Πραγματοποιήστε καθαρή εγκατάσταση του λογισμικού OS X El Capitan

Πραγματοποιήστε καθαρή εγκατάσταση του λογισμικού OS X El Capitan
ired.gr

Είστε από τους χρήστες που επιθυμούν καθαρή εγκατάσταση σε κάθε αναβάθμιση του λογισμικού OS X; Δείτε πως θα το επιτύχετε.

Είναι πολλοί οι χρήστες που επιθυμούν μία καθαρή εγκατάσταση του λογισμικού OS X El Capitan στον υπολογιστή Mac, γνωστή με την ορολογία “Clean Install”. Μια καθαρή εγκατάσταση, περιλαμβάνει τη διαγραφή του δίσκου εκκίνησης, κάνοντας μια νέα εγκατάσταση του λογισμικού OS X 10.11.

H ενέργεια αυτή, προϋποθέτει οι χρήστες να βασιστούν στα τοπικά αντίγραφα ασφαλείας, προκειμένου να επαναφέρουν τα δεδομένα τους. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ακολουθήσουν την κανονική διαδικασία αναβάθμισης σε λογισμικό OS X El Capitan, αφού πρώτα λάβουν τη νέα αναβάθμιση από το Mac App Store. O οδηγός που σας παραθέτουμε παρακάτω, αφορά χρήστες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν καθαρή εγκατάσταση.

ired mac os x clean install 01

Ξεκινώντας τη διαδικασία, θα πρέπει κατ' αρχή να δημιουργήσετε ένα drive εκκίνησης (bootable installer) OS X El Capitan με USB flash drive, προκειμένου να πραγματοποιήσετε καθαρή εγκατάσταση. Εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει το OS X 10.11 στον υπολογιστή σας Mac, θα πρέπει εκ νέου να κατεβάσετε την αναβάθμιση, δημιουργώντας drive εκκίνησης με τις παρακάτω προδιαγραφές.

Διαβάστε: Πώς να φτιάξετε ένα bootable USB drive για το OS X El Capitan beta

Θα πρέπει να έχετε κατά νου, πως μία καθαρή εγκατάσταση, θα διαγράψει οτιδήποτε υπάρχει στον υπολογιστή σας, κάνοντας διαμόρφωση του δίσκου και στη συνέχεια θα γίνει εγκατάσταση του λογισμικού OS X El Capitan, χωρίς να υπάρχει τίποτε άλλο στο δίσκο σας.

Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση, επιβάλλεται να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας. Καλό θα ήταν οι χρήστες που θα ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία, να γνωρίζουν από λογισμικό των υπολογιστών Mac (προχωρημένοι).

Εάν δεν γνωρίζετε για πιο λόγο κάνουμε μία καθαρή εγκατάσταση και δεν διατηρείτε αντίγραφο ασφαλείας του υπολογιστή σας, θα σας συμβουλεύαμε να μην προχωρήσετε. Υπάρχει ενδεχόμενο να χάσετε σημαντικά δεδομένα. Μπορείτε να διατηρήσετε αντίγραφο ασφαλείας, κάνοντας χρήση της εφαρμογής Time Machine, πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε οδηγίες:

Διαβάστε: Time Machine: Δημιουργήστε και επαναφέρετε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας Mac

Εναλλακτικά μπορείτε να διατηρήσετε αντίγραφα των δεδομένων σας, με μη αυτόματο τρόπο. Σιγουρευτείτε πως έχετε διασφαλίσει δεδομένα όπως φωτογραφίες, video σημαντικά έγγραφα ή οποιαδήποτε άλλα δεδομένα. Οτιδήποτε δεν έχει αποθηκευτεί εκτός του υπολογιστή, θα διαγραφεί.

  • Συνδέστε το USB εκκίνησης κι εγκατάστασης στον υπολογιστή σας Mac, και προχωρήστε σε επανεκκίνηση.
  • Μόλις ακούσετε τον ήχο εκκίνησης κρατήστε πατημένο το πλήκτρο "Option" έως ότου δείτε ένα αναδυόμενο μενού στην οθόνη με τίτλο "Εγκατάσταση OS El Capitan"
  • Στην οθόνη “Βοηθήματα OS X”, επιλέξτε “Βοήθημα Δίσκων

ired mac os x clean install 02

  • Στη συνέχεια αγγίξτε το δίσκο σας για παράδειγμα "Macintosh SSD" (ή οποιοδήποτε άλλον τίτλο έχετε δώσει στο δίσκο σας) και στη συνέχεια πατήστε το εικονικό πλήκτρο “Σβήσιμο".

ired mac os x clean install 03

  • Δώστε στο δίσκο ένα διαφορετικό όνομα ή διατηρήστε το ίδιο και στην "Μορφή" επιλέξτε "Extended OS X (Journaled)

ired mac os x clean install 04

  • Επιλέξτε "Σβήσιμο". Η ενέργεια αυτή θα διαγράψει οτιδήποτε υπάρχει στον υπολογιστή σας, Mac. Σημειώστε πως η ενέργεια είναι μη αναστρέψιμη.
  • Μόλις ολοκληρωθεί η διαγραφή του δίσκου σας, απομακρυνθείτε από την ενότητα “Βοήθημα δίσκων" κι επιστρέψτε στη σελίδα “Βοηθήματα OS X"
  • Επιλέξτε "Εγκατάσταση OS X" από το μενού.

ired mac os x clean install 05

  • Κάνετε κλικ στο εικονικό πλήκτρο “Συνέχεια”.

ired mac os x clean install 06

  • Συμφωνήστε με τους όρους κι επιλέξτε "Macintosh SSD" (ή οποιοδήποτε άλλον τίτλο έχετε δώσει στο δίσκο σας) από την πλευρική στήλη και στη συνέχεια κάνετε “Εγκατάσταση”.

Διαβάστε: OS X El Capitan: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα αναβάθμιση

Τελειώσατε. Το λογισμικό OS X El Capitan, θα εκτελέσει μία νέα εγκατάσταση σε ένα κενό πλέον δίσκο, ο οποίος μόλις διαμορφώθηκε. Για να ολοκληρωθεί η νέα εγκατάσταση OS X 10.11, ενδεχομένως να απαιτηθούν τουλάχιστον 30 λεπτά, ανάλογα με την ταχύτητα των δίσκων σας σε χρήση.

Όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, θα έχετε ένα ολοκαίνουριο λογισμικό, ακριβώς όπως όταν βγάλατε τον υπολογιστή σας, Mac, από τη συσκευασία του. Δεν υπάρχει κανένα αρχείο και κανένα δεδομένο, γι' αυτό και η διαδικασία, φέρει τον τίτλο "Clean Install", καθαρή εγκατάσταση. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να επαναφέρετε τα δεδομένα σας, μέσω των αντιγράφων ασφαλείας που έχετε διατηρήσει ή να ξεκινήσετε να τον χρησιμοποιείτε ως έναν εντελώς νέο υπολογιστή.

Αναπτύξαμε όσο ήταν δυνατό τη διαδικασία καθαρής εγκατάστασης του λογισμικού OS X El Capitan, για προχωρημένους χρήστες. Εάν υπάρχουν απορίες επί της διαδικασίας παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: