Πώς να αποκτήσετε ένα Chromebook χωρίς λεφτά!

Πώς να αποκτήσετε ένα Chromebook χωρίς λεφτά!
ired.gr

Δημιουργήστε ένα Chromebook από το παλιό σας λάπτοπ, χωρίς να δώσετε δεκάρα!

Ενδιαφέρεστε για την απόκτηση ενός Chromebook, αλλά δεν είστε διατεθειμένοι να χαλάσετε λεφτά για να ρισκάρετε; Με το CloudReady μπορείτε να εγκαταστήσετε το Chrome OS σε ένα παλαιότερο μηχάνημα για να δείτε πώς είναι.

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και θα σας δώσει μια πλήρη εικόνα του Chrome OS χωρίς να χαλάσετε δεκάρα. Και επιπλέον, θα επαναφέρετε σε χρήση ένα μηχάνημα που πιθανώς να κείτεται άχρηστο σε μια γωνιά χωρίς να ξέρετε τι να το κάνετε. Και, πέραν τούτου, υπάρχει κι άλλος κόσμος πέρα από αυτόν του OS X και των Windows 10.

ired google chrome book 01

Η διαδικασία είναι πολύ απλή - απλούστερη από την εγκατάσταση του Linux - και με το πέρας της, θα έχετε ένα πλήρως λειτουργικό μηχάνημα με ένα οικοσύστημα εντελώς διαφορετικό από ότι γνωρίζατε. Και, ποιος ξέρει, μπορεί και να το αγαπήσετε.

Δείτε ακόμη: Έρχονται τα Chromeboxes

Τι χρειάζεστε

Κατ’ αρχήν, ας δούμε τι χρειαζόμαστε. Πριν προχωρήσετε με το παλιό σας μηχάνημα, καλό είναι να ξέρετε ότι, αν πρόκειται να εγκαταστήσετε το CloudReady στο σκληρό δίσκο κι όχι σε USB (μπορείτε να το τρέχετε κι από USB), θα διαγράψει τα πάντα. Δε δημιουργεί άλλο διαμέρισμα και δεν υποστηρίζει, για την ώρα, διπλή εγκατάσταση με άλλο λειτουργικό στον ίδιο δίσκο. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχετε ένα παλιό μηχάνημα που δε χρειάζεστε όπως είπαμε.

Αν πάλι έχετε δύο σκληρούς δίσκους, τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε αυτόν που δεν είναι το άλλο λειτουργικό σας και μετά να επιλέγετε κατά την εκκίνηση ποιο λειτουργικό θέλετε (λειτουργία dual boot). Θεωρητικά επίσης, μπορείτε να το εγκαταστήσετε και σε εικονική μηχανή (virtual machine όπως το Parallels Desktop) αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει έτσι.

Αφού λοιπόν τα υπολογίσετε όλα αυτά, πάρτε ένα 8-16 GB USB stick και πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του CloudReady. Από εκεί θα κατεβάσετε το σωστό πακέτο για το σύστημά σας με βάση το λειτουργικό που τρέχετε σε αυτό.

Μετά θα χρειαστείτε το Google’s Chrome recovery tool από το Chrome Web Store. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε τον Google Chrome για να το έχετε. Άπαξ και το κατεβάσετε, εκκινήστε το μέσα από Google Chrome προκειμένου να ξεκινήσετε τη δημιουργία του του Recovery App στο USB stick.

Πώς γίνεται

Από την εφαρμογή Chrome Recovery (η οποία θα δημιουργηθεί από το Chrome recovery tool), πατήστε το «γραναζάκι» στην πάνω δεξιά γωνία για να ανοίξετε τις ρυθμίσεις και να επιλέξετε το «Use local image». Πηγαίνετε στο φάκελο που έχετε αποθηκεύσει το CloudReady και επιλέξτε το αρχείο αυτό.

Η εφαρμογή θα σας ρωτήσει αν είστε έτοιμοι να διαγράψετε τα περιεχόμενα του USB stick. Μετά από την καταφατική απάντησή σας, θα αρχίσει να δημιουργεί την εικόνα του λειτουργικού (recovery image) και θα σας φτιάξει ένα αρχείο εγκατάστασης για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το CloudReady.

Για να χρησιμοποιήσετε όμως το λειτουργικό αυτό, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα εκκίνησης από USB στο μηχάνημά σας, εφόσον το λειτουργικό εγκαταστάθηκε σε USB stick. Γι’ αυτό το μηχάνημά σας θα πρέπει να έχει αυτή τη δυνατότητα.

ired google chrome book 02

Τώρα πια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το CloudReady από το USB stick ή να το εγκαταστήσετε στο σκληρό σας δίσκο και, όπως είπαμε, θα διαγραφούν όλα του τα δεδομένα.

ired google chrome book 03

Τα επόμενα βήματα είναι εύκολα - απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες. Όμως, καλό είναι να παρακολουθείτε από κοντά τις διαδικασίες εγκατάστασης ώστε να γνωρίζετε τι ακριβώς γίνεται. Μόλις τελειώσει η διαδικασία, θα έχετε ένα Chromebook χωρίς να έχετε δώσει λεφτά.

Δείτε ακόμη: Πώς να τρέξετε εφαρμογές Android σε Mac ή PC

Παγίδες προς αποφυγήν

Καλό είναι να έχετε μια άνεση με τις εγκαταστάσεις λειτουργικών συστημάτων πριν ασχοληθείτε με αυτό, γιατί αλλιώς μπορεί να μπερδευτείτε και να μην ξέρετε τι πήγε στραβά. Η εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος, όσο αυτοματοποιημένη κι αν είναι, απαιτεί κάποια εμπειρία και δεν είναι για αρχάριους.

Αν αναρωτιέστε κατά πόσον αυτό το παλιό PC σας μπορεί να «σηκώσει» το Chrome OS, η απάντηση είναι 99% ναι (εκτός κι αν είναι ... μουσειακό αντικείμενο). Αν είναι μηχάνημα των τελευταίων 8-10 χρόνων, τότε μπορεί άνετα. Υπάρχει μια σελίδα με συμβατά μηχανήματα στον ιστότοπο του CloudReady, αλλά κι αν το δικό σαν δεν είναι στη λίστα, δε σημαίνει ότι δεν το υποστηρίζει.

Ο καλύτερος τρόπος να το μάθετε, είναι να το τρέξετε πρώτα από το USB. Έτσι θα ξέρετε με ασφάλεια αν το μηχάνημά σας είναι συμβατό πριν διαγράψετε τα πάντα και το εγκαταστήσετε στο σκληρό σας δίσκο. Βέβαια, από το USB, θα τρέχει αργά, αλλά θα μπορείτε να δείτε αν όλα είναι εντάξει.

Επίσης, κάνετε ένα πλήρες εφεδρικό αντίγραφο στο μηχάνημά σας, αν τυχόν έχει αρχεία που χρειάζεστε για να μην τα χάσετε από κάποια δυσλειτουργία.

Δείτε ακόμη: Τρέξτε τα Windows μέσα στο Mac με το Parallels Desktop

από Elichord

Δείτε περισσότερα: