Android Apps: Κρυφές επικοινωνίες μπορεί να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα

Android Apps: Κρυφές επικοινωνίες μπορεί να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα
ired.gr

Σύμφωνα με τους ερευνητές περίπου 50% των επικοινωνιών είναι αδικαιολόγητες.

Πολλές πληροφορίες μεταφέρονται από τη συσκευή μας όταν ανοίγουμε μία εφαρμογή. Η μεταφορά πληροφοριών είναι αμφίδρομη και εξυπηρετεί τη λειτουργία της εκάστοτε εφαρμογής.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Ερευνητές έλεγξαν τις συνδέσεις που κάνουν δημοφιλείς εφαρμογές Android και βρήκαν ότι περίπου οι μισές συνδέσεις δεν είχαν καμία σχέση με την διεργασία που ολοκλήρωνε η εφαρμογή.

Οι κρυφές επικοινωνίες είναι συχνό φαινόμενο στις δημοφιλείς εφαρμογές στο Google Play store.

Αυτό υποστηρίζει η Julia Rubin, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης της Μασαχουσέτης, η οποία διηύθυνε την παρούσα έρευνα.

 ired android app 01

Οι καλύτερες εφαρμογές για το Android smartphone σας

Για να επιβεβαιώσουν την αδικαιολόγητη ύπαρξη των συνδέσεων, διέκοψαν όλες τις κρυφές συνδέσεις σε 47 κορυφαίες εφαρμογές και δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στην απόδοση ή την λειτουργικότητά τους.

Είναι εύλογο να αναρωτιέστε τι είδους συνδέσεις είναι αυτές που συμβαίνουν πίσω από την πλάτη μας όταν χρησιμοποιούμε δημοφιλείς εφαρμογές. Περίπου οι μισές από τις κρυφές επικοινωνίες αφορούν την μεταφορά αναφορών απόδοσης και χρήσης στους προγραμματιστές, ενώ οι υπόλοιπες συνδέσεις αποτελούν ένα μυστήριο.

Ίσως υπάρχει κάποια καλή δικαιολογία για αυτές τις κρυφές συνδέσεις”, λέει η Rubin.Δεν είμαστε εδώ να πούμε ότι πρέπει να διακοπούν. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι ο χρήστης πρέπει να ενημερωθεί.

 ired android app 02

Η έρευνα ξεκίνησε με τις 500 πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο Google Play store. Οι ερευνητές ανέλυσαν τους διαύλους επικοινωνίας που άνοιγαν με την έναρξη των εφαρμογών. Σχεδόν 50% από αυτές τις συνδέσεις δεν είχαν καμία σχέση με τη λειτουργία των εφαρμογών.

Σε δοκιμή που έγινε σε 47 εφαρμογές, διακόπηκαν αυτές οι κρυφές επικοινωνίες. Τριάντα εφαρμογές λειτουργούσαν κανονικά, πέντε σταμάτησαν τελείως, τρεις είχαν ελάχιστες διαφορές απόδοσης και εννέα έχασαν τις διαφημίσεις εντός της εφαρμογής.

Ανάμεσα στις εφαρμογές που δοκιμάστηκαν ήταν οι Candy Crush Saga, Twitter, Pandora, Spotify και Wallmart. Η εφαρμογή του Wallmart είχε ως στόχο την ανάγνωση barcode με ζητούμενο την ενημέρωση των πελατών για το κόστος των προϊόντων. Για άγνωστο λόγο η εφαρμογή αυτή φαινόταν να ήταν συνδεδεμένη με server του Ebay. Η διακοπή αυτού του διαύλου επικοινωνίας δεν προκάλεσε καμία αλλαγή στη λειτουργικότητα της εφαρμογής.

 ired android app 03

Το Candy Crush Saga, το οποίο στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις απορρήτου, δεν ξεκίνησε καμία κρυφή σύνδεση και αποτελεί το μόνο θετικό παράδειγμα στην λίστα των 500 πιο δημοφιλών εφαρμογών.

Οι διεργασίες στο παρασκήνιο μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές επιπτώσεις στους χρήστες. Μόλις τον περασμένο μήνα η Apple αφαίρεσε 250 εφαρμογές από το App Store. Μία εταιρία-φύλακας ανακάλυψε πως οι εφαρμογές αυτές είχαν κατασκευαστεί με ένα cracked SDK, το οποίο έστελνε κρυφά, προσωπικά δεδομένα στην Κίνα.

10 πολύ ωραία κόλπα για Android

από jericho

Δείτε περισσότερα: