After Dark: 11,660 φωτογραφίες στο φεγγάρι

After Dark: 11,660 φωτογραφίες στο φεγγάρι
ired.gr

Project Apollo Archive: 11 χιλιάδες “αποδείξεις” ότι η προσσελήνωση δεν ήταν σκηνοθετημένη.

Όταν ξεκίνησαν οι αποστολές Apollo από την NASA, οι φωτογραφίες ήταν ένα πολύτιμο μέσο, όχι μόνο για την σχεδίαση της αποστολής (χαρτογράφηση, επιλογή τοποθεσίας προσσελήνωσης κ.ά.) αλλά και για την κοινοποίηση της απερίγραπτης αίσθησης του να βρίσκεσαι στο διάστημα καθώς και της καθηλωτικής εικόνας της Γης, όπως αυτή φαίνεται από την σελήνη.

Οι αστροναύτες ήταν εξοπλισμένοι με φωτογραφικές μηχανές κατασκευασμένες από την Σουηδική εταιρία, Hassedlblad και φακούς κορυφαίας ποιότητας από την Γερμανική Carl Zeiss.

Η συλλογή με τις 11,660 φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ενός ιδιώτη, του Kipp Teague, ο οποίος έχει αναλάβει το Project Apollo Archive. Προσφάτως κοινοποίησε στην ιστοσελίδα Flickr όλη την συλλογή, έτσι ώστε να βρίσκεται στην διάθεση όλων μας.

Οι φωτογραφίες έχουν συλλεγεί και έχουν επιλεγεί από τις κοινοποιήσεις που έχει κάνει το Johnson Space Centre καθώς και από τον Apollo Image Atlas του Lunar and Planetary Institution.

Πρόκειται για μία συλλογή από ιστορικές φωτογραφίες, οι οποίες δεν αποτελούν απόδειξη μόνο της προσσελήνωσης, αλλά παράλληλα περιγράφουν την μεγάλη προσπάθεια που γινόταν εκείνη την περίοδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν την “Μάχη του Διαστήματος”.

Για τις φωτογραφίες έχουν χρησιμοποιηθεί αρχικά φωτογραφικές μηχανές Hasselblad 550C με φωτογραφικό φιλμ μεσαίου μεγέθους. Στην συνέχεια πρώτη ηλεκτρονική φωτογραφική μηχανή ήταν η Hasselblad 500EL, η οποία έκανε πιο εύκολες τις λήψεις με τους εσωτερικούς μηχανισμούς της.

Το φιλμ που χρησιμοποιήθηκε είχε μέγεθος 70 χιλιοστών και μπορούσε να κάνει λήψη 160 έγχρωμων φωτογραφιών.

Εκτός από τις φωτογραφικές Hasselblad έγινε και χρήση μίας μηχανής Kodak η οποία μπορούσε να κάνει μεγεθυμένες στερεοσκοπικές λήψεις της επιφάνειας της σελήνης.

Απολαύστε μερικές από τις εικόνες του Project Apollo Archive:

Εάν θέλετε να δείτε και τις 11,660 φωτογραφίες πατήστε εδώ.

ired after dark moon landing 01

Η αυγή του πλανήτη Γη, σε τροχιά γύρω από την σελήνη από την αποστολή Apollo 10, Μάιος 1969.

ired after dark moon landing 02

Ο μηχανικός Wally Schirra, σε τροχιά γύρω από την Γη, μέρος της αποστολής Apollo 7, Οκτώβριος 1968.

ired after dark moon landing 03

Η Αφρική από το διάστημα, αποστολή Apollo 17, Δεκέμβριος 1972.

ired after dark moon landing 04

Σεληνιακό όχημα, Apollo 17, Δεκέμβριος 1972.

ired after dark moon landing 05

Ο τελευταίος άνθρωπος στην σελήνη. 13 Δεκεμβρίου 1972.

από Jericho

Δείτε περισσότερα: