Ομηρία τριών Ελληνικών Τραπεζών από τους χάκερ “Armada Collective”

Ομηρία τριών Ελληνικών Τραπεζών από τους χάκερ “Armada Collective”
ired.gr

Οι χάκερ παρεμπόδισαν τις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες αλλά δεν είχαν πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τρεις Ελληνικές τράπεζες έπεσαν θύματα μίας ομάδας χάκερ, που ονομάζεται Armada Collective.

Σύμφωνα με τις πηγές οι hackers παρεμπόδισαν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τριών τραπεζών για αρκετές ώρες την προηγούμενη Πέμπτη. Δεν κατάφεραν όμως να παραβιάσουν τις δικλείδες ασφαλείας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών.

ired bank hack attack 01

Οι χάκερ ζήτησαν λύτρα σε bitcoin για να απελευθερώσουν τις τράπεζες, από την άτυπη ηλεκτρονική ομηρία.

Οι τράπεζες αρνήθηκαν να προβούν στην πληρωμή των λύτρων και ειδοποίησαν την Κεντρική τράπεζα Ελλάδος καθώς και τις αρχές.

Ενημερώσαμε την αστυνομία, και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ενεπλάκησαν.” ανέφερε ένας ανώνυμος τραπεζίτης στo Reuters. “Η υπόθεση ήταν εύκολο να διαχειριστεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πελάτες.

Τον τελευταίο μήνα έχουν συμβεί και άλλες παρόμοιες επιθέσεις από ομάδες εκβιαστών, με την χρήση της ίδιας ονομασίας, Armada Collective. Ο τύπος των επιθέσεων ήταν DDoS, σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μία από τις επιθέσεις έγινε στην ProtonMail, η επίθεση μπλόκαρε το κέντρο δεδομένων που χρησιμοποιούσαν άλλες εταιρίες καθώς και η ProtonMail. Κάτω από αυτήν την πίεση η εταιρία πλήρωσε τα λύτρα.

ired bank hack attack 02

Μαθήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας από το ISIS

Η συλλογική ζημιά συμπεριέλαβε εκατοντάδες επιχειρήσεις, μερικές από αυτές βρίσκονται τόσο μακριά όσο η Μόσχα.” ανέφερε ο Frederice Gargula, συνιδρυτής της IP Max - εταιρία ISP με έδρα την Γενεύη, η οποία προστάτεψε την ProtonMail κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Πηγές αναφέρουν ότι η ProtonMail μετά από την πρώτη επίθεση, δέχτηκε μία δεύτερη πιο ισχυρή και πιο εξελιγμένη, η οποία ταίριαζε στα χαρακτηριστικά μίας κρατικής επιχείρησης.

Μετά από μία εβδομάδα ταλαιπωρίας η ProtonMail, με νέα IP κατάφερε να γλιτώσει και από την δεύτερη επίθεση.

 ired bank hack attack 03

Η εταιρία ηλεκτρονικής προστασίας Kaspersky Lab, συνέδεσε πολλές επιθέσεις DDoS στον οικονομικό τομέα σε μία ομάδα που ονομάστηκε DDoS for Bitcoin. Στόχοι έχουν γίνει τράπεζες, εταιρίες media και εταιρίες παιχνιδιών από τον Σεπτέμβριο. Η απειλή ήταν ότι θα έριχναν τις ιστοσελίδες που προσφέρουν υπηρεσίες στους πελάτες εάν δεν λάμβαναν τα λύτρα.

Όχι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Το τρίτο τετράμηνο του 2015 εταιρίες από 79 χώρες έχουν γίνει θύματα παρόμοιων επιθέσεων.

Τα λύτρα που ζητούν οι διάφορες ομάδες hacker κυμαίνονται από 25 μέχρι 200 bitcoins (8637.03 € - 69096.24 €).

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως το Android είναι πιο ασφαλές από το iOS

από jericho

Δείτε περισσότερα: