Εκτύπωση αυτής της σελίδας

OS X El Capitan - Safari: Οι μικρές διαφορές κάνουν τις μεγάλες αλλαγές

OS X El Capitan - Safari: Οι μικρές διαφορές κάνουν τις μεγάλες αλλαγές
ired.gr

Μάθετε πρώτοι και αναλυτικά τις αλλαγές του προγράμματος περιήγησης Safari στο λογισμικό OS X El Capitan.

Η αναμόρφωση της εφαρμογής Safari, έχει ξεκινήσει από πέρυσι, κατά την κυκλοφορία της έκδοσης λογισμικού για υπολογιστές Mac, με το Yosemite. Υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στο τρόπο περιήγησης, οι οποίες σίγουρα δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους.

Πρόσφατα κάναμε μία αναφορά στις αλλαγές που αναμένουμε στη νέα αναβάθμιση λογισμικού, αναζητώντας τες στις δοκιμαστικές εκδόσεις, αλλά σήμερα θα αναλύσουμε περισσότερο το πρόγραμμα περιήγησης Safari, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές από την τελική έκδοση που θα λάβουμε στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά εδώ θα είμαστε για να επανέλθουμε.

Διαβάστε επίσης: Πότε πρέπει να αγοράσω νέα συσκευή;

Επιλογή σιγής καρτελών

Για εμάς το νέο χαρακτηριστικό που πραγματικά αξίζει την αναβάθμιση του λογισμικού, σε OS X El Capitan, είναι η σιγή καρτελών. Για να γίνουμε κατανοητοί, έχουμε βρεθεί πολλές φορές στη δυσάρεστη θέση με ανοιχτές πολλές καρτέλες και κάποια από αυτές να παράγει ήχο. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε από ποια καρτέλα προέρχεται ο ήχος άμεσα, προκειμένου να τον σταματήσουμε.

el capitan safari 01

Στη νέα έκδοση του προγράμματος περιήγησης, οι καρτέλες που συμπεριλαμβάνουν οπτικοακουστικά μέσα, εμφανίζουν ένα εικονίδιου ήχου. Αυτό καθιστά πολύ εύκολο τον εντοπισμό της "ένοχης" καρτέλας και τη σιγή αυτής ή ακόμη και όλων των καρτελών που παράγουν ήχο, αγγίζοντας το εικονίδιο ήχου.

el capitan safari 02

Συγκεκριμένα πατήστε το εικονίδιο του ήχου παρατεταμένα κι από το αναδυόμενο μενού, σας δίνεται η δυνατότητα να απενεργοποιήσετε όλες τις καρτέλες που παράγουν ήχο. Εάν για παράδειγμα παρακολουθείτε ένα video και μία άλλη καρτέλα παράγει ήχο, μπορείτε να διατηρήσετε τον ήχο μόνο στην καρτέλα που παρακολουθείτε. Επιπλέον στο αναδυόμενο μενού θα παρατηρήσετε λίστα με τις καρτέλες που παράγουν ήχο. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε κάποια από αυτές και να τη φέρετε στο προσκήνιο.

Καρφιτσώστε (Pinned) ιστοσελίδες

Πολλοί από εμάς τους χρήστες έχουμε ιστοσελίδες, τις οποίες τις επισκεπτόμαστε συχνά, κάποιες από αυτές και σε καθημερινή βάση. Η δυνατότητα “Καρφίτσωμα” των ιστοσελίδων αυτών, είναι ένα τρόπος ώστε γρήγορα κι εύκολα να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.

Η διαδικασία “Καρφίτσωμα”, είναι πολύ εύκολη. Μεταβείτε μέσω του προγράμματος περιήγησης Safari στον ιστότοπο που επιθυμείτε να “Καρφιτσώσετε”, στη συνέχεια επιλέξτε Παράθυρο > Καρφίτσωμα καρτέλας. Το εικονίδιο του συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου, θα εμφανιστεί στη αριστερά πλευρά της γραμμής αγαπημένων. (Εάν επιλέξετε να κρύψετε τη γραμμή αγαπημένων, τότε θα κρυφτούν και οι τοποθεσίες που έχετε ορίσει ως ”Καρφιτσωμένες”).

el capitan safari 03

Για να αφαιρέσετε έναν ιστότοπο από από τη γραμμή με τους “Καρφιτσωμένους” ιστότοπους, αγγίξτε το εικονίδιο της ιστοσελίδας ώστε να μεταφερθείτε σε αυτή και στη συνέχεια από τη γραμμή εργαλείων, επιλέξτε Παράθυρο > Ξεκαρφίτσωμα ιστοσελίδας.

Η διαφορά ενός ιστότοπου ορισμένου ως “Καρφιτσωμένου”, από τις αγαπημένες ιστοσελίδες, είναι πως οι πρώτες ενημερώνονται στο παρασκήνιο και κατά το άνοιγμα έχουν φρέσκο περιεχόμενο.

Διαβάστε επίσης: Ρωτήστε μας: Ξαφνικά τα εικονίδια στο iPhone έγιναν τεράστια

AirPlay

Με τη χρήση της συσκευής Chromecast της Google, έχετε την ικανότητα να κάνετε stre-aming video, από το πρόγραμμα περιήγησης Chrome ενός υπολογιστή Mac, σε μία κατάλληλα εξοπλισμένη TV. Στη νέα αναβάθμιση του προγράμματος περιήγησης Safari, μέσω της τεχνολογίας AirPlay, έχετε την ίδια δυνατότητα, με τη χρήση μιας συσκευής Apple TV.

Οποιοδήποτε συμβατό με την τεχνολογία video, θα διαθέτει το εικονίδιο AirPlay, όπου επιλέγοντάς το, θα έχετε αναπαραγωγή video από το Safari, στην τηλεόρασή σας, χωρίς την ανάγκη mirror της οθόνης του υπολογιστή σας, Mac. Στη δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος περιήγησης, το εικονίδιο AirPlay σε video από το YouTube, βρίσκεται δίπλα στο εικονίδιο πλήρους οθόνης.


Responsive αναπαράσταση και άλλα εργαλεία ανάπτυξης

Οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν κανένα λόγο να ενεργοποιήσουν τα εργαλεία “Ανάπτυξης”. Είναι εργαλεία χρήσιμα στους web developers και δεν υπάρχει λόγος να τα αναζητήσετε. Η ενότητα αυτή προσφέρει χρήσιμα εργαλεία τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν, από τις "Προτιμήσεις" > "Προηγμένα" του προγράμματος περιήγησης.

Θα δείτε ένα πλαίσιο επιλογής, το οποίο επιλέγοντάς το θα εμφανίσει στη γραμμή εργαλείων την ενότητα "Ανάπτυξη". Η ενότητα αυτή στο πρόγραμμα περιήγησης Safari, έχει μία νέα επιλογή η οποία ονομάζεται Responsive Κατάσταση σχεδίασης που τόσο οι web developers όσο και οι γραφίστες θα λατρέψουν.

el capitan safari 04

Ενεργοποιώντας τη, μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση μιας ιστοσελίδας, σε διαφορετικές iOS συσκευές και αναλύσεις οθόνης. Επιλέξτε ένα από τα εικονίδια συσκευών στην κορυφή για να δείτε πως ακριβώς θα φαίνεται ένα συγκεκριμένος ιστότοπος, στη συσκευή που επιλέξατε.

Η ενότητα "Ανάπτυξη" έχει άλλες δύο νέες επιλογές διαθέσιμες: Απενεργοποίηση περιορισμών από προέλευση σε προέλευση και Αντιμετώπιση πιστοποιητικών SHA-1 ως μη ασφαλών.

Διαβάστε επίσης: Ρωτήστε μας: Πως μπορώ να αλλάξω τις προεπιλεγμένες ώρες ειδοποίησης για γεγονότα και γενέθλια;

Συντομεύσεις Πληκτρολογίου

Πατώντας τις συντομεύσεις Command-1, Command-2, Command-3 στο πληκτρολόγιο, αντιστοιχούν στη νέα αναβάθμιση στη γραμμή καρτελών, αντί των Αγαπημένων σελιδοδεικτών με τις Καρφιτσωμένες τοποθεσίες. Για παράδειγμα εάν έχετε δύο καρφιτσωμένες τοποθεσίες και μία ιστοσελίδα άλλη ανοιχτή, πατώντας Command-1 ανοίγει η πρώτη καρφιτσωμένη τοποθεσία - ιστότοπος, Command-2 ανοίγει τη δεύτερη καρφιτσωμένη ενώ με την τρίτη συντόμευση Command-3, θα μεταβείτε στην εν λόγω ανοιχτή ιστοσελίδα.

Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου της γραμμής αγαπημένα είναι ακόμη διαθέσιμες, όμως θα πρέπει η συντόμευση να είναι του τύπου Command - Option - 1, Command - Option - 2, Command - Option - 3 κ.λ.π.

Εδώ να θυμίσουμε πως το λογισμικό είναι ακόμη και τώρα σε δοκιμαστική μορφή και υπάρχει πάντα η πιθανότητα οποιασδήποτε αλλαγής. Για μένα θα ήταν πιο λογικό να αφήσουν τις συντομεύσεις όμοιες όπως στην προηγούμενη έκδοση του Safari, και να προσθέσουν το συνδυασμό Command - Option - αριθμό για τα νέα δεδομένα. Αν η αλλαγή αυτή τελικά παραμείνει θα χρειαστείτε ένα διάστημα προσαρμογής.

Άλλες αλλαγές

Η Apple πραγματοποίησε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αυτόματη ενημέρωση των εγκατεστημένων επεκτάσεων. Στην τοποθεσία Προτιμήσεις > Επεκτάσεις υπάρχει ένα νέο πλαίσιο επιλογής για την συγκατάθεση του χρήστη, της αυτόματης λήψης. Στη προηγούμενη μέθοδο υπήρχε ένα πλήκτρο “Ενημερώσεις” στο κάτω μέρος της λίστας επεκτάσεων. Πατώντας εκεί, εμφανίζονταν το πλαίσιο επιλογής των αυτόματων ενημερώσεων.

Κλείνοντας, στην ενότητα "Προβολή", πάντα στη δοκιμαστική έκδοση, έχει μία νέα επιλογή “Απόκρυψη πλαϊνής γραμμής ”. Θα επανέλθουμε εκ νέου, ώστε ανατρέχοντας εδώ να έχετε μία πλήρη εικόνα των αλλαγών που υπέστη το πρόγραμμα περιήγησης Safari στο νέο λογισμικό OS X El Capitan.

από DINFUN

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status