Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το επόμενο MacΒook μπορεί να έχει αποσπώμενη οθόνη

Το επόμενο MacΒook μπορεί να έχει αποσπώμενη οθόνη
ired.gr

Κατευθύνεται η Apple προς τα υβριδικά λάπτοπ-τάμπλετ τύπου Surface Book;

Με το iPad Pro να έχει πια εμφανιστεί στο προσκήνιο, η Apple απέκτησε μερικές νέες πατέντες αυτή τη βδομάδα που πέρασε, οι οποίες αφορούν την αποσπώμενη οθόνη σε ένα MacΒook.

Το υποθετικό αυτό MacΒook θα είναι ένα λάπτοπ με αφαιρούμενη οθόνη, κάτι που είναι το αντίθετο του iPad Pro που είναι ένα tablet με αποσπώμενο (η προσαρτώμενο αν θέλετε) πληκτρολόγιο. Η πατέντα εξηγεί ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα θα είναι διαφορετικό από τα συνήθη 2 σε 1 που έχουν γίνει της μόδας τελευταία και τα οποία συνήθως είναι tablet στην ουσία, με πληκτρολόγιο σαν docking station.

ired macbook detachable screen 02

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Apple Wireless Keyboard

Σ’ αυτό το μηχάνημα, «ο εγκέφαλος» θα βρίσκεται στο πληκτρολόγιο και θα περιλαμβάνει ένα πρωτεύοντα ασύρματο επεξεργαστή, ενώ η οθόνη θα συνδέεται με όλα τα στοιχεία που έχει ανάγκη για τη λειτουργία της - τα οποία θα βρίσκονται επίσης στο πληκτρολόγιο - μέσω ενός δευτερεύοντα ασύρματου επεξεργαστή. Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα έκανε το συγκεκριμένο μηχάνημα εξίσου ισχυρό είτε υπάρχει συνδεδεμένη η οθόνη είτε όχι με το πληκτρολόγιο-βάση. Από την άλλη μεριά όμως, η πατέντα δεν αναφέρει αν η συγκεκριμένη οθόνη θα υποστηρίζει αφή, κάτι που είναι απαραίτητο για να λειτουργεί ως tablet.

Όπως συμβαίνει με όλες τις πατέντες της Apple, ποτέ δεν ξέρεις ποιες από αυτές θα καταλήξουν σε υλοποίηση σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει αγορά για ένα MacΒook 2 σε 1. Αν και η μόδα τελευταία τριγυρίζει συνεχώς τα μηχανήματα που είναι 2 σε 1, η Apple δε φαίνεται να βιάζεται να «πάρει αυτό το τρένο» και έχει διατηρήσει μέχρι τώρα εντελώς διαφορετικά τα MacΒook από τα iPad ως προϊόντα. Οι διάφοροι διευθυντές της Apple από την άλλη, έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα ότι η Apple δε σκοπεύει σε καμία περίπτωση να ενώσει το iOS με το OS X (αλλά όποιος θέλει τους πιστεύει). Αυτό όμως που είναι αλήθεια, είναι ότι η συνένωση λάπτοπ και tablet θα μειώσει σημαντικά τα κέρδη της εταιρίας. ΑΝ το έχετε προσέξει, μέχρι τώρα όσοι έχουν Mac (ή MacΒook) και iPhone συνήθως αγοράζουν και iPad.

Αν και θα μας άρεσε πάρα πολύ ένα μηχάνημα που θα έτρεχε το OS X σαν ολοκληρωμένο λειτουργικό και το iOS όταν αποσπούσαμε την οθόνη, δεν μπορούμε να φανταστούμε την Apple να «κανιβαλίζει» τα άλλα της προϊόντα παράγοντας κάτι τέτοιο. Εκτός αν σκέπτεται να καταργήσει κάποια στο μέλλον, κάτι που δε φαίνεται πολύ πιθανό.

Δείτε ακόμη: Apple Πληκτρολόγιο, Eπιφάνεια αφής και Mouse. Μόλις έγιναν πολύ καλύτερα

Η Apple επίσης απέκτησε άλλη μια πατέντα αυτή την εβδομάδα σχετικά με ένα πληκτρολόγιο ευαίσθητο στην πίεση. Υποθέτουμε ότι θα θελήσει να συμπεριλάβει την τεχνολογία 3D Touch που εισήγαγε στο iPhone 6S και στα πληκτρολόγιά της.

ired macbook detachable screen 03

Αυτό που προβληματίζει με μια τέτοια υλοποίηση όμως είναι η «διαδρομή» των πλήκτρων. Το νέο πληκτρολόγιο «πεταλούδα» του νέου MacΒook του 2015, δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η Apple θα επιμείνει σε ένα τέτοιο πληκτρολόγιο ελάχιστης διαδρομής των πλήκτρων. Μάλιστα υπάρχει η ελπίδα από πολλούς ότι η Apple δε θα το «παντρευτεί» αλλά θα το εγκαταλείψει.

ired macbook detachable screen 04

Το νέο Magic Keyboard που παρουσιάστηκε δεν έχει το σύστημα του MacΒook αλλά τον κλασικό μηχανισμό «ψαλιδιού» στα πλήκτρα του όπως έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Αν η Apple αποφασίσει να υιοθετήσει την τεχνολογία 3D Touch, θα διατηρήσει τουλάχιστον το σύστημα διαδρομής των κλασικών της πληκτρολογίων.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Apple magic trackpad

Μόνο τρελές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τη χρησιμότητα ενός πληκτρολογίου με αίσθηση αφής, αλλά φαίνεται, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα ιδέα και η Apple φαίνεται να έχει υιοθετήσει την τεχνολογία αυτή σε κάποια προϊόντα της, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι, αν την υιοθετήσει τελικά και σε ένα πληκτρολόγιο, κάτι πολύ ενδιαφέρον θα παρουσιαστεί.

Ως τότε, περιμένουμε.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status