Η Apple αφαιρεί Ad Blockers από το App Store για λόγους ασφαλείας

Η Apple αφαιρεί Ad Blockers από το App Store για λόγους ασφαλείας
ired.gr

Δείτε πως μπορείτε να αφαιρέσετε τις επικίνδυνες εφαρμογές από την συσκευή σας.

Η Apple στο τελευταίο λειτουργικό σύστημα iOS 9, έδωσε την δυνατότητα μπλοκαρίσματος διαφημίσεων στο Safari, για iPhone και iPad. Μερικές εταιρίες όμως προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας την αφαίρεση των διαφημίσεων ακόμη και εντός εφαρμογών (In-App).

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούν root certificates και αυτό τους δίνει πρόσβαση στα ιδιωτικά μας δεδομένα. Ουσιαστικά οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν ως ενδιάμεσο φίλτρο για κάθε δραστηριότητα στο διαδίκτυο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Apple αφαίρεσε αυτές τις εφαρμογές.

Η Apple είναι βαθιά αφοσιωμένη στην προστασία του απόρρητου του καταναλωτή και στην ασφάλεια. Αφαιρέσαμε μερικές εφαρμογές από το App Store γιατί εγκαθιστούσαν root certif-icates τα οποία επέτρεπαν την συλλογή των δεδομένων δικτύου του καταναλωτή και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκθέσουν την ασφάλεια σε επίπεδο SSL/TLS. Εργαζόμαστε δίπλα στους προγραμματιστές για να επαναφέρουμε γρήγορα τις εφαρμογές τους στο App Store, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε ότι το απόρρητο και η ασφάλεια του καταναλωτή δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αυτό ήταν το σχόλιο του εκπρόσωπου της Apple.

delete root certificate 09

Το παράδοξο είναι πως κατάφεραν να γίνουν αποδεκτές στο App Store εφαρμογές Ad-block που βασίζονται σε πιστοποιητικά root. Διαπράττουν βαθιά ανάλυση όλων των πακέτων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου “ασφαλών” συνδέσεων για χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες καθώς και ιδιωτικές συνομιλίες. Τα στοιχεία αυτά μεταφέρονται στους servers της εφαρμογής και δεν υπάρχει τρόπος αφαίρεσης ή διαγραφής τους.

delete root certificate 07

Σίγουρα θα υπάρχουν παράπονα από τους χρήστες που θέλουν αυτές τις εφαρμογές αλλά και από τους δημιουργούς τους. Ο κίνδυνος όμως που υπάρχει με την χρήση αυτών των εφαρμογών είναι εξαιρετικά υψηλός.

Οι χρήστες Mac δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς οι αντίστοιχες επεκτάσεις στο Safari του Mac OS X, δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας, το μπλοκάρισμα διαφημίσεων γίνεται με ασφάλεια και με την τήρηση του απορρήτου. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη δυνατό να εφαρμοστεί στους Ad-blockers εντός εφαρμογών.

delete root certificate 08

Έχετε κατεβάσει εφαρμογές Ad-Block που διαθέτουν root certificates;

Δείτε στην επόμενη σελίδα οδηγίες διαγραφής των root certificates.

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »