Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύγκριση ποιότητας βίντεο: 4K iPhone 6S vs Nikon DSLR των 3.000 €

Σύγκριση ποιότητας βίντεο: 4K iPhone 6S vs Nikon DSLR των 3.000 €
ired.gr

Είδαμε στο κανάλι Fstoppers στο YouTube ένα συγκριτικό βίντεο μεταξύ της ποιότητας της κάμερας του iPhone 6s και μίας ημι-επαγγελματικής κάμερας Nikon D750.

H Nikon βέβαια δεν μπορεί να κάνει εγγραφή 4k, για αυτόν τον λόγο το βίντεο που λήφθηκε από το iPhone έγινε downscale στα 1080p.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ειδικά όταν η σύγκριση δείχνει τα δύο βίντεο δίπλα δίπλα με 200% ζουμ.

Μερικές λεπτομέρειες

Όπως ανέφερε ο Elichord:

Ο Fstopper κάνει λάθος συγκρίσεις. Είναι λογικό μια κάμερα 4Κ να τραβάει καλύτερα από μια HD όσο ακριβή κι αν είναι, αφού έχει σχεδόν 4πλάσια ανάλυση. Όλα τα βίντεο που δείχνει όμως είναι ΜΕΡΑ. Μια DSLR δείχνει τα δόντια της στα νυχτερινά πλάνα όπως και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ας μην κοροϊδευόμαστε, εκεί το iPhone, όση ανάλυση κι αν έχει, θα παρουσιάσει τον κόκκο της αρκούδας.

Ο Elichord έχει δίκιο, αλλά νομίζω ότι παραβλέπει το πρώτο συμπέρασμα που θα μπορούσαμε να βγάλουμε από το συγκριτικό βίντεο:

Η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις μαζί σου.

Το iPhone όχι μόνο θα το έχεις πάντα μαζί σου, αλλά εάν είναι καλές οι συνθήκες θα σου βγάζει και βίντεο 4K να τρίβεις τα μάτια σου.

Τώρα σε πόση ώρα παίρνει φωτιά η DSLR και δεν μπορεί να βγάλει πια βίντεο δεν μας το αναφέρει. Πλησιάζει τουλάχιστον στο όριο της μισής ώρας που επιτρέπουν οι κοινοτικοί κανόνες;

Το iPhone από την άλλη σε πόση ώρα γεμίζει την μνήμη του; Μερικοί υποστηρίζουν πως η Apple και οι υπόλοιπες εταιρίες υπέρ-κοστολογούν τις συσκευές τους.

Τι μπορεί να πει κανείς όμως για την Nikon και την Canon που πωλούν πανάκριβες φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες είναι “πιο μέτριες από το iPhone”. (Κι ας είναι μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας)

ired iphone vs nikon dslr 01

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: iPhone 6S Plus

Ο Elichord είπε:

Μια σύγχρονη DSLR μπορεί να «δει» μέχρι 64 GB (ή και παραπάνω) SD Cards και να τραβάει απρόσκοπτα για όσο αντέχουν οι μπαταρίες της (ώρες). Υπάρχουν αντάπτορες για επιπλέον μπαταρίες.

Για τους φακούς και τις τιμές τους δεν χρειάζεται να γίνει κάποιο σχόλιο.

Θα ήταν ακόμη καλύτερο ο Fstopper να έκανε σύγκριση της Nikon DSLR με κανένα κινέζικο τύπου OnePlus One με κάμερα 4k (300-400 $ στο Ebay).

O Elichord "συμφωνεί εν μέρη":

Εν μέρη σωστά είναι αυτά, αλλά δεν είναι τόσο τα megapixel που παίζουν ρόλο, όσο ο φακός σε μια φωτογραφική. Ο τύπος που κάνει το τεστ, δε μας λέει τι φακό έχει η NIKON του. Η δικιά μου πάντως, και σε πρωινά και σε νυχτερινά, δεν συγκρίνεται με το iPhone.
Για να μην πούμε για τους κορυφαίους Karl Zeiss που μπορείς να βάλεις σε μια SONY κι εκεί, απλά δεν υπάρχει σύγκριση ακόμη κι αν η SONY είναι παλιά DV (τις θυμάστε με την κασέτα;) κι όχι HD ή 4Κ.
Όσο για το τσιπάκι του iPhone (των 12 ΜΡ) είναι ίσο με το μικρό μου νύχι, ενώ το τσιπάκι μιας DSLR (στάνταρ, όχι κορυφαίας) είναι όσο η μισή μου παλάμη. Η διαφορά στο φως που μπορούν να δεχτούν και να καταγράψουν, είναι τερατώδης.

ired iphone vs nikon dslr 02

Δείτε ακόμη: Τα τεστ αντοχής για iPhone 6S και 6S Plus δείχνουν εντυπωσιακά

Πάλι ο Elichord έχει δίκιο. O Fstopper χρησιμοποιεί έναν φακό από την Tamron. Ίσως η ποιότητα του βίντεο της Nikon να ήταν καλύτερη με έναν φακό Nikkor 24-70 f2.8.

Το δεύτερο συμπέρασμα από αυτό το βίντεο, όπως φαίνεται και από την “οργή” του δημιουργού είναι ότι η Nikon δεν παρουσιάζει το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει στα ίδια περίπου χρήματα με την Sony A7II. Η DSLR της Sony μπορεί να τραβήξει βίντεο 4K με εξαιρετική ποιότητα εικόνας.

Ο Elichord είπε:

Οι φακοί της Tamron είναι γνωστοί ως φτηνοί φακοί γα τους φτωχότερους από εμάς που δε μπορούμε να αγοράσουμε τους NIKOR και άλλους ακόμη καλύτερους. Όπως και να ‘χει, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των DSLR είναι ακριβώς οι εναλλάξιμοι φακοί.

Δείτε ένα το συγκριτικό βίντεο μεταξύ της Sony A7II και του iPhone 6s:

Αυτό που μπορεί να μας μείνει μετά από αυτά τα δύο βίντεο είναι ότι το iPhone στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να βγάλει βίντεο και φωτογραφίες ποιότητας DSLR.

Αυτό φαίνεται να είναι το τελειωτικό χτύπημα στις Compact κάμερες και οι μεγάλοι κατασκευαστές DSLR θα πρέπει να αφυπνιστούν και να πρωτοτυπήσουν, ή τουλάχιστον να προλάβουν τις τεχνολογικές εξελίξεις.

από jericho

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status