10 πράγματα για την προ-smartphone εποχή που οι 20-ρηδες δεν θα πίστευαν ότι υπήρχαν

10 πράγματα για την προ-smartphone εποχή που οι 20-ρηδες δεν θα πίστευαν ότι υπήρχαν
ired.gr

10 χαρακτηριστικά που είχαν τα κινητά πριν την εμφάνιση των smartphone που οι νεότεροι δεν γνώρισαν ποτέ.

Το παρελθόν των κινητών δεν είναι τόσο μακριά. Εμείς οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε την εμφάνισή τους στη χώρα μας και τα πρώτα «κινητά» που θύμιζαν το ακουστικό των ασυρμάτων του στρατού. Και το θεωρούσαμε και επαναστατική τεχνολογία. Τα iPhone και Android phones ήταν κάτι που ούτε στην επιστημονική φαντασία δεν υπήρχε. Και τα χαρακτηριστικά τους ήταν τόσο διαφορετικά. Παρακάτω, είναι 10 χαρακτηριστικά που είχαν τα κινητά τότε και που, ένας εικοσάρης του σήμερα, δεν θα πίστευε ποτέ ότι υπήρξαν.

Δείτε ακόμη: 10 πράγματα που μάθαμε για το μέλλον της Μicrosoft

1 Οι μπαταρίες άντεχαν βδομάδες

Τι κάνουμε όλοι σήμερα; Κλείνουμε εφαρμογές που δε χρειαζόμαστε, μειώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης, κλείνουμε υπηρεσίες που δε χρησιμοποιούμε και άλλα πολλά, στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας της μπαταρίας. Και σαν σύγχρονες «Σταχτοπούτες» της σιλικόνης, τρέχουμε σπίτι πανικόβλητοι να φορτίσουμε το smartphone μας ημερησίως, πριν μας αφήσει στα κρύα του λουτρού και το «χρυσό μας άρμα μετατραπεί σε κολοκύθα».

Πίσω στο ’90, μπορούσες να ξεχάσεις πότε φόρτισες το κινητό σου τελευταία φορά. Η μπαταρία άντεχε μέχρι να πεθάνεις εσύ ή το κινητό, ό,τι συνέβαινε πρώτο. Άκουσα ότι κάποιος παππούς έχει ένα ΝΟΚΙΑ κάπου, σε κατάσταση standby, από το 1993.

2 Οι συσκευές δεν έμοιαζαν όλες μεταξύ τους

ired 10 01

Σήμερα, όλα τα smartphones είναι ουσιαστικά παραλλαγές του ίδιου σχήματος. Αν σε δει κανείς να χρησιμοποιείς κάποιο ξεχασμένο «clamshell» σαν αυτό της παραπάνω εικόνας, σε κοιτάει περίεργα - ειδικά αν είναι νέο παιδί. Όλη η κόντρα στα σημερινά smartphone, είναι ποιο έχει αυτό ή εκείνο το χρώμα και ποιο είναι 0.00001 mm πιο λεπτό και 0.00001 gr πιο ελαφρύ. Στην ουσία, είναι όλα μεγάλες οθόνες αφής με λίγο από «κάσα» γύρω-γύρω.

Αυτό το έφερε η επανάσταση του iPhone το 2007, αλλά πριν από αυτήν, δεν ήταν έτσι. Η ποικιλία των σχεδίων, των χρωμάτων κλπ, ήταν τεράστια. Άλλα δίπλωναν, άλλα ήταν συρταρωτά, άλλα είχαν διπλές οθόνες και όλα προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή μας με τη διαφορετικότητά τους. Προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω ότι το κορυφαίο σχέδιο ήταν το Motorola RAZR v3 της παραπάνω εικόνας.

Δείτε ακόμη: 20 πράγματα που μπορείτε να κάνετε ευκολότερα σε έναν υπολογιστή Mac από ό,τι σε ένα PC

3 Το Internet δε λειτουργούσε

Και κανείς δε νοιαζόταν. Αλλά αν ήθελες Internet σε ένα κινητό τότε, ήταν καλύτερα να στείλεις μήνυμα με ταχυδρομικό περιστέρι - πιο γρήγορα θα πήγαινε. Έτσι ήταν η προ-3G εποχή. Δεν υπήρχαν συνδέσεις της προκοπής, αλλά ούτε και οθόνες για να δεις τίποτε, είχες το SMS και ήταν αρκετό. Τι να το κάνεις το Internet;

Και φυσικά δε μιλάμε για μουσική ή βίντεο στο κινητό μέσω Web - αυτό ήταν το ανέκδοτο με τρεις λέξεις: «μουσική μέσω Internet». Βέβαια ούτε συζήτηση για Google. Αυτό που υπήρχε μόνο ήταν το WAP που σε ελεύθερη απόδοση θα μπορούσε να σημαίνει «Ξεχάστε το Internet για άλλα 10 χρόνια». Ήταν βασισμένο σε κείμενο μόνο (text-based) και θύμιζε σαλιγκάρι που ανεβαίνει σε χιονισμένο λόφο σέρνοντας καραβάνι. Τόοοοοσο αργάααααα.

4 Το καλύτερο παιχνίδι για κινητά ήταν το ... φιδάκι

Διάλογος σε κατάστημα ηλεκτρονικών:

ΠΕΛΑΤΗΣ: Γεια σας, θέλω ένα κινητό.

ΠΩΛΗΤΗΣ: Βεβαίως. Τι λέτε γι’ αυτό;

ΠΕΛΑΤΗΣ: Έχει φιδάκι;

ΠΩΛΗΤΗΣ: Όχι αλλά έχει ...

ΠΕΛΑΤΗΣ: Νο φιδάκι, Νο αγοράζει, «κομπρέντε»;

Κάπως έτσι ήταν τη δεκαετία του ’90. Είχες απαιτήσεις από το κινητό σου. Έπρεπε να έχει το φιδάκι, να παίζεις και λίγο. Και όσα το είχαν, έκαναν χρυσές δουλειές.

ired 10 02

Δείτε ακόμη: 5 εξαιρετικά πράγματα για το iPhone 5 από το iOS 9

5 Κανείς δεν ήθελε οθόνη αφής

Αυτό δεν είναι αστείο. Κανείς δεν ήθελε, απλά γιατί κανείς δεν τη χρειαζόταν. Και ο κυριότερος λόγος ήταν ότι όλες οι οθόνες αφής τότε, ήταν άθλιες επιεικώς. Οι σημερινές οθόνες πολλαπλής αφής είναι υπέροχες, αλλά για τότε ήταν απλά θέμα του ... STAR TREK. Οι τότε οθόνες αφής χρειάζονταν οπωσδήποτε stylus για να λειτουργήσουν λόγω διαφορετικής τεχνολογίας (resistive αντί capacitive που είναι οι σημερινές) και πρώτα έπρεπε να τις ρυθμίσεις (calibrate) για να το αναγνωρίζουν σωστά, αλλιώς το τηλέφωνο αποφάσιζε μόνο του τι πατούσες αντί για σένα. Και μπορείτε να φανταστείτε τα αποτελέσματα.

Γι’ αυτό ο Steve Jobs ήταν τόσο ενάντιος στα κάθε λογής stylus όταν παρουσίασε το iPhone και γι’ αυτό το iPhone έφερε την επανάσταση στον τρόπο διάδρασης του ανθρώπου με τα smartphone.

6 Το μέλλον ήταν τα Windows

Ούτε αυτό είναι αστείο και να λείπουν τα χάχανα. Πριν εμφανιστεί το iPhone (αλλά και στην αρχή της εμφάνισής του) όλοι πίστευαν ότι το μέλλον ήταν τα Windows για κινητά. Θυμόμαστε ακόμη που θαυμάζαμε τα πρώτα μοντέλα με Windows Mobile και τα λιγουρευόμασταν. Όπως συχνά συνέβαινε τότε, η Microsoft ήταν χρόνια μπροστά από τους άλλους. Το ότι κατέληξε να στέκεται και να «κοιτάει τα τρένα να περνούν» είναι κάτι που σε θλίβει και σε θυμώνει ταυτόχρονα.

ired 10 03

Δείτε ακόμη: 5 πράγματα που η Microsoft μπορεί να διδαχθεί από την Apple

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »