Συγκριτικό: Microsoft Surface Pro 4 εναντίον Apple iPad Pro

Συγκριτικό: Microsoft Surface Pro 4 εναντίον Apple iPad Pro
ired.gr

Άλλη μια σύγκρουση γιγάντων. Ποιο από τα δύο είναι για εσάς;

Λίγο μετά την ανακοίνωση του iPad Pro από την Apple - και το γάντι που πέταξε στη Microsoft - η μεγάλη αντίπαλος ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και έβγαλε το νέο διάδοχο της σειράς των Surface Pro, το Surface Pro 4. Έχουμε λοιπόν δυο ναυαρχίδες από δυο σπουδαίες εταιρίες σε μια τιτάνια σύγκρουση με σκοπό την περιζήτητη πρωτοκαθεδρία στο χώρο. Και οι δύο θέλουν μια θέση στην καρδιά μας (και πολλά λεφτά από την τσέπη μας), οπότε, ένα συγκριτικό τεστ είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε ποιο από τα δύο είναι για μας. Φύγαμε.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Apple iPad Pro

ired microsoft surface 4 vs ipad pro 00

Επιδόσεις

Το να συγκρίνουμε κατ’ αρχήν τις επιδόσεις δύο εντελώς διαφορετικών επεξεργαστών, είναι μάλλον ανούσιο και σίγουρα δύσκολο, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές τεχνολογίες. Κάποιες πρώιμες μετρήσεις έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι ο Α9 του iPhone 6S είναι αντίστοιχος ενός Intel i5 που είναι και ο βασικός επεξεργαστής ενός Surface Pro 4 (εισαγωγικά μοντέλα). Από την άλλη, η Apple έχει πει ότι ο Α9Χ του iPad Pro είναι τουλάχιστον κατά 50% ταχύτερος οπότε να υπολογίζουμε ότι πλησιάζει κάπως τον i7;

Όπως και να έχει, τα δύο σούπερ tablet έχουν πολύ ισχυρούς επεξεργαστές μόνο που στο iPad Pro είναι στάνταρ, ενώ στο Surface Pro 4 πρέπει να τον παραγγείλουμε και να πληρώσουμε επιπλέον χρήματα. Αυτό είναι κάτι που δίνει ένα σίγουρο προβάδισμα στο iPad Pro.

ired microsoft surface 4 vs ipad pro 01

Όσον αφορά τα γραφικά, το iPad Pro υπερέχει. Το Surface Pro 4 χρησιμοποιεί την Intel HD κάρτα γραφικών που είναι απλά μια βασική λύση. Για να προχωρήσει κανείς σε κάτι καλύτερο όπως η Intel Iris graphics, πρέπει και πάλι να πληρώσει επιπλέον χρήματα. Όμως ήδη έχουμε εμπειρία από την απόδοση γραφικών σε προηγούμενα iPad, οπότε είναι σίγουρο ότι το Pro δε θα «πιάνεται». Κι αν μιλάμε για παιχνίδια, ειδικά με την ενσωμάτωση της νέας γλώσσας Metal της Apple στα καινούρια μηχανήματά της, τότε το iPad Pro είναι σαφώς ανώτερο.

Όσον αφορά τη μνήμη, το Surface Pro μπορεί να δεχτεί την τετραπλάσια μνήμη από το iPad Pro (και πάλι όμως με επιπλέον χρήματα) οπότε στα χαρτιά προηγείται. Όμως και πάλι, το θέμα εδώ έχει να κάνει με τις ανάγκες του εκάστοτε λειτουργικού - και ξέρουμε όλοι πόσο μνημοβόρα μπορούν να γίνουν τα Windows. Από την άλλη, το iOS δουλεύει θαυμάσια και σε παλιές συσκευές με 1 GB μνήμης, οπότε τα 4 GB του Pro θα είναι απλώς «χλιδή».

Νικητής: iPad Pro (εκτός κι αν μιλάμε για το κορυφαίο Surface Pro 4, οπότε ισοπαλία).

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Microsoft Surface Pro 4

Αποθηκευτικός χώρος

Εδώ είναι το γνωστό παράπονο με την Apple και τις «τσουρούτικες» επιλογές της όσον αφορά την αποθήκευση. Τα γνωστά, μόλις και μετά βίας αρκετά, 32 GB για το εισαγωγικό μοντέλο και μετά ένα άλμα στα 128 GB (χωρίς ενδιάμεση «στάση») που όμως είναι υπέρ-αρκετά για τις ανάγκες του iOS.

ired microsoft surface 4 vs ipad pro 02

Και πάλι όμως, δε μπορούν να συγκριθούν με το 1ΤΒ που μπορούμε να έχουμε στο Surface Pro 4 (για να μην πούμε ότι ξεκινάει από τα 128 GB όπου σταματάει το iPad Pro). Εδώ, ό,τι και να πούμε, το Surface Pro είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Η Microsoft δεν τσιγκουνεύεται τουλάχιστον σε χώρο.

Νικητής: Surface Pro 4

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

Οθόνη

Όταν βγήκε το iPad Pro, ήταν αδιαμφισβήτητα μπροστά από το Surface Pro 3 σε οθόνη και ανάλυση οθόνης. Το Surface Pro 4 παίρνει «το αίμα του πίσω» και έρχεται με μια αριστουργηματική οθόνη που, αν και λίγο μικρότερη (κατά 0,6 ίντσες) - ωστόσο έχει μεγαλύτερη πυκνότητα σε ΡΡΙ και ανάλυση από αυτήν του iPad Pro.

ired microsoft surface 4 vs ipad pro 03

Βέβαια, οι διαφορές δε θα είναι ορατές γιατί και οι διαφορές των αναλύσεων των δύο οθονών είναι μικρές, αλλά στα χαρτιά το Surface Pro υπερέχει. Υπάρχει όμως ένα «θεματάκι» εδώ. Ο λόγος αναλογιών του Surface Pro είναι 3:2, ενώ του iPad Pro είναι 4:3. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη του Surface Pro είναι κοντύτερη από αυτήν του iPad Pro, κάτι που την κάνει ακόμη πιο μικρή, πέρα από τη διαφορά διαγωνίου.

Από την άλλη, το 3:2 είναι καλύτερο σαν αναλογία όταν βλέπει κανείς ταινίες (που είναι 16:9 και άρα πιο κοντά στο 3:2). Όμως το iPad Pro θα έχει αρκετά περισσότερο χώρο για παρουσίαση σε οτιδήποτε άλλο, ειδικά αν μιλάμε για λειτουργίες τύπου Split Screen.

Νικητής: Ισοπαλία

Δείτε ακόμη: Συγκριτικό: iPad Pro ή Google Pixel C;

Φορητότητα

ired microsoft surface 4 vs ipad pro 04

Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το iPad Pro δίνει 10 ώρες, ενώ το Surface Pro 4 δίνει 9. Στα χαρτιά όλα αυτά και από τους κατασκευαστές. Το πιθανότερο είναι ότι σε κανονική, πραγματική χρήση δε θα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Το iPad Pro είναι επίσης λίγο ελαφρύτερο και λεπτότερο, αλλά όχι τόσο ώστε να το καταλάβουμε. Ουσιαστικά και οι δύο συσκευές θα έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα (και μειονεκτήματα) στη μεταφορά τους.

Νικητής: iPad Pro (στα χαρτιά)

Δείτε ακόμη: iPad Pro ή iPad Air 2;

Συνδεσιμότητα

Και οι δύο αντίπαλοι έχουν Wi-Fi και Bluetooth, κάτι το αναμενόμενο. Το iPad Pro υποστηρίζει το νεότερο 4.2, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά. Επίσης το iPad Pro υποστηρίζει και δεδομένα LTE (κινητής τηλεφωνίας) κάτι που το Surface Pro 4 δεν έχει.

ired microsoft surface 4 vs ipad pro 05

Από την άλλη, η συσκευή της Microsoft έχει καλύτερη «φυσική» συνδεσιμότητα (δηλαδή σε θύρες). Έχει USB 3.0 θύρα, μια θύρα microSD card reader, έξοδο ακουστικών και Mini-DisplayPort. Το iPad Pro έχει απλά τη θύρα lightning και την ειδική θύρα σύνδεσης πληκτρολογίου (που μπορούν να την εκμεταλλευτούν κατασκευαστές για διάφορα αξεσουάρ στο μέλλον).

Επιπλέον, το Surface Pro μπορεί να επεκταθεί με ένα (επιπλέον αγορασμένο) dock που προσφέρει άλλη μια έξοδο βίντεο και τρεις ακόμη USB θύρες.

Νικητής: Surface Pro 4

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Microsoft Surface Book