Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσίαση: iPhone 6S

Παρουσίαση: iPhone 6S
ired.gr

Παρουσιάζουμε το πολυαναμενόμενο iPhone 6S. Αξίζει να το πάρετε;

Με λίγα λόγια ...

  • Τα υπέρ: Ισχυρότερο από το iPhone 6. 3D Touch. Εκπληκτική κάμερα με λήψη 4Κ. Καλύτερη ακόμη κατασκευή. Εκπληκτική οθόνη.
  • Τα κατά: Μικρότερη μπαταρία από το iPhone 6. Τα 16 GB του εισαγωγικού μοντέλου είναι πια ελάχιστος χώρος.
  • Τελικά: Ένα εξαιρετικό νέο τηλέφωνο με την ποιότητα σήμα κατατεθέν της Apple.

ired iphone 6s 02

Είναι πάντα ενδιαφέρον (το λιγότερο) όταν η Apple εμφανίζει μια καινούρια συσκευή, ειδικά αν πρόκειται για το καινούριο μοντέλο του iPhone. Βέβαια οι ολοκληρωτικές αλλαγές γίνονται κάθε δύο χρόνια που εμφανίζεται ο νέος αριθμός μοντέλου. Κάθε χρόνο έχουμε το μοντέλο «S» που συμπληρώνει το πρώτο της σειράς και προσφέρει κάποιες νέες δυνατότητες που ανανεώνουν τη σειρά και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν πρέπει να «βάλουμε το χέρι στην τσέπη». Η μεγάλη διαφορά έγινε όμως με την παρουσίαση του iPhone 6, που πέρα από τη σχεδίαση δεν ήταν και τόσο πιο καινοτόμο σε σχέση με το 5S. Αντίθετα με την παρουσίαση του iPhone 6S, έγιναν επαναστατικές αλλαγές που κάνουν τα δυο μοντέλα της ίδιας σειράς να έχουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές απ’ ό,τι γινόταν ως τώρα.

Κι ενώ, σχεδιαστικά δεν έχουμε διαφορές, το 6S, είναι ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο κι όχι απλά μια «αναβάθμιση» σειράς. Με σημαντικές αναβαθμίσεις στη RAM, τον επεξεργαστή, την κάμερα και την οθόνη, έχουμε ουσιαστικά ένα ολοκαίνουριο μοντέλο με «παλιά» σχεδίαση. Και με το καινούριο χρώμα που προστέθηκε στη σειρά - και ήδη έχει προκαλέσει εντυπώσεις - το ροζ-χρυσό, μιλάμε για ένα μοντέλο που μάλλον θα έπρεπε να λανσαριστεί σαν iPhone 7 αντί για 6S.

Δείτε ακόμη: iOS 9 : Τα πιο σημαντικά νέα χαρακτηριστικά!

ired iphone 6s 03

Και εγένετο χρυσορόζ!

Αν έρχεστε από το iPhone 5S και πάτε στο 6S, είσαστε πολύ τυχεροί. Το νέο iPhone 6S είναι το τέλειο μέγεθος κινητού τηλεφώνου. Η καταπληκτική οθόνη των 4,7 ιντσών είναι φαρδύτερη και ψηλότερη με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια περισσότερο χώρο για γράψιμο, διάβασμα ή ό,τι άλλο θέλετε. Αλλά αν σας φαίνεται πολύ μεγάλη για χρήση με το ένα χέρι, ένα διπλό απαλό πάτημα στο πλήκτρο Home θα κατεβάσει την οθόνη πιο κάτω προκειμένου να έχετε πρόσβαση στα πλήκτρα που είναι στην κορυφή (κάτι που πρωτοείδαμε στο iPhone 6).

