη RAM. Καλό είναι να βάλετε όσο περισσότερη δέχεται η μητρική ή το μοντέλο του υπολογιστή σας. Και πάλι θα δείτε σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις του με μικρό σχετικά κόστος, καθώς οι μνήμες RAM είναι επίσης φθηνές τώρα πια.

Δείτε ακόμη: Πόση RAM χρειάζεται για να παίζουμε παιχνίδια;

5 Μπορείτε να κάνετε τις περισσότερες εργασίες σας πια online

ired new computer 05

Ο κόσμος πια έχει αρχίσει και μεταφέρεται στο λεγόμενο «cloud computing», δηλαδή την επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν πια εφαρμογές για επεξεργασία κειμένου, φωτογραφιών, δημιουργίας ιστοσελίδων, επεξεργασίας βίντεο κλπ που λειτουργούν εξολοκλήρου μέσα στο browser σας και δε χρειάζεται καν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή σας.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια ταχεία σύνδεση στο Internet, πράγμα που όλοι σχεδόν έχουμε πια χάρη στο ADSL. Επίσης, με υπηρεσίες όπως το Dropbox, to One Drive και το Google Drive, μπορείτε να αποθηκεύετε τα δεδομένα σας στο «Σύννεφο» και να έχετε πρόσβαση σε αυτά από οπουδήποτε.

Δείτε ακόμη: Επισυνάψτε αρχεία από το iCloud Drive ή άλλες online υπηρεσίες αποθήκευσης σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

6 Η αγορά και ρύθμιση ενός νέου υπολογιστή μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη ταλαιπωρία

ired new computer 06

Η αγορά ενός νέου υπολογιστή κάθε άλλο παρά «περίπατος» μπορεί να ονομαστεί. Πέρα από το να βρείτε το καλύτερο μοντέλο σε σχέση τιμής προς απόδοση, πρέπει μετά και να το ρυθμίσετε ώστε να εργάζεται όπως το θέλετε. Εγκατάσταση λειτουργικού (αν τον αγοράσετε χωρίς λειτουργικό), ρυθμίσεις λειτουργικού, εγκατάσταση εφαρμογών, ρυθμίσεις εφαρμογών και γενικότερα μια διαδικασία που μπορεί να σας πάρει μερικές μέρες για να την τελειώσετε, εφόσον έχετε πολλές εφαρμογές μάλιστα.

Αν λοιπόν το τελευταίο πράγμα που έχετε για χάσιμο είναι ο χρόνος, καλό θα είναι να σκεφθείτε καλά αν όντως χρειάζεται να υποστείτε μια τέτοια διαδικασία ή να το αφήσετε για αργότερα όταν πραγματικά θα το έχετε ανάγκη. Και βέβαια να γλιτώσετε και τα λεφτά σας.

7 Windows 10

ired new computer 07

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, τα Windows 10 είναι ένας καλός λόγος να μην αγοράσετε νέο υπολογιστή. Τα Windows 10 είναι πολύ πιο φιλικά στο χρήστη, λειτουργούν άψογα σε παλιότερους υπολογιστές (περισσότερο ακόμη κι από τα 7 ή 8) και βέβαια, αν είχατε μια νόμιμη έκδοση των 7 ή 8, είναι δωρεάν. Το ότι η ίδια έκδοση των Windows δουλεύει ταυτόχρονα σε κινητά, τάμπλετ αλλά και υπολογιστές ταυτόχρονα, δείχνει ότι η Microsoft έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά αυτή τη φορά. Τόσο καλή, ώστε να μη χρειάζεται να αγοράσετε καινούριο μηχάνημα.

Δείτε ακόμη: Δε βλέπετε το εικονίδιο αναβάθμισης των Windows 10;

Αν λοιπόν, μετά από όλα αυτά συνεχίζετε να θέλετε καινούριο υπολογιστή, τότε, καλή τύχη.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status