Ποιο MacBook είναι για σας;

Ποιο MacBook είναι για σας;
ired.gr

Ποιο μοντέλο Apple MacBook σας συμφέρει να αγοράσετε;

Η σειρά των λάπτοπ της Apple, τα MacBook, έχει αρχίσει και παρουσιάζει συνωστισμό τελευταία. Κυκλοφορούν ταυτόχρονα έξι διαφορετικά μοντέλα συνολικά - κάτι που η Apple δε συνηθίζει - και είναι λογικό κάποιος να μπερδευτεί. Και με την παρουσίαση του τελευταίου MacBook που είναι λεπτότερο από το Air, αλλά δεν έχει το όνομά του και με οθόνη που διαφέρει από οποιοδήποτε προηγούμενο, μπλεκόμαστε ακόμη περισσότερο.

ired what mac to choose 01

Μάλλον θα έπρεπε οι διευθυντές του μάρκετινγκ εκεί στο Cupertino να σκεφτούν να ελαττώσουν λίγο τον αριθμό των μοντέλων και να επιστρέψουν στη φημισμένη απλότητα και ευκολία επιλογών της εταιρίας. Μέχρι όμως να το κάνουν, εμείς θα ξεμπλέξουμε το «γόρδιο δεσμό» για σας και θα σας δείξουμε τι σας συμφέρει και τι να αποφύγετε.

Προς άμεση αποφυγή

Παρακάτω είναι τα μοντέλα των MacBook που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

  • MacBook
  • MacBook Air 11΄΄
  • MacBook Air 13΄΄
  • MacBook Pro 13΄΄
  • MacBook Pro retina 13΄΄
  • MacBook Pro retina 15΄΄

Οτιδήποτε άλλο βρείτε σε μαγαζιά που δεν αντιστοιχεί σε κάποιο από αυτά τα μοντέλα, είναι σίγουρα ξεχασμένο στο στοκ του καταστήματος από παλαιότερες εποχές και πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει καταργηθεί από την Apple και άρα προχωράτε με δική σας ευθύνη.

Από την παραπάνω λίστα, δύο μοντέλα μπορούν άμεσα να αφαιρεθούν ως μοντέλα προς αποφυγή. Αυτά είναι, το Mac book Pro 13΄΄ και το Mac book Air 11΄΄.

Ο λόγος είναι προφανής. Το Pro 13΄΄ είναι πια ένα παλαιό τριών ετών μοντέλο με «αρχαϊκό» hardware. Ο δίσκος είναι ένας μηχανικός «σαλίγκαρος» των 5400 στροφών, ο επεξεργαστής είναι ένας παλιός διπύρηνος Core και η οθόνη θεωρείται «αρχαία» για τα σημερινά δεδομένα με ανάλυση 1280Χ800 (σαν αυτή του παλιού λευκού MacBook). Είναι απορίας άξιον γιατί η Apple το πουλάει ακόμη και μάλιστα σε τιμή που δε θεωρείται και χαμηλή για ένα τέτοιο μηχάνημα.

ired what mac to choose 02

Όσον αφορά το Air 11΄΄, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ήταν και σπουδαίο μηχάνημα -δεδομένης και της τιμής του. Δεν είναι κακό, αλλά είναι πολύ μικρό για πολλούς χρήστες ώστε να επιτρέπει την άνετη εργασία με αυτό. Έχει μια «παρωχημένη» ανάλυση 1366Χ768 και έχει πιο αργό σκληρό δίσκο από το μεγαλύτερο αδελφό του των 13΄΄. Αν και φαίνεται καλή περίπτωση επειδή είναι το «φθηνό» της σειράς, αξίζει πολύ περισσότερο να δώσετε τη διαφορά των 150 περίπου ευρώ για να πάρετε το 13΄΄ που είναι κατά πολύ ανώτερο. Αν πάλι θέλετε να πάρετε κάτι οικονομικό, καλύτερα να ψάξετε στα μεταχειρισμένα. Το Air των 11΄΄ είναι ασύμφορο.

ired what mac to choose 03

Αρχίζουν οι κόντρες

Βγάζοντας δύο από το ανταγωνισμό, μπαίνουμε στο «κυρίως πιάτο». Ας ξεκινήσουμε με το λαμπερό νεοφερμένο, το νέο MacBook.

Το νέο MacBook

ired what mac to choose 04

Είναι αλήθεια ότι το καινούριο Mac book είναι πιο λεπτό από το Air, πιο ελαφρύ, χωρίς ανεμιστήρες να βουίζουν με Force Touch trackpad και κυρίως, νεότερο. Έχει όμως τα ελαττώματά του.

Το πρώτο είναι ο επεξεργαστής του, ο Core M, που, αν και είναι νέας τεχνολογίας, είναι για μηχανήματα χωρίς ανεμιστήρες και είναι σχετικά αργός (για να μην ανεβάζει θερμοκρασίες). Τα πράγματα γίνονται χειρότερα στα γραφικά καθώς η ενσωματωμένη στον Core M, Intel HD 5300, είναι μια από τις πιο αργές κάρτες γραφικών που υπάρχουν σε συνδυασμό με τον επεξεργαστή αυτό. Όλα αυτά κάνουν το MacBook κάτι περισσότερο σαν ένα ακριβό tablet με πληκτρολόγιο παρά λάπτοπ όσον αφορά τις επιδόσεις. Μετά έχουμε το θέμα των θυρών. Έχει μόνο μια USB-C για όλες τις δουλειές - συνδέσεις περιφερειακών και φόρτιση - και μια έξοδο ακουστικών. Η νεότατη USB-C είναι όντως πολύ καλή θύρα, αλλά δε θα βρείτε για την ώρα περιφερειακά που να την υποστηρίζουν (και αν βρείτε, θα κοστίζουν πάρα πολύ).

Βέβαια, είναι το απόλυτο φορητό μηχάνημα. Όμως η μπαταρία του κρατάει 9 ώρες ενώ του Air 13΄΄ κρατάει 12 και το Pro 13΄΄ retina αντέχει 10. Άρα, αν και πανάλαφρο, χάνει σε φορητότητα από τα αδέλφια του λόγω της μπαταρίας.

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το νέο ελαφρύτερο και λεπτότερο MacBook σε πολλές αποχρώσεις

Το MacBook Pro Retina 15΄΄

ired what mac to choose 05

Όποιος ψάχνει για το απόλυτα ισχυρότερο MacBook θα πάει απευθείας στο MacBook Pro 15΄΄ Retina. Τετραπύρηνος επεξεργαστής, ξεχωριστή AMD Radeon κάρτα γραφικών και μνήμη RAM που φτάνει τα 32 GB.

Το θέμα όμως είναι ότι - αν και είναι το ισχυρότερο από τα MacBook - έχει μείνει πίσω εξελικτικά από την Apple. Ο επεξεργαστής είναι τέταρτης γενιάς όταν πια κυκλοφορούν οι έκτης γενιάς και η AMD Radeon R9 M370X δεν είναι η κορυφαία ή μια από τις κορυφαίες της σειράς αλλά ένα παλιότερο μοντέλο.

Αυτό δε σημαίνει ότι το μηχάνημα είναι αργό. Σημαίνει όμως ότι μάλλον ετοιμάζεται για ολική αναβάθμιση και πιθανώς σύντομα. Και με δεδομένο ότι έχει καιρό να δεχτεί αναβάθμιση, το νεότερο μοντέλο μάλλον θα έχει τεράστιες διαφορές.

Αν λοιπόν το έχετε ανάγκη άμεσα, ναι είναι το καλύτερο. Αλλά αν μπορείτε να περιμένετε, τότε καλύτερα να το κάνετε γιατί μπορεί να κλάψετε τα λεφτά σας.

Δείτε ακόμη: Ποιο το μέλλον των φορητών υπολογιστών MacBook σύμφωνα με την Apple;