Τα iPhone 6 και 6S είναι από τα πιο βολικά τηλέφωνα στο χέρι μας και λόγω μεγέθους (ωραίο το 6 Plus, αλλά λίγο παντόφλα ρε παιδί μου), και λόγω της απαλής καμπύλης του σχεδιασμού τους και του υλικού κατασκευής. Το τηλέφωνο είναι υπερβολικά λεπτό, κάτι που το κάνει ακόμη πιο άνετο στο χέρι ακόμη και με θήκη (και καλό θα ήταν να πάρετε μία, δεν είναι και φθηνό).

ired iphone 6s 04

Η θήκη χρειάζεται γιατί, αν και καλής κατασκευής, το smartphone δεν είναι αδιάβροχο, ούτε ανθεκτικό σε μεγάλες πτώσεις. Το iPhone 6S είναι τόσο εύθραυστο, όσο και το «ομόσταβλο» iPhone 6 - αν πέσει από ψηλά δεν εγγυάται κανείς για την οθόνη του και σίγουρα το υπέροχο αλουμινένιο κέλυφος θα γρατζουνιστεί στην καλύτερη περίπτωση. Και αν το πιέσετε αρκετά, λυγίζει, αν και η Apple διατείνεται ότι λυγίζει λιγότερο από τον προκάτοχό του. Και αν βραχεί ...

Αν έχετε ένα smartphone που είναι από τα κορυφαία της αγοράς (σε ποιότητα αλλά και σε τιμή), σίγουρα θα πρέπει να το προστατεύετε όπως θα προστατεύατε κάθε τι ακριβό. Και μη νομίζετε ότι αυτό ίσχυε για το iPhone μόνο. Το ίδιο ισχύει και για τα κορυφαία των Sony, LG, HTC κλπ και σχεδιαστικά και από ανάγκη προστασίας.

ired iphone 6s 05

Το iPhone 6S λανσάρει ένα καινούριο χρώμα, το χρυσό-ροζ (ή ροζ-χρυσό όπως σας αρέσει) που είναι πράγματι εντυπωσιακό. Το ερώτημα αν είναι αρκετά «σοβαρό» για άντρες είναι καθαρά προσωπικό αλλά δείτε και αυτό το άρθρο.

Φτιαγμένο ειδικά για το iOS 9

Αν έχετε ένα iPhone από 4S και άνω, μπορείτε να εγκαταστήσετε το iOS 9, αλλά - κακά τα ψέματα - μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα αριθμό από προβλήματα λόγω της παλαιότητας της συσκευής και της νεότητας του λογισμικού. Ωστόσο, η αλήθεια να λέγεται, η αναβάθμιση οποιουδήποτε iPhone είναι κατά πολύ καλύτερη και απρόσκοπτη από οποιοδήποτε Android (δυστυχώς τα 90% των Android smartphone και tablet έχουν παλιότερες εκδόσεις χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης μέχρι να ευαρεστηθεί ο κατασκευαστής τους να παρέχει τη νεότερη έκδοση φτιαγμένη και ρυθμισμένη για τη συγκεκριμένη συσκευή).

Το θέμα με τα παλιότερα iPhone είναι ότι μπορεί να παρουσιάσουν ασυμβατότητες και καθυστερήσεις με τις νεότερες εκδόσεις του iOS. Εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι το iPhone 6S είναι φτιαγμένο για το iOS 9 αφού, ακόμη και το σχετικά καινούριο αδελφάκι του, το iPhone 6, δεν υποστηρίζει όλες τις νέες δυνατότητες (λέγε με 3D Touch). Και σίγουρα με τις ενημερώσεις του νέου λειτουργικού, αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο.

ired iphone 6s 06

Στο iPhone 6S (και στο 6S Plus εννοείται) μπορείτε πια να ξεκλειδώσετε το κινητό σας με τη Siri, με το “Hey Siri,” χωρίς να πρέπει να είναι συνδεδεμένο το τηλέφωνο σε φορτιστή. Το θέμα με την αναγνώριση φωνής όμως είναι κάπως μπερδεμένο δεδομένου ότι, ακόμη και μετά από εκπαίδευση, μπορεί κάποιος άλλος να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό σας με τη φωνή του κι όχι μόνο εσείς. Αν δεν βελτιωθεί αυτό στο άμεσο μέλλον, προβλέπεται να πέφτει σε αχρηστία η λειτουργία αυτή επειδή οι χρήστες θα την απενεργοποιούν για λόγους ασφαλείας.

Η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι στη σειρά 6. Βέβαια είναι ασήμαντα πιο γρήγορη, αλλά δίνει καλύτερη αίσθηση απόκρισης. Ειδικά όταν χρησιμοποιείται το Apple Pay.

ired iphone 6s 07

Το iOS 9, όπως και να έχει είναι αυτό που κάνει το iPhone 6S να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό (που τρέχει Android) και εδώ που τα λέμε πάντα έτσι ήτανε. Το iOS είναι αιώνες μπροστά σε σχέση με το Android σε κάθε έκδοση. Στο iOS 9 έχουμε την κυριότερη από όλες τις νέες λειτουργίες που είναι ειδικά για το 6S και είναι το 3D Touch. Το πρωτογνωρίσαμε ως Force Touch στο Apple Watch και είναι μια λειτουργία που δίνει τη δυνατότητα στη συσκευή πέρα από την αφή, να αντιλαμβάνεται την δύναμη πίεσης που έτσι μας παρέχει νέες λειτουργίες και δυνατότητες επικοινωνίας με τη συσκευή μας. Η Apple τις ονομάζει Peek και Pop.

  • Peek: Αν πιέσουμε (και κρατήσουμε) ελαφρά σε μια φωτογραφία (π.χ.), θα εμφανιστεί ένας σύνδεσμος στο iMessage ή σε ένα αριθμό από άλλες επιλογές και εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο που μας επιτρέπει να «κρυφοκοιτάξουμε» (peek) την επόμενη σελίδα.
  • Pop: Άπαξ και κάνουμε peek σε ένα αντικείμενο, αν πατήσουμε λίγο δυνατότερα θα νιώσουμε μια δόνηση και τότε θα «ξεπεταχτεί» (pop).

ired iphone 6s 08

Ακούγεται πολύ πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, γιατί και οι δύο αυτές κινήσεις γίνονται πολύ άνετα και φυσικά. Αλλά από την άλλη, προσθέτουν στο iOS ένα επίπεδο πολυπλοκότητας (υπέρ του χρήστη) που το Android ή τα Windows δεν φαντάζονται καν. Δεν λειτουργούν όλα με το «μοντέλο» Peek και Pop όμως. Χρησιμοποιώντας το 3D Touch στην οθόνη home θα εμφανιστούν νέα αναδυόμενα μενού, κάτι που θυμίζει το δεξί κλικ του ποντικιού στους υπολογιστές.

Επίσης, με το 3D Touch γίνεται πολύ καλύτερη η σχεδίαση και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν επιλέξουμε ένα μαρκαδόρο ή μια βούρτσα σε μια εφαρμογή σχεδίασης θα αντιδράσει στη δύναμη πιέσεώς μας και θα αποδώσει ανάλογα τις γραμμές. Και το ίδιο ισχύει και για τη χρήση με γραφίδες.

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

ired iphone 6s 09


Περισσότερα megapixels και 4Κ βίντεο

Μια από τις καλύτερες αναβαθμίσεις του iPhone 6S είναι η κάμερα. Η οπίσθια κάμερα είναι πια 12 megapixels, τεράστια διαφορά σε σχέση με τα 8 του iPhone 6 και του 5 και του 4 (πολύ δεν κράτησε;). Η αναβάθμιση δεν είναι μόνο ικανή για πολύ ποιοτικότερες φωτογραφίες (και μάλιστα νυχτερινές) αλλά επίσης τώρα «τραβάει» και βίντεο 4Κ-ULTRA HD! Για να το χρησιμοποιήσετε θα πάτε στις «Ρυθμίσεις» και θα μπορείτε πια να έχετε βίντεο στις λήψεις σας. Εξ’ ορισμού είναι στα 1080p HD για να γλιτώνει χώρο (κι εδώ είναι που τα 16 GB του «μικρού» μοντέλου θα φανούν ασυγχώρητα λίγα και γι’ αυτό δεν σας συνιστούμε να το πάρετε). Για να μην πούμε ότι, αν θέλετε να τραβάτε συχνά βίντεο, πηγαίνετε κατευθείαν στις εκδόσεις 64 GB ή 128 GB.

Επίσης μια ακόμη δυνατότητα είναι οι «ζωντανές φωτογραφίες» (live photos), μία ακόμη δυνατότητα του iOS 9 και μόνο για το iPhone 6S. Στην ουσία η κάμερα «τραβάει» 1,5 δευτ. πριν και μετά από κάθε φωτογραφία - σε αυτή την επιλογή - δημιουργώντας από τη σύνθεση μια κινούμενη φωτογραφία (κάτι σαν το animated GIF) που αναπαράγεται αν πατήσουμε μια τέτοια φωτογραφία μέσω 3D Touch και μόνο. Για να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα, πατήστε στο «μάτι του ταύρου» (στο κέντρο) στην εφαρμογή της κάμερας (3D Touch μόνο).

ired iphone 6s 10

Η διαφορά ποιότητας και λεπτομέρειας στις φωτογραφίες που τραβάει το iPhone 6S σε σχέση με αυτές του iPhone 6 είναι πραγματικά μεγάλη. Οι αρχικές μετρήσεις δείχνουν ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με την κάμερα του LG G4 και του Galaxy Note 5 σε θέματα ποιότητας.

Δείτε ακόμη: IPHONE 6S PLUS εναντίον GALAXY NOTE 5: η μάχη των PHABLETS.

Η τελική βελτίωση έρχεται όταν πάμε στην μπροστινή κάμερα που παίρνει πια ποιοτικές selfies με την 5 megapixel «μηχανή» της. Επιτέλους ξεφύγαμε από τα φτωχά 1,2 megapixel των παλιότερων μοντέλων. Και επιπλέον αυτών, χρησιμοποιεί την οθόνη σαν φλας για να μπορούμε να βγάλουμε selfies ακόμη και στο σκοτάδι.

Δείτε ακόμη: 15 ωραία κόλπα για το iOS 9

ired iphone 6s 11

Περισσότερη ισχύς, αλλά ακόμη τα ξεπερασμένα 16 GB

Τα δύο νέα μοντέλα της Apple, το 6S και το 6S Plus, έχουν πια τον καινούριο Α9 επεξεργαστή που είναι ένας διπύρηνος 64-bit ARM στα 2GHz. Και η Apple ισχυρίζεται ότι είναι διπλάσιας ισχύος από τον Α8 του iPhone 6. Και επιπλέον, έχει διπλάσια μνήμη καθώς ανεβαίνει στα 2 GB RAM.

Δυστυχώς, κατά τα άλλα η Apple συνεχίζει να επιμένει στη «φθηνή» εκδοχή του iPhone των 16 GB για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (και τέταρτο μοντέλο). Εν έτη 2015, το να πουλάς συσκευή με 16 GB αποθηκευτικού χώρου (από τα οποία σου μένουν «καθαρά» τα 9-10 GB), είναι σχεδόν κοροϊδία. Πριν το καταλάβεις θα έχει γεμίσει και θα ψάχνεις να βρεις ποιες εφαρμογές, φωτογραφίες, μουσική, βίντεο ή ό,τι άλλο θα σβήσεις, για να εξοικονομήσεις μερικά ΜΒ. Και εφόσον οι αναβαθμίσεις τις Apple απαιτούν περίπου 1-1,5 GB, καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο πιεστικό. Δώστε κάτι παραπάνω και πηγαίνετε στην έκδοση των 64 GB τουλάχιστον. Ακόμη και στο iPhone 6 και χωρίς βίντεο 4Κ, είχαμε πολύ σύντομα προβλήματα χώρου όσου πήραμε την έκδοση των 16 GB.

ired iphone 6s 12

Μπαταρία ... απογοήτευση

Η δεύτερη απογοήτευση μετά τα «ισχνά» 16 GB του αποθηκευτικού χώρου, έρχεται να εμφανιστεί στην μπαταρία - κι εδώ δεν υπάρχουν επιλογές. Η μπαταρία του iPhone είναι μικρότερη (!) από αυτήν του iPhone 6. Γιατί; Επειδή το hardware για το 3D Touch χρειάζεται περισσότερο χώρο και η Apple δεν τολμάει να ξεφύγει όσον αφορά τις διαστάσεις του μοντέλου εφόσον είναι το μοντέλο «S» της σειράς. Έτσι, η μπαταρία είναι 1,715mAh που σημαίνει 95mA λιγότερο από αυτήν του 6.

Δεν είναι βέβαια και για κλάματα, και το iPhone 6S δε θα μείνει από μπαταρία τόσο πιο γρήγορα όσο φοβόμαστε από το iPhone 6, αλλά σίγουρα θα έχει μικρότερη αυτονομία από τον προκάτοχό του και, με δεδομένη την αυξημένη υπολογιστική ισχύ, ίσως πρέπει να σκεφτόμαστε την αγορά καμιάς εξωτερικής μπαταρίας για ώρα ανάγκης. Εδώ είναι που τα iPhone υπολείπονται αρκετών αντίπαλων μοντέλων Android, παρόλο που και άλλες εταιρίες θυσίασαν στα καινούρια μοντέλα τους μπαταρία αντί λεπτού ντιζάιν. Και στην τελική, αν οι εταιρίες ρωτούσαν τους χρήστες αν θα προτιμούσαν ένα λίγο παχύτερο smartphone προκειμένου να έχει μεγαλύτερη μπαταρία, είμαι σίγουρος ότι η απάντηση θα ήταν ένα εμφατικό «ΝΑΙ» από τους περισσότερους.

Δείτε ακόμη: iOS 9 Εντός: Παράταση ζωής της μπαταρίας σε iOS συσκευές

ired iphone 6s 13

Να πάρω το 6S ή το 6S Plus;

Σε επόμενο άρθρο μας θα δούμε πιο διεξοδικά το αδελφό μοντέλο iPhone 6S Plus. Όπως και ο προκάτοχός του, iPhone 6 Plus, είναι «παντοφλέ» σε μέγεθος, ανήκει στην κατηγορία των phablet (Phone-tablet), είναι «ανοικονόμητο» κάπως λόγω μεγέθους, και σίγουρα άβολο για χρήση με το ένα χέρι (εκτός αν έχεις χέρι ... κουπί). Από την άλλη όμως, προσφέρει μια αρκετά μεγαλύτερη μπαταρία, μεγαλύτερη οθόνη (ειδικά αν έχετε πρόβλημα όρασης) και - όπως ο προκάτοχος - οπτικό σταθεροποιητή στην οπίσθια κάμερα για ακόμη καλύτερες μέρες (συγγνώμη φωτογραφίες). Αλλά αυτά θα τα δούμε αναλυτικότερα αλλού. Βεβαίως είναι και αρκετά πιο ακριβό. Η επιλογή είναι καθαρά στο χρήστη.

ired iphone 6s 14

Συμπερασματικά ...

Αν δεν έχετε κάνει αναβάθμιση συσκευής εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, αυτή είναι ίσως μια καλή ευκαιρία. Έχουμε το εξαιρετικό - ομολογουμένως - ντιζάιν του iPhone 6 και το εσωτερικό μιας συσκευής που μάλλον θα τη λέγαμε iPhone 7 με τόσες καινοτομίες που διαθέτει. Τα υπέρ του είναι η δύναμη επεξεργασίας - επεξεργαστής και RAM - οι κάμερες, η οθόνη, το 3D Touch, οι νέες λειτουργίες του iOS 9 που μόνο αυτό υποστηρίζει ολοκληρωτικά και στον αντίποδα βρίσκεται η κάπως αδύναμη μπαταρία και τα απαράδεκτα 16 GB του entry level μοντέλου (αλλά το δεύτερο μπορείτε να το αποφύγετε ;) ).

Αν έχετε ήδη ένα iPhone 6 ή 6 Plus, η αναβάθμιση θα σας πονέσει και ίσως να μη χρειάζεται ακόμη. Μάλλον κάνετε υπομονή για το πραγματικό iPhone 7 ή 7S (αν αντέχετε τόσο). Αν δεν είστε τρελός με τη φωτογραφία και το βίντεο, η διαφορά της κάμερας του iPhone 6S δε θα σας φανεί. Το 3D Touch, δε λέω, είναι ωραίο, αλλά πάλι δεν είναι και για να πεθάνει κανείς όταν έχει ουσιαστικά ένα καινούριο ακόμη τηλέφωνο. Αν όμως έχετε κάποιο παλιό iPhone ή κάποιο παλιό Android, τότε αξίζει τη μετάβαση χωρίς άλλη σκέψη.

Δείτε ακόμη: iPhone 6 Review μετά από 4 μήνες χρήση

ired iphone 6s 15

Από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status