Η μυστικοπάθεια της Apple βλάπτει την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, λένε οι Ακαδημαϊκοί

Η μυστικοπάθεια της Apple βλάπτει την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, λένε οι Ακαδημαϊκοί
ired.gr

Η γνωστή τακτική της Apple με την εμμονή της στην μυστική ανάπτυξη κάθε προϊόντος δυσκολεύει την ανάπτυξη της ΤΝ.

Ειδικοί στην ΤΝ πιστεύουν ότι η έλλειψη επικοινωνίας με τα άλλα τμήματα των ερευνών και της ανάπτυξης εντός της Apple καθυστερεί σημαντικά την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Apple βρίσκεται εκτός ορίων όσον αφορά τη μυστικότητά της” αναφέρει ο Richard Zemel, καθηγητής στην τμήμα πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. “Αγνοούν εντελώς την κατάσταση (Original: “They’re completely out of the loop”)

Η εφαρμογή Apple Maps δόθηκε ως παράδειγμα στο τι μπορεί να πάει στραβά, όταν το τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αποκομμένο από τις υπόλοιπες εργασίες - ακόμη και όταν αυτές γίνονται από ερευνητές εντός της ίδιας της Apple. Ακόμη χειρότερα, αυτή η τακτική αποθαρρύνει την προσέλκυση των κορυφαίων ερευνητών στον χώρο:

Πρόκειται για ισχυρούς ανθρώπους που δεν μπορούν περιοριστούν σε ένα κλειστό περιβάλλον όπου όλα είναι μυστικά” αναφέρει ο Yoshua Bnegio, πρωτοπόρος στην Τεχνητή Νοημοσύνη και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Τα θεμελιώδη ερωτήματα είναι: “Με ποιον θα συνεργαστείς;” “Θα παραμείνεις μέλος της επιστημονικής κοινότητας;” “Πόση ελευθερία θα έχεις;

 ired apple and artificial intelligence 01

Η μυστικότητα της Apple σημαίνει ότι οι ερευνητές που πηγαίνουν σε συνεδριάσεις δεν μπορούν να παρουσιάσουν την εργασία τους ή να αναφέρουν που εργάζονται, εκτός εάν ερωτηθούν άμεσα. Η Apple δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους της να ενημερώσουν ούτε το προφίλ τους στο LinkedIn, ή να ανακοινώσουν την θέση τους στο Twitter, σύμφωνα με τον Graham Taylor, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Guelph, στο Οντάριο.

Οι ακαδημαϊκοί έχουν πει και στο παρελθόν πως η διατήρηση του απόρρητου των πελατών δημιουργεί προβλήματα για την εταιρία. Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται μεγάλη ποσότητα δεδομένων για να μπορέσει να αναγνωρίσει μοτίβα, αλλά η Apple ηθελημένα περιορίζει τον αριθμό των δεδομένων που έρχεται από τα iPhone στους server της.

 ired apple and artificial intelligence 02

Παρά τις απόψεις των ακαδημαϊκών, που παραπονιούνται για την “μυστικοπάθεια” και το απόρρητο που τηρεί η Apple, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι για τον τελικό χρήστη το απόρρητο των δεδομένων του είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του iPhone.

Η Apple κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, μόλις πρόσφατα απέκτησε την Perceptio, μία εταιρία με εξειδίκευση στην χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στα smartphone, με περιορισμό των δεδομένων που μεταφέρονται στους server στο Cloud.

jericho

Δείτε περισσότερα: