Βετεράνοι σχεδιαστές της Apple λένε πως έχουν χαθεί οι “θεμελιώδεις αξίες του καλού σχεδιασμού”

Βετεράνοι σχεδιαστές της Apple λένε πως έχουν χαθεί οι “θεμελιώδεις αξίες του καλού σχεδιασμού”
ired.gr

Ένας εκ αυτών είναι ο Bruce Tognazzini ο πρώτος σχεδιαστής διεπαφής χρήστη της Apple.

Δύο βετεράνοι σχεδιαστές της Apple συνεργάστηκαν στην συγγραφή ενός άρθρου στο co.DESIGN με τη χρήση του τίτλου που θυμίζει τραγούδι των Bon Jovi,Apple Is Giving Design A Bad Name”.

Ο ένας αρθρογράφος είναι ο Bruce Tognazzini, ο 66ος υπάλληλος της Apple, ο πρώτος σχεδιαστής human interface στην Apple. Ο δεύτερος είναι ο Don Norman “αρχιτέκτονας εμπειρίας χρήσης” για την Apple από το 1993 μέχρι το 1996. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο σχεδιαστές δεν κράτησαν καθόλου τους εαυτούς τους και εξέφρασαν με ειλικρίνεια την άποψή τους.

ired apple design 01

“Η Apple καταστρέφει την σχεδίαση”, λέει το δίδυμο, η Apple έχει ξεχάσει τις βασικές αρχές της σχεδίασης και έχει πλέον μία νέα minimal προσέγγιση. Παράδειγμα της νέας προσέγγισης είναι η χρήση της νέας γραμματοσειράς San Fransisco, η οποία από μερικούς θεωρείται πολύ μικρή.

Τώρα παρότι τα προϊόντα είναι πιο όμορφα από ποτέ, η ομορφιά αυτή έχει ένα ακριβό τίμημα. Χάθηκαν οι θεμελιώδεις αρχές της σχεδίασης: ανακαλυψιμότητα, ανάδραση, ανάκτηση κ.ο.κ. Η Apple προσπαθώντας να πετύχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα δημιούργησε γραμματοσειρές τόσο μικρές ή λεπτές που είναι δύσκολο ή αδύνατο να διαβαστούν από ανθρώπους με φυσιολογική όραση. Έχουμε ασαφείς χειρονομίες που ούτε οι προγραμματιστές δεν μπορούν να τις θυμηθούν. Έχουμε εξαιρετικές λειτουργίες που οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν.

ired apple design 03

Οι Bruce Tognazzini και Don Norman, ετών 70 και 79 αντίστοιχα, δεν έχουν χάσει την παρατηρητικότητά τους και συνεχίζουν να ασκούν κριτική στην Apple.

Υποστηρίζουν ότι η Apple θα έπρεπε να είχε ένα πλήκτρο back ή undo, όπως και οι συσκευές Android. Ακόμη θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχαν τόσα πολλά “κρυφά μενού” και λειτουργίες που απαιτούν τη χρήση χειρονομιών.

Έρχεται Screen protector που φέρνει το Back Button στο iPhone

Apple ήσουν ο ηγέτης. Γιατί είσαι τόσο απορροφημένη στον εαυτό σου;

Ακόμη χειρότερα, γιατί η Google ακολουθεί όλα τα λάθη σου;

Η κριτική που ασκούν ο Bruce Tognazzini και ο Don Norman δεν είναι σε καμία περίπτωση κακοπροαίρετη. Η άποψή τους είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς εάν διαβάζετε το παρόν άρθρο, είστε χρήστης ενός User Interface που έχει σίγουρα επιρροές από αυτούς τους δύο σπουδαίους ακαδημαϊκούς.

ired apple design 02

Ο νέος Design Chief της Samsung προέρχεται από την ομάδα του Jony Ive της Apple

Εάν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε το ενδιαφέρον άρθρο των 5000 λέξεων, με τον τίτλο

How Apple Is Giving Design A Bad Name μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

από jericho

Δείτε περισσότερα: