Κατανόηση της χρήσης μπαταρίας από τις εφαρμογές σε συσκευές iPhone ή iPad

Κατανόηση της χρήσης μπαταρίας από τις εφαρμογές σε συσκευές iPhone ή iPad
ired.gr

Παρακολουθήστε πως οι εφαρμογές καταναλώνουν την ενέργεια της μπαταρίας σας και τι μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εάν η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στη συσκευή σας iPhone, iPad ή iPod touch έχει μειωθεί, μπορείτε να βρείτε ποιες είναι οι “ένοχες εφαρμογές”. Είναι αλήθεια. Εάν στην iOS συσκευή σας η μπαταρία διαρκεί λιγότερο από ό,τι πρέπει να διαρκεί κανονικά, θα μπορούσε γι' αυτό να ευθύνεται κάποια εφαρμογή ή υπηρεσία, η οποία απαιτεί περισσότερη ενέργεια από την κανονική.

Χάρη στη λειτουργία "χρήση μπαταρίας", που πρωτοεμφανίστηκε στο iOS 8 και βελτιώθηκε σημαντικά στην τωρινή έκδοση λειτουργικού iOS 9, δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε ποια εφαρμογή ή υπηρεσία προκαλεί τη διαρροή ή να προσπαθείτε να κλείσετε όλες τις εφαρμογές, προκειμένου να σταματήσετε την ανεξέλεγκτη κατανάλωση. Μπορείτε να ελέγξετε τη ακριβή χρήση της ενέργειας ποσοστιαία, ανά εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης: Αποθηκεύστε εύκολα συνημμένα αρχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας

Σημείωση: Η εφαρμογή Facebook έχει ήδη καταγγελθεί πρόσφατα για κατάχρηση διεργασιών στο υπόβαθρο, οι οποίες παραμένουν σε λειτουργία περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Η εφαρμογή της Facebook, εδώ και χρόνια θεωρείται ενεργοβόρα και ένοχη για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Σας παραθέτουμε ενέργειες τις οποίες μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να ελέγξετε την κατανάλωση και να αποταμιεύσετε μέρος αυτής.

Ελέγξτε τη χρήση της μπαταρίας σε συσκευές iPhone και iPad

Με την έλευση του λειτουργικού iOS 9, οι ρυθμίσεις για την μπαταρία έχουν μετακινηθεί σε πιο εμφανές σημείο στην εφαρμογή Ρυθμίσεις, ενώ η ανάλυση της χρήσης της έχει γίνει λεπτομερής. Η ανάλυση αυτή συμπεριλαμβάνει το ποσοστό χρήσης της κάθε εφαρμογής ή υπηρεσίας, είτε κάνει χρήση της οθόνης (foreground) είτε εργάζεται στο παρασκήνιο.

  • Ανοίξτε τις “Ρυθμίσεις” από την οθόνη αφετηρίας της iOS συσκευής σας.
  • Αγγίξτε την επιλογή "Μπαταρία".
  • Περιμένετε λίγο μέχρι να γίνει απεικόνιση της χρήσης της μπαταρίας.

ired ios9 using battery 01

ired ios9 using battery 02

  • Αγγίξτε το εικονίδιο "Λεπτομέρειες χρήσης" δεξιά, προκειμένου να λάβετε ανάλυση της χρήσης ενέργειας "στην οθόνη" και "στο υπόβαθρο".
  • Εάν επιθυμείτε ευρύτερη ανάλυση της κατανάλωσης ενέργειας σε συνάρτηση με το χρόνο, μπορείτε να επιλέξετε το tab "Περασμ. 6 ημέρες".

ired ios9 using battery 03

Κατανόηση των ενδείξεων χρήσης της μπαταρίας

Ο φωτισμός της οθόνης, τα radios transmitting, καθώς και η επεξεργασία δεδομένων, είναι οι σπουδαιότερες αιτίες διαρροής ενέργειας στις συσκευές σας iPhone ή iPad. Αυτός είναι και ο λόγος όπου η Apple παρουσιάζει χρήση στην οθόνη - η οθόνη φωτίζεται - ή στο υπόβαθρο - radios transmitting - χωρίς να είναι η οθόνη αναμμένη.

Τώρα εάν μία εφαρμογή χρησιμοποιεί την ένταση της οθόνης ή εργάζεται συνεχώς στο παρασκήνιο, δεν αποτελεί από μόνη της πρόβλημα. Για παράδειγμα εάν συνεχώς διαβάζετε τα μηνύματα στο twitter ή βλέπετε ταινίες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού θα μπορούσε κάλλιστα να εμφανίσει υψηλό ποσοστό χρήσης στην οθόνη. Το ίδιο κι αν κάνετε λήψη ενός podcast ή κάνετε streaming μουσική από το διαδίκτυο, ενδεχομένως να εμφανίσει υψηλό ποσοστό χρήσης στο υπόβαθρο.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν οι ενέργειες που γίνονται στην πραγματικότητα δεν συμφωνούν πιθανώς με τα στοιχεία που μας δίνει η ανάλυση. Εάν μόλις έχετε ανοίξει μία εφαρμογή και τα στοιχεία δείχνουν υψηλό ποσοστό χρήσης, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε. Κοιτάζοντας το στιγμιότυπο της δικής μου χρήσης, φαίνεται πως χρησιμοποιώ πολύ την εφαρμογή Facebook στην οθόνη, αλλά ακόμη περισσότερο - σχεδόν διπλάσιο χρόνο - στο υπόβαθρο, εικόνα που τη θεωρώ απαράδεκτη. (Δυστυχώς η εφαρμογή Facebook ανέκαθεν ήταν ανάλγητη σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και εχθρική απέναντι στον χρήστη).

Διαβάστε επίσης: Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα στο iPhone

Μειώστε τη δραστηριότητα των εφαρμογών στο υπόβαθρο

Μπορείτε να περιορίσετε τη χρήση ενέργειας μιας εφαρμογής μόνο "στην οθόνη", μειώνοντας έτσι κατ' επέκταση, και τη συνολική χρήση μιας ενεργοβόρας εφαρμογής.


Λόγου του ότι στο λειτουργικό iOS συγχωνεύονται αιτήματα σύνδεσης και ευρέσεως τοποθεσίας, είναι λογικό να σκεφθούμε πως απενεργοποιώντας μία ή περισσότερες εφαρμογές θα έχουμε διαφορά στις δραστηριότητες παρασκηνίου.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή “Ρυθμίσεις” από την οθόνη αφετηρίας.
  • Επιλέξτε "Γενικά" και στη συνέχεια "Ανανέωση εφαρμογών στο υπόβαθρο".
  • Απενεργοποιήστε οποιαδήποτε εφαρμογή (ή εφαρμογές) επιθυμείτε να μην δραστηριοποιείται στο υπόβαθρο.

ired ios9 using battery 04

ired ios9 using battery 05

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η απενεργοποίηση ορισμένων εφαρμογών, ίσως να μην είναι βολική. Για παράδειγμα εάν απενεργοποιήσετε την ανανέωση στο υπόβαθρο μιας εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέα μηνύματα, αλλά η ίδια εφαρμογή θα συγχρονίζει τα νέα μηνύματα μόνο όταν ανοίξετε την εφαρμογή. Η καθυστέρηση περιορίζεται σε μερικά δευτερόλεπτα.

Μία επιπλέον ενέργεια που μπορείτε να πράξετε, είναι να αποτρέψετε σε εφαρμογές να χρησιμοποιούν την τοποθεσία σας στο υπόβαθρο.

  • Ανοίξτε τις “Ρυθμίσεις” στην συσκευή σας iPhone ή iPad από την οθόνη αφετηρίας.
  • Επιλέξτε "Απόρρητο" και στη συνέχεια "Υπηρεσίες Τοποθεσίας".
  • Αγγίξτε την εναλλαγή της εφαρμογής που επιθυμείτε να διακόψετε.
  • Στη συνέχεια επιλέξτε “Ποτέ", ώστε να μην επιτρέπεται η πρόσβαση στην τοποθεσία όταν η εφαρμογή είναι ανενεργή.

ired ios9 using battery 06

ired ios9 using battery 07

Καλό θα είναι να γνωρίζετε πώς η απενεργοποίηση της τοποθεσίας από μία εφαρμογή στερεί τη δυνατότητα ειδοποίησης για παράδειγμα όταν είστε κοντά σε έναν φίλο σας ή εάν υπάρχει μία προσφορά σε κατάστημα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Επίσης δεν έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τη θέση σας. Θα πρέπει να επιλέξετε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, η ευκολία ή η ιδιωτική ζωή (και κατ' επέκταση η εξοικονόμηση ενέργειας).

Σας προτείνουμε να κλείσετε την υπηρεσία τοποθεσίας σε όλες τις εφαρμογές και στη συνέχεια να ανοίγετε την πρόσβαση, σε όσες εφαρμογές χρειάζεστε πραγματικά.

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »