Διαφημίσεις στα Windows 10

Διαφημίσεις στα Windows 10
ired.gr

Η Microsoft βάζει διαφημίσεις στο μενού έναρξης (Start Menu) των Windows 10

Οι διαφημίσεις μπορεί να μπλοκάρονται στο Διαδίκτυο, με τη βοήθεια των διαφόρων βοηθημάτων που εγκαθίστανται στον browser μας γι’ αυτό το σκοπό, αλλά η πολυμήχανη Microsoft προσπαθεί να βρει νέες περιοχές όπου οι διαφημίσεις θα «κάνουν πάρτι» μέσα στα Windows 10. Η πρώτη δοκιμή λοιπόν, έρχεται με την εμφάνιση διαφημιστικών για εφαρμογές στο ίδιο το μενού έναρξης (Start Menu) των Windows.

Δείτε ακόμη: Microsoft: Θέλει να μεταφέρει εφαρμογές από το iOS στα Windows 10

Στην τελευταία έκδοση των Windows 10 (10565), ένα μικρό διαφημιστικό προστίθεται στο Start Menu κάτω από τη στήλη «Most Used» (των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε πιο συχνά). Ο προτεινόμενος υπότιτλος που θα εμφανίζεται θα μας δείχνει - μόλις πατηθεί - μια εφαρμογή με το όνομά της, το εικονίδιό της, τη βαθμολογία και την τιμή της. Αυτός ο νέος χώρος για διαφημιστικά θα προστεθεί για την ώρα μόνο στις εκδόσεις των Windows που έχουν όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Windows Insider, που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι που έχουν αγοράσει ή έχουν κάνει αναβάθμιση από προηγούμενες εκδόσεις δε θα το βλέπουν.

Η Microsoft δε φαίνεται να ελέγχει για την ώρα τα προσωπικά μας δεδομένα για να δει τα γούστα μας και τι είδους εφαρμογές προτιμάμε, αλλά θα διαφημίζει μια τυχαία εφαρμογή. Υποθέτουμε ότι οι διαφημίσεις θα πληρώνονται από τους δημιουργούς των εφαρμογών. Μπορεί πάλι η Microsoft να τις προωθεί προκειμένου να αυξήσει την κίνηση στο Windows AppStore.

Το όλο θέμα δεν είναι τόσο ενοχλητικό στην όψη, όσο ενοχλητικό μπορεί να είναι ότι θα υπάρχει μια ακόμη παραβίαση στην ιδιωτικότητά μας. Η εταιρία ήδη «τα ακούει» από πολύ κόσμο για τη συλλογή δεδομένων που κάνει και μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, υποχρεωτικά.

Η Microsoft δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα. Μάλιστα δεν έχει καν αναφερθεί στο θέμα της πρόσθεσης διαφημίσεων στις εκδόσεις Windows Insider, ούτε στο αντίστοιχο Insider Preview blog post.

ired windows 10 start menu 01

Αν είστε λοιπόν από τους “τυχερούς”, για να αφαιρέσετε τις διαφημίσεις, κάνετε δεξί κλικ στο Suggested Apps (Προτεινόμενες Εφαρμογές) και πατήστε το «Turn off all suggestions» (Απενεργοποίηση όλων των προτάσεων). Μπορείτε εναλλακτικά να πάτε στο Settings > Personalisation > Start και να κάνετε off το διακόπτη «Occasionally show suggestions in start».

Η Microsoft δεν υπήρξε ποτέ «μεγάλος παίχτης» στο χώρο των διαφημίσεων όπου σαρώνουν εταιρίες σαν τη Google, το Facebook κλπ. Ας ελπίσουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος που η εταιρία απλώς «δοκιμάζει το νερό», γιατί οι αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη, φαίνεται να είναι ενάντια σε περισσότερες ακόμη διαφημίσεις και μάλιστα μέσα στα Windows.

Δείτε ακόμη: Η Microsoft παρακολουθεί αν παίζετε πειρατικά παιχνίδια στα Windows 10

από Elichord

Δείτε περισσότερα: