Παρουσίαση: Apple iPad Pro

Παρουσίαση: Apple iPad Pro
ired.gr

Δεν το χρειάζεστε (ίσως), αλλά σίγουρα το επιθυμείτε.

Με λίγα λόγια ...

  • Τα υπέρ: Εκπληκτική υπολογιστική ισχύς, τεράστια καταπληκτική οθόνη, απίστευτος ήχος.
  • Τα κατά: Είναι πολύ μεγάλο και άρα όχι πια φορητό όσο τα μικρότερα αδέλφια του, αρκετά ακριβό σχεδόν όσο ένα Macbook.
  • Τελικά: Σίγουρα ένα μηχάνημα «ποίηση» από αυτά που μόνο η Apple ξέρει να παράγει, αλλά σε ποιους απευθύνεται;

ired ipad pro 01

Γράψαμε για τόσα άλλα και θα αναρωτιέστε σίγουρα αν ξεχάσαμε το iPad Pro. Σίγουρα όχι, απλά κρατάμε το καλύτερο για το τέλος, όπως λένε (αν και θα υπάρξουν κι άλλα). Το iPad Pro ήλθε κι «έσκασε με πάταγο», είναι αλήθεια, στην παρουσίαση του Σεπτεμβρίου από την Apple και ουσιαστικά επισκίασε όλα τα άλλα προϊόντα της. Και, όπως και να ’χει, δίκαια γιατί πρόκειται για κάτι εντελώς καινούριο και η Apple είχε χρόνια να παρουσιάσει κάτι εντελώς καινούριο. Ωραίες οι αναβαθμίσεις των iPhone και των iPad ως τώρα, αλλά το iPad Pro είναι ένα προϊόν που μας εισάγει σε ένα χώρο - αυτόν των σούπερ tablet - που μέχρι τώρα υπήρχε μια ισχνή παρουσία που ουσιαστικά τη μονοπωλούσε η Microsoft με τη σειρά Surface Pro.

Μετά από την παρουσίαση της Apple, αμέσως εμφανίστηκαν κι άλλοι «παίχτες» στο χώρο όπως η Google και η Microsoft ανασκουμπώθηκε να παρουσιάσει το εκπληκτικό επίσης Surface Pro 4 νιώθοντας στην κυριολεξία την ανάσα της Apple «στο σβέρκο της». Μπορεί να φάνηκε ότι η Microsoft προς στιγμήν έδειξε το δρόμο - με τα Surface - αλλά, όπως φαίνεται, όλοι περίμεναν την κίνηση της Apple για να δημιουργηθεί μια καινούρια αγορά, πράγμα που έγινε, καθώς τα 12,13άρια tablet, αρχίζουν να πληθαίνουν πια.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Microsoft Surface Book

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Αν και το iPad Pro φαινομενικά ακολουθεί τις γενικές σχεδιαστικές αρχές των προκατόχων του, και ειδικά του Air 2, αυτό οπωσδήποτε γίνεται σε αρκετά μεγαλύτερη κλίμακα. Έτσι, η γενική αισθητική, υλικό κατασκευής, πλήκτρα και θέσεις πλήκτρων είναι πανομοιότυπα με του iPad Air 2. Και ταυτόχρονα είναι, αν και μεγαλύτερο πολύ άνετο στο κράτημα (για το μέγεθός του) και απολαυστικό στη χρήση.

Αν και τόσο μεγαλύτερο λοιπόν, δε σε κάνει να νιώθεις ότι είναι «ανισόρροπο» ή χοντροκομμένο. Είναι άνετο στο κράτημα, αλλά κάποια στιγμή μάλλον θα χρειαστείς γραφείο ή άλλη σταθερή επιφάνεια για μεγαλύτερη άνεση, ειδικά αν προσθέσεις και το αποσπώμενο πληκτρολόγιο.

ired ipad pro 02

Πέρα από την αύξηση στην επιφάνεια υπάρχουν σχεδιαστικά στοιχεία κλειδιά που το iPad Pro διαφέρει από τα άλλα αδέλφια του και που έχουν να κάνουν με λειτουργικές διαφοροποιήσεις από αυτά.

Ένα από αυτά είναι τα τέσσερα ηχεία έναντι των δύο του Air 2 (που μάλιστα είναι τόσο κοντά τοποθετημένα ώστε να χάνεται κάθε αίσθηση στερεοφωνίας στο Air 2). Αυτή η αύξηση δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα τον δυνατότερο ήχο αλλά, σύμφωνα με την Apple, τα 4 ηχεία ρυθμίζουν αυτόματα την απόκρισή τους - ανάλογα με το πώς το κρατάμε και με το χώρο - προκειμένου να παρουσιάζουν μια σταθερή πάντα και ποιοτική απόδοση.

Υπάρχει επίσης μια νέα θύρα σύνδεσης στην αριστερή πλευρά του iPad Pro. Η Apple το ονομάζει Smart Connector και είναι σχεδιασμένος για το αξεσουάρ του πληκτρολογίου, του Smart Keyboard. Ίσως μάλιστα στο μέλλον δούμε κι άλλα αξεσουάρ από τρίτους κατασκευαστές που θα εκμεταλλεύονται αυτή τη θύρα.

ired ipad pro 03

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Microsoft Surface Pro 4

Η οθόνη

Η οθόνη του iPad Pro είναι σχεδόν 13 ίντσες (12,9) σε διαγώνιο. Και με δεδομένη την υψηλότερη ανάλυση και πυκνότητα σε pixel ανά ίντσα (ΡΡΙ) μπορούμε να καταλάβουμε ότι η απεικόνιση είναι σκάλες ανώτερη από οποιουδήποτε μικρότερου iPad. Συν το ότι αυτό το επιπλέον μέγεθος, δεν μεταφράζεται μόνο σε αυξημένη ποιότητα απεικόνισης , αλλά και σε αυξημένη παραγωγικότητα. Με ανάλυση που φτάνει τα 2732 x 2048 pixel και πυκνότητα τα 264.68 ppi, είναι οθόνη που θα καλύψει κάθε είδους απαίτηση.

Μάλιστα η Apple καυχήθηκε - και είναι αλήθεια - ότι το iPad Pro έχει περισσότερα pixel στην οθόνη του από το 15 ιντσών Macbook Pro(!). Και είναι και αρκετά ισχυρό σε επεξεργαστική ισχύ, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοιων απαιτήσεων οθόνη, σε κάθε είδους εργασία: από απλή ανάγνωση και παρακολούθηση ταινιών, μέχρι επεξεργασία βίντεο και απαιτητικά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την Apple, «για πρώτη φορά σε μια συσκευή μας, η οθόνη αναγνωρίζει το περιεχόμενο που απεικονίζεται ώστε να αυξάνει ή να μειώνει τους ρυθμούς ανανέωσης (refresh rate) αντίστοιχα με τις απαιτήσεις, από τα 30 fps (frames per second) μέχρι και τα 60 fps. Αυτό σημαίνει ότι είναι, όχι μόνο μεγάλη, η οθόνη, αλλά και ενεργειακά αποδοτική.»

Εννοείται ότι οι νέες λειτουργίες του iOS όπως το Split Screen και το Picture in Picture, είναι πραγματικά «στο σπίτι τους» με το iPad Pro, δείχνοντας ότι σχεδιάστηκαν ουσιαστικά με αυτό κατά νου.

ired ipad pro 04

Δείτε ακόμη: Google Pixel C: εμπρός στο δρόμο που χάραξε το iPad Pro.

Τα νέα χαρακτηριστικά

1. Τα ηχεία

ired ipad pro 05

Όπως είπαμε, το iPad Pro έχει τέσσερα ηχεία που ρυθμίζουν αυτόματα την απόκρισή τους - ανάλογα με το πώς το κρατάμε και με το χώρο - προκειμένου να παρουσιάζουν μια σταθερή πάντα και ποιοτική απόδοση. Επίσης, το νέο «κέλυφος» του iPad Pro , επιτρέπει μεγαλύτερη απόκριση συχνότητας και μέχρι τριπλάσια ακουστική ισχύ σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα.

ired ipad pro 06

2. Αποδοτικότητα στη χρήση ισχύος

Ενώ έχει πολύ μεγαλύτερη μπαταρία από τους προκατόχους του, το γεγονός ότι επιπλέον διαχειρίζεται την ενέργειά της - ειδικά στην οθόνη - με έξυπνο τρόπο με το να αλλάζει την ενεργειακή κατανάλωσή της ανάλογα με τις απαιτήσεις απεικόνισης, κάνει το iPad Pro να έχει πολύ καλή απόκριση στη χρήση της μπαταρίας του. Σε συνδυασμό με τη χρήση Χαμηλής κατανάλωσης που εμφανίστηκε ως νέο χαρακτηριστικό του iOS 9, η απόδοση της μπαταρίας ανεβαίνει κι άλλο.

3. Επεξεργαστής

Το iPad Pro έχει έναν νέο πανίσχυρο επεξεργαστή, τον Α9Χ, που, σύμφωνα με την Apple, έχει σχεδόν διπλάσια ισχύ από τον Α8Χ του iPad Air 2. Και επιπλέον, πάλι κατά την Apple, μπορεί να νικήσει σε ισχύ επεξεργασίας και γραφικών οποιοδήποτε σύγχρονο λάπτοπ μέσης κατηγορίας.

ired ipad pro 07

Κι αν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εφαρμογές στο iOS που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια ισχύ, είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν και πιθανότατα θα είναι παιχνίδια πρώτα. Εντωμεταξύ, η ισχύς αυτή είναι υπέρ-αρκετή για την ταυτόχρονη επεξεργασία 4 βίντεο 4Κ. Και επειδή το Pro απευθύνεται σε δημιουργικούς ανθρώπους κυρίως και καλλιτέχνες, είναι σίγουρο ότι οι συγκεκριμένοι θα βρουν τρόπο να το «ξεζουμίσουν». Άλλωστε μην ξεχνάμε ποιοι είναι αυτοί που στρέφονται στην αγορά Macbook Pro.

Από την άλλη μεριά όμως, τόση ισχύς μπορεί να γίνει και μειονέκτημα, δεδομένου ότι αυξάνει την τιμή αγοράς και στις κοινές εργασίες ενός κλασικού εργασιακού περιβάλλοντος είναι άχρηστη. Με δεδομένο όμως ότι αυτή η αγορά είναι που απευθύνεται συνήθως η Apple με τα iPad, μένει να δούμε τι πωλήσεις θα κάνει το Pro.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 ο έτερος των γιγάντων

4. RAM

Αν και στην αρχή η Apple δεν έλεγε το ποσό της εγκατεστημένης RAM στο iPad Pro (και συνήθως δε λέει για τις συσκευές της) έγινε τελικά γνωστό ότι έχει 4 GB. Μπορεί - λόγω της συνήθειας με τα PC και Mac - να μας φαίνεται αυτό το ποσό μικρό, αλλά για τα δεδομένα του iOS και των iPad είναι τερατώδες. Το iPad Air για παράδειγμα έχει 2 GB τα οποία έχουν αποδειχθεί υπέρ το δέον αρκετά για κάθε είδος εργασία στο iOS. Και όλα τα προηγούμενα μοντέλα έχουν μόλις 1 GB που και πάλι φτάνει ακόμη και σήμερα στην εποχή του iOS 9 και με το παραπάνω.

Αν δεν το πιστεύετε, έχω το iPad 4 και το χρησιμοποιώ σαν πολυκάναλο στούντιο φορτώνοντας επιπλέον μουσικές εφαρμογές μαζί με το GarageBand και δουλεύει απρόσκοπτα και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και με το iOS 9. Το 1 GB RAM εξακολουθεί να είναι αρκετό για ένα iPad, Τα 2 GB του Air 2 είναι πλούσια, φανταστείτε τι γίνεται με 4 GB και τον Α9Χ.

Απλά η πολυδιεργασία που εμφανίστηκε με το SplitScreen, θα είναι παιχνιδάκι και όχι μόνο.

5. Αποθηκευτικός χώρος

Για την εμμονή της Apple με τα 16 GB στα εισαγωγικά μοντέλα της έχουμε μιλήσει. Καταντάει στα όρια της ψύχωσης. Στο iPad Pro έγινε το εξής συνταρακτικό αποφύγαμε μεν τα 16 GB αλλά βρεθήκαμε με μόνο δύο επιλογές: 32 GB και 128 GB. Με δεδομένο ότι ένα τέτοιο μηχάνημα θα είναι το ίδιο ανέκδοτο με 32 GB χώρου, όσο ένα iPhone 6S με 16 GB. Τελικά άμα είναι να δώσει κανείς λεφτά για ένα τέτοιο εργαλείο θα είναι αμαρτία να το στραγγαλίσει με 32 GB αποθηκευτικού χώρου μόνο, άρα τα 128 GB γίνονται μονόδρομος. Μπράβο Apple. Τι σου κόστιζε να βάλεις ένα μοντέλο των 64 GB;

ired ipad pro 08

6. Κάμερες

Το iPad Pro έχει τις ίδιες δύο κάμερες με το iPhone 6 και το iPad Air 2. Μια οπίσθια των 8 megapixel και μια εμπρόσθια των 1,2 megapixel. Καμία πρωτοτυπία εδώ ή αλλαγή. Όμως και πάλι, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες κάμερες κάνανε πάταγο ποιοτικά όταν βγήκαν πέρυσι, δε μπορούμε να πούμε ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Άλλωστε δεν χρησιμοποιείς ένα iPad για φωτογραφική μηχανή (θα μοιάζεις με ούφο αν σηκώνεις ένα θηρίο των 13 ιντσών για φωτογράφιση), οπότε είναι αρκετές και με το παραπάνω.

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

7. Διάρκεια μπαταρίας

Κατά την Apple, η μπαταρία του iPad Pro θα έχει διάρκεια 10 ωρών για κανονική χρήση (παρακολούθηση βίντεο, χρήση Internet κλπ). Αυτό είναι ένα στάνταρ γενικώς για τα tablet της Apple, οπότε, δεν έχουμε κάτι διαφορετικό ή περίεργο εδώ. Μάλιστα, η Apple έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι αυτά που δηλώνει για τις συσκευές της είναι ακριβή και ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάρκεια της μπαταρίας. Η ισχύς της συγκεκριμένης μπαταρίας είναι απόδοσης 38.5-watt/ώρα, κατά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του iPad Air 2 (27.3-watt/ώρα). Αν συνυπολογίσουμε και τις δυνατότητες αυτόματης ρύθμισης της κατανάλωσης της οθόνης, τότε, ίσως να πάρουμε και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τελικά.

8. Συνδεσιμότητα

Όπως πάντα στα iPad, έτσι και στο Pro, υπάρχει μια σκέτη Wi-Fi έκδοση και μια με επιπλέον δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας - LTE. Το Wi-Fi υποστηρίζει πρωτόκολλα 802.11ac (όπως και στο Air 2). Επιπλέον υποστηρίζονται και τα DC-HSDPA, HSPA+ πρωτόκολλα σύνδεσης. Και ακόμη υπάρχει υποστήριξη Bluetooth 4.2. Όλα καλά ως εδώ και τίποτε το πολύ επαναστατικό. Η θύρα Lightning για φόρτιση και δεδομένα παραμένει, αλλά ακούστηκε μια φήμη ότι θα μπορεί και να φορτίσει άλλες συσκευές - αυτό παραμένει να επιβεβαιωθεί όμως.

9. Διαστάσεις και βάρος

Το iPad Pro είναι εντυπωσιακά λεπτό. Για την ακρίβεια υπερβαίνει μόλις κατά ένα χιλιοστό το πάχος του iPad Air 2! Παρακάτω είναι οι ακριβείς διαστάσεις του (σε παρένθεση του iPad Air 2 για σύγκριση):

  • Φάρδος: 220.6mm (169.5)
  • Μήκος: 305.7mm (240)
  • Πάχος: 6.9mm (6.1)
  • Βάρος: 713gr ((Wi-Fi-only); 723g (cellular model) (437/444)