OS X El Capitan: Αυτόματη απόκρυψη / εμφάνιση της γραμμής μενού από την επιφάνεια εργασίας

OS X El Capitan: Αυτόματη απόκρυψη / εμφάνιση της γραμμής μενού από την επιφάνεια εργασίας
ired.gr

Στο λογισμικό OS X El Capitan μπορείτε να αποκρύψετε αυτόματα και τη γραμμή μενού, δείτε πως:

Δεν είναι μυστικό πως το πρώην λειτουργικό OS X Yosemite, δεν ήταν και το πιο αξιόπιστο κατά την κυκλοφορία του. Έτσι η Apple επικέντρωσε τις προσπάθειές της, ώστε το νέο λογισμικό OS X El Capitan, να είναι σταθερό και βελτιωμένο σε επιδόσεις. Αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται πως το El Capitan, στερείται νέων χαρακτηριστικών.

Ένα από αυτά τα νέα χαρακτηριστικά που αφορούν την τάξη, είναι η δυνατότητα απόκρυψης της γραμμής μενού (menu bar) από την επιφάνειας εργασίας, κατά την ίδια μέθοδο με την απόκρυψη του dock, σε προηγούμενες εκδόσεις του λογισμικού. Όταν η επιλογή είναι ενεργοποιημένη, η γραμμή μενού (menu bar) σύρεται προς τα επάνω από το ένα άκρο της οθόνης έως το άλλο, του υπολογιστή σας Mac.

ired mac hide menu bar 01

Διαβάστε επίσης: Πραγματοποιήστε καθαρή εγκατάσταση του λογισμικού OS X El Capitan

Τυχόν στοιχεία ή δεδομένα που υπάρχουν στο περιβάλλον εργασίας και ενδεχομένως να περιορίζονταν από την παρουσία της γραμμής μενού - κατά την ταξινόμηση στην οθόνη - θα μετακινηθούν αυτόματα, έως ότου καταλάβουν τον επιπλέον χώρο στην οθόνη. Εδώ θα πρέπει να σημειώσετε πως η γραμμή εργαλείων συνεχίζει να υπάρχει καθώς είναι η τοποθεσία με βασικές λειτουργίες, σε πολλές εφαρμογές.

Κατά την απόκρυψη της γραμμής μενού (θα σας υποδείξουμε το πώς παρακάτω), μπορείτε να έχετε πρόσβαση, μετακινώντας τον δρομέα με το mouse ή με την επιφάνεια αφής, στην κορυφή της οθόνης. Ενδεχομένως να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση της τάξεως των δευτερολέπτων, πριν αποκαλυφθεί και πάλι η γραμμή μενού στην κορυφή του υπολογιστή σας Mac, ακριβώς όπως εμφανίζεται και το dock, έπειτα από την επιλογή απόκρυψής του.

ired mac hide menu bar 02

Σε αντίθεση με την εμφάνιση του dock, δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε τη ρύθμιση του χρόνου καθυστέρησης για την εμφάνιση. Είναι ένα μειονέκτημα της λειτουργίας, ειδικά για χρήστες που επιθυμούν ακαριαία πρόσβαση στη γραμμή μενού χωρίς καθυστέρηση, από το drop down animation.

Διαβάστε επίσης: OS X El Capitan: Κυκλοφόρησε ο επίσημος ελληνικός ορθογράφος

To συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν μπορούμε να το κατατάξουμε ως μία εντελώς νέα λειτουργία. Σε προηγούμενες εκδόσεις λογισμικού, η γραμμή μενού γίνονταν αόρατη, κατά την ενεργοποίηση της προβολής πλήρους οθόνης συμβατών εφαρμογών. Το νέο δεδομένο είναι η δυνατότητα του χρήστη να αποκρύψει τη γραμμή μενού, ακόμη και στην επιφάνεια εργασίας.

Η ενέργεια αυτή επιτρέπει τη μέγιστη προβολή τρίτων εφαρμογών που δεν υποστηρίζουν τη λειτουργία πλήρους οθόνης αλλά και μπορείτε καλύτερα να τις χρησιμοποιήσετε σε κατάσταση παραθύρου.

Απόκρυψη γραμμής μενού στο OS X El Capitan

Για να επιτύχετε την απόκρυψη της γραμμής μενού στον υπολογιστή σας, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τη διαδρομή, Μενού (Λογότυπο της Apple) πάνω αριστερά > Προτιμήσεις συστήματος > Γενικά. Εκεί θα βρείτε ένα νέο πλαίσιο επιλογής κάτω ακριβώς από τη ρύθμιση "Χρήση σκούρας γραμμής μενού και dock".

ired mac hide menu bar 03

Η ρύθμιση όμως που εσείς θα πρέπει να επιλέξετε είναι η "Αυτόματη απόκρυψη και εμφάνιση γραμμής μενού". Επιστρέψτε στην οθόνη εργασίας, κι ελέγξτε τη θέση της γραμμής μενού κι αν κατά τη τοποθέτηση του δρομέα στο πάνω μέρος της οθόνης με τη χρήση του mouse ή μιας επιφάνειας αφής όπως προείπαμε, εξαφανιστεί σταδιακά η γραμμή μενού.

Διαβάστε επίσης: Που μπορώ να αναζητήσω τον σειριακό αριθμό στο Mac μου;

Επίσης ελέγξτε και τα εικονίδια που τυχόν υπάρχουν στην επιφάνεια εργασίας, αν αναδιαταχτούν στην οθόνη. Τέλος μεταφέρετε τον δρομέα ξανά στην κορυφή της οθόνης, προκειμένου να ελέγξετε την επαναφορά της γραμμής μενού.

Εάν κάποια στιγμή η απόκρυψη και η εμφάνιση της γραμμής μενού θεωρηθούν περιττές και θέλετε να απενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό, ακολουθήστε τη διαδρομή, Λογότυπο Apple > Προτιμήσεις συστήματος > Γενικά και απο-επιλέξτε τη ρύθμιση. Η απενεργοποίηση της απόκρυψης/ εμφάνισης γραμμής μενού δεν απαιτεί επανεκκίνηση ή αποσύνδεση του χρήστη. Η "εντολή" εκτελείται άμεσα.

Σας αποκαλύψαμε πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε το νέο χαρακτηριστικό απόκρυψης γραμμής μενού στο λογισμικό OS X El Capitan. Εάν υπάρχουν απορίες σχετικές με τις παραπάνω οδηγίες, παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: