Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαζικές μηνύσεις στην Apple για το Wi-Fi Assist

Μαζικές μηνύσεις στην Apple για το Wi-Fi Assist
ired.gr

Εξαιτίας της προ-ενεργοποιημένης λειτουργίας του Wi-Fi Assist στο iOS 9, πολλοί χρήστες είδαν να αδειάζουν τα πακέτα δεδομένων τους εν ριπή οφθαλμού.

Μέσα σε όλα τα ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά που μας έφερε το iOS 9, αυτό που τελικά τράβηξε περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας - και όχι, δυστυχώς, με καλό τρόπο - είναι η λειτουργία Wi-Fi Assist. Ο σκοπός της δημιουργίας της ήταν να βοηθήσει τους χρήστες να έχουν καλύτερη λήψη και ταχύτερη σύνδεση με το Internet σε περίπτωση που το σήμα του ασύρματου δικτύου τους ήταν ασθενικό.

ired iphone wifi assist 01

Δείτε ακόμη: Γνωριμία με τη λειτουργία Wi-Fi assist που αναμένουμε στο επερχόμενο λειτουργικό iOS 9

Έτσι λοιπόν, το Wi-Fi Assist, ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση αδύναμου σήματος από τον Wi-Fi router μας (ή οποιοδήποτε Wi-Fi δίκτυο είμαστε συνδεδεμένοι) χρησιμοποιώντας επιπρόσθετα το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (LTE) προκειμένου να έχουμε καλύτερη απόδοση. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως καταλαβαίνετε, καταναλώνει τα ΜΒ από το πακέτο δεδομένων μας που, οι περισσότεροι από εμάς, το έχουμε χρυσοπληρώσει, ή έχουμε ελάχιστο προς χρήση.

ired iphone wifi assist 02

Αν και μπορεί να βοηθάει στο θέμα της σύνδεσης, μια τέτοια λειτουργία μπορεί να αποβεί (και έτσι κι έγινε) καταστροφική για τους περισσότερους των χρηστών που δεν έχουν απεριόριστη χρήση δεδομένων στο κινητό τους. Γι' αυτό το σκοπό, ένας αριθμός από άρθρα παρουσιάστηκε στον ειδικό τύπο (γραπτό και ηλεκτρονικό) - αλλά και από την ίδια την Apple - που εξηγούσε διεξοδικά την παγίδα που μπορούσε να αποτελέσει μια τέτοια λειτουργία όταν ήταν ενεργοποιημένη και συμβούλευε τους χρήστες να την έχουν απενεργοποιημένη εξ’ ορισμού.

Δείτε ακόμη: Γιατί επιβάλλεται να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία "Βοήθεια Wi-Fi»

Παρόλα ταύτα, όλα αυτά έγιναν πολύ αργά και ήταν «πολύ αργά για δάκρυα» για πάρα πολλούς χρήστες που είχαν ήδη πάθει τη ζημιά και είδαν τα πακέτα τους να εξανεμίζονται «εν μία νυκτί» ή, ακόμη χειρότερα, να χρεώνονται με υπέρογκους λογαριασμούς πριν προλάβουν να το πάρουν χαμπάρι.

Όπως λοιπόν μάθαμε, ο τεχνολογικός γίγαντας του Cupertino δέχθηκε μια ομοβροντία μηνύσεων που ξεκίνησε από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Οι πρώτοι μηνυτές, William Scott Phillips και Suzanne Schmidt Phillips, ισχυρίζονται ότι εξαιτίας των χρεώσεων που δέχθηκαν λόγω της - εν αγνοίας τους - ενεργοποίησης του Wi-Fi Assist, βρέθηκαν χρεωμένοι με το ιλιγγιώδες ποσόν των 5 εκατομμυρίων δολαρίων!

ired iphone wifi assist 03

Η μηνυτήρια αναφορά λέει ότι δεν έγινε μια σωστή περιγραφή της λειτουργίας και ορθή ενημέρωση για τους κινδύνους που εμπεριέχει, από τη μεριά της Apple, και ότι η εταιρία ασχολήθηκε με το να εξηγήσει τις παγίδες, μόνον αφότου το Internet είχε γεμίσει με άρθρα που περιέγραφαν το πρόβλημα.

Λόγω του ότι η συνήθης χρήση που κάνει κάποιος στο Internet είναι για streaming μουσικής, ταινιών, εφαρμογών, παιχνιδιών online κλπ, μπορούμε να καταλάβουμε το τεράστιο ποσό των δεδομένων που διακινούνται μέσω του Διαδικτύου σε μια οποιαδήποτε συσκευή. Ως εκ τούτου, αν, για κάποιο λόγο, η διακίνηση αυτή γίνει από δίκτυο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας όπου ένας χρήστης έχει περιορισμένο αριθμό ΜΒ προς χρήση, και δεν υπάρχει φραγμός από την εταιρία όταν συμπληρωθεί το ποσό αυτό που δικαιούται, η χρέωση μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Μιλάω ως παθών.

Οι μηνυτές λοιπόν, ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν τεράστιες χρεώσεις εξαιτίας του Wi-Fi Assist που ήταν εν αγνοία τους ενεργοποιημένο εξ’ ορισμού. Βέβαια, είναι αδιευκρίνιστο ακόμη το πόσο παραπάνω χρεώθηκαν και πόσο ξεπέρασαν τα όρια του πακέτου τους. Όπως και να ‘χει, εκείνοι ισχυρίζονται ότι έπαθαν ζημιά εξαιτίας της ολιγωρίας της Apple στο να ενημερώσει έγκαιρα τους χρήστες για τους κινδύνους της χρήσης της λειτουργίας.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status