9 λόγοι που θα αγαπήσετε το iOS 9

9 λόγοι που θα αγαπήσετε το iOS 9
ired.gr

Εννέα πολύ όμορφες αλλαγές που προσθέτουν στο iOS 9 και θα σας λύσουν τα χέρια.

Στα περασμένα χρόνια, η άφιξη της νέας έκδοσης του iOS είχε να κάνει με κύριες αλλαγές και σημαντικές νέες λειτουργίες. Αν λοιπόν το δούμε έτσι, το iOS 9 μπορεί να μας φανεί λίγο γιατί, εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται να έχει κάποιες εμφανείς αλλαγές που να «κάνουν μπαμ». Όμως είναι αλήθεια έτσι;

ired love ios 9 01

Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μετά την εμφάνισή του, οι χρήστες των iOS συσκευών, θα εκτιμήσουν το iOS 9 πολύ περισσότερο από όσο το περίμεναν. Παρόλο που οι νέες λειτουργίες του δεν είναι τόσο φανερές όπως σε προηγούμενες εκδόσεις, οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι τόσο ουσιαστικές που, καθώς θα εργαζόμαστε μαζί του, θα δούμε ότι κάνουν τη διαφορά σε πολλές καθημερινές ανάγκες μας.

Διαβάστε λοιπόν πιο κάτω για να δείτε γιατί το iOS 9 είναι μια πολύ μεγάλη αναβάθμιση.

Δείτε ακόμη: iOS 9 : Τα πιο σημαντικά νέα χαρακτηριστικά!

1. Υψηλότερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα

ired love ios 9 02

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του iPhone σε σχέση με άλλα smartphone είναι η ασφάλεια. Το iOS είναι έτσι φτιαγμένο που να είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί επιθέσεις από ιούς και χάκερ (σε αντίθεση με άλλα λειτουργικά για κινητά όπου βρίσκονται το 95% των ιών).

Με το iOS 9, αυτό θα γίνει ακόμη δυσκολότερο. Κι αυτό γιατί η Apple έχει προσθέσει σημαντικές βελτιώσεις κλειδιά σε ευαίσθητα αρχεία χαμηλού επιπέδου (αυτά δηλαδή που έχουν άμεση πρόσβαση στο hardware της συσκευής), ώστε να μην μπορούν να δεχτούν αλλαγές από κανέναν, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο ασφάλειας της συσκευής (και μάλλον κάνοντας πολύ πιο δύσκολο ακόμη και το jailbraking).

Ακόμη περισσότερο, η Apple τράβηξε μεγάλες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αυτής και των ανταγωνιστών της - ιδιαίτερα της Google - ως προς τον τρόπο χρήσης των δεδομένων των χρηστών. Η Apple έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για τη συλλογή πληροφοριών που γίνεται από άλλους (και ειδικά τη Google) και έχει τονίσει ότι εκείνη δεν συγκεντρώνει τα προσωπικά δεδομένα των αναζητήσεων που κάνει η Siri, το τι διαβάζουν οι χρήστες με τη νέα εφαρμογή News και με άλλες υπηρεσίες. Παρόλο που συγκεντρώνει γενικές πληροφορίες για λόγους αντιμετώπισης προβλημάτων, δεν τις συνδέει κατά κανένα τρόπο με συγκεκριμένους χρήστες προκειμένου να δημιουργεί προφίλ των χρηστών και να τα πουλάει αλλού για διαφημίσεις (και όχι μόνο).

Αυτό και μόνο λέει πολλά για την Apple σε σχέση με άλλες εταιρίες.

Δείτε ακόμη: Έχει δίκιο ο Tim Cook; «Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google»

2. Καλύτερη υποστήριξη για παλιές συσκευές

ired love ios 9 03

Ένας από τους λόγους που πολλοί χρήστες στραβομουτσουνιάζουν με κάθε εμφάνιση μιας νέας έκδοσης του iOS είναι γιατί αναρωτιούνται αν θα μπορούν να την «τρέξουν» στη συσκευή τους, αν θα είναι καν συμβατή με τη συσκευή τους κι αν η συσκευή τους θα «σέρνεται» μετά την αναβάθμιση (κάτι που συνέβη όντως με την εμφάνιση του iOS 8 για συσκευές όπως το iPhone 4S και το iPad 2).

Και ενώ είναι αλήθεια ότι η Apple «εγκαταλείπει» συσκευές που είναι πάνω από 2 γενιές παλιότερες προκειμένου να «κάνει χώρο» για νέες τεχνολογίες που απαιτούν μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ, το μεγάλο νέο ήταν ότι το iOS 9 θα παρέμενε συμβατό με συσκευές τόσο παλιές όσο αυτές που αναφέραμε πιο πάνω. Μιλάμε τώρα για τρεις και τέσσερις γενιές πιο πίσω.

Η Apple έλυσε άλλο ένα από τα προβλήματα που είχε κάθε νέα έκδοση του iOS - δηλαδή το να είναι βαρύτερη σημαντικά από την προηγούμενή της. Και μάλιστα, ενώ το να εγκαταστήσουμε την κάθε νέα αναβάθμιση του iOS 8 για παράδειγμα απαιτούσε γύρω στα 4 GB ελεύθερου χώρου στη συσκευή μας (όσοι είχαν 16άρες ή 8άρες συσκευές καταλαβαίνουν τι ζόρι ήταν να έχεις 4 GB ελεύθερα), το iOS 9 ζητάει λιγότερο από το μισό χώρο ελεύθερο για να εγκατασταθεί.

Και αφότου εγκατασταθεί φαίνεται να τρέχει πολύ καλύτερα από το iOS 8 και μάλιστα σε συσκευές όπως το iPhone 4S ή το iPad 2 που λέγαμε.

Δείτε ακόμη: 5 εξαιρετικά πράγματα για το iPhone 5 από το iOS 9

3. Μέσα μαζικής μεταφοράς στους χάρτες

ired love ios 9 04

Αν και η εφαρμογή Χάρτες της Apple έχει πλησιάσει σημαντικά την αντίστοιχη της Google όσον αφορά τις οδηγίες για την οδήγηση, όταν ερχόμαστε στο θέμα του πώς πάμε κάπου - ειδικά όσον αφορά τα ΜΜΜ - το Google Maps εξακολουθεί να υπερέχει. Αυτό ετοιμάζεται να αλλάξει στο iOS 9.

Σ’ αυτή την έκδοση του iOS, οι Χάρτες αποκτούν υποστήριξη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα δρομολόγιά τους, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων και του μετρό. Η υποστήριξη αυτή δε θα είναι άμεση σε όλο τον κόσμο, αλλά θα επεκτείνεται σιγά-σιγά σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου και ακόμη παραπέρα. Αυτή τη στιγμή καλύπτονται πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Σικάγο και η Σαγκάη, αλλά είναι θέμα χρόνου μέχρι να καλυφθούν όλο και περισσότερες και η εφαρμογή να γίνει ακόμη περισσότερο εύχρηστη.

4. Ο βοηθός που προβλέπει

ired love ios 9 05

Ένα κύριο πλεονέκτημα που είχε το Android σε σχέση με το iOS μέχρι τώρα, ήταν το Google Now, ένας βοηθός ενεργοποιούμενος με τη φωνή που δίνει βοήθεια για διάφορες εργασίες. Και παρόλο που και η Apple έχει τη Siri, η Siri δεν ήταν ως τώρα τόσο “προχωρημένη” όσο το Google Now.

Ο Proactive Assistant, μία από τις κύριες νέες λειτουργίες του iOS 9, σκοπεύει να το αλλάξει αυτό. Ο βοηθός αυτός παρακολουθεί το πώς χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας και προσπαθεί να προβλέψει τι θέλετε και να σας γλιτώσει χρόνο.

Για παράδειγμα, ο Proactive Assistant θα δει ότι βάλατε τα ακουστικά στη συσκευή σας και θα αρχίσει να παίζει μουσική αυτόματα. Ή θα παρακολουθεί την κίνηση και θα σας ενημερώσει αν πρέπει να διαθέσετε περισσότερο χρόνο για να πάτε σε κάποιο ραντεβού που έχετε προγραμματίσει.

Επίσης σας προτείνει εφαρμογές, συνδέσμους, επαφές και επιχειρήσεις με βάση την τοποθεσία σας και τις αναζητήσεις που κάνετε με το Spotlight. Θα δούμε κατά πόσον ο Proactive Assistant θα ανταγωνιστεί σοβαρά το Google Now με τον καιρό, αλλά για την ώρα φαίνεται να είναι μια μεγάλη ανανέωση σε σχέση με το απλό Spotlight και τη Siri που είχαμε.

Δείτε ακόμη: iOS 9 Εντός: Ευκολότερες αυτοματοποιημένες αναβαθμίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

5. 3D Touch

ired love ios 9 06

Μέχρι τώρα, ο τρόπος διάδρασης και επικοινωνίας με το iPhone μας (iPad/iPod) ήταν η αφή, και οι διάφορες χειρονομίες που βασίζονταν σε αυτήν. Τώρα προστέθηκε και το 3D Touch.

Αυτή η δυνατότητα που πρωτοεμφανίστηκε στο Apple Watch με το όνομα Force Touch, επιτρέπει και στο iPhone πια να αναγνωρίζει τη διαφορά μεταξύ μιας πίεσης απλής ή παρατεταμένης στην οθόνη και αναλόγως να αντιδρά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοίγεται ένας νέος κόσμος αλληλεπίδρασης με τις εφαρμογές και τα παιχνίδια.

Είναι αλήθεια ότι το 3D Touch απαιτεί ειδικό υλικό (hardware), οπότε δεν είναι διαθέσιμο για παλιότερες συσκευές. Η σειρά του iPhone 6S, είναι η πρώτη που ενσωματώνει αυτή τη νέα τεχνολογία όπως και το iPad Pro επίσης, αλλά, όπως και να έχει, η τεχνολογία είναι επαναστατική για όσους τυχερούς θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Δείτε ακόμη: Οι 6 βασικές διαφορές μεταξύ iPhone 6 και iPhone 6S