Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγός αγοράς: Ποια είναι τα πιο αξιόπιστα laptop?

Οδηγός αγοράς: Ποια είναι τα πιο αξιόπιστα laptop?
ired.gr

Αν θέλετε λάπτοπ και θέλετε να σας κρατήσει, διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι καλύτερες εταιρίες.

Αν ψάχνετε για λάπτοπ, ζητάτε σίγουρα ένα μηχάνημα που θα είναι αρκετά αξιόπιστο, ώστε να μην το τρέχετε για επισκευές για αρκετά χρόνια. Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις που μετράνε, αλλά και η αξιοπιστία όταν μιλάμε ειδικά για φορητά - οπότε ποια είναι τα καλύτερα;

Αν και οι απόψεις διαφέρουν πολλές φορές, υπάρχουν ωστόσο κάποιες εταιρίες που το όνομά τους είναι συνώνυμο της ποιότητας και που, σε γενικές γραμμές, το να αγοράσει κανείς λάπτοπ από αυτές είναι μια εξασφάλιση ότι θα έχει ένα καλό και αξιόπιστο μηχάνημα.

Πριν όμως ξεκινήσουμε να «λέμε ονόματα» θα πρέπει να δούμε κάτι ακόμη: τα είδη των λάπτοπ. Δεν είναι ποια ένας ο τύπος λάπτοπ που κυκλοφορεί. Υπάρχουν τα κλασικά λάπτοπ, τα μίνι λάπτοπ τα θηριώδη «desktop replacement» λάπτοπ κι αυτά με την αποσπώμενη ή περιστροφική οθόνη που είναι σαν υβρίδια μεταξύ ταμπλέτας και λάπτοπ.

laptop buy guide 01

Σ’ αυτό το άρθρο μας θα ασχοληθούμε περισσότερο με τα κλασικά λάπτοπ που έχουν από 13-17 ίντσες διαγώνιο οθόνης και είναι τα συνηθέστερα και πιο αξιόπιστα. Αυτό όμως που είναι άξιο αναφοράς, είναι ότι, όσο πιο μικρό είναι ένα λάπτοπ, τόσο πιο πιθανόν είναι να παρουσιάσει προβλήματα συχνότερα. Αυτό συμβαίνει λόγω της υπερβολικά μεγάλης ολοκλήρωσης των εξαρτημάτων και του «στριμώγματος» για να χωρέσουν, γίνονται πιο ευπαθή σε υψηλές θερμοκρασίες, ο αέρας που χρειάζεται για την ψύξη τους δεν έχει άνετη δίοδο και οι βλάβες είναι συχνότερες. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια, αλλά ο κανόνας είναι αυτός.

Και όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ τα λεγόμενα «υπο-φορητά», μίνι notebooks ή net-books ή όπως αλλιώς τα λέμε, δεν είναι συνήθως για σοβαρή εργασία. Αν λοιπόν σκέπτεστε κάτι τέτοιο και δεν έχετε ανάγκη μεγαλύτερο λάπτοπ, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να σκεφτείτε την αγορά ενός καλού tablet, που θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και φορητότητα. Πάμε λοιπόν ...

Δείτε ακόμη: Ποιο μοντέλο Mac να αγοράσετε και γιατί

1. Ο βασιλιάς: Apple

laptop buy guide 02

Αν υπάρχει κάτι που όλοι συμφωνούν (ακόμη κι οι εχθροί της) είναι ότι τα «μηχανάκια» της Apple θέτουν τον πήχη - ο οποίος είναι πολύ ψηλά - για όλους τους άλλους. Αν λοιπόν μιλάμε για αξιοπιστία, αυτή έχει όνομα και είναι «Apple Macbook» όσον αφορά τα λάπτοπ. Όταν αγοράζεις ένα Macbook ξέρεις τι να περιμένεις (και αυτό είναι, όχι βλάβες). Και εδώ είναι που ο κανόνας που είπαμε παραπάνω έχει τις εξαιρέσεις του, γιατί ακόμη και το πιο μικρό Macbook Air της Apple, που άνετα θα ονομάζαμε υπο-φορητό, είναι ένα θαύμα κατασκευής, επιδόσεων και αξιοπιστίας.

Η ποιότητα κατασκευής φαίνεται στο αλουμινένιο σώμα που προστατεύει εξαιρετικά το εσωτερικό του, στην καταπληκτικής ποιότητας οθόνη - και σε όσα έχουν retina είναι εκθαμβωτική - στα εξαιρετικής αίσθησης φυσικού μεγέθους φωτιζόμενα πληκτρολόγια, που αντιλαμβάνονται μόνα τους την αλλαγή φωτισμού ώστε να προσαρμόζονται, στο μοναδικό πολλαπλής αφής και στα νεότερα μοντέλα επίσης force-touch trackpad που έχει και αίσθηση πίεσης, τη μπαταρία που κατά μέσο όρο αντέχει 7 ώρες σε κανονική χρήση. Όσο για επεξεργαστική ισχύ, μιλάμε για λάπτοπ που στη χειρότερη περίπτωση είναι πολύ άνω του μέτριου σε επιδόσεις.

Συνήθως, ένα Apple, θα σας συντροφεύσει αγόγγυστα και αξιόπιστα τουλάχιστον έξι χρόνια κατά μέσο όρο, χωρίς να ζητήσει το παραμικρό. Το μόνο μειονέκτημα που ίσως να υπάρχει για κάποιους, είναι ότι περνάνε από το χώρο των Windows σε ένα άλλο, αυτόν του OS X από πλευράς λειτουργικού, αλλά και πάλι, όλοι ξέρουν ότι το OS X είναι κατά πολύ πιο αξιόπιστο, πέραν του ότι όλα τα Mac μπορούν να τρέχουν και Windows.

Είναι επίσης αλήθεια ότι είναι ακριβά (εκ πρώτης όψεως), αλλά εδώ ισχύει απόλυτα ο νόμος του «ό,τι πληρώσεις παίρνεις» και είναι αλήθεια, ότι ένα Mac αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας δεκάρας. Και θα τα αποδώσει στον αγοραστή του στο ακέραιο, χάρη στην αξιοπιστία του σε κάθε επίπεδο.

2. Toshiba

laptop buy guide 03

Περνάμε από δω και πέρα στον κόσμο των Windows. Η Toshiba είναι εδώ και δεκαετίες μια μεγάλη εταιρία και στο χώρο των λάπτοπ και όχι τυχαία. Αν θέλει κανείς ένα πραγματικά αξιόπιστο μηχάνημα για Windows, τότε πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξει στην Toshiba. Ακόμη και τα υπο-φορητά της είναι εξαίρετα και αξιόπιστα και επιπλέον τα μεγάλα desktop replacement μοντέλα της είναι η χαρά του επαγγελματία. Σύμφωνα με στατιστικές, τα τρία πρώτα χρόνια δε ζητάνε το παραμικρό, μετά μπορεί να εμφανιστούν μικροπροβλήματα και ανάγκη για επισκευές. Επίσης, αν είστε gamer, τότε, πέρα από ένα εξαιρετικό σε επιδόσεις λάπτοπ, θα έχετε και μια από τις καλύτερες οθόνες σε απόδοση.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της Toshiba σε σχέση ακόμη και με την Apple, είναι ότι έχει παράξει με τον καιρό, πολλά και διαφορετικά μοντέλα, για διάφορες ανάγκες και απαιτήσεις και με μεγάλο εύρος τιμών, από πολύ προσιτά μέχρι απλησίαστα. Έτσι, ο καθένας, μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του και πάλι να έχει ένα καλό και αξιόπιστο μηχάνημα.

Επιπλέον, αν επιθυμείτε ένα καθαρά ένα παιχνιδο-μηχάνημα, τότε κοιτάξτε στη σειρά Qosmio που έχει κάποια από τα πιο αξιόπιστα μηχανήματα ειδικά γι’ αυτό το χώρο - μπορεί να μην είναι τόσο όμορφα, αλλά στοχεύουν αλλού. Αν πάλι σας ενδιαφέρει πιο πολύ επαγγελματικά ένα λάπτοπ, τότε δείτε τη σειρά Satellite.


3. Asus

laptop buy guide 04

Η Asus είναι γνωστή ως μια ποιοτική εταιρία που παράγει εξαιρετικά μηχανήματα, πέρα από λάπτοπ. Είναι πολύ γνωστά τα εξαίρετα motherboards για υπολογιστές που πάρα πολλοί εμπιστεύονται τυφλά, αλλά και άλλα μέρη για PC όπως κάρτες γραφικών κλπ.

Αν λοιπόν θέλετε ένα πολύ αξιόπιστο λάπτοπ που όμως δε θέλετε να πληρώσετε ακριβά, τότε στραφείτε άφοβα στην Asus. Μάλιστα, τα λάπτοπ της Asus συνήθως είναι πολύ πιο κομψά και ελαφριά από τα περισσότερα της αγοράς, οπότε είναι ότι πρέπει για κάποιον που ενδιαφέρεται περισσότερο για τη φορητότητα και λιγότερο ή καθόλου για desktop replacement μηχάνημα. Η Asus μάλιστα τείνει περισσότερο προς τον πειραματισμό και μπορεί να συναντήσουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις και δυνατότητες που αξίζει να εξερευνήσουμε σε κάποια από τα μοντέλα της.

Ακόμη περισσότερο, είναι μια από τις εταιρίες που αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα του «όσο πιο μικρό, τόσο πιο συχνές βλάβες», οπότε η «συμπιεσμένη» αρχιτεκτονική εδώ, δεν έχει προβλήματα. Αν μάλιστα ψάχνετε για ένα ανταγωνιστή των Macbook (οπτικά έστω) τότε δείτε τη σειρά των Zenbooks. Αν πάλι θέλετε περισσότερη ισχύ, δοκιμάστε κάτι όπως το ASUS N55OJV που αποτελεί ένα πολύ καλό και αξιόπιστο λάπτοπ πολυμέσων.

Δείτε ακόμη: ASUS GX700: Το πρώτο υδρόψυκτο λάπτοπ.

4. Dell

laptop buy guide 05

Άλλη μια πολύ καλή και αξιόπιστη εταιρία, η Dell, είναι εδώ και χρόνια γνωστή για τα πολύ καλά λάπτοπ, αλλά και επιτραπέζια (desktop) μηχανήματά της. Μάλιστα, το τελευταίο της μοντέλο στα λάπτοπ, το Dell XPS 13, είναι ένα θαυμάσιο μηχάνημα, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το διεθνή τύπο. Με μια υπέροχη οθόνη 11", υψηλή αισθητική, εξαιρετικά ελαφρύ σαν Macbook Air, πολύ καλό επεξεργαστή Core i5 και SSD σκληρό δίσκο, είναι ένα πολύ καλό και αξιόπιστο μηχάνημα με εξαιρετική φορητότητα.

Γενικά και τα μηχανήματα της Dell είναι διαφόρων κατηγοριών (όχι πολλών όμως όπως της Toshiba), αλλά καλύπτουν αρκετές διαφορετικές ανάγκες. Η αξιοπιστία τους είναι αποδεδειγμένη, μιας και δεν αναφέρονται συχνά προβλήματα από τους χρήστες. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι ότι η Dell παράγει κι ένα μοντέλο με οθόνη αφής 4 σημείων που είναι ακόμη καλύτερη από αυτήν του πρώτου μοντέλου που αναφέραμε.

5. Lenovo

laptop buy guide 06

Η Lenovo ξεκίνησε την πορεία της στο χώρο των PC αγοράζοντας το αντίστοιχο τμήμα προσωπικών υπολογιστών της ΙΒΜ. Είναι γνωστή εδώ και χρόνια στη χώρα μας για τα τίμια, καλά και φθηνά μηχανήματά της. Είναι από τα καλύτερα σε σχέση τιμής προς απόδοση και επίσης πολύ αξιόπιστα μηχανήματα, καθώς δεν παρουσιάζουν βλάβες για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αγορά τους.

Λόγω της πολύ καλής τιμής προς απόδοση που παρουσιάζουν, αποτελούν την πιο συμφέρουσα και αξιόπιστη αγορά για κάποιον που θέλει ένα καλό desktop replacement, αλλά δε θέλει να «βάλει το σπίτι του υποθήκη» για να το αγοράσει. Είναι αλήθεια ότι τα Lenovo γενικώς έχουν μέτριες οθόνες (όχι κακές, απλά μέτριες) σε σχέση με τα ανταγωνιστικά λάπτοπ της αγοράς, αλλά, όπως είπαμε, «ό,τι πληρώσεις ...». Από την άλλη, και με δεδομένο ότι μιλάμε για μηχάνημα desktop replacement, μπορούμε πάντα να του προσθέσουμε μια εξωτερική οθόνη καλύτερης ποιότητας στο γραφείο ή το σπίτι και το πρόβλημα διευθετήθηκε.

Αν σας ενδιαφέρει, δείτε μοντέλα όπως το Lenovo ThinkPad W550s που έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές σαν ένα μηχάνημα mobile workstation.

Εν κατακλείδι

Μετά από αυτό το άρθρο, ίσως να υπάρξουν φωνές διαμαρτυρίας, ως προς το γιατί συμπεριλάβαμε αυτό το μοντέλο ή τη μάρκα και όχι το άλλο. Η αλήθεια είναι, ότι οι εν λόγω εταιρίες παρουσιάζουν μια σταθερή πορεία μέσα στα χρόνια (και είναι πολλά) χωρίς σκαμπανεβάσματα του τύπου «βγάζω ένα καλό μοντέλο και δέκα σαβούρες» που κάνουν πολλές άλλες. Και σίγουρα υπάρχουν καλύτερα μηχανήματα από άλλες εταιρίες - δεν το αμφισβητεί κανείς - αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι η συνολική αξιοπιστία και εικόνα μιας μάρκας στα περισσότερα (αν όχι όλα) τα μοντέλα της. Με αυτό το σκεπτικό σαν γνώμονα, η ψαλίδα κλείνει πολύ, γιατί πολλές εταιρίες βγάζουν μηχανήματα, λίγες όμως είναι αξιόπιστες και φερέγγυες.

Από εκεί κι έπειτα, ο καθένας αποφασίζει μόνος του και ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα του.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status