Οδηγός αγοράς: Ποια είναι τα πιο αξιόπιστα laptop?

Οδηγός αγοράς: Ποια είναι τα πιο αξιόπιστα laptop?
ired.gr

Αν θέλετε λάπτοπ και θέλετε να σας κρατήσει, διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι καλύτερες εταιρίες.

Αν ψάχνετε για λάπτοπ, ζητάτε σίγουρα ένα μηχάνημα που θα είναι αρκετά αξιόπιστο, ώστε να μην το τρέχετε για επισκευές για αρκετά χρόνια. Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις που μετράνε, αλλά και η αξιοπιστία όταν μιλάμε ειδικά για φορητά - οπότε ποια είναι τα καλύτερα;

Αν και οι απόψεις διαφέρουν πολλές φορές, υπάρχουν ωστόσο κάποιες εταιρίες που το όνομά τους είναι συνώνυμο της ποιότητας και που, σε γενικές γραμμές, το να αγοράσει κανείς λάπτοπ από αυτές είναι μια εξασφάλιση ότι θα έχει ένα καλό και αξιόπιστο μηχάνημα.

Πριν όμως ξεκινήσουμε να «λέμε ονόματα» θα πρέπει να δούμε κάτι ακόμη: τα είδη των λάπτοπ. Δεν είναι ποια ένας ο τύπος λάπτοπ που κυκλοφορεί. Υπάρχουν τα κλασικά λάπτοπ, τα μίνι λάπτοπ τα θηριώδη «desktop replacement» λάπτοπ κι αυτά με την αποσπώμενη ή περιστροφική οθόνη που είναι σαν υβρίδια μεταξύ ταμπλέτας και λάπτοπ.

laptop buy guide 01

Σ’ αυτό το άρθρο μας θα ασχοληθούμε περισσότερο με τα κλασικά λάπτοπ που έχουν από 13-17 ίντσες διαγώνιο οθόνης και είναι τα συνηθέστερα και πιο αξιόπιστα. Αυτό όμως που είναι άξιο αναφοράς, είναι ότι, όσο πιο μικρό είναι ένα λάπτοπ, τόσο πιο πιθανόν είναι να παρουσιάσει προβλήματα συχνότερα. Αυτό συμβαίνει λόγω της υπερβολικά μεγάλης ολοκλήρωσης των εξαρτημάτων και του «στριμώγματος» για να χωρέσουν, γίνονται πιο ευπαθή σε υψηλές θερμοκρασίες, ο αέρας που χρειάζεται για την ψύξη τους δεν έχει άνετη δίοδο και οι βλάβες είναι συχνότερες. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια, αλλά ο κανόνας είναι αυτός.

Και όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ τα λεγόμενα «υπο-φορητά», μίνι notebooks ή net-books ή όπως αλλιώς τα λέμε, δεν είναι συνήθως για σοβαρή εργασία. Αν λοιπόν σκέπτεστε κάτι τέτοιο και δεν έχετε ανάγκη μεγαλύτερο λάπτοπ, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να σκεφτείτε την αγορά ενός καλού tablet, που θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και φορητότητα. Πάμε λοιπόν ...

Δείτε ακόμη: Ποιο μοντέλο Mac να αγοράσετε και γιατί

1. Ο βασιλιάς: Apple

laptop buy guide 02

Αν υπάρχει κάτι που όλοι συμφωνούν (ακόμη κι οι εχθροί της) είναι ότι τα «μηχανάκια» της Apple θέτουν τον πήχη - ο οποίος είναι πολύ ψηλά - για όλους τους άλλους. Αν λοιπόν μιλάμε για αξιοπιστία, αυτή έχει όνομα και είναι «Apple Macbook» όσον αφορά τα λάπτοπ. Όταν αγοράζεις ένα Macbook ξέρεις τι να περιμένεις (και αυτό είναι, όχι βλάβες). Και εδώ είναι που ο κανόνας που είπαμε παραπάνω έχει τις εξαιρέσεις του, γιατί ακόμη και το πιο μικρό Macbook Air της Apple, που άνετα θα ονομάζαμε υπο-φορητό, είναι ένα θαύμα κατασκευής, επιδόσεων και αξιοπιστίας.

Η ποιότητα κατασκευής φαίνεται στο αλουμινένιο σώμα που προστατεύει εξαιρετικά το εσωτερικό του, στην καταπληκτικής ποιότητας οθόνη - και σε όσα έχουν retina είναι εκθαμβωτική - στα εξαιρετικής αίσθησης φυσικού μεγέθους φωτιζόμενα πληκτρολόγια, που αντιλαμβάνονται μόνα τους την αλλαγή φωτισμού ώστε να προσαρμόζονται, στο μοναδικό πολλαπλής αφής και στα νεότερα μοντέλα επίσης force-touch trackpad που έχει και αίσθηση πίεσης, τη μπαταρία που κατά μέσο όρο αντέχει 7 ώρες σε κανονική χρήση. Όσο για επεξεργαστική ισχύ, μιλάμε για λάπτοπ που στη χειρότερη περίπτωση είναι πολύ άνω του μέτριου σε επιδόσεις.

Συνήθως, ένα Apple, θα σας συντροφεύσει αγόγγυστα και αξιόπιστα τουλάχιστον έξι χρόνια κατά μέσο όρο, χωρίς να ζητήσει το παραμικρό. Το μόνο μειονέκτημα που ίσως να υπάρχει για κάποιους, είναι ότι περνάνε από το χώρο των Windows σε ένα άλλο, αυτόν του OS X από πλευράς λειτουργικού, αλλά και πάλι, όλοι ξέρουν ότι το OS X είναι κατά πολύ πιο αξιόπιστο, πέραν του ότι όλα τα Mac μπορούν να τρέχουν και Windows.

Είναι επίσης αλήθεια ότι είναι ακριβά (εκ πρώτης όψεως), αλλά εδώ ισχύει απόλυτα ο νόμος του «ό,τι πληρώσεις παίρνεις» και είναι αλήθεια, ότι ένα Mac αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας δεκάρας. Και θα τα αποδώσει στον αγοραστή του στο ακέραιο, χάρη στην αξιοπιστία του σε κάθε επίπεδο.

2. Toshiba

laptop buy guide 03

Περνάμε από δω και πέρα στον κόσμο των Windows. Η Toshiba είναι εδώ και δεκαετίες μια μεγάλη εταιρία και στο χώρο των λάπτοπ και όχι τυχαία. Αν θέλει κανείς ένα πραγματικά αξιόπιστο μηχάνημα για Windows, τότε πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξει στην Toshiba. Ακόμη και τα υπο-φορητά της είναι εξαίρετα και αξιόπιστα και επιπλέον τα μεγάλα desktop replacement μοντέλα της είναι η χαρά του επαγγελματία. Σύμφωνα με στατιστικές, τα τρία πρώτα χρόνια δε ζητάνε το παραμικρό, μετά μπορεί να εμφανιστούν μικροπροβλήματα και ανάγκη για επισκευές. Επίσης, αν είστε gamer, τότε, πέρα από ένα εξαιρετικό σε επιδόσεις λάπτοπ, θα έχετε και μια από τις καλύτερες οθόνες σε απόδοση.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της Toshiba σε σχέση ακόμη και με την Apple, είναι ότι έχει παράξει με τον καιρό, πολλά και διαφορετικά μοντέλα, για διάφορες ανάγκες και απαιτήσεις και με μεγάλο εύρος τιμών, από πολύ προσιτά μέχρι απλησίαστα. Έτσι, ο καθένας, μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του και πάλι να έχει ένα καλό και αξιόπιστο μηχάνημα.

Επιπλέον, αν επιθυμείτε ένα καθαρά ένα παιχνιδο-μηχάνημα, τότε κοιτάξτε στη σειρά Qosmio που έχει κάποια από τα πιο αξιόπιστα μηχανήματα ειδικά γι’ αυτό το χώρο - μπορεί να μην είναι τόσο όμορφα, αλλά στοχεύουν αλλού. Αν πάλι σας ενδιαφέρει πιο πολύ επαγγελματικά ένα λάπτοπ, τότε δείτε τη σειρά Satellite.

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »