Πρόσβαση στο internet με Li-Fi

Πρόσβαση στο internet με Li-Fi
ired.gr

Πώς θα σας φαινόταν αν η λάμπα του γραφείου σας σας συνέδεε στο internet; Ποιος θα χρειάζεται το Wi-Fi, όταν θα υπάρχει το Li-Fi;

Οι κλασικές λάμπες μας έχουν δώσει τα φώτα τους πάνω από έναν αιώνα αλλά από τότε που εμφανίστηκαν στην αγορά οι λαμπτήρες LED, οι ημέρες τους είναι μετρημένες. Η νέα τεχνολογία φωτισμού καταναλώνει το ένα δέκατο της ισχύος των λαμπτήρων πυρακτώσεως και έχει διάρκεια ζωής 30 φορές περισσότερο. Όμως, από ότι φαίνεται, τα LED δεν θα περιοριστούν μόνο στο φωτισμό.

ired li fi 01

Διαβάστε επίσης: «Γιατί επιβάλλεται να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία ‘Βοήθεια Wi-Fi’»

Τα επόμενα χρόνια να είστε έτοιμοι για μια ακόμη τεχνολογική επανάσταση: τις επικοινωνίες Li-Fi. Η παρούσα τεχνολογία Wi-Fi, η οποία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα, δεν μπορεί να συμβαδίσει με την τεράστια ζήτηση για ασύρματες υπηρεσίες δεδομένων. Μάλιστα, οι προβλέψεις λένε, ότι μέχρι το 2019, περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια συσκευές, από smartphones και φορητούς υπολογιστές, θα ζητάνε να συνδεθούν ασύρματα αλλά αυτό δεν θα είναι εφικτό για όλους, λόγω περιορισμένου εύρους ζώνης.

ired li fi 02

Διαβάστε επίσης: «Εξαλείψτε προβλήματα δικτύωσης Wi-Fi που έφερε μαζί του το λειτουργικό iOS9»

Αλλά τι ακριβώς είναι το Li-Fi και πώς λειτουργεί. Το Li-Fi ή Light Fidelity είναι μια αμφίδρομη, υψηλής ταχύτητας, οπτική τεχνολογία δικτύωσης, παρόμοια με το Wi-Fi, η οποία χρησιμοποιεί το ορατό φως για τη μεταβίβαση των δεδομένων. Πρόκειται για την τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για χρήση στους λαμπτήρες LED, οι οποίοι διαθέτουν ένα εσωτερικό τσιπ. Το τσιπ διαμορφώνει τόσο γρήγορα την ένταση του φωτός, που η διαμόρφωση δεν είναι αισθητή στο ανθρώπινο μάτι. Το φως από τις λάμπες, στη συνέχεια, λαμβάνεται από τους υποδοχείς της συσκευής.

ired li fi 03

Γιατί όμως το Li-Fi να είναι καλύτερο από το Wi-Fi; Γιατί καταρχάς, η εκκίνηση θα είναι ταχύτερη και θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων. Μια λευκή λάμπα Led θα μπορεί να ξεκινήσει από ρυθμό δεδομένων 1.7 GB και να φτάνει στα 10 GB αν οι λαμπτήρες πολλαπλασιαστούν.

Διαβάστε επίσης: «Wi-Fi Aware: νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης»

ired li fi 04

Φυσικά υπάρχουν και μειονεκτήματα. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η τεχνολογία δεν υφίσταται αλλά και η πηγή φωτός πρέπει να είναι πολύ κοντά στον δέκτη.

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: