Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 10 πιο σημαντικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας

Οι 10 πιο σημαντικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας
ired.gr

Σήμερα η κινητή τηλεφωνία είναι τόσο διαδεδομένη, σε βαθμό που πολλοί έχουν σταματήσει να κάνουν χρήση συσκευών σταθερής τηλεφωνίας.

Μόλις πριν από 30 χρόνια όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η δυνατότητα να έχεις μαζί σου μία φορητή συσκευή τηλεπικοινωνίας, ανήκε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Πώς φτάσαμε λοιπόν στην τόσο γρήγορη εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας μέσα σε 30 χρόνια; Σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι 10 πιο σημαντικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

10. Motorola DynaTAC 8000X - 1984

cellphones 10

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο κυκλοφόρησε το 1984 από την Motorola και το όνομά του ήταν DynaTAC. Η συσκευή είχε βάρος 790 γραμμάρια και ύψος 25 εκατοστά, χωρίς να υπολογίζουμε την κεραία. Η τιμή του την εποχή που κυκλοφόρησε ήταν 3,995 $. Υπολογίζοντας τον πληθωρισμό, σήμερα αυτή η συσκευή θα κόστιζε περίπου 9,500 $. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους αγοραστές που μπορεί να μην μπορούσαν να βάλουν την συσκευή στην τσέπη τους, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν ενσωματωμένη σε κάποιο αυτοκίνητο, όπως οι υπόλοιπες φορητές συσκευές της εποχής.

9. Motorola MicroTAC -- 1989

cellphones 9

Πέντε χρόνια αργότερα η Motorola άλλαζε την σχεδίαση των κινητών κυκλοφορώντας το MicroTAC. Το πρώτο “Flip-phone” από την Motorola, δεν είχε καμία σχέση με το RAZR. Η βασική ιδέα ήταν η συσκευή να μπορεί να χωρέσει στην τσέπη του πουκάμισου, άλλωστε η εμπορική ονομασία της συσκευής ήταν “MicroTAC Pocket Cellular Phone”. Το “μικρό” Motorola παρόλα αυτά ζύγιζε 340 gr και είχε ύψος περίπου 23 εκατοστά όταν ήταν ανοιχτό.

Προσέφερε όμως κωδικούς ασφαλείας, αριθμομηχανή και κατάλογο επαφών. Ήταν η αρχή του τέλους της απομνημόνευσης τηλεφωνικών αριθμών.

8. Nokia 3210 - 1999

cellphones 8

Το Nokia 3210 ήταν για πολλούς η πρώτη συσκευή κινητής τηλεφωνίας που αγάπησαν. Δεν είναι η πρώτη συσκευή που έκρυψε την κεραία, αλλά είναι σίγουρα αυτή που έκανε δημοφιλή αυτήν την αλλαγή. Η μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και το φιδάκι είναι οι πιο θετικές αναμνήσεις μας από την χρήση του 3210. Η Nokia κατάφερε να πωλήσει 160 εκατομμύρια συσκευές, προτού κυκλοφορήσει το 3310, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα.

7. Sony Ericsson T68i - 2002

cellphones 7

Το Sony Ericsson T68i είναι το πρώτο κινητό που πήγε να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ των απλών και των έξυπνων συσκευών. Είχε επαναστατικές δυνατότητες όπως Bluetooth, MMS, περιήγηση στο διαδίκτυο με WAP και e-mail. Είχε και έγχρωμη οθόνη, η πρώτη από την Ericsson.

Ακόμη και ο James Bond,δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο T68i, στην ταινία Die Another Day. Μία συσκευή που είναι αρκετά καλή για τον 007, είναι αρκετά καλή για όλους. Ποτέ δεν είχε την επιτυχία του 3210, αλλά χαρακτήρισε το τέλος μίας εποχής, όπου οι δύο πιο σημαντικές εταιρίες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας ήταν η Sony Ericsson και η Nokia.

6. Blackberry Quark 6210 - 2003

cellphones 6

Μπορεί το T68i να έκανε εντύπωση στους απλούς χρήστες με τις δυνατότητές τους, όμως ένα μέρος τις αγοράς ήθελε κάτι περισσότερο. Η Blackberry κυριάρχησε στον επαγγελματικό κόσμο, με το QWERTY πληκτρολόγιο της σειράς Quark.

H Blackberry ουσιαστικά πήρε τα ηνία στην κούρσα των smartphones, κατασκευάζοντας αξιόπιστες συσκευές οι οποίες είχαν ως βασικό κοινό τους επαγγελματίες που χρειαζόντουσαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, ανά πάσα στιγμή.

Δεν ήταν αρκετά ευέλικτη όμως, όταν λίγα χρόνια αργότερα μία εταιρία από το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια θα κυκλοφορούσε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο.


5. Motorola Razr - 2004

cellphones 5

Το τελευταίο πετυχημένο “μη έξυπνο” κινητό και ίσως η τελευταία δημοφιλής συσκευή από την Motorola. Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ήταν η συσκευή που έπρεπε να έχεις. Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση σε έκαναν να πιστεύεις ότι πρόκειται για μία λεπτή συσκευή, κοφτερή σαν λεπίδα. Δεν είναι τυχαίο που πωλήθηκαν 130 εκατομμύρια συσκευές RAZR.

H σχεδίασή του το έκανε να μοιάζει λες και είχε επιστρέψει από το μέλλον. Το εξωτερικό κάλυμμα αλουμινίου και τα μεταλλικά πλήκτρα του έδιναν μία αίσθηση πολυτέλειας. Η έγχρωμη οθόνη του ήταν εντυπωσιακή για την εποχή και κανείς δεν μπορούσε να παραπονεθεί για την λειτουργία του.

4. Motorola Rokr - 2005

cellphones 4

Μία καλή ιδέα αλλά μία πολύ κακή συσκευή. Ήταν όμως ένας οιωνός για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Το Rokr είναι η πρώτη συσκευή που μπορούσε να συνεργαστεί με το iTunes. Μπορούσε όμως να χωρέσει μόλις 100 τραγούδια και η διαδικασία εισαγωγής των τραγουδιών στην συσκευή δεν ήταν ένα απλό “drag and drop”. Ήταν η συσκευή όμως που έπιασε τον παλμό των χρηστών, το κινητό θα γινόταν ένα media player.

3. Nokia N95 - 2007

cellphones 3

Το Nokia N95 φέρνει μαζί του τον κόσμο των Smartphones, με το κλασικό αριθμητικό πληκτρολόγιο σε με slide σχεδίαση. Η συσκευή είναι μία premium συσκευή και ίσως ότι καλύτερο μπορούσες να έχεις εκείνη την περίοδο, χωρίς να προχωρήσεις σε οθόνη αφής. Ενσωματωμένο GPS, μπροστά και πίσω κάμερα, εγγραφή βίντεο, ραδιόφωνο και σταθερή λειτουργία. Ακόμη, μπορούσε να αντέξει πολλές ώρες παιχνιδιού στα ατελείωτα παιχνίδια Java. Για μερικούς χρήστες έλειπε η ευκολία χρήσης, παρότι είχαν προστεθεί κουμπιά π.χ. για τον έλεγχο της αναπαραγωγής μουσικής, αλλά τελικά αντί να διευκολύνουν τον χρήστη, τον μπέρδευαν περισσότερο. Τουλάχιστον με την κάμερά του μπορούσε να βγάλει αξιόλογες φωτογραφίες κατά την διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης.

2. Samsung Galaxy Note - 2011

cellphones 2

Η σειρά Galaxy της Samsung είναι αδιαμφισβήτητα η πιο πετυχημένη σειρά Smartphone Android. Το πρώτο Galaxy Note κυκλοφόρησε το 2011. Εάν και είχαν γίνει απόπειρες από άλλες εταιρίες να κάνουν δημοφιλή τα Phablet, το Galaxy Note ήταν αυτό που τα κατάφερε.

Εκείνη την περίοδο πολλοί απορούσαν. Πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μία συσκευή με οθόνη 5,3 ιντσών? Πως θα χώραγε στις τσέπες μας? Τώρα βέβαια υπάρχει το iPhone 6 Plus με οθόνη 5,5 ιντσών και κανείς δεν κάνει πια αυτές τις ερωτήσεις. Ακόμη και η λέξη Phablet έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιό μας.

H Samsung ήταν αυτή που πίεσε την Apple να κυκλοφορήσει συσκευές με μεγαλύτερη οθόνη και να ακολουθήσει τη στρατηγική της σειράς Galaxy:

Μία συσκευή “ναυαρχίδα” με μεγάλη οθόνη και ένα δεύτερο μοντέλο με λίγο μικρότερη οθόνη και χαμηλότερη τιμή.

1. Apple iPhone 3G - 2008

cellphones 1

Το πρώτο iPhone το 2007 ήταν μία ξαφνική κίνηση από την Apple. Αλλά η Apple δεν μπήκε στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας τυχαία. Το iPhone βασίστηκε στην πιο πετυχημένη συσκευή mp3, το iPod. Μέχρι και σήμερα ένα από τα βασικά ζητήματα στα Smartphones είναι το λειτουργικό σύστημα. H Apple σχεδίασε το iOS χρησιμοποιώντας ως βάση το Mac OS X, το οποίο είναι βασισμένο σε τεχνολογίες αναπτυγμένες από την εταιρία NeXT, την δεκαετία του 80’.

Σε συνδυασμό με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό έκανε την διαφορά. Η μεγάλη επιτυχία του iPhone όμως ήρθε με το μοντέλο 3G. Το iPhone δεύτερης γενιάς υποστήριζε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και εισήγαγε το App Store. Αυτό ήταν το μοντέλο που έπεισε τον περισσότερο κόσμο να στραφεί προς το iPhone.

Οι ιδέες που ενσάρκωσε το iPhone και το iOS έχουν γίνει η βάση για κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα και συσκευή Smartphone. Ποιος θα περίμενε ότι μία συσκευή με μόλις ένα πλήκτρο και μία τεράστια για την εποχή οθόνη θα προσκαλούσε τον χρήστη αβίαστα και άνετα να ολοκληρώσει οποιαδήποτε διεργασία;

Οκτώ χρόνια αργότερα, το iPhone, παραμένει ακόμα η συσκευή που θέτει “τα στάνταρ” στην αγορά των Smartphones.

από jericho

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status