Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσίαση: iPad Air 2

Παρουσίαση: iPad Air 2
ired.gr

Πλήρης παρουσίαση του πιο τελευταίου μοντέλου που έχει βγάλει η Apple στα «κλασικά» tablet των 9,7".

Με λίγα λόγια ...

  • Τα υπέρ: Υπερβολικά κομψό, καλύτερη οθόνη από το προηγούμενο Air, εξαιρετικός επεξεργαστής, πολύ καλύτερη κάμερα από το Air, Touch ID.
  • Τα κατά: Τα γνωστά, φτωχά 16 GB στο μοντέλο entry level, χειρότερο ηχείο από το Air, αρκετά ακριβότερο από το Air, ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές συνθήκες.
  • Τελικά: Ένα πολύ σπουδαίο tablet, σίγουρα το καλύτερο στην κατηγορία του ασχέτως ανταγωνισμού. Όσοι το αγοράσουν θα απολαύσουν τις πολλές και σπουδαίες αρετές του.

Δείτε ακόμη: Χαρακτηριστικά iPad Air 2

ired ipad air 2 01

Είναι λεπτότερο, κομψότερο, ταχύτερο, βγαίνει σε χρυσαφί (αν θέλετε να «πουλάτε μούρη») αναγνωρίζει δακτυλικά αποτυπώματα και είναι το iPad. «Ο βασιλεύς απέθανεν ... ζήτω ο βασιλεύς», όπως λέμε. Και με το νέο iOS 9 έγινε ακόμη καλύτερο. Ίσως οι χρήστες Android και Windows, να απορρίπτουν τα iPhone για διάφορους λόγους και ίσως και να έχουν και δίκιο, αλλά όταν ερχόμαστε στα tablet, οι διαμαρτυρίες σταματούν απότομα: ο βασιλιάς είναι εδώ. Το iPad Air 2 είναι το «αρσενικό άλφα» ανάμεσα στα tablet.

Άσχετα με τις ανάγκες σας, αν ετοιμάζεστε για αγορά tablet, τότε μην κοιτάτε αλλού - κάνετε στον εαυτό σας αυτή τη χάρη. Σχεδίαση, άνεση, λειτουργικό και περιβάλλον εργασίας, επιδόσεις, κάμερα, γενικότερη ποιότητα - το iPad Air 2 «κόβει κ..λους» σε οποιαδήποτε κατηγορία και αξίζει τα λεφτά που ζητάει μέχρι τελευταίας δεκάρας. Ναι υπάρχει και το iPad Air που δεν παύει να είναι ένα καλό και πιο οικονομικό tablet, αλλά αν θέλετε ένα tablet που θα το χαρείτε με όλη τη σημασία της λέξης, τότε πάρτε το Air 2 με κλειστά μάτια και το χέρι στην καρδιά.

ired ipad air 2 02

Τα πρώτα iPad ήταν ελαφριά, ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Μετά ήλθε το iPad Air και είδαμε τι σημαίνει ελαφρύ, ή πάλι έτσι νομίζαμε. Μετά ήλθε το iPad Air 2 και τα είδαμε όλα. Το έκτο μοντέλο στη σειρά των iPad είναι αληθινά ... αεράτο. Είναι η πρώτη φορά που ένα tablet συναγωνίζεται τα smartphone σε βάρος (τουλάχιστον τα παλιότερα). Αν νομίζατε ότι το iPad Air ήταν ελαφρύ, τότε δεν έχετε δει τίποτε αν δε σηκώσετε ένα Air 2.

Και με την εκπληκτική, ακόμη φωτεινότερη και με υπέροχα μεγάλη ανάλυση οθόνη του, μοιάζει σαν να κουβαλάτε ένα φανταχτερό περιοδικό (που μπορεί και να ζύγιζε και πιο πολύ). Και αν τα «περιοδικά» είχαν και τέτοια κάμερα ...

Δείτε ακόμη: Χαρακτηριστικά iPad Air

ired ipad air 2 03

Με τη μεγάλη λεπτότητα ...

Όπως λέει κι ο Spiderman στην ταινία, «με τη μεγάλη δύναμη έρχονται μεγάλες θυσίες». Παραφράζοντας λοιπόν, «με τη μεγάλη λεπτότητα, έρχονται επίσης μεγάλες θυσίες». Για να κρατήσει λοιπόν η Apple τη 10-ωρη μπαταρία του παρελθόντος έπρεπε να χάσουμε κάτι άλλο.

Κι έτσι, «απωλέσθη» το διακοπτάκι σίγασης (Mute/Rotation switch) που ήταν κάτι στάνταρ από τη γέννηση των iPad. Και μάλιστα αυτό ήταν ένα πολύ βολικό διακοπτάκι που λίγες συσκευές Android ή Windows έχουν. Το iPad Mini 3 εξακολουθεί να το έχει, έχει εξαφανιστεί πάνω στην προσπάθεια της Apple να κερδίσει κάποια μικρο-χιλιοστά χώρου. Ευτυχώς, οι λειτουργίες του μεταφέρθηκαν τώρα στο Κέντρο Ελέγχου που δεν είναι και πολύ δύσκολο στην πρόσβαση. Εντάξει δεν είναι ένας διακόπτης, αλλά τη δουλειά μας την κάνουμε.

ired ipad air 2 04

Η ποιότητα ήχου έχει δυστυχώς πέσει και πάλι σε σχέση με τα μοντέλα 3 και 4. Σίγουρα θα χρειαστείτε ακουστικά (ενσύρματα ή Bluetooth), αν θέλετε ποιότητα και ένταση του ήχου. Όμως ως εδώ τα κακά νέα. Πάμε στα καλά.

Ισχύς και πάλι ισχύς

Ο επεξεργαστής Α8Χ της Apple, ένα διπύρηνο 64-bit ARM chip (ο μεγάλος αδελφός του Α8 των iPhone 6-6 Plus), είναι κατά πολύ ταχύτερος του Α7 του προκατόχου iPad Air (περισσότερο σαν τον Thor αντί για τον Hulk μια και το ρίξαμε στους σούπερ ήρωες). Και παρόλο που το Air 2 είναι λεπτότερο ακόμη κι απ’ το iPhone 6(!) είναι πολύ ισχυρότερο. Τουλάχιστον 25% περισσότερο έδειξαν οι μετρήσεις σε σχέση με το Air.

Εντάξει δε θα το δείτε αυτό αν παίζετε Angry Birds Transformers, αλλά αν δοκιμάσετε να κατεβάσετε κάποιο από τα νεότερα παιχνίδια που εμφανίστηκαν στο App Store και χρησιμοποιούν την ολοκαίνουρια γλώσσα Metal της Apple, θα λάβετε ένα ωραίο μήνυμα ότι η συσκευή σας δεν είναι συμβατή αν έχετε ένα παλιότερο iPad (έχω το iPad 4 και ξέρω :( ).

Δείτε ακόμη: WWDC 2015: Η METAL και το gaming στο Mac

ired ipad air 2 05

Το μόνο πρόβλημα που σίγουρα θα αντιμετωπίσετε με τα θέματα τεχνικών χαρακτηριστικών, είναι ο φτωχός για τα σημερινά δεδομένα αποθηκευτικός χώρος των 16 GB του εισαγωγικού μοντέλου (που βέβαια δεν αφορά μόνο το iPad Air 2 μόνο). Αν δε θέλετε να κάνετε μαθηματικές πράξεις για το πώς θα χωρέσουν τα δεδομένα και οι εφαρμογές σας σε τόσο μικρό χώρο, απλά προσπεράστε το και πηγαίνετε στο επόμενο των 64 GB. Εμείς πάντως σας προειδοποιήσαμε.

Δείτε ακόμη: Split-screen ένα τεράστιο selling point για την προώθηση του iPad Pro

iOS 9

Το iOS 9 ήλθε επιτέλους και το iPad Air 2 είναι το μόνο της σειράς (εκτός από το θηριώδες iPad Pro) που υποστηρίζει πλήρως τις επιπλέον ιδιότητες του νέου λειτουργικού της Apple. Μπορεί η συσκευή σας να είναι συμβατή με το iOS 9 (είναι συμβατό μέχρι τα iPhone 4S και iPad 2), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα έχετε και όλες τις δυνατότητές του διαθέσιμες.

ired ipad air 2 06a

Και βεβαίως μιλάμε για το «μήλον της Έριδος», το περίφημο multitasking (πολυδιεργασία) που το iOS 9 μας έφερε, αλλά μόνο οι χρήστες του iPad Air 2 και άνω (λέγε με Pro) υποστηρίζουν. Αν λοιπόν θέλετε, split-screen και picture in picture, το iPad Air 2 με τον πανίσχυρο επεξεργαστή του μπορεί! Και μπορεί και προσφέρει. Οι υπόλοιποι ας μείνουμε απλά με την ιδέα.

Δείτε ακόμη: iOS 9 : Τα πιο σημαντικά νέα χαρακτηριστικά!

ired ipad air 2 06


Και νέα κάμερα

Η κάμερα του iPad Air 2 αναβαθμίστηκε και έγινε ίδια με την αντίστοιχη των iPhone 6-6 Plus. Είναι η πρώτη φορά που η Apple έβαλε στο iPad ίδια κάμερα με αυτήν του iPhone. Είναι μια εξαιρετική κάμερα των 8 megapixel (για την πίσω μιλάμε) που τραβάει πολύ καλές φωτογραφίες, ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό, χάρη στα επιπλέον megapixel. Η μπροστινή πάλι είναι η «κλασική» των 1,2 megapixel που ξέραμε ως τώρα (πάλι σαν του iPhone 6) , που είναι καλή για απλές selfies.

Μόνο μην αρχίσετε να κυκλοφορείτε στο δρόμο και τραβάτε φωτογραφίες με το iPad υψωμένο. Θα φαίνεστε σαν «ούφο». Αλλά πάλι, ποιος είμαι εγώ να σας πω τι θα κάνετε;

ired ipad air 2 07

Να το πάρει .. το ποτάμι;

Ή μάλλον να το πάρω ή να μην το πάρω; Ιδού η απορία. Είναι αλήθεια ένα υπαρξιακό ερώτημα και ο καθένας δίνει την απάντηση που του λέει η συνείδησή του (που εδράζεται στην ... τσέπη του). Το iPad Air εξακολουθεί να πωλείται και η Apple δεν το διέκοψε ακόμη όπως κάνει όταν εμφανίζει νέο μοντέλο. Γιατί άραγε; Θέλει να υπάρχει και μια φτηνότερη έκδοση του «Αέρα» για φτωχούς;

Κι από την άλλη, αν έχω το Air, αξίζει να περάσω στο Air 2; Γιατί αυτό είναι το κυριότερο, δεδομένου ότι με τα παλιότερα μοντέλα δεν υπάρχει σύγκριση. Λοιπόν εντάξει, όλα είναι θέμα αναγκών. Αν σας καλύπτει το iPad Air που έχετε, τότε με το Air 2 παίρνετε, καλύτερη οθόνη, καλύτερη κάμερα, ισχυρότερη επεξεργαστική ισχύ, μικρότερο βάρος-πάχος, δαχτυλικό αποτύπωμα και πλήρη συμβατότητα με το iOS 9, τις νεότερες εφαρμογές (Metal) και το μέλλον γενικά. Μάλλον πολλές οι διαφορές. Αν πράγματι τις χρειάζεστε, σταθμίστε προσεκτικά τις ανάγκες σας. Και προς Θεού, αποφύγετε το μοντέλο των 16 GB. Τα δίνετε που τα δίνετε τα λεφτά.

Όσο για μας του υπόλοιπους, που δεν έχουμε ούτε καν το Air, αχ ρε Apple τι μας κάνεις ...

ired ipad air 2 08

ired ipad air 2 08a

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

Στην τελική ...

Το iPad Air 2 ήλθε για να μείνει απ’ ότι φαίνεται (τουλάχιστον και για το 2015-16). Κι αυτό γιατί η Apple προτίμησε να περάσει φέτος στην κάλυψη μιας νέας κατηγορίας με το iPad Pro όπου το Microsoft Surface 3 έπαιζε σχεδόν χωρίς αντίπαλο. Έτσι το iPad Air 2 δεν έχει ακόμη διάδοχο, κάτι που αυξάνει την αγοραστική του αξία, ειδικά για όσους το πήραν πέρυσι μόλις κυκλοφόρησε.

Είναι ένα πραγματικά υπέροχο tablet που δεν έχει ουσιαστικό αντίπαλο και - απ’ ότι φαίνεται - είναι το πιο κοντινό στον αρχικό οραματισμό του Steve Jobs για το πώς ήθελε να είναι το iPad. Ό,τι άλλο και να πούμε είναι λίγο. Αξίζει απλά να το δείτε και να «παίξετε» μαζί του για να σας κερδίσει. Σας είπα να μην πάρετε αυτό με τα 16 GB;

ired ipad air 2 09

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status