Πώς να «ριπάρετε» ταινίες Blu-ray εντελώς δωρεάν στο Mac σας

Πώς να «ριπάρετε» ταινίες Blu-ray εντελώς δωρεάν στο Mac σας
ired.gr

Έχετε δίσκους Blu-ray και θέλετε να τους μεταφέρετε στο Mac σας για προστασία; Ιδού ο τρόπος, εντελώς δωρεάν.

Σε παλαιότερο άρθρο μας μιλήσαμε για το δωρεάν πρόγραμμα Handbrake που είναι μια εξαιρετική και δωρεάν εφαρμογή για να «ριπάρουμε» (κατά την ορολογία των ... κομπιουτεράδων) ταινίες από το δίσκο DVD στο σκληρό δίσκο του Mac μας. Όπως έχουμε ξαναπεί, κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο για πολλούς λόγους.

Ο κυριότερος είναι ότι έτσι έχουμε ένα εφεδρικό αντίγραφο των ταινιών μας για κάθε ενδεχόμενο, αλλά υπάρχει κι ένας άλλος εξίσου σημαντικός λόγος ειδικά για όσους έχουν MacBook. Όταν βλέπουμε μια ταινία από το DVD (για όσους έχουν ακόμη Macbook με DVD drive), η χρήση της μπαταρίας που γίνεται είναι πολύ μεγαλύτερη (και άρα η κατανάλωση), απ’ ότι αν βλέπουμε την ταινία από τον σκληρό δίσκο.

ired mac blue ray disc rip 01

Τι γίνεται όμως αν η ταινία που θέλουμε βρίσκεται σε δίσκο Blu-ray; Το Handbrake δεν αναγνωρίζει τέτοιους δίσκους από κατασκευής του, οπότε τι κάνουμε;

Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει το επίσης δωρεάν πρόγραμμα MakeMKV το οποίο λειτουργεί και αυτόνομα, αλλά - το σπουδαιότερο - μπορούμε να το «καλέσουμε» αυτόματα μέσα από το Handbrake και, όποτε εισάγουμε δίσκο Blu-ray, να αναγνωρίζεται και να μπορούμε να τον ριπάρουμε, όπως θα κάναμε και με οποιονδήποτε άλλο δίσκο DVD.

Το MakeMKV θα το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του, βρίσκεται στην έκδοση 1.9.7 και είναι σε μορφή beta ως δωρεάν, αλλά μη σας ανησυχεί αυτό, διότι λειτουργεί άψογα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Η εγκατάσταση είναι απλή. Αφού κατεβάσετε το αρχείο εικονικού δίσκου «.dmg», το ανοίγετε και αντιγράφετε την εφαρμογή MakeMKV στο φάκελο των εφαρμογών του Mac σας. Επίσης, καλό είναι να εγκαταστήσετε και το επιπλέον πακέτο «daspi_1.5.pkg». Η εγκατάσταση είναι απλή και δε θα επεκταθούμε - απλά ακολουθήστε τις οδηγίες.

Δείτε ακόμη: Πώς να “ριπάρετε” DVD/Blu-ray στο Mac

ired mac blue ray disc rip 02

Το MakeMKV

Πριν προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση του MakeMKV στο Handbrake, θα κάνουμε μια μικρή παρουσίαση του MakeMKV ως «standalone» εφαρμογής.

Αφού εγκαταστήσουμε το MakeMKV, το εκκινούμε και θα δούμε το παράθυρο της παρακάτω εικόνας.

ired mac blue ray disc rip 03

Στη γραμμή εργαλείων που είναι στην πάνω μεριά έχουμε τα εξής πλήκτρα (από τα αριστερά προς τα δεξιά):

  • Το πλήκτρο φόρτωσης της ταινίας μας (μοιάζει με μικρή βιντεοκαμέρα). Συνήθως θα φορτωθεί αυτόματα από τη στιγμή που θα την εισάγουμε στο Blu-ray drive.
  • Το πλήκτρο αποθήκευσης της ταινίας που θα δημιουργηθεί μετά το ριπάρισμα. Αν θέλουμε επιλέγουμε εμείς πού θα αποθηκευθεί, ή αφήνουμε τον εξ’ ορισμού προορισμό, που είναι ο φάκελος Ταινίες του Mac μας. Αφού το πατήσουμε, θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο και όταν πατήσουμε το ΟΚ αρχίζει το ριπάρισμα της ταινίας μας.

ired mac blue ray disc rip 04

  • Τα δύο επόμενα πλήκτρα δε θα μας απασχολήσουν γιατί είναι απενεργοποιημένα και είναι για ειδικές λειτουργίες.
  • Το επόμενο πλήκτρο είναι οι Προτιμήσεις του προγράμματος. Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο και το αφήνουμε ως έχει.
  • Το τελευταίο πλήκτρο είναι η Εξαγωγή του δίσκου (eject) από τη συσκευή Blu-ray.

Ο λόγος που δε συμφέρει να χρησιμοποιούμε το MakeMKV σαν εφαρμογή από μόνο του, είναι ότι τα αρχεία που παράγει είναι τύπου «.mkv» και δεν αναγνωρίζονται από το Mac χωρίς μετατροπή. Βέβαια, αν έχετε κάποιο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων όπως το VLC, μπορείτε να τα δείτε. Αλλά αν θέλετε ένα αρχείο που να είναι αναγνώσιμο από το Mac σας, όπως το ΜΡ4, ώστε να μπορείτε να τα εισάγετε στη βιβλιοθήκη του iTunes - για παράδειγμα - τότε πρέπει να τα ανοίξετε με το Handbrake και να τα μετατρέψετε με το γνωστό τρόπο που θα μετατρέπατε ένα δίσκο DVD με το Handbrake.

Ενσωμάτωση του MakeMKV στο Handbrake

Για να μην κάνουμε διπλές δουλειές, μπορούμε - όπως είπαμε - να ενσωματώσουμε τις λειτουργίες του MakeMKV στο Handbrake και να κάνουμε τη δουλειά μια κι έξω με το Handbrake όπως κάνουμε με ένα δίσκο DVD.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να ακολουθήσουμε μια απλή διαδικασία. Αυτό που χρειάζεται, είναι να «κατευθύνουμε» το OS X σε μια ειδική βιβλιοθήκη που έφτιαξε το MakeMKV, ώστε το Handbrake να τη βρίσκει και να κάνει τη δουλειά που θέλουμε. Για να το επιτύχουμε, θα χρειαστεί να ανοίξουμε το Τερματικό (Terminal) και να πληκτρολογήσουμε την παρακάτω εντολή (κάντε την αντιγραφή και επικόλληση από εμάς για να μην κουράζεστε - προσέξτε μόνο, να το κάνετε μία-μία γραμμή όχι όλες μαζί):

cd ~ (RETURN)

mkdir -p ~/lib (RETURN)

ln -s /Applications/MakeMKV.app/Contents/lib/libmmbd.dylib ~/lib/libaacs.dylib (RETURN)

ln -s /Applications/MakeMKV.app/Contents/lib/libmmbd.dylib ~/lib/libbdplus.dylib (RETURN)

Αφού αντιγράψετε την κάθε μία από τις 4 γραμμές και πατήσετε το RETURN (ENTER) ξεχωριστά για κάθε μία (βάλαμε τα « RETURN» σε παρενθέσεις ως ένδειξη, μην τα αντιγράψετε κι αυτά), κλείνετε το Τερματικό και είστε έτοιμοι. Από εδώ και στο εξής, το Handbrake θα αναγνωρίζει αυτόματα τους δίσκους Blu-ray που έχετε και θα μπορείτε να τους ριπάρετε όπως και τους δίσκους DVD.

Δείτε ακόμη: Εγγραφή CD ή DVD στο Mac

Το Handbrake

Θα πούμε δυο λόγια και για το Handbrake απλά για να βοηθήσουμε στην κατανόηση της λειτουργίας του, που είναι πολύ απλή. Θα πούμε τα πιο σημαντικά για το ριπάρισμα ενός δίσκου DVD ή Blu-ray.

Όταν εκκινούμε την εφαρμογή εμφανίζεται το παράθυρο της παρακάτω εικόνας.

ired mac blue ray disc rip 05

  • Αφού εισάγουμε ένα δίσκο DVD ή Blu-ray, πατάμε το πλήκτρο Source (πάνω αριστερά στη γραμμή εργαλείων) για να ανοίξουμε το δίσκο και το Handbrake να αρχίσει την αναγνώριση.
  • Περιμένουμε λίγο και αφού τον αναγνωρίσει, εμφανίζει την κυρίως ταινία στο πεδίο Title (από κάτω).
  • Στο πεδίο Destination (πιο κάτω) επιλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκευθεί η ταινία μας.
  • Στην άκρη δεξιά της γραμμής εργαλείων, υπάρχει το πλήκτρο Toggle Presets. Το πατάμε και εμφανίζεται το πάνελ με τις έτοιμες επιλογές για το τελικό αποτέλεσμα ανάλογα με τη συσκευή που θα γίνει η αναπαραγωγή της ταινίας μας. Αν, π.χ., έχουμε μια Apple TV όπου θέλουμε να αναπαράγονται οι ταινίες μας, επιλέγουμε το αντίστοιχο μοντέλο ώστε να μην κάνουμε πολύπλοκες ρυθμίσεις χειροκίνητα.

ired mac blue ray disc rip 06

  • Στο μέσο του παραθύρου του προγράμματος, υπάρχουν τέσσερα πλήκτρα: Video, Audio, Subtitles, Chapters. Κάνουν ό,τι λέει και το όνομά τους, δηλαδή ρυθμίζουν τα αντίστοιχα τμήματα της ταινίας μας. Από τη στιγμή που επιλέξαμε ένα έτοιμο preset, δε χρειάζεται να ασχοληθούμε παρά μόνο με τη επιλογή υποτίτλων (Subtitles) για την ταινία μας.

ired mac blue ray disc rip 07

  • Αφού τελειώσουμε με τις επιλογές μας, πατάμε το πλήκτρο Start (δεύτερο από αριστερά στη γραμμή εργαλείων) και αρχίζει το ριπάρισμα.

Αυτό είναι όλο, από εκεί κι έπειτα, ακολουθώντας τις οδηγίες μας, μπορείτε να κρατήσετε εφεδρικά αντίγραφα των δίσκων DVD ή Blu-ray που έχετε και μάλιστα, εντελώς δωρεάν.

Δείτε ακόμη: 4Κ - Ultra HD Blu-ray δίσκοι

από Elichord