Έρχονται όρια στη χρήση της τεχνολογίας για τους νέους

Έρχονται όρια στη χρήση της τεχνολογίας για τους νέους
ired.gr

«Έχετε 1 ώρα και 43 λεπτά», κάτι τέτοιο ίσως να αναγράφεται στο κινητό ή στο tablet, σε λίγο καιρό, όταν το πιάνει στα χέρια του ένας έφηβος.

Οι τεχνολογικές εταιρείες κινδυνεύουν να επαναλάβουν τα λάθη των καπνοβιομηχανιών, αν αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για τον κίνδυνο που θέτουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους στην ψυχική υγεία των νέων. Η άποψη αυτή προέρχεται από μια έκθεση του Strategic Society Centre, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι κατασκευαστές smartphone και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να εξετάσουν το πώς οι νέοι άνθρωποι επηρεάζονται από την τεχνολογία και ενδεχομένως να επανασχεδιάσουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους αναλόγως.

Διαβάστε επίσης: «Δημιουργία Apple id για παιδιά»

ired guidelines for screentime 01

Η έκθεση εκπονήθηκε ως απάντηση στην έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, η οποία αναφέρει ότι παιδιά, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, που κάνουν chat στα social media και παίζουν videogames στις παιχνιδοκονσόλες, σχετίζονται με υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα. Επίσης, η έντονη χρήση των smartphones και tablet συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας μεταξύ των εφήβων.

Διαβάστε επίσης: «Πώς να κλειδώσετε τα παιδιά σας έξω ...από το iPhone»

ired guidelines for screentime 02

Βέβαια, οι νέες τεχνολογίες έχουν προσφέρει εξαιρετικά οφέλη σε εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανησυχήσουν για τις επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών στην ευημερία κάποιων νέων ανθρώπων. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας του σήμερα θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στο θέμα αυτό αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να καταλήξουν σαν τις καπνοβιομηχανίες του παρελθόντος που δεν αναγνώριζαν τις επιπτώσεις των προϊόντων τους στην δημόσια υγεία

δήλωσε ο James Lloyd, διευθυντής του SSC.

Διαβάστε επίσης: «Το YouTube σε ασφαλή χέρια με γονικό έλεγχο»

ired guidelines for screentime 03

Φυσικά τα σχολεία μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο σε όλο αυτό το ζήτημα, αφού μέσω της εκπαίδευσης στην τάξη, οι νέοι θα καταλάβουν ότι η χρήση των social media μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανεπαρκείς όταν συγκρίνουν την online ζωή τους με αυτή την συνομηλίκων τους.

ired guidelines for screentime 04

To SSC έχει καταρτίσει συστάσεις με κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη συνιστώμενη ποσότητα του χρόνου που θα πρέπει να αφιερώνουν οι νέοι μπροστά σε μια οθόνη. Αυτές περιλαμβάνουν ενθάρρυνση των νέων να καταφέρουν να κρατήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στην online και την offline ζωή τους, αλλά και την εγκατάσταση εικονικών μετρητών της χρήσης στα social media, με προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, για όλους τους χρήστες που είναι κάτω των 18 ετών.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